5x opmerkelijke dingen die niemand je vertelt over je pasgeboren baby

5x opmerkelijke dingen die niemand je vertelt over je pasgeboren baby
  • in Baby
  • 0
  • 538
  • 29/06/2023

Ben jij net bevallen en ben je nu aan het genieten van je pasgeboren baby? Dan kan het zijn dat je soms wat dingen opmerkt waar je nog niet eerder van hebt gehoord. Voordat je in paniek raakt, hebben we een overzicht van alle rare, maar volkomen normale dingen die je binnenkort zult ontdekken over kindje.

Droge schilferige hoofdhuid

Bij pasgeboren baby’s is het mogelijk dat ze een droge, schilferige huid krijgen, beter bekend als berg.

Hoe zit dat dan? Eerlijk gezegd weet niemand het zeker. Het goede nieuws is dat eventuele droogheid of schilfering meestal binnen de eerste paar maanden van de baby zal verdwijnen, alhoewel het bij sommige plekjes wat langer aanhoudt. Wat je kan doen is babyolie de plekjes wrijven. Laat het een paar uurtjes zitten en vervolgens kan je met een kam de week geworden schilfers en korstjes voorzichtig verwijderen.

Explosieve poepluiers (ja, echt!)

De ontlasting van een pasgeborene is meestal vloeibaar met wat mosterdzaadtextuur erin gemengd. Het is dus vrij zacht en is het dus geen lastige taak om het op de muren te krijgen. Wanneer moet je je zorgen maken: zolang het een bruine, groene of gele kleur heeft en wat louche deeltjes erin, zou de ontlasting van de baby goed moeten zijn om te gaan. Merk je dat er stukjes bloed in zitten, dan is het verstandig om je huisarts te bellen.

Kreunende geluiden

Baby’s zijn nieuw in de wereld en vinden het allemaal interessant. Als je een beetje gekir en af en toe huilen van de baby verwachtte, denk dan nog eens goed na, want baby's maken een kabaal. Zo kunnen ze grommen, kreunen, snuiven en allerlei andere grappige geluiden maken. Dit komt doordat de neusgaten van een baby klein zijn en op deze manier het slijm vast komt te zitten. Let hier dus goed op en houd rekening met hun kleine neusjes!

Niezen

Naast het kreunen en snuiven, niezen baby’s ook vrij veel. Hun kleine lichaampjes zijn natuurlijk nog niet zoveel gewend en de kans is dan ook groot dat ze op momenten ongestoord kunnen niezen. Dit is volkomen normaal. Let er wel op dat hun ademhaling goed zit, want anders zouden de kleine niesjes kunnen worden veroorzaakt door allergieën.

Een aparte hoofdvorm

Bevallen is een zware klus, zo simpel is het. Maar vergeet niet dat jij niet alleen al het werk doet daar beneden. Een baby maakt overuren om door dat geboortekanaal te komen. Na die reis is het logisch dat ze er helemaal paars en opgezwollen uitkomen. Omdat het hoofdje van de baby in het begin zacht en kneedbaar is, kan de gang langs je bekken wat afplatting van hun hoofdje veroorzaken. Als het tijdens de bevalling niet gebeurt, kan de baby later ook wat platte plekjes krijgen door te veel op de rug te liggen. Meestal gaat dit weg na vier tot zes maanden, maar bij twijfel is het altijd handig om je huisarts te bellen.

Wat vind/vond jij opmerkelijk bij jouw pasgeboren kindje?

Lees ook:

Zo krijg je een routine met je newborn
Dit vertelt niemand je over de eerste maanden met een newborn

Bron: thebump

Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!

Reageer op dit artikel

reacties (0)
Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50