5 tekenen dat je kind verwend is

5 tekenen dat je kind verwend is

Het liefst voedt niemand een verwend kind op, maar we kennen ze allemaal. Bij de overburen, je achternicht of je collega want die hebben wel ontzettend verwende kinderen. Of zijn die van jou het misschien ook? Je kind is waarschijnlijk verwend als hij…

Woedeaanvallen heeft

Je koopt geen snoep in de supermarkt en het is weer zover. Bijna elk kind heeft wel eens een woedeaanval, maar gooit je kind zichzelf structureel al schreeuwend naar de vlakte als hij zijn zin niet krijgt? Dit geldt trouwens voor thuis en in het openbaar.

Lees ook:
Grenzen geven bij oma en opa betekent niet dat je ondankbaar bent

Niet behulpzaam is

Wil je kindje vaak niet meehelpen met klusjes die hij niet leuk vindt? Laat hij bijvoorbeeld alle andere kindjes opruimen en weigert hij mee te helpen?

Niet wil delen

Dat je kindje niet wil dat anderen met haar nieuwe pop spelen is vrij logisch, maar wil je kind ook alles voor zichzelf houden als het gaat om bijvoorbeeld koekjes of sinterklaascadeaus?

Niet alleen wil spelen

Heeft je kindje continu aandacht nodig van jou of anderen? Weigeren alleen te spelen is een goed voorbeeld van continu aandacht willen.

Je negeert

Negeren is het toppunt van respectloos gedrag. Probeer je soms aan je kind uit te leggen dat iets niet mag en negeert hij het gesprek?

Volgende week op BabyBytes: Wat kun je doen als je kind verwend is?

Ken jij kinderen die echt verwend zijn?

Tags: Opvoeding

Laura Saija is online redacteur bij BabyBytes. Ze woont samen met haar vriend Toby en hun baby Rosie (december 2017) in Amsterdam. In haar dagelijkse leven probeert ze een balans te vinden tussen het moederschap, haar relatie, vriendinnen én carrière. Volg Laura ook op Instagram.

Reageer op dit artikel

reacties (2) Stuur een bedankje


  • Mama-van-meisje

    Ik vind verwend altijd zo n oordelende term. Het bovenstaande gedrag kan heel veel oorzaken hebben en oplossingen hebben. Beetje kort door de bocht om te zeggen dat je een monster hebt gecreeerd als het dit gedrag laat zien. Sowieso vind ik verwend gedrag een negatieve term. Ik jou niet van negatieve termen om een kind mee te omschrijven. Een kind met een sterke wil brengt inderdaad bepaalde uitdagingen en lessen mee die je als ouders moet bij brengen. Maar denk niet dat je dat niet hebt bij een zeer bescheiden en vrijgevig kind. Ik zou 100x liever een 'verwend' kind hebben dan een kind dat zich niet durft te uiten en zich alles willoos laat afpakken.

  • My-Pride-and-Joy

    Verwend gedrag bestaat wel degelijk en dat kan er al heel jong in zitten. De schrijfster zegt ook niet dat ieder kind die dit gedrag vertoont verwend is, maar wel alle verwende kinderen vertonen dit gedrag.

    Ik heb het zelf bij ons in de familie gezien, en dat had niets met achterliggende problemen te maken, maar meer met de opvoeding waarbij het kind heel vaak d'r zin kreeg en ja dan krijg je dat gedrag van, als ze dan een keer niet krijgen wat ze willen. Ik vind dat daar ook helemaal geen veroordeling aan hangt. Ze was nu eenmaal verwend, nu ze ouder is geworden is dat wel verdwenen, mede ook omdat het gedrag dat ze liet zien, door anderen niet geaccepteerd werd. Uiteraard kun je het kind daar niet helemaal de schuld van geven want de opvoeding komt toch echt bij de ouders weg, maar uiteindelijk is het kind natuurlijk wel verantwoordelijk voor zijn eigen gedrag en weten ze op den duur heus wel hoe ze wel of niet moeten reageren of met anderen om gaan.

Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50