5 tekenen dat je een goede moeder bent

5 tekenen dat je een goede moeder bent
  • in Moeder
  • 2
  • 1192
  • 11/10/2023

Als je net mama bent geworden, komt er een hoop op je af. Aan het begin is de kraamzorg er nog. Je krijgt van haar fijne tips en ondersteuning in je eerste week als moeder. Vaak is je partner dan ook nog thuis, dus dan is het wel te overzien. Maar, als je de kraamzorg hebt uitgezwaaid, komt het op jou neer als mama. Veel moeders denken dan: kan ik dit wel? Hoe moet ik dit allemaal gaan doen? En dan begint vaak de twijfel aan jezelf, of je dit wel kan, hoe die andere moeders dit zo goed kunnen en jij zo worstelt. Ben ik wel een goede moeder? Vragen veel mama’s in de praktijk van postpartum-deskundige Tilda zich vaak af. Dus hierbij de 5 tekenen dat jij, volgens haar, een hele goede mama bent!

1. Je het jezelf afvragen is al goed! 

Je maakt je zorgen of je wel een goede moeder bent. Juist, omdat je je hier zorgen over maakt, betekent dit eigenlijk dat je al een goede moeder bent. Je voelt je gewoon heel erg verantwoordelijk voor je kindje, jullie gezin, etc. Dus logisch dat je jezelf deze vraag stelt. Als je geen goede moeder zou zijn, zou je jezelf deze vraag namelijk helemaal niet stellen. Dan zou je onverschillig zijn en je schouders ophalen. Dus het feit dat je jezelf dit afvraagt, maakt je al ene goeie mama.

2. Omdat je de lat hoog legt

Je wilt het allemaal graag goed doen, dus leg je de lat heel hoog voor jezelf en de zorg voor je kindje(s). Hierdoor ben je dus constant bezig met het welzijn van je kindje(s). Vaak vergeet je hierdoor onbewust ook jezelf dus wees hier waakzaam voor. Jij bent ook belangrijk, lieve mama. Omdat je het zo graag goed wil doen, zorg je dus extra goed voor je kindje en draagt je kindje bijvoorbeeld de mooiste outfits en loop jij nog steeds rond in ondergoed wat dateert uit 2005.

3. Jezelf vergelijken met andere moeders

Je vergelijkt jezelf met andere mama’s zowel in real life als op social media. Je kijkt naar die insta perfect moms en denkt: ik wil dit ook. Hoe doen die andere mama’s dit toch allemaal? Door jezelf te vergelijken trek je tevens ook meteen aan het kortste eind, dus wees voorzichtig. Niet alles wat je op social media ziet is echt. Het feit dat je jezelf vergelijkt, betekent ook weer dat je de beste versie van jezelf als mama wil zijn. Alleen, dat ben je al! Die versie zit namelijk allang in jou. Je moet haar alleen nog even zien te vinden.

4. Je vergeet jezelf vaak

Je zorgt voor iedereen in je gezin: je kindje(s), je partner, etc, maar vergeet hierbij vaak jezelf. Veel mama’s vergeten bijvoorbeeld te eten of te douchen, omdat ze zo druk zijn met de regeldingen voor het gezin, het huishouden, de verzorging van je kindje(s), etc. Als je jezelf vaak vergeet, betekent dit dat je de needs van anderen belangrijker vindt dan die van jezelf. Dat is heel lief en zorgzaam en maakt je ene goeie mama. Maar, hierin schuilt ook een valkuil: als jij jezelf geen prio maakt: wie gaat het dan doen? Dus zorg ook goed voor jezelf.

5. Een fijn huis hebben

Je huis is altijd spik en span, of een puinhoop. Of alles daar tussenin. Het maakt dus geen snars uit. Je huis hoeft niet altijd Pinterest waardig te zijn. Als het maar een fijn huis is voor je kindjes. Ook hierbij geldt: je wil het beste voor jullie als gezin en daar hoort een fijn huis bij. Dat betekent dat je een goede moeder bent. Of je huis nou een ontplofte bende is of helemaal strak. Het is allemaal oké, lieve mama. Je doet het goed!

Voel je je geen goede moeder?

Lees je bovenstaande en denk je: ik voel me alles behalve een goede moeder en wil je hier hulp voor? Mail dan naar info@froufroubegeleiding.nl. Ik ga je hiermee helpen!

Lees ook:

De evolutie van je reis als moeder
5 manieren hoe je als moeder je selfcare kan verbeteren

Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!

Tilda is moeder van Livia en Emmi. Ze maakte na de geboorte van haar dochtertje een postnatale depressie door.

Nadat deze was opgeklaard, wilde ze graag moeders helpen, zoals ze zelf ook geholpen is tijdens haar postpartum depressie. Daarom besloot ze haar eigen begeleidingspraktijk voor mama's zonder roze wolk op te richten. Vanuit haar expertise als therapeut en ervaringsdeskundige op het gebied van postnatale depressies, begeleidt ze moeders weer het positieve pad op. 

Ook heeft ze de podcast The Real Deal bedacht en interviewt ze in de BabyBytes-podcaststudio deskundigen die advies geven aan kersverse ouders.

Voor meer informatie, kijk op froufroubegeleiding.nl. De begeleiding wordt vergoed door de zorgverzekering.

Reageer op dit artikel

reacties (2) Stuur een bedankje


  • Iboi

    Een hoop geblaat, weinig wol. Met veel tegenstrijdigheden.

  • flierefluiter

    En als je jezelf dat niet afvraagt en vergelijkt met anderen, ben je dan geen goede mama? Wat een onzin zeg

    Mijn kinderen lopen in kleding van Vinted, niet in de nieuwste mode van belachelijk dure merken. Ik heb tijd zat voor mezelf, sport geregeld en ga zonder kids heerlijk de deur uit. En, behalve babybytes, doe ik niet aan social media dus daar vergelijken is ook onmogelijk. Ik streef helemaal niet naar perfectie want dat bestaat gewoon niet.

    Thanks馃槢 ik ben dus geen goede moeder 馃槅

Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50