5 manieren hoe je als moeder je selfcare kan verbeteren

5 manieren hoe je als moeder je selfcare kan verbeteren
  • in Moeder
  • 0
  • 678
  • 04/09/2023

Voor jezelf zorgen, het is iets wat de meeste moeders vergeten. Niet omdat je dat niet wil, maar omdat het niet in je opkomt. Het komt simpelweg niet in je op, om iets voor jezelf te doen. Laat staan om oplaadmomenten te creëren voor jezelf. Toch is self care heel belangrijk. Want, als jij niet goed voor jezelf zorgt, wie gaat het dan doen? Juist. Helemaal niemand.

Dit zijn de vijf manieren hoe je je selfcare als moeder kan verbeteren:

1. Leg de lat lager

Leg de lat een stuk lager voor jezelf. Niemand kan alles in een keer goed of alles op een dag voor elkaar krijgen. Dat is gewoon niet haalbaar. Goed voor jezelf zorgen, betekent ook, dat je lief bent voor jezelf. Dus hoe lager jij de lat legt in je leven als mama, hoe beter. Sterker nog; gooi die hele lat maar gewoon het raam uit. Want, als jij constant de lat sky high legt voor jezelf, maar dat structureel niet kan halen, voel je constant een gevoel van falen, ik ben niet goed genoeg, etc. Niemand gaat goed op dit gevoel van ik ben niet goed genoeg als moeder. Dus jij ook niet, lieve mama.

2. Hulp vragen

Vraag om hulp wanneer je kan. Dit klinkt als een open deur, maar je wilt niet weten hoe vaak ik hierover praat met cliënten in mijn praktijk. De meeste mama’s vinden namelijk dat ze het ‘gewoon’ zelf moeten kunnen allemaal. Niks is minder waar. De meeste van ons moeders hebben hulp nodig en daar is niks mis mee. Het moederschap is nu eenmaal aanpoten en dat kan en hoef je niet allemaal alleen te doen. Dus vraag je inner circle om hulp of vlieg, indien dit financieel haalbaar is, een betaalde oppas in. Hierdoor creëer je meer ruimte voor jezelf en ervaar je minder stress als mama.

3. Me-time inplannen

Plan tijd voor jezelf in. Als iets goed is qua self care is het wel op die much needed me-time te plannen voor jezelf. Plannen is hierbij het sleutelwoord, want de meeste moeders nemen die tijd voor zichzelf niet zomaar. Als je deze me-time inplant op wekelijkse basis, ga je het sneller doen. Bespreek dus met je partner wanneer jij en hij of zij deze tijd nodig heeft en geef elkaar de ruimte. Zodat je beiden op kan laden als ouders. Dit is zo ontzettend belangrijk. Als je tijd hebt om even ‘uit’ te gaan, op te laden en jezelf kan voelen in plaats van alleen mama, ga je merken dat er wezenlijk iets verandert. Laten we wel zijn, als jij dit niet doet, wie gaat dit dan doen? Zoals ik hierboven al zei: helemaal niemand.

4. Falen mag

Accepteer dat je soms faalt. Dat is voor veel moeders enorm lastig, omdat ze uit perfectionisme heel graag alles perfect willen doen. Zowel voor hun kindje, als zichzelf. Op het moment dat je die perfectionistische ik de touwtjes in handen geeft, is niks ooit goed genoeg. Je verdient zoveel meer dan dit. Je hoeft het namelijk helemaal niet perfect te doen, lieve mama. Sterker nog: omarm de chaos, durf glorieus te falen. Lach om je eigen bloopers. Dat geeft lucht en maakt het minder zwaar of beladen. Daarnaast leer je je kindje(s) een waardevolle les; falen mag en is niet het einde van de wereld. Ik doe dit zelf ook met mijn meisjes en ik merk dat ze hier heel goed op reageren. Ja, dit kan je dus al vanaf de baby fase toepassen, want dan wordt het steeds makkelijker om met falen om te leren gaan voor zowel jou als je kindje(s).

5. Mindfulness

Probeer zo mindful mogelijk om te gaan met wat je denkt en voelt. Dus probeer geen oordeel vellen over wat je denkt of voelt aan emoties. Het mag er allemaal zijn, want het is er toch al. Je ertegen verzetten of er voor uit de vlucht staan, heeft geen zin. Je maakt het hierdoor juist alleen maar groter. Alsof je een boomerang weggooit die steeds weer terugkomt. Hoe liever jij bent voor jezelf en deze dingen van jezelf gaat accepteren, hoe leuker en hoe makkelijker het moederschap wordt. Je mag dit voelen, het is oké, lieve mama.

Wil je hulp?

Lees je bovenstaande en kan je maar moeilijk genieten van het moederschap? Heb je moeite met je perfectionistische inslag en wil je hier beter mee om leren gaan? Mail dan naar info@froufroubegeleiding.nl Ik begrijp je als geen ander en ga je hiermee helpen.

Lees ook:

Positief denken is een keuze
Waarom me-time voor moeders zo belangrijk is

Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!

Tilda is moeder van Livia en Emmi. Ze maakte na de geboorte van haar dochtertje een postnatale depressie door.

Nadat deze was opgeklaard, wilde ze graag moeders helpen, zoals ze zelf ook geholpen is tijdens haar postpartum depressie. Daarom besloot ze haar eigen begeleidingspraktijk voor mama's zonder roze wolk op te richten. Vanuit haar expertise als therapeut en ervaringsdeskundige op het gebied van postnatale depressies, begeleidt ze moeders weer het positieve pad op. 

Ook heeft ze de podcast The Real Deal bedacht en interviewt ze in de BabyBytes-podcaststudio deskundigen die advies geven aan kersverse ouders.

Voor meer informatie, kijk op froufroubegeleiding.nl. De begeleiding wordt vergoed door de zorgverzekering.

Reageer op dit artikel

reacties (0)




Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50