Maand 0

Gefeliciteerd met de geboorte van je baby! Het zorgen voor een kleintje kan soms eng en overweldigend zijn, maar jij en je baby zullen elkaar voordat je het weet goed leren kennen. Het is een grote verandering in je leven om papa of mama te worden en het kan even duren voordat je hieraan gewend bent. Zorg ervoor dat je de hulp van vrienden en familie accepteert in de eerste weken.

Pasgeboren baby's doorlopen dagelijks zes stadia. Je baby kan in diepe of lichte slaap zijn, slaperig, wakker en alert, druk en alert, of huilerig zijn. Het is belangrijk om deze stadia te herkennen zodat je je aan kunt passen aan de behoeften van je baby en beter leert begrijpen wat hem het best troost.

Baby's vinden het het fijnst om naar mensengezichten te kijken. Ze kunnen nog niet zo ver zien en kunnen kleuren niet zo goed onderscheiden. Naast het mensengezicht zien baby's graag felgekleurde patronen, spiegels en rode, zwarte of witte voorwerpen. Baby's staren vaak naar dingen maar kunnen nog niets stevig vastpakken. Het is geruststellend voor je baby als je hem dichtbij je houdt, in je armen wiegt en zachtjes tegen hem praat. Het is belangrijk om voorzichtig met baby's om te gaan en altijd hun onderontwikkelde nek te ondersteunen.

Het is gevaarlijk om de baby bij je in bed te hebben liggen. Het beste kun je de baby op zijn rug in het eigen bedje leggen. Verwijder alle knuffels, overbodig beddengoed en kussens om ervoor te zorgen dat het kindje niet stikt. Je kunt je kindje wel een paar keer per dag op zijn buik leggen. Blijf er wel bij zodat je de baby weer om kan draaien als hij moe is. Op zijn buik traint de baby zijn rugspieren en het in balans houden van zijn hoofdje.

Baby's kunnen huilen omdat ze bijvoorbeeld honger hebben, nat of moe zijn, het warm of koud hebben, pijn hebben of overgestimuleerd zijn. Je zult vanzelf doorkrijgen hoe en wanneer je het gehuil van je baby kunt verwachten en stoppen. Soms kunnen baby's niet getroost worden en lijkt het alsof het gehuil nooit zal stoppen. Als je alles al hebt geprobeerd en niets lijkt te werken kun je hem het beste in zijn wieg stoppen en de deur dichtdoen. Kom na een paar minuten nog even bij hem kijken. Wat je ook doet, reageer je frustratie nooit af op je baby.

Je pasgeboren kindje kan gemiddeld iedere twee tot drie uur wat eten. Als je je baby flesvoeding geeft, kun je meer tijd tussen voedingen laten zitten. Denk eraan dat je het kindje even laat boeren na een voeding om buikkrampjes en druk te verminderen. Het geven van borstvoeding kan de eerste paar weken lastig zijn. Het vergt geduld, steun en toewijding. Vraag om hulp als je tegen problemen aanloopt. Bel je dokter of eventueel een lactatiedeskundige.

Ontwikkeling: Fysiek

 • Het lijkt misschien alsof je pasgeboren baby ineengedoken ligt, met zijn armpjes en beentjes niet volledig gestrekt. Dit is normaal omdat je baby gewend is om in de baarmoeder te liggen. Maak je nog geen zorgen als het lijkt alsof hij O-benen heeft. Dit is een onderdeel van het uitstrekproces en zal geleidelijk verdwijnen tot hij vijf of zes maanden oud is.
 • Aan het eind van deze maand kan je baby zijn hoofd kort optillen als hij op zijn buik ligt. Laat je kind regelmatig op zijn buik liggen om hem te helpen om zijn spieren te ontwikkelen. Hij kan zijn hoofd misschien ook al heen en weer bewegen. Schokkerige bewegingen zullen geleidelijk overgaan in soepelere bewegingen wanneer zijn zenuwstelsel en spierbeheersing zich beter ontwikkelen.
 • Het gezichtsvermogen van de baby is nog steeds wazig en hij kan nog niet zo ver zien. Je kindje kijkt graag naar je gezicht. Houd je gezicht daarom dichtbij en praat tegen hem als je hem vasthoudt..

Ontwikkeling: Cognitief

 • Voedsel is momenteel het allerbelangrijkste in het leven van je pasgeboren kind. Slaap komt op de tweede plaats. De meeste pasgeboren baby's moeten iedere twee   drie uur gevoed worden, ook 's nachts. Hun slaappatronen kennen dezelfde tussenpozen. De meeste pasgeboren kindjes slapen 16 tot 17 van de 24 uur, maar die worden gewoonlijk opgebroken in acht tot tien slaapjes. Aan het eind van de maand kan je baby een vrij regelmatig voedings- en slaappatroon hebben ontwikkeld, maar het is ook mogelijk dat je de komende maanden nog geen duidelijk patroon op zult merken. Het is lastig om een pasgeboren baby op een strak schema te zetten. Slapen zorgt ervoor dat je kindje weer energie krijgt en het bevordert tevens de hersenontwikkeling.
 • Op dit moment heeft je baby nog niet echt een persoonlijkheid. Huilen is de enige manier waarop de baby zichzelf kan uitdrukken. Hij brengt zijn tijd door met het wisselen tussen verscheidene stadia van slaperigheid en alertheid.
 • Je gezicht is nu het meest interessant voor je baby. Hij houdt ook van voorwerpen met een sterke kleurverschillen. Laat hem zwart-witte speelgoedjes zien als u met hem speelt.
 • Het leerproces begint onmiddellijk, dus grijp alle gelegenheden aan om hem te leren over de wereld om hem heen.
 • Je baby herkent gezichten en zal soms proberen om gebaren na te doen. Geef je kindje de gelegenheid om je te imiteren. Steek je tong uit en geef hem de kans om het na te doen. Doe het daarna nog een keer. Ook als hij het niet nadoet, kijkt hij naar je!.
 • Baby's houden van hun eigen spiegelbeeld. Plaats onbreekbare spiegels naast de wieg of op de vloer zodat ze ernaar kunnen kijken..

Ontwikkeling: Emotioneel

 • In deze maand zal je baby rustig en kalm worden wanneer je zachtjes tegen hem praat en hem rechtop houdt. Hij kan zelfs een 'ah'-geluid maken wanneer hij je stem hoort en je gezicht ziet. De meeste baby's houden ervan om vastgehouden, geliefkoosd, gekust, geaaid, gemasseerd en gedragen te worden. Aanraking is een belangrijk communicatiemiddel voor het contact met je baby.
 • Je baby kan zijn gevoel tonen. Hij kan geeuwen, zijn rug krommen, zijn gezicht draaien, druk doen of huilen wanneer hij overgestimuleerd is. Hij zal kirren als hij iets leuk vindt. Let er goed op wat je baby je 'vertelt'. .

Geschikt speelgoed

 • Rammelaars.
 • Babygyms.
 • Onbreekbare spiegels.
 • Mobielen.
 • Zacht speelgoed.
 • Muziekspeelgoed.
 • Speelgoed met lichtjes.
 • Schommels.
 • Veerkrachtige kussentjes of stoeltjes.

Reacties uit de geboorteclub september 2019

Hij is er!

Uiteindelijk geen septemberbaby geworden, maar wel een prachtig oktoberkindje. Afgelopen zaterdag 5 oktober is ons vierde kindje en eerste zoon geboren: V i t o W i l l e m L o u We zijn verliefd tot over onze oren 💙 Onze nieuwste gezinslid heeft lang op zich laten wachten. Zo lang, dat ik eigenlijk gisteren ingeleid zou worden, maar omdat meneer na 41 weken en 3 dagen tóch besloot dat het wel tijd werd, was dat gelukkig niet meer nodig. Het is ook een flink kereltje, met...

Feria

Feria

12 dagen
715 x gelezen

Bevallen.❤️

En ook ik ben eindelijk bevallen met een termijn van 41.1.❤️ Zaterdag zou de verloskundige komen om mij nog een keer (derde keer) te strippen. Zo gezegd zo gedaan in de ochtend om 11:00 was ze er en heeft ze mij gestript, waarop ze vond dat ik wel erg nat van onder was.. ik dacht zelf dat dit gewoon heel veel slijm was. Testje gedaan, yup vruchtwater erbij.. maar geen flauw idee wanneer ik een scheur in mijn vliezen heb gekregen. Ik liep al wel dik twee weken met heel veel slijm...

Aadvangeel

Aadvangeel

13 dagen
884 x gelezen

Zwangerenportaal

Goedemiddag dames, Gisteren ben ik weer op controle geweest bij de verloskundige (38.4) en toen heeft zij ook een inwendig onderzoek gedaan op mijn verzoek. Nou lees ik ook altijd door wat ze op zwangerenportaal (mijn dossier) erbij zetten alleen snap ik niet zoveel van sommige termen/afkortingen. Er staat: P 1/2 verst, 1cm ontsl, staande vliezen, caput mooi diep en B/exp. Nou is het volgens mij: baarmoederhals 1/2 verstreken, 1cm ontsluiting, dat mijn vliezen nog heel zijn ?, hoofdje mo...

Aadvangeel

Aadvangeel

18/09/2019
360 x gelezen

Reacties uit de geboorteclub oktober 2019

Probeer er echt aan uit te komen

Paar weken geleden gestopt met piekeren omdat we dachten dat we wel zouden zien welke naam het werd na de bevalling. Maar nu blijkt die bevalling best lang op zich te laten wachten. Dus wil het jullie toch nog eens voorleggen. Inmiddels nog maar twee jongensnamen waar we tussen twijfelen dus er is vooruitgang. 😬 Mijn vriend is weg van de naam Noah maar dat komt veel voor waardoor ik weer ga twijfelen. De andere naam zou zijn Johan (naar de beide peetooms). Ik vind beide mooi. De kinde...

Noah
97
Johan
24

MamaJL

MamaJL

23 uur
997 x gelezen

Inbakeren, iemand tips

Hoe kun je het beste je kind inbakeren, als baby onrustig is. Heb wel filmpjes gekeken hoor, maar de 1 doet het zo en de andere doet het weer ingewikkelder en oogt makkelijker.

Valerie85

Valerie85

1 dag
220 x gelezen

Regeldagen

Hallo dames, vandaag is Kiki alweer 7 dagen oud. Het gaat ongelooflijk hard, en ze eet heel goed, en zit al 6 gram boven geboortegewicht. Maar er rest mij nog een vraagje. De betreffelijke regeldagen, wanneer begonnen die bij jullie? Soms wordt ze huilend wakker en soms beetje onrustig, zelfs na voldoende drinken en luier verschoond te hebben. Ze noemen het regeldagen, betekent dat ze meer wil eten en knuffelen. Wat hebben jullie eraan gedaan?

Valerie85

Valerie85

1 dag
209 x gelezen

Kinderen in maand 0

De verjaardagen van kinderen die nu 0 maanden oud zijn van Za.urday 21 sep. 2019 tot en met Zo.day 20 okt. 2019. Leden die het laatst online zijn geweest staan bovenaan. • 18 okt. F. van tutterbel
 • 05 okt. V W L van Feria
 • 28 sep. jun. van littlefreckle
 • 12 okt. B.Y. van LittlePea
 • 23 sep. Madelyn van RawrKittyRawr
 • 27 sep. 1 van noemmijmaarmama
 • 10 okt. Ib van Blisje
 • 18 okt. Jula van visje91
 • 03 okt. A van Noesh
 • 26 sep. A van Happylife87
 • 28 sep. Dochter 2 van Marieke-2018
 • 01 okt. V van Lola198
 • 04 okt. G van JJZg
 • 11 okt. W van Keshia_v
 • 29 sep. Djaven van MamaVanDjaynoEnVie...
 • 24 sep. Boy2 van ~ThAnTheSaar~
 • 06 okt. L van Yasemin
 • 15 okt. Emma van Stoetel
 • 12 okt. Amin van OemSaifeddin
 • 19 okt. Mijn prinsesje van Cherlean
 • 19 okt. Luna van MissLuna2019
 • 28 sep. Liv van Jamie93
 • 22 sep. Kiam van Petra_Jasper
 • 26 sep. Nova Linn van LieveMara
 • 27 sep. Valencia van maa.a31
 • 30 sep. Baby van Firsttime..
 • 29 sep. L van mamacharlotte
 • 08 okt. D van Boezembij
 • 02 okt. K van mamma86
 • 16 okt. L van Mamavanj94
 • 05 okt. Rijk van Hanne83
 • 24 sep. Suze van mammie23
 • 01 okt. Miss2 van Ontheway.bbynmbr2
 • 23 sep. Cedric van SkinStef
 • 30 sep. Norah van Shir_wout82
 • 21 sep. Elin van LinB1989
 • 24 sep. K van MamaInSpanje
Populaire topics
Populaire blogs