17 borstvoedingstips die handig zijn voor iedereen

17 borstvoedingstips die handig zijn voor iedereen

Borstvoeding, de één gaat het gemakkelijk af en bij de ander lukt het voor geen meter. Hoe dan ook, hier een aantal tips uit mijn ervaring omdat elke moeder af en toe wel eens een tip kan gebruiken.

1. Zoogcompressen

Zelf kreeg ik ze van een vriendin, want ik had er nooit aan gedacht om dit van tevoren te kopen. En ze bleken erg nodig. Vooral als je net begint met borstvoeding en jouw melkproductie en je baby nog niet op elkaar zijn afgestemd.

 

2. Tepelhoedjes

Niet alleen handig voor de hygiëne, maar ook een hulpje bij het happen. Mijn baby lukte het in het begin niet goed om de tepel te pakken met haar mondje. Met behulp van het tepelhoedje lukte het aanleggen wel.

 

3. Eten om te vermijden

Natuurlijk is alcohol uit den boze als je aan het borstvoeden bent en ook worden bepaalde voedingsmiddelen ook afgeraden. Ik zelf heb nooit echt rekening gehouden met mijn eetpatroon, mijn baby had niet echt last van krampjes.

 

4. Blijf veel drinken

Zorg dat je zelf niet vergeet te drinken. Goed gehydrateerd blijven is essentieel, de melk moet ergens vandaan komen natuurlijk.

 

5. Hygiëne

Let goed op de hygiëne rondom de tepels. Je borsten zijn erg gevoelig voor ontstekingen. Zelf heb ik twee keer een borstontsteking gehad en dat is geen pretje.

 

6. Aanleggen

Ook het op de goede manier aanleggen is belangrijk. Je weet dat er een borstontsteking op komt zetten als er harde, pijnlijke plekken op je borst komen. Tip van mijn kraamhulp: leg de baby aan met het kinnetje naar de pijnlijke plek. Dan zuigt hij de verstopte melkkanaaltjes open.

 

7. Weet de goede houdingen

Niet alleen voor je baby maar ook voor jezelf is het belangrijk om een goede houding aan te nemen. Soms duurt het voeden wel een half uur en het is niet fijn om dan niet comfortabel te zitten.

 

8. Een goed voedingskussen

Een voedingskussen kan helpen bij het comfortabel zitten in de goede houding. Sommige vrouwen slapen er ook graag mee tijdens de zwangerschap.

 

9. Borstvoeding-apps

Er zijn apps waarin je je voedingsschema bij kunt houden. Dit is handig voor jezelf om terug te kijken wanneer je laatste voeding was en of jullie al een beetje een ritme creëren.

 

10. Boertje laten

Vergeet het boertje niet. Je baby kan flink last krijgen als je het niet doet. Tip: soms zit er tijdens de voeding ook wat lucht dwars. Als je hem tussendoor laat boeren, wil je baby misschien weer verder drinken.

 

11. Vraag je man om hulp

Alleen omdat jij degene met borsten, betekent het nog niet dat jij alles hoeft te doen. Vraag je man ook eens om hulp. Hij kan de baby bijvoorbeeld aangeven om gevoed te worden en hem achteraf laten boeren.

 

12. Koop een fijne voedingsbh

Ze zitten lekker en maken het voeden een stuk makkelijker. Investeer daarom in minimaal één goede voedingsbh.

 

13. Voedingskleding

Je hebt niet alleen voedingsbh’s maar ook speciale voedingsjurken en topjes. Je kunt ze makkelijk open schuiven bij het borstgedeelte om je kindje makkelijk aan te leggen.

 

14. Voedingsklipjes

Dit klipje doe je ter herinnering om het bh bandje aan de kant van de borst waar je de volgende keer moet voeden. Zo weet je altijd aan welke kan je moet zijn.

 

15. Geniet

Zie het voeden niet als een vervelend klusje, maar probeer juist te relaxen en genieten van de quality time met je kindje. Borstvoeding geven is ook het perfecte moment voor huid-op-huid contact.

 

16. Lactatiekundige

Mochten er problemen ontstaan tijdens het voeden, schakel dan een lactatiekundige in. Het zou zonde zijn als het niet meer gaat, terwijl er een oplossing te vinden is.

 

Heb jij nog borstvoedingtips?

Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!

Laura Saija is online redacteur bij BabyBytes. Ze woont samen met haar vriend Toby, hun peuter Rosie (december 2017) en baby Norah (oktober 2019). In haar dagelijkse leven probeert ze een balans te vinden tussen het moederschap, haar relatie, vriendinnen én carrière. Volg Laura ook op Instagram.

Reageer op dit artikel

reacties (1) Stuur een bedankje


Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50