15 verrassende dingen die zwangere vrouwen in hun derde trimester ervaren

15 verrassende dingen die zwangere vrouwen in hun derde trimester ervaren

Als het derde trimester van je zwangerschap aanbreekt, denk je dat je alle rare kwaaltjes wel gehad hebt. Ochtendmisselijkheid, de slapeloze nachten door je dikke buik, je enorme borsten. Maar net als je denkt dat de het laatste trimester alleen maar bestaat uit roze babyshowers en rompers inslaan, kom je helaas toch nog wat hobbels tegen…

Je krijgt spataderen. Het is gebruikelijk voor zwangere vrouwen om spataderen en aambeien te krijgen, vooral tijdens het derde trimester. Dit komt door een combinatie van factoren, waaronder het toegenomen gewicht dat je groeiende baarmoeder legt op de aderen tussen je benen en je hart. Dit vertraagt de bloedcirculatie.

Bekkenpijn. Als je baarmoeder en het bekken groter worden als voorbereiding op de bevalling, beginnen je ligamenten uit te rekken. Dit proces, dat ondraaglijk kan worden voor sommigen, wordt veroorzaakt door het hormoon relaxin dat de ligamenten rond het bekken ontspant.

Je buik wordt heel snel heel veel groter. Dit kan bij sommige vrouwen resulteren in een halve pond tot een pond per week aankomen in gewicht.

De levendige dromen beginnen. Veel vrouwen krijgen hele realistische, rare dromen in hun laatste trimester. Dit schijnt door de zwangerschapshormonen te komen.

Je calciumlevel daalt. Op dit punt is er een baby in je buik zich aan het ontwikkelen en transformeert het kraakbeen in bot. Het krijgt al zijn calcium van mama.

Je gaat waggelen. Niet zozeer vanwege de toenemende grote van je buik, maar omdat de baby zich in je bekken laat ‘vallen’ nu en dit het moeilijker maakt om niet te gaan waggelen.

Je kunt onhandiger worden. Terwijl de hormonen ervandoor lijken te gaan met je hersenen, zorgt je grote buik ervoor dat je instabieler wordt.

Je borsten worden nóg groter. Net als je denkt dat ze niet groter kunnen worden… Jawel…

Gebrek aan controle over je blaas. Het extra gewicht op je bekken zorgt ervoor dat je nog wel een keer een ‘ongelukje’ kan krijgen. Oftewel: je kunt (enigszins) incontinent worden.

Lekkende borsten. Je borsten maken zich alvast klaar om je baby te voeden zodra hij of zij is geboren. Sommige vrouwen merken dat ze een geelachtige substantie lekken uit hun borsten, colostrum, wat de eerst substantie is die je baby binnen zal krijgen na de geboorte.

De toonhoogte van je stem verandert. Dankzij verhoogde vloeistoffen en lichte zwelling van de stemplooien hebben sommige vrouwen krijgen een iets lagere stem voor de rest van hun zwangerschap.

Ogen veranderen van vorm. Kleine factoren zoals vocht vasthouden, waardoor de dikte van het hoornvlies toeneemt, kan wazig zien veroorzaken, wat tijdelijk is.

Maagzuur. Naarmate de bevaldatum dichterbij komt duwt de groeiende baarmoeder je darmen en maag naar boven om te groeien. Met het ongemak van organen in een andere positie, verliezen sommige vrouwen hun eetlust en zelfs wat gewicht in de laatste weken.

Problemen met de zenuwen. De druk die een groeiende baarmoeder legt op de zenuwen kan ook gevoelloosheid en tintelingen in ledematen veroorzaken. Gelukkig verdwijnen deze symptomen meestal nadat de baby geboren is.

Kortademig. Vrouwen inhaleren 20% meer zuurstof tijdens deze fase omdat ze hard werken om te ademen. Niet alleen is de baarmoeder naar boven gegroeid, waardoor de longen minder ruimte hebben, maar je kleintje metaboliseert ook meer van jou.

Welke symptomen zijn voor jou herkenbaar?

Vaker artikelen lezen op Babybytes? Like ons op Facebook en volg ons op Twitter.

Bron: Popsugar

Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!

Reageer op dit artikel

reacties (2) Stuur een bedankje


Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50