11 weken oude baby overlijdt in autostoel (waarschuwing)

11 weken oude baby overlijdt in autostoel (waarschuwing)

Een drama voltrok zich in het gezin Dodd. Hun elk weken oude baby overleed nadat hij in een autostoeltje gezet was en in slaap viel. Het overlijden van baby Shepard was een ongeluk maar komt veel vaker voor dan gedacht. De ouders van Shepard zijn vastberaden om ervoor te zorgen dat elke ouder op de hoogte is van dit verhaal om dit voortaan te kunnen voorkomen.

Kinderopvang

Het kleine ventje bracht de dag door op de kinderopvang. Een fijne plaats met gediplomeerd personeel. Toen het tijd voor Shepard was om een slaapje te doen, wiegde een leidster hem in slaap en werd hij in zijn autostoeltje gezet die in de ruimte stond. De leidster maakte deze beslissing weloverwogen met de gedachte dat Shepard een verstopte neus had en een algehele verkoudheid. Ze dacht dat hij beter zou slapen als hij wat rechter op zou zitten, iets dat heel makkelijk kon met deze autostoel. Een beslissing die niet zo heel gek lijkt in eerste instantie.

Geen veiligheidsriempjes

Omdat de autostoel niet in een rijdende auto stond, maar gewoon in de ruimte van het kinderdagverblijf, waren de riempjes niet vastgemaakt en lag Shepard gewoon los in het stoeltje. De baby viel in slaap en zijn hoofd kantelde wat naar voor met zijn kin op zijn borst. Dit zorgde ervoor dat zijn luchtpijp werd dichtgedrukt en een baby van elf weken is nog lang niet sterk genoeg om zijn eigen hoofd op te tillen. Uiteindelijk stierf Shepard door verstikking.

Zet je baby nooit los in een autostoel!

Hoewel de intentie van de leidster op het kinderdagverblijf ontzettend goed was en haar beredenering eigenlijk heel logisch, was het ontzettend onverstandig om de baby in de autostoel te zetten en dan voornamelijk zonder de riempjes vast. Had ze Shepard wel in de riempjes gezet, dan was dit waarschijnlijk niet gebeurd. Autostoeltjes zijn ervoor gemaakt om baby's en kinderen te vervoeren maar wel exact op de manier zoals ze ontworpen zijn, met veiligheidsriempjes vast dus. Op die manier zit een baby gefixeerd in het stoeltje en kan hij geen kant op. Het is daarom sowieso nooit goed een baby voor hele lange tijd in zo'n stoeltje te zetten.

Ook wipstoeltjes niet veilig

Wat voor een autostoel geldt, geldt uiteraard ook voor andere soorten stoeltjes waarbij een baby rechtop gezet wordt. Bijvoorbeeld kinderstoelen met schalen voor aan tafel, wipstoeltjes en wat je ook maar kunt bedenken. Je kunt je baby hier wel inzetten maar maak altijd de riempjes vast en zorg dat baby's hoofd achterover blijft en nooit met de kin op de borst terecht komt.

Ouders van Shepard vragen aandacht

De ouders van baby Shepard vragen nu aandacht voor dit onderwerp. Ze hopen hiermee heel veel ouders wereldwijd te bereiken en te waarschuwen over de onverwachte gevaren van een zo veilig ogende autostoel.

Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!

Reageer op dit artikel

reacties (12) Stuur een bedankje


  • Anja35

    Ohh wat erg!!! En het spijt me dat ik het zeg, maar die goede intenties van die leidster daar heb je natuurlijk niet zoveel aan. Sorry, maar als dit een kind van mij/ons of in onze omgeving zou zijn, zou ik woedend zijn! Een gediplomeerd leidster, daar mag je echt meer van verwachten. Dit is een hele roekeloze beslissing met verstrekkende gevolgen! En heeft een babyleven gekost en de ouders onmenselijk leed bezorgd. Sorry daar kan ik even geen begrip voor opbrengen. Ze had toch echt moeten weten dat het kindje niet in een autostoeltje moest slapen en zeker niet zonder veiligheidsriemen. Wat verschrikkelijk voor de ouders en betrokkenen... Mijn hart huilt. Woorden schieten tekort.

Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50