10 levenslessen die je je zoon moet meegeven

10 levenslessen die je je zoon moet meegeven

Schreven we vorige keer over welke levenslessen je je dochter mee moet geven, is deze keer je zoon aan de beurt. Er zijn 939 dingen die je hem wilt leren en mee wilt geven, maar wij pikten er een aantal belangrijke uit.

Behandel een vrouw/meisje met respect
Een belangrijke omdat je dit maar wat vaak verkeerd ziet gaan. Tuurlijk, in de puberteit gieren die hormonen naar ongekende hoogtes, maar blijf erop hameren: behandel een meisje of een vrouw met respect. Op alle vlakken. Maar wat misschien nog wel beter is: als zijn eigen vader het goede voorbeeld geeft.

Jongens mogen ook huilen
Big boys don’t cry. Wie dat heeft verzonnen mogen ze ook een enkeltje maan sturen. Natuurlijk mogen jongens huilen! Maar omdat ze van jongs af aan meekrijgen dat ‘echte mannen niet huilen’, durven jongens op latere leeftijd geen emoties te tonen, wat eigenlijk alleen maar tot opgekropte gevoelens en moeilijkheden lijdt. Dus ja: je mág huilen.

Communiceren moet je leren
Waar meisjes van jongs af aan vaak de oren van je kop kletsen, is dit bij jongens vaak anders. En dat is niet erg, maar op latere leeftijd zal hij in het bedrijfsleven of in een liefdesrelatie goed moeten leren communiceren. En jong geleerd… juistem.

Voor succes moet je hard werken
Veel ambitieuze jongens willen later een goede carrière zodat ze hun gezin kunnen onderhouden en een mooie auto kunnen kopen. En dat is absoluut niet slecht. Maar dan is het wel belangrijk om duidelijk te maken dat succes je niet aan komt waaien. Daarvoor moet je hard werken, veel uren maken en jezelf laten zien, zodat je na jaren hard werken eindelijk de vruchten ervan kunt plukken.

Van een mooi bord kun je niet eten
Grote kans dat ze hier vanzelf achter komen, maar het kan geen kwaad om dit af en toe tussen neus en lippen door te vermelden. Liefde is heel wat meer dan een stel pronte borsten (die uiteindelijk toch gaan hangen) en een slanke taille. Als je er geen fatsoenlijk gesprek mee kunt voeren, zul je er ook niet de rest van je leven een relatie mee kunnen hebben.

Behandel anderen zoals je zelf behandeld wilt worden
Tuurlijk zul je weleens boos zijn op iemand of zwaar teleurgesteld. Of heb je zin om je eigen frustraties op iemand te botvieren. Maar zou je dit zelf leuk vinden? Nee. Het is belangrijk voor je zoon om dit te beseffen en dat als je lief en open bent naar anderen toe, zij dit ook naar jou toe zullen zijn. Wie goed doet, goed ontmoet, tenslotte.

Geld maakt écht niet gelukkig
Waar vrouwen veel waarde aan hun uiterlijk hechten, hebben mannen vaak de neiging om veel waarde te hechten aan status en geld. En ja, geld is ontzettend handig en maakt het leven makkelijker, maar nee: dat betekent niet dat je gelukkig(er) wordt. Sterker nog: meer geld is vaak ook meer zorgen. En dat mag je zoon best beseffen.

Wees later een vader voor je eigen kinderen
Ook een belangrijke: neem je verantwoordelijkheid later en zorg goed voor je eigen kinderen. Hoe vaak hoor je wel niet dat de vader helemaal niet in beeld is en één keer in de maand/het halfjaar/het jaar eens contact opneemt. Maak dus duidelijk dat hij een man moet zijn later en een goede vader moet worden voor zijn eigen kroost!

Zonder diepe dalen, geen hoge pieken
In het leven van je zoon zullen ongelooflijk veel tegenslagen komen waar hij mee om moet leren gaan. Je kunt niet alles voor hem oplossen tenslotte. En dat is maar goed ook, want op die manier leert hij hoe hij dingen zelf kan oplossen óf simpelweg kan accepteren. Ook leert hij ervan dat zonder diepe dalen, je ook niet zo ongelooflijk kunt genieten van de hoge pieken.

Mensen zullen je gaan teleurstellen
Of het nu zijn geliefde is, zijn vrienden of zijn collega’s: hij zal teleurgesteld worden door mensen van wie hij houdt. Dit hoort bij het leven en ja, ook daar komt-ie weer overheen. Zaak is om na het verdriet of de boosheid weer verder te gaan, en misschien ook wel te beseffen dat men dat niet expres doet om je pijn te doen, maar sommige dingen nu eenmaal zo lopen. It’s called life.

Vaker artikelen lezen op Babybytes? Like ons op Facebook en volg ons op Twitter.

Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!

Reageer op dit artikel

reacties (0)
Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50