11 levenslessen die je je dochter moet meegeven

11 levenslessen die je je dochter moet meegeven
  • in Kinderen
  • 2
  • 9731
  • 29/10/2021

Het is niet altijd makkelijk om een vrouw te zijn in de huidige maatschappij. Hoe goed we het ook hebben in Nederland, nog steeds worden we gediscrimineerd op de arbeidsmarkt en in het dagelijks leven. Daarnaast maken we het onszelf en elkaar af en toe ook vreselijk moeilijk met eindeloze hersenspinsels, de druk van buitenaf en onzekerheden die we op elkaar projecteren. Het is dan ook belangrijk dat je hier je dochter mee leert omgaan en dat je een zo goed mogelijk basis meegeeft. Geef onderstaande dingen dan ook mee aan haar.

Hoeveel je van haar houdt
De basis voor een goed zelfbeeld: ouders die laten zien hoeveel ze van hun kind houden. Zeg het haar. Maar laat het haar ook zien. Laat zien dat ze het belangrijkste is in je leven en je voor haar door het vuur gaat. Knuffels en kusjes zijn zó belangrijk, je kunt ze niet vaak genoeg geven.

Dat het leven moeilijk kan zijn
Het leven is regelmatig gewoon harstikke k*t. En het is belangrijk dat ze daar zo goed mogelijk mee kan dealen. Je kunt haar troosten, sterker nog: je móet haar troosten. Maar maak ook duidelijk dat ze in haar leven nog veel meer moeilijke momenten mee gaat maken waar gaan (pasklare) oplossing voor is, behalve even te balen, het te accepteren en door te gaan.

Dat je voor jezelf op moet komen en van je af moet bijten
Zo belangrijk als meisje: voor jezelf opkomen. Of je nu op de middelbare school zit vol met roddel, achterklap, gekat en pesterijen of dat je voor jezelf op moet komen als je op je werk benadeeld wordt door je baas. Je zult altijd mensen tegenkomen in je leven die het je moeilijk gaan maken. Laat haar zien dat voor jezelf opkomen veel meer oplevert dan in een hoekje balen en vervolgens niks doen.

Dat je hard moet werken om wat te bereiken
Je kunt alles bereiken wat je wil, maar succes komt je niet aanwaaien. (Ook niet als je knap en welbespraakt bent.) En succes betekent niet alleen die topbaan bij een groot bedrijf. Of je nu succes wilt in je liefdesleven, later veel geld wilt verdienen of succes wilt hebben in gelukkig zijn: je zult er keihard voor moeten werken. Daar zul je eerst waarschijnlijk door wat diepe dalen moeten, om van de pieken te kunnen genieten.

Dat ze prachtig is zoals ze is
Vooral op de middelbare school kan het uiterlijk van meisjes zó’n grote invloed hebben op de geestelijke gezondheid. Op dat moment in hun leven is het eigenlijk het allerbelangrijkste. Ook belangrijker dan school. Je kunt haar dan ook niet vaak genoeg zeggen dat ze prachtig is zoals ze is. Van buiten én nog belangrijker: van binnen. (En dat uiterlijk écht niet het belangrijkste is.)

Dat ze heel vaak teleurgesteld zal worden door mensen
Ik weet nog hoe naïef ik was en soms nog ben. Als iemand die ik vertrouw me dan teleurstelt, komt het extra hard binnen als je hier helemaal geen rekening mee houdt in je hoofd. Hoe cru het ook is, het is belangrijk dat je dochter weet dat mensen – zelfs vriendinnen – haar regelmatig teleur zullen stellen door haar vertrouwen te beschadigen of door voor zichzelf te kiezen bijvoorbeeld.

Dat ze haar eigen geluk moet creëren
Iedereen heeft weleens pech, maar hoe komt het dan toch dat andere meisjes vaak alleen maar geluk lijken te hebben? Omdat ze dit zelf creëren door een positieve mindset! Ook is het belangrijk dat je dochter leert dat ze zelf verantwoordelijk is voor haar eigen geluk. Door positief in het leven te staan, trek je positieve dingen naar je toe. Een belangrijke les voor haar toekomst!

Dat wie goed doet, goed ontmoet
Doe iemand anders niet iets aan, waarvan je niet wil dat het jou overkomt. Wees lief, wees aardig en help een ander zoals jij ook af en toe geholpen wilt worden. Vooral in deze individualistische maatschappij kun je het verschil maken bij iemand door oprechte interesse te tonen, door iets te doen zonder er iets voor terug te verwachten of door gewoon vriendelijk te zijn.

Dat het belangrijk is dat ze goed voor zichzelf zorgt en lief is voor zichzelf
In een wereld waar burn-outs op de loer liggen, waar stress hoogtij viert, waar de druk om mooi en perfect te zijn nog nooit zo hoog was en het eten in de supermarkt zo chemisch is dat je tanden er spontaan van uitvallen, is het belangrijk om goed voor jezelf te zorgen. Op alle gebieden: zowel geestelijk als lichamelijk. Eet gezond, wees niet te streng voor jezelf, accepteer dat je niet alles perfect kunt doen en zorg voor je geest.

Dat er veel klootzakken op de wereld zijn, maar ook geweldige mannen
Hoe zorg je ervoor dat je dochter niet met de eerste de beste klootzak in bed belandt, maar ook niet elke man als potentiële verkrachter of hartenbreker ziet? Door te zorgen dat ze de krenten uit de pap vist. Door duidelijk te zijn dat veel hitsige mannen maar één ding willen, maar er ook zó ontzettend veel lieve, geweldige mannen rondlopen waarmee ze dolgelukkig kan worden.

Ga altijd op je gevoel af, want dat laat je nooit in de steek
Of het nu om mannen gaat, de keuze voor een studie of baan, of iets kleins: je gevoel is je beste raadgever. Negeer je dit gevoel, dan is de kans groot dat je teleurgesteld raakt. Hoe vaak ik wel niet mijn gevoel genegeerd heb en hier zó’n ontzettend spijt van had achteraf…  

Wat zijn levenslessen die jij belangrijk vindt om aan je dochter mee te geven?

Vaker artikelen lezen op Babybytes? Like ons op Facebook en volg ons op Twitter.

Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!

Reageer op dit artikel

reacties (2) Stuur een bedankje


  • Nog-even!

    Ik heb mijn dochter gister laten oefenen met de mattenklopper. Dat vind ik een hele belangrijke oefening voor het huwelijk....

  • Lelie91

Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50