10 dingen die niet iedereen weet over bevallen

10 dingen die niet iedereen weet over bevallen

Eén van de ietwat nare dingen aan zwanger zijn, is dat je baby toch een keer uit dat veel te kleine gaatje daar beneden moet. En zoals de meesten wel weten: da’s over het algemeen geen kwestie van een halfuurtje puffen en daar is-ie dan. Je denkt dat je van tevoren alles wel weet dankzij de (gruwel)verhalen van je moeder of je vriendinnen, maar lees toch voor de zekerheid dit lijstje maar even door.

Je gaat misschien poepen tijdens het persen

Ja, dan hebben we het ergste maar vast gehad. Veel vrouwen weten dit niet, en de vrouwen die het wél van tevoren gehoord hebben zijn als de dóód dat ze een stevige drol eruit persen in front of de hele artsenbrigade én je man. Maak je hier echt niet druk om: je merkt het waarschijnlijk helemaal niet en de verloskundige haalt dit heel snel en discreet weg zodat niemand het ziet.

De nageboorte

Ben je helemaal trots, blij en opgelucht dat na een bevalling van 48 uur kleine Karel is geboren, moet je daarna nog de nageboorte eruit persen. Dit betekent ook dat je waarschijnlijk wéér weeën gaat krijgen. Gelukkig wel in een veel minder heftige vorm. Het kan ook dat je een injectie krijgt met hormonen waardoor de placenta er uit zichzelf uitgeperst wordt. Hier kun je echter wel hoofdpijn van krijgen en misselijk van worden.

Dat je niet meer dan één kind wilt na de bevalling

Hoe blij je ook bent als je baby eenmaal in je armen ligt, je bent écht niet vergeten wat een horror het was om ‘m eenmaal daar te krijgen. Nee, de kans is een stuk groter dat je ter plekke tegen de arts zegt dat hij het daar beneden helemaal dicht mag naaien. Voor jou nooit meer een tweede op dat moment.

Een gezellige bijeenkomst in je bevallingskamer

Beval je in het ziekenhuis? Bereid je er dan op voor dat er vaak meer mensen aan je bed staan dan je van tevoren verwacht. Nu moet je daar misschien niet aan denken maar op dat moment interesseert het je niet zoveel meer waarschijnlijk. Bedenk je in ieder geval dat het heel normaal is. Je kunt bijvoorbeeld wél in je bevallingsplan zetten dat je geen stagiaires bij je bevalling wilt hebben.

Kraamvloed

Dit is ook een charmante. Zo’n zes weken lang na je bevalling heb je last van kraamvloed. Dit is geen gewone afscheiding maar hier zit bloed, stukken slijm en moederkoek in. Hè gezellig.

Uitscheuren gebeurt vrijwel iedereen

Je hoopt misschien dat alle uitscheur- en hechtingsverhalen aan jou voorbij gaan en dat dat uitzonderingen zijn. Helaas, het gebeurt vaker wel dan niet. Maar het positieve is weer dat door de adrenaline en overall pijn je het vaak niet eens doorhebt op dat moment. Soms word je ook ingeknipt, juist om het uitscheuren te voorkomen.

Aambeien

Wist je dat door de druk van het harde persen je aambeien kunt krijgen? De bloedvaten rond je anus zwellen op en raken geïrriteerd. Ook kunnen ze gaan bloeden. Suuuuuperleuk. Het schijnt zelfs bij 7 op de 10 vrouwen voor te komen tijdens en na de zwangerschap.

Het moedergevoel is er niet altijd direct

Je leest overal dat zodra de kleine op je buik ligt, je je direct moeder voelt en intens veel van hem of haar houdt. Dit is zeker niet altijd het geval, vooral als je een hele zware bevalling hebt gehad. Vaak moet je gevoel ook groeien en moet je in het begin heel erg wennen. Voel je je hier vooral niet schuldig over!

Naweeën

Heb je de gewone weeën gehad, de weeën van je nageboorte en krijg je óók nog naweeën. Houdt het dan nooit op for God’s sake?! Ongeveer tot vier dagen na je bevalling heb je hier last van. Dit komt omdat je baarmoeder weer een normale grootte moet aannemen. Dit zorgt voor veel ongemak en pijn.

Persen duurt langer dan je denkt

Waar je in films vaak ziet dat je baby na twee keer persen ter wereld komt, is dit (vooral bij je eerste bevalling) vaak helemaal niet zo. Het persen kan wel een aantal uur duren! Maak je dus geen zorgen hierover, dit is heel normaal. Maar wel fijn als je dit van tevoren weet…

Vaker artikelen lezen op Babybytes? Like Babybytes op Facebook en volg ons op Twitter!

Reageer op dit artikel

reacties (7) Stuur een bedankje


 • eleonoortje

  Een baby baren in twee persweeën is ook niet alles...

  Als het goed is zitten er in de kraamvloed trouwens geen stukken moederkoek (=placenta). Als de placenta niet intact/compleet geboren wordt, moet je toch echt naar het ziekenhuis om de rest handmatig te laten verwijderen.

 • Nog-even!

  Ja, apart dat iemand dit geschreven heeft, over stukken moederkoek Iets meer research zou professioneler zijn...

 • Soccer-Mom

  Bij de eerste ingeknipt. Niet om uitscheuren te voorkomen maar omdat de kleine de navelstreng om de nek had zitten en haast geboden was. Bij de tweede bevalling één heel klein scheurtje. Dat werd met 1 hechting genaaid. Geen aambeien gehad en ook niet gepoept tijdens het persen.

 • Barbamammie79

  Nou, weer wat geleerd

  Hier 5x niet gepoept en 5 x geen hechtingen.

  Het kan gewoon.

 • Elsievita19

  Misschien weet je het poepen niet? 5x geen hechtingen lijkt me ook bijzonder. Uitgescheurd zal je toch wel zijn.

  Hier 3x poepen en 3x hechtingen ✌️ Ik maak te grote baby’s (4 kg) voor mijn kleine lijf 🙈

 • B756

  Nou dan ben ik ook een uitzondering. Hier ook 2x niet uitgescheurd hoor, met een baby van bijna 4 kilo en eentje van bijna 4,5 kilo. Bij 1 bevalling, van de kleinste overigens, wel een scheurtje in een schaamlip opgelopen en daar was maar liefst 1 hele hechting voor nodig. Kan echt hoor, zonder schade bevallen.

  Oh, en ook 2x toch echt maar 2 persweeën nodig gehad.

  Poepen heb ik geen flauw idee van, mijn man heeft het niet gezien zegt ie en ik heb het niet gemerkt, maar het zou zomaar kunnen.

 • Nog-even!

  Nee hoor, uitscheuren hoeft zéker niet. Bij de eerste had ik alleen een klein haarscheurtje van binnen... Bij twee en drie helemaal niks... Ook niet bij mijn dochter van 4880 gram

Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50