Ouders besluiten: kinderen krijgen GEEN cadeautjes met de feestdagen

Ouders besluiten: kinderen krijgen GEEN cadeautjes met de feestdagen

Cadeautjes horen bij de feestdagen, toch? Een zak vol leuke dingetjes van Sint en Piet en een paar weken later een berg cadeaus onder de kerstboom. Voor sommige ouders is het een beetje veel. 

Als kind was er niets leuker dan de decembermaand. Midden in de nacht naar beneden sneaken om te kijken of er een cadeautje of snoepje in mijn schoen zat en op 5 december vol spanning afwachten op wat de Sint in de zak had gestopt. Om met Kerst een kleinigheidje onder de kerstboom uit te mogen pakken. Ik heb er warme herinneringen aan. Niet eens per se aan het speelgoed, maar aan het feit dat we met z'n allen zo verrast werden. 

Géén cadeaus! 

Mila Kunis en Ashton Kutcher, je weet wel, dat lieve Hollywood-koppel met twee jonge kinderen, besloten dat ze het de komende decembermaand een stuk rustiger aan willen doen als het aan komt op cadeautjes voor hun kroost. "Vorig jaar kreeg Wyatt (hun driejarige dochtertje, red.) een hele berg cadeaus. Niet van ons hoor, van onze ouders! Het sloeg nergens meer op. Het meisje waardeert één cadeautje niet eens meer en dat vinden we een slechte zaak. We hebben onze ouders gesmeekt of ze zich komende Kerst in willen houden. Maximaal één cadeautje en als ze dan toch graag iets willen geven, mogen ze doneren aan een goed doel."

Veel fans zijn het niet met het stel eens. Bij feestdagen horen cadeaus. Wij snappen het echter wel. Als je zo rijk en beroemd bent, worden de kinderen het hele jaar door natuurlijk al verwend. Door het met Kerst klein te houden, is dat misschien wel juist wat de kinderen nodig hebben. 

Teveel speelgoed

In de jaren '50 deden onze (groot)ouders het met zo'n twee speelgoedauto's of een pop per kind. Inmiddels is dat bijna niet meer voor te stellen. Kinderen hebben tegenwoordig hele kasten vol speelgoed in alle soorten en maten. Teveel speelgoed kan er echter voor zorgen dat kinderen zich minder goed leren concentreren. Je hoeft je niet direct zorgen te maken om concentratiestoornissen, maar er zit wel íets in: als er zoveel te doen is, is het lastig je te focussen op één ding. Daarnaast kan een overvloed aan speelgoed ervoor zorgen dat kinderen het gevoel hebben dat alles mogelijk is. Een gevoel waar ze als volwassenen last van krijgen, wanneer ze zelf hard moeten werken om te kunnen bekostigen wat ze graag willen hebben. 

Wat denken jullie? 

Reageer op dit artikel

reacties (7) Stuur een bedankje


 • MoedervanPinda

  Wij vieren nog Sinterklaas, dan krijgen ze 2 kado's op pakjesavond, 1 keer speelgoed en 1 keer iets wat ze nodig hebben (pyjama/ drinkbeker voor school). Schoenkadotjes zijn vaak een kleurplaat of stickers of wat lekkers. Met kerst kopen we geen kado's maar zoeken we samen een gezelschapsspel uit voor het gezin. Wanneer onze kinderen te oud worden voor Sint willen we het omdraaien - met kerst een kado en met pakjesavond een leuke spel voor het gezin. Onze kinderen brengen rond deze tijd ook oud speelgoed naar de kringloop of goede doel om zo ook het besef te kweken dat er kinderen zijn die het niet zo breed hebben. Ze krijgen hier echt niet veel met de feestdagen, mijn schoonouders leven niet meer en mijn eigen ouders wonen in het buitenland dus van de oma's en de opa's krijgen ze niks. Ooms en tantes wonen ook ver weg. Wij houden zelf niet van al dat overdaad aan kadotjes maar om nou helemaal niks te geven gaat ons iets te ver.

 • rlyblue

  Hier geven mijn ouders ook veel cadeaus. Toen mijn zoon en neefje 1 jaar waren heeft het uitpakken anderhalf uur geduurd! De kinderen waren toen natuurlijk doodmoe en daardoor strontvervelened en hadden echt geen zin meer om al die cadeaus uit te pakken. Ze waren compleet overladen en overprikkeld.

  Bij mijn schoonouders is het een kleinigheidje voor iedereen. Dan ben je met zijn allen 30-40 minuten bezig met uitpakken en dan is het klaar, dan heb je een paar kleine dingetjes. Dat vind ik veel beter.

  Door mijn eigen ouders hebben wij zelf thuis nog nooit cadeaus gedaan. Nu is de oudste 3 en zullen we toch wel wat kleins doen, maar zo veel als ze van mijn ouders krijgen, krijgen ze van ons echt niet.

 • nog-even!

  Er zit behoorlijk wat verschil tussen GEEN en één....

 • Jti-gl

  Ik heb afgelopen week 2, 5 vuilniszak met speelgoed weg gedaan. Gewoon te erg! Nog 2 zakken op zoldee gezet voor de afwisseling. Ze hebben nu nog maar een paar dingen beneden liggen. Het geeft meer rust en ze spelen weer. We hebben nog wel een kast met puzzels en spelletjes, maar dat is wel overzichtelijk. Hier proberen we het met sinterklaas te beperken en kerst heeft voor ons een andere betekenis

 • droppie 2010

  mijn viend zou het er mee eens zijn of gewoon weg geen kadoos maar gewoon gezeligheid creeren zonder kadoos.

  tja ik vind het wel leuk erbij miss dat we in de loop der jaren wel gaan minderen met hoeveelheid aan kadoos. is wel absurd hoeveel geld er dan die maand doorheen gaan..

 • Strelitzia

  Ik kan de kop van het artikel en de tekst niet plaatsen. In de kop staat 'geen cadeaus' terwijl in het artikel wordt gerept over 1 cadeau door opa en oma ipv een hele berg. Nergens in het artikel staat dat de ouders geen cadeaus gaan geven. Ik geef ze trouwens groot gelijk. Opa en oma kunnen het gerust bij 1 cadeau houden.

 • Sharon

  Mee eens....

  En wat is er mis met maar één kadoo vraag ik mij dan af...mensen willen elkaars ogen vaak gewoon uitsteken.

Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50