Ik snap het niet...

Het ligt vast en zeker aan mij. Misschien kan iemand het me uitleggen, want eerlijk waar, ik snap het niet. Ik begrijp er geen hout van!


Het moment dat je besluit dat je graag een kindje zou willen krijgen, hebben. Een besluit wat een enorme verandering in je leven aan gaat brengen, aangenomen dat het allemaal maar kan en lukt. En dan is het zover, je bent zwanger, er is een kleine op komst. Je wordt mama, je wordt papa. Je zult nooit je oude zelf meer zijn, je bent voortaan verantwoordelijk voor een ander wezen. En dan niet zoals je een baasje bent voor je hond of kat, nee, een wezentje wat helemaal niets voor zichzelf zal kunnen de eerste maanden.


Mag zo'n kleintje dan je aandacht opeisen? Mag het verwachten dat je het alles zult geven wat je kunt?


Het zal je midden in de nacht wakker maken, wakker houden. Je nodig hebben. Je aandacht opeisen. Niet een keer, nee wel tientallen of honderden keren.  Elke dag weer.


Ik ben een moeder die besloten heeft om er dan ook 100% voor mijn kind te zijn. De eerste 5 jaar zal ik dan ook niet terug aan het werk gaan. Er gaan dagen voorbij dat ik gillend gek word, de poepluiers en bergen tissues met snottebellen komen me mijn oren en neus uit. Ik snak ernaar om 'even' de boel de boel te laten, de deur achter me dicht te trekken en gewoon mijn oude zelf een uurtje te zijn. Klessebessen met een vriendin, onder genot van een ongestoorde koffie of een lekker wijntje met uitzicht. Maar dan gebeurt er altijd wel iets wat me met mijn neus op de feiten zal drukken: mama ik moet poepen! de baby begint te huilen van de honger, of er komt er een vol excitement aanhollen want 'de wassesiene is klaaaaa' want het muziekje klinkt. En dan stap ik vanuit mijn dagdroom het dagelijks leven weer in en ben ik weer mama van 3 kanjers van kindertjes.


Het met 8 weken na de bevalling weer aan het werk gaan, is dan ook iets wat ik me maar slecht voor kan stellen. Zijn er echt mama's die dit willen? Of doen ze het omdat het moet, omdat het financieel niet anders kan? Wij hebben het niet super ruim, maar een extra inkomen geef ik liever op, dan dat ik mijn eigen kindjes niet zie opgroeien, van dichtbij en vooral dat eerste jaar zou ik echt niet willen missen. Voor geen goud.


Ben ik een geitenwollensokkentype? Misschien voor Nederlandse standaarden wel. Ik spin niet mijn eigen wol en zit niet met een breientje op de bank, ik eet niet grotendeels organisch, mijn vriend heeft geen lang haar en baard en sandalen, maar ik ben wel thuis met mijn kindjes, draag mijn kleintje vaak in een doek en voed ruim een jaar uit eigen borst. Is dat alternatief? Of is dat ouderwets? Of zoals het hoort, zoals het zou moeten?


Als ik dan een blog lees van iemand die nog voor de eerste keer moeder worden moet en waarin staat: '...wat een gedoe en het past helemaal niet bij mij. Ik wil na de bevalling kunnen gaan en staan waar ik wil met de kleine en me niet afhankelijk voelen van het feit dat ik ten alle tijden beschikbaar moet zijn...' Dan kan ik niet helpen dat het enige wat ik denk is: Meid, je gaat nog op je neus kijken! Ook als je kindje met formula wordt grootgebracht, zul je ten alle tijden beschikbaar moeten zijn.


Is het dan zoooo erg, het overslaan van een paar avondjes uit, het afslaan van een drankje? Ik snap het niet, ik snap het echt niet. Je KIEST er toch voor (aangenomen dat het geen 'ongelukje' was) om een gezin te vormen? Daarbij horen toch sacrifices? Je offert je vrije avonden op, je offert je full time baan misschien op, je offert je nachtrust op, je offert je mooie gelakte nagels en lange, keurig gekrulde haar misschien wel op, je offert het 'independent zijn' op. Waarom wel kiezen voor kinderen, maar je levensstijl niet willen veranderen? Is dat een typisch Nederlands ding? Of ben ik toch een geitenwollensokkentype dat ik mijn leven compleet aangepast heb sinds mijn oudste knul geboren is?


Ik ben er trots op dat ik full time mama ben. Mijn huis is een puinhoop, mijn lijf is een puinhoop en mijn leven is een puinhoop. En 99.9% van de tijd geniet ik er zo ontzettend van en zou ik niet anders willen. Aan dit alles komt een einde, ze blijven niet klein, ze blijven niet constant alles overhoop halen, ze blijven niet op schoot klimmen (en op de bank springen) Ze blijven niet 3x per nacht wakker worden, ze blijven niet in de broek poepen, ze blijven ook niet aan de borst drinken. Jammergenoeg niet, gelukkig niet. Na het ene komt het andere, het een wordt ingeruild voor het ander, wat was, komt nooit meer terug. En dat is mooi, maar het is ook jammer. Ik ben zo blij dat ik een stukje van mezelf en mijn lijf op kan en mag offeren om zo een klein meisje groot te zien groeien op wat IK haar geef. Ik ben haar mama, ik ben haar alles. Dat is overweldigend en prachtig en soms kan ik er met mijn verstand niet bij, dat niet iedereen zo denkt. Is het te beangstigend? WAAROM zou je niet je kindje's ALLES willen zijn? Tuurlijk, kindjes worden met fles ook groot, het is ook niet slecht, maar persoonlijk vind ik het zo jammer dat een mama bij voorbaat al zo'n keuze maakt, alsof het maar lastig is om een baby te hebben. Zie ik dat verkeerd? Ik snap het werkelijkwaar niet, dus wie het weet, mag het zeggen.


X B


186 x gelezen, 0

reacties (0)


  • freshie

    Tja, jouw keuzes zijn die van mij op een aantal vlakken zeker niet, maar ik heb respect voor de keuze van jou/andere ouders. Wat voor het ene gezin goed is, is dat niet per definitie voor een ander gezin. Ik hoop dat mensen in zijn algemeenheid de keuzes van andere gezinnen meer gaan respecteren. Ik ben een moeder die 'veel' werkt, maar dat is voor ons gezin en mijzelf de beste keuze. Met de kinderen en ons gezin gaat het goed, anders hadden we een andere keuze gemaakt. Ik sluit me verder aan bij Dikkiedik. Leven en laten leven.

  • Momchichi

    Wat een mooie blog. Mooi dat je zo achter de keuzes staat die je gemaakt hebt. Dat je de moeder kunt zijn die je je voor ogen had. Ik geniet enorm van mijn werk, en ja, van de luxe die we dankzij mijn baan financieel hebben. Ik ben niet materilistisch. Maar ik hou van lekker eten, dagjes erop uit en dan een ijsje kunnen kopen, terrasje pakken of zomaar spontaan na een dagje strand besluiten te dineren aan het strand. Maar bovenal denk ik dat ik de perfecte balans heb tussen werk en gezin. En is dat niet waar het om draait? Dat je zelf tevreden bent met het leven wat je leeft, dat je kinderen gelukkig zijn en ouders hebben die van hen en elkaar houden, dat je een gevulde koelkast hebt en elke dag schone kleding aankan. Als je het mij vraagt, is dat het ultieme geluk. En elk mens en elke moeder heeft zijn eigen visie op geluk. Ik heb mijn kinderen niet borstgevoed, maar dat is niet omdat ik egoistisch ben of graag wijn drink of avonden weg wil zonder kinderen. Ik heb gewoon niks met borstvoeding geven, voor mezelf dan. Ik wil nog een kleine kanttekening maken..... een kind in welvoorziene landen als waar wij wonen, hoeft nooit ongewenst te zijn. Er zijn hier zoveel mogelijkheden om een niet-gewenst kind, niet te hoeven krijgen. In de eerste plaats abortus, de andere kant adoptie. Je hoeft in dit land geen kind ongewenst te krijgen. Een ongepland kind toch laten komen, is heel mooi, maar en hoeft niet minder goed voor gezorgd te worden omdat het toch een ongelukje was....

  • vedertje

    Prachtig verwoord en wil me helemaal bij je aansluiten. Hoewel ik persoonlijk niet houd van de zin ´kiezen voor een kindje´ zitten er veel waarheden in je blog. Kinderen vragen veel van je tijd. Logisch en dat verdienen ze! Ik kom in de jeugdzorg kinderen tegen die alles hebben, maar emotioneel hun ouders intens missen.

  • surroKIWIbaby

    Bedankt voor jullie reacties meiden! Hoewel dit zeker geen aanval was naar degenen die het anders doen, hebben sommigen van jullie dit mogelijk wel zo opgevat. Geen reden om je eigen keuzes te verdedigen, maar ik ben er zeker wel wijzer op geworden. Geen idee of ik de titel oermoeder verdien, maar het woord op zich staat mij wel aan. Hoewel ik 3 maanden per jaar een soort eigen bedrijfje heb (bloembollen verkoop aan huis en via een veilingsite) wat aardig loopt, ben ik altijd weer zo ontzettend opgelucht als al dat MOETEN weer voorbij is en dat zegt mij genoeg: ik heb de juiste keuze gemaakt. Gelukkig maar dat niet iedereen hetzelfde over dit soort dingen denkt, het zou allemaal maar saai worden!

  • MamaBamBam

    Je kunt je tijd maar 1 keer besteden, aan de keuze van de moeder hoe; of met een baan of met het moederschap

  • chybou

    Prachtig blog en mooi beschreven hoe je achter de keuzes staat die je bij de eerste al hebt gemaakt. Ik vind het mooie aan het moederschap dat iedere vrouw het in kan en mag vullen (binnen de kaders van wat acceptabel is) zoals zij denkt dat het voor haar en voor haar kindjes goed is. Jouw keuzes zijn niet wollig of ouderwets. Ze zijn ingegeven door wat jij vind dat goed is. Ik denk dat je, zoals je het zelf beschrijft, voor kinderen kiest en daar ook dingen voor opoffert. Elke keuze, hoe je hem ook maakt vraagt om offers. Aan jou is te bedenken welke offers je wil maken en welke niet. Dat jij fulltime thuis kan zijn betekend dat je partner een baan heeft en daar waarschijnlijk fulltime voor moet werken. In die zin zal hij dus tijd met zijn kinderen opofferen om er voor te zorgen dat jij thuis kan zijn. Die keuze is prima en ook goed, begrijp me niet verkeerd... Maar dat betekend dus ook dat niet alleen je partner tijd opoffert maar ook je kindjes tijd opofferen met hem. Wat ik eigenlijk maar wil zeggen is dat het niet alleen offers van de (barende) moeders zijn. Elke keuze, om welke reden ook, vraagt om een offer en het is aan elk gezin om te bepalen wat ze wel of niet acceptabel vinden.

  • GWND

    AMEN!

  • mamawendy6

    Ik ben 1 van die mama's die na 9w (bij de oudste na 8w) terug moest gaan werken omdat ik voor de bevalling te snel thuis zat (door BI en bij de jongste verplicht door de werkgever, zit in de zorg). Wat haatte ik die datum dat ik terug moest gaan werken, uiteindelijk wordt je het werken snel weer gewoon en wat ben ik blij als ik ze zie lachen of naar mij komen voor een zoen/knuffel als ik thuis kom (ook bij vertrekken trouwens). Ik had liever het eerste jaar thuis geweest maar zo zit de wetgeving hier jammer genoeg niet in elkaar. Ik ben wel blij dat ik kan werken en een gelukkige moeder is nog altijd gelukkige kinderen. Ik geef nog altijd BV, lastig met onregelmatige uren maar dit is dan ons momentje. Bij ons is de papa thuis om voor de kinderen te zorgen (huisman). De omgekeerde wereld.

  • ons-mupke

    Ik vind het prachtig om moeder te zijn en sleep me af en toe naar het werk! Echter, mijn werk als verloskundige zou ik niet willen missen..het hoort bij mij en het maakt mij compleet! Het maakt dat ik op al die andere momenten extra van mijn kroos kan genieten! Ik werk twintig uur en wanneer ik werk islam mijn man bij de kindjes. Ik vind het zelf erg fijn dat hij ook een echte zorg-rol draagt! Ik kan ze met een gerust hart achterlaten maar kom na mijn werk weer heel snel naar huis omdat ik ze mis! De tijd vliegt inderdaad voorbij en ik probeer alles op te snuiven en zo intens mogelijk te beleven! Toch voelt het goed zo voor mij!

  • derdewens

    Jij zit wel in de fortuinlijke situatie dat je zelf geen kostwinner bent. Dat ben ik wel, hoe graag ik het ook anders zou willen. Naast het werk echter draait bijna alles om de kids. En dat vind ik prima! Ze zijn maar zo kort zo klein... ik draag ze en geef zelfs nog langer bv, en daar ben ik erg blij mee

  • Aoeth

    Het is fijn dat jouw standpunt zo duidelijk is voor jou. Net als een ander standpunt even duidelijk is voor iemand anders. Wat voor jou past en wat jou gelukkig maakt, geldt niet voor iedereen. Ik ben alleenstaande mama, bewust alleenstaande mama, ik werk fulltime en ik ga nog sporten. Mijn leven is evengoed ene puinhoop, mijn huishouden ligt er maar bij, mijn huis ligt constant overhoop en ik kan mijn werk maar half deftig doen door het slaaptekort. En toch wil ik graag tussendoor nog sport wringen. En daar ben ik gelukkig mee. Daar wordt ik blij van. Ja ik heb er bewust voor gekozen mama te worden. Ik heb er zelfs bewust voor gekozen het alleen te doen. Net zoals ik er bewust voor kies om daarnaast OOK nog vrouw, vriendin, dochter, werkneemster en sportief te blijven. Want daar wordt ik gelukkig van. Mijn eerste prioriteit en rol zal altijd mama zijn, maar dat neemt niet weg dat ik daarnaast ook nog andere rollen kan vervullen. Als het nodig is zal ik alles omgooien voor mijn zoon. Ik denk dat ik eerder een aanhanger ben van: een gelukkige mama, een gelukkig kind. En niet per se, een gelukkige mama is eentje die enkel mama is prima voor diegenen die daar hun geluk in vinden,prima als dat niet zo is

  • SammyElmo

    Ik kon nog meer doen, maar dat ging saai worden . Ik ook bewust 'thuisblijfmama' Idd, snak nogal eens naar een volwassen gesprek, maar zou er echt niet voor gaan werken. Natuurlijk zijn er mensen die daar geen keus in hebben omdat ze het anders niet redden, daar heb ik ook heel veel waardering voor, want je moet nou eenmaal voor je gezin zorgen. Maar werken voor de luxe, dat kan ik minder goed snappen. Hoewel iedereen het natuurlijk zelf moet weten Wij moeten ons ook wel eens het een en ander 'ontzeggen' door gebrek aan een tweede inkomen, maar we kunnen heel goed leven als we niet te veel extra's willen, dus houden we het maar eenvoudig. Ik zou het nooit anders willen.

  • MommyDees

    Ik snap je punt en ik wou juist dat ik zo kon leven door tot hun vijfde levensjaar niet te hoeven werken en lekker huismama mag zijn heerlijk bij de kids. Maar voor sommige mensen kan dat niet. Als wij straks, hopelijk, een kindje mogen krijgen moet ik ook echt aan het werk. Wel zou ik dan parttime willen werken zodat je inderdaad nog dagen hebt dat je thuis kan zijn bij de kindjes. Maar wij zouden niet makkelijk kunnen leven op 1 salaris. Nu hebben we de afgelopen maanden al veel in moeten leveren (allebei in dezelfde week in de ww terecht gekomen, toch weer een baan gekregen en weer redelijk terug gekrabbeld maar hebben het nog niet super ruim) en dat is niet erg want je word er super creatief van om toch iedere maand rond te komen, maar er moet nu echt niets meer gebeuren. Het geld wat we nu hebben, hebben we ook nodig. Dus ik kan het echt niet maken om de komende jaren na de geboorte van ons kind te stoppen met werken. Maar mijn moeder heeft het ook altijd zo gedaan hoe jij het nou doet en ik vind dat juist super goed als je dat kan doen. Maar bij veel gezinnen gaat dat helaas niet. Ik vind het absoluut geen geitenwollensokken situatie, ik vind het een situatie zoals het eigenlijk hoort. Maar in deze tijd gaat dat helaas jammer genoeg niet meer zo makkelijk.

  • mamarthe

    Ik herken je volledig. Ik ken veel mensen die erom smachten om alleen met hun man op vakantie te kunnen gaan. De kinderen worden elke week wel ergens te loge gebracht, zodat hun kunnen sporten en ze raken hun eigen 'ik' kwijt zodra ze hun 1e kind hebben. Maar hun zeggen dan weer dat het zielig is voor mijn kind omdat ze niet leert om los te laten en ze vinden het erg dat wij niet elke week wat met de vrienden kunnen doe , omdat wij dat geld liever besteden aan ons gezin.

  • gothicmama

    Ik snap je standpunt. Ik ben zelf een fulltime werkende mama, mijn man werkt ook fulltime. Ten eerste omdat we het financieel anders niet redden, en ten tweede omdat ik het heerlijk vind om even buitenshuis te zijn. Vanaf mijn 14e heb ik eigenlijk altijd gewerkt, en ik wil het nooit anders hebben. Ons zoontje was niet gepland, is 10 weken te vroeg geboren en door het continu op en neer reizen van ziekenhuis naar huis (en tussendoor man naar het werk brengen) bleef mijn productie niet op gang. Daarnaast voelde het ook totaal niet prettig, ik sliep er slecht van. Ja, ik had kunnen kolven onderweg etc, maar daar sta je niet bij stil. Mijn kind is geboren met 30 weken en het enige waar ik over nadacht was 'hoe snel kan ik weer bij hem zijn'. Niks anders. Ik vind het heerlijk om op mijn werk even Denise te zijn, die even terug kan in de volwassen wereld, en ik ben zo gelukkig als ik het warme lijfje van James weer bij me heb. Dat laat me extra genieten van die gekke jongen! Ik mis niet veel van James, omdat wij ochtenddiensten en avonddiensten draaien. Ik heb mijn kind ook nooit gedragen omdat mijn eigen rug dat niet trekt. Ik vind het leuk als andere moeders dat met plezier doen, en dat gun ik ze vanzelfsprekend ook, maar voor mij is dat niet weggelegd. Omdat James 10 weken te vroeg was heb ik de volledige 16 weken verlof na de bevalling gehad. Maar na die 16 weken was ik zo blij om weer aan het werk te gaan, ik miste mijn collega's. niemand in mijn vriendenkring heeft kinderen, dus ze snappen niet waar ik het over heb. Ik ben dolgelukkig met mijn man en kind, en ik ben dolgelukkig met mijn baan. Daarnaast is mijn eigen standpunt dat je je kind moet opvoeden zoals je zelf wil, (bv/kv, dragen/kinderwagen, voeden op verzoek/voeden op schema), maar kijk mij er niet op aan als je vindt dat ik het 'fout' doe, want dan begint de discussie. Ik ben wel benieuwd naar de andere reacties

  • chanti1610

    Dus het zou fijn zijn als je 'mijn' kijk op het moederschap zou respecteren net als ik dat bij jou zou doen al herken ik mezelf er totaal niet in!

  • chanti1610

    En als je goed gelezen had zonder meteen te oordelen wist je dat het over bv ging en dat ik MET haar wil gaan en staan waar ik wil. Dat heeft niets te maken met dat ik er niet 100 % voor haar ben!!!

  • chanti1610

    Dit gaat over mij? Ik ben waarschijnlijk een heel ander type dan jou en sta met een heel andere kijk in het leven. Ik ben gelukkig en sta volledig achter mijn keuze. Vind niet dat je kan oordelen over mijn standpunt zonder mij te kennen of wat dan ook!!

  • MamavnMJ

    Ik ben een half jaar thuis geweest en 'moest' toen weer aan het werk. Ik vond het vreselijk om haar weg te moeten brengen, maar gelukkig werk ik maar 1 dag in de week overdag en de rest savonds waardoor ik haar heel veel zie. Toch vind ik het ook heerlijk om aan het werk te zijn en eventjes niet de mama van te zijn, al houd ik dan wel mijn telefoon nauwlettend in de gaten. En ja, het eerste jaar vond ik wél een opgave, ik vond het vreselijk zwaar en wanneer ze eventjes sliep zat ik voor me uit te staren op de bank tot ze weer wakker was. Het had dan ook een reden en het zal vast allemaal anders zijn geweest als ze een huilbaby was.

  • mam1975

    Je hebt helemaal gelijk. In ben ook zo'n oermoeder maar toch moet ik weer aan het werk als ze 12 weken oud is en dan heb ik nog vakantie genomen na mijn verlof( weet mijn leidinggevende nog niet, maar weet ook niet nog wanneer ik precies beval ). Ik ben alleenstaande moeder dus zou wel moeten om brood op de plank te krijgen. Maar als je diep in mijn hart kijkt zou ik dolgraag de eerste jaren gewoon thuis willen zijn bij mijn alles.

  • Ukkie-2

    Ik voed mijn kinderen ook zelf, draag ze, speel met ze, ben er altijd voor ze en het eerste wat ze roepen als er was is is mama. Een heerlijke titel! Ik doe alles voor mijn kindjes en er blijft weinig me-time over. Soms verlang ik er zo naar maar als je weet dat je meisje alleen maar slaapt bij mama hoeft t niet meer. Maar ik werk wel. Vooral savonds dan zie ik ze maar 3 uur op een dag niet. Maakt dat een slechtere mama? Ik vind van niet. Kinderen kunnen je onzekerheden geven waar ik moeite mee heb, daardoor aan mezelf twijfel. Op mijn werk ben ik Veronique de verpleegkundige die precies weet wat ze doet. Wel weer t stukje zorgen voor mensen die afhankelijk zijn van mij maar waarbij ik precies weet hoe ik het moet doen. Ik ben gelukkig dat ik mama mag zijn en dat ik 24 uur in de week mag werken