Borstvoeding of flesvoeding

Hallo,

De titel zegt het al borstvoeding of flesvoeding
Bij mijn eerste heb ik fles voeding gegeven omdat ik
Toch borstvoeding toen wat spannend vond.
Ik ben bijna 27 weken zwanger van mijn 2e en ben toch
Veel aan twijfelen of ik borst of fles ga geven.
En of je gelijk een borstkolf moet kopen als je toch borst voeding
Gaat geven.

Heel veel liefs

694 x gelezen, 2

reacties (31)


 • Grumble2.1

  Borst .. borst .. borst .. baby wil ook liever borst .. logisch gevolg .. zwanger bevallen borst

 • Lindaaaaaaaa

  Ik heb fles en vind dit ideaal

  Partner kan ook geven en je ziet precies hoeveel die binnen krijgt

 • sannnnie

  Ja heb bij mijn dochter fles gegeven

 • Gertjuh

  Heb hier ook heel erg over getwijfeld, maar dan omdat ik zwanger ben van een tweeling. Uiteindelijk heb ik besloten straks flesvoeding te gaan geven.

  Dit omdat als je eenmaal begint je wel ff door moet zetten, na 1 dag al stoppen is niet echt een optie. Ook is er bij een tweeling meer kans op vroeggeboorte waardoor je vaak al gelijk moet kolven en ook hebben ze soms dan al bijvoeding nodig.

  En dan de belangrijkste reden voor mij persoonlijk: ik ben iemand waarbij het snel te druk is in mijn hoofd en nieuwe dingen kosten bij mij al wat meer tijd om te verwerken. Alle indrukken van bevalling en 2 kindjes ineens is al heftig (is zoiezo wennen als je een kindje krijgt) en als ik er dan nog borstvoeding bij zou doen denk ik echt dat het voor mij teveel wordt. Dat ik overprikkeld raak.

  Wil er wel bijzeggen dat als ik zwanger was geweest van 1 kindje ik het wel had willen proberen.

  Hoewel er nogsteeds mensen zijn die het slecht vinden als je geen borstvoeding geeft/het niet probeert, ben ik van mening dat hier geen goed/slecht is. Is je persoonlijke keuze en je hebt dan ook je redenen om er wel of niet aan te beginnen. Succes met de beslissing maken😉

 • sannnnie

  Dankjewel spannend hoor tweeling zwangerschap ☺️ Ik ga zeker rustig alles laten bezinken en websites af

 • Gertjuh

  Ja haha, wel spannend! Precies, goed over nadenken en er de tijd voor nemen. Ik dacht eerst juist dat ik zoiezo borstvoeding wilde proberen maar later in de zwangerschap naarmate ik meer informatie kreeg zag ik het niet meer zitten. Dusja lekker de tijd voor nemen😉

 • Soccer-Mom

  Laat je vooral goed informeren door een deskundige. Woon eventueel een informatieavond (als die nog gegeven worden) bij over het geven van borstvoeding. Dan krijg je de juiste informatie van een lactatiekundige die jou tevens op weg kan helpen na de geboorte. Nee, een kolf kopen hoeft niet. Je kan via de thuiszorgwinkel eentje huren indien nodig. Zie borstvoeding.com voor alle info.

 • BabyO2019

  Ik geef nu al bijna zes maanden borstvoeding. De eerste paar dagen is het heeeeeel pijnlijk geweest, zodat ik meerdere keren op het punt heb gestaan om ermee te stoppen. Maar mijn vroedvrouw heeft het super opgevolgd toen ik weer thuis was. Ik heb even een tepelhoedje moeten gebruiken zodat ik de kloof in mijn borst kon laten herstellen en verder ging alles heel vlot. Nu ga ik ermee door tot ik er genoeg van heb (of de baby niet meer wilt).

  Een kolftoestel heb je pas nodig als je weer gaat werken en je daar borstvoedingspauzes neemt om melk af te kolven voor de creche. Ervoor heb je het eigenlijk niet nodig (ik ben wel zelf preuts en vind er niets aan om te voeden in het openbaar, dus als ik ergens naartoe moet met de baby, kolf ik soms op voorhand af en geef haar dan een flesje moedermelk).

  Mijn zus heeft daarentegen alles afgekolfd omdat het bij de opstart voor haar te pijnlijk was om aan de borst te voeden. Dat is wel veel tijdsintensiever en ze had ook vaker last van verstopte melkklieren enzo. Als je aan de borst kan voeden en de baby drinkt die goed leeg, dan heb je daar normaalgezien geen of weinig last van.

  Ik denk dat je de borstvoeding zeker kan proberen, want het is wel een leuk extraatje voor de baby. Extra quality-time samen, goedkoper dan flesvoeding, je hoeft nergens flessen en poeder mee naar toe te zeulen, de baby heeft minder kans op overgewicht later en krijgt extra anti-stoffen. Laat je wel zeker goed begeleiden door een vroedvrouw. En als het niet lukt, dan is er zeker ook niets mis met flesvoeding.

 • Lama94

  Ik was altijd van plan om flesvoeding te gaan geven. Mijn man heeft mij gevraagd om mij te verdiepen in borstvoeding geven, zodat ik een geïnformeerde keus zou maken. Na een informatie avond en informatie lezen op borstvoeding.com koos ik ervoor om het te gaan proberen. Mijn beeld van borsten was seksueel en niet met een drinkende baby eraan. Ik was bang dat ik het raar en naar zou vinden. Maar ik vond het juist heel natuurlijk. De kleine is het meest tevreden wanneer hij bij mij drinkt, een prachtig gezicht.

  Borstvoeding is 'de beste' voeding voor het kind. Mits de moeder en het kind het beiden willen en fijn vinden. Het moet niet ten koste van alles gaan. Vind ik.

  Zelf wilde ik het proberen. Op de kunstvoeding overgaan kon altijd nog dacht ik.

  De eerste weken waren lastig. We moesten het allebei nog leren.

  Ondertussen genieten we er beiden al maanden van. Hij valt makkelijker in slaap, in de krampentijd was het een fijne manier van troosten. Hij geniet er van en voor mij is het een rustmoment.

  Je hoeft niet direct een borstkolf te kopen. Je kunt ze in de kraamweek heel makkelijk huren voor een laag bedrag. Wij bleken er één nodig te hebben, maar zat vrouwen die hem niet gebruiken.

  Ik heb zelf veel gehad aan de informatie op borstvoeding.com

  Succes met het maken van je keuze!

 • sannnnie

  Dankjewel ga zeker de website bezoeken en lezen :)

 • 12345678

  Ik voed nu voor de tweede keer. Het was beide keren zeker niet makkelijk in het begin (pijn bij aanleggen en productie die moeilijk op gang kwam, dus bij moeten voeden met kv), maar toch blij dat ik heb doorgezet. Het is naast voeding immers ook bescherming voor je kindje dmv de vele afweerstoffen die je meegeeft. Oja vooral geen kolf in huis halen nog. Mocht het nodig zijn kun je hem ook huren bijvoorbeeld in de kraamweek en kijken hoe dat bevalt (kost ong 2€ per dag). Ik vond het persoonlijk niks en ben al snel overgestapt op handmatig kolven, dus echt zonder kolf maar dmv handbewegingen; ging veel sneller bij mij, ook geen gedoe met borstschilden en verbroken vaccuum.. kan het iedereen aanraden!

  Ik kan je ook aanraden lid te worden van het borstvoedingsforum op Facebook. Hier kun je al je vragen stellen aan ervaren lactatiekundigen. Met de juiste begeleiding lukt het zéker! ;)

 • NewBaby2018

  Bij de eerste borstvoeding gedaan, bij de tweede en straks bij de derde zonder twijfel flesvoeding.

  Ik kan het niet en ik wil het niet. Het heeft me gesloopt en kapot gemaakt in de drie weken dat ik het heb gegeven.

  Het past niet bij mij, heb er gewoon een negatieve ervaring mee.

  Maar dat is mijn ervaring.

  Denk dat je voor jezelf moet afwegen wat je wil, je zal veel goede en slechte ervaringen te horen krijgen, maar voor ieder is het anders.

  Stoppen kan altijd, starten met borstvoeding niet. Dus er is wel een bepaalde volgorde 😉

 • sannnnie

  Ik vind het fijn om ieder eigen kant kwa verhalen te lezen ☺️ Dankjewel 😊

 • 3-musketiers

  De eerste borst samen met kolf ik was veel te ongeduldig voor dat kolven, dus ben er met een maand mee opgehouden en over gegaan op volledige flesvoeding live voeden vond ik veel te pijnlijk en samen met een depressie heb ik dit niet vol kunnen houden....bij de 2de wou ik het wel weer proberen vooral omdat flesvoeding zo ongelooflijk duur is en midden in de nacht met een krijsende baby een flesje maken vond ik ook niet ideaal....na 3 dagen wou ik het opgeven wat een pijn( aanhappen lukte niet) dus met spoed een kolf gekocht en die pakte me tepel niet dus kwam niets uit ondertussen een borst zo groot als een courgette, lang en dik, dus toch doorgezet en geef nu bijna 3 jaar borstvoeding ze wilt er nog steeds niet van af....maar is niet de hele dag meer maar gewoon lekker drinken zo nu en dan

 • Florien84

  De eerste heeft bv gehad en de tweede fv. Ik zou echt voor bv gaan. Heb best spijt dat ik het toen zo snel heb opgegeven. In het begin is het echt doorzetten maar daarna is het zo makkelijk.

 • sannnnie

  Dankjewel 😊

 • Peepah

  Ik ben pro borstvoeding. Je kan het de eerste week met je kraamhulp kosteloos oefenen, dus wat houd je tegen. Als je het niks vind dan ga je al snel over op de flesvoeding. Ik zou niks aanschaffen voor de bv eerst kijken of het lukt en bevalt. Vandaag besteld morgen in huis principe

 • sannnnie

  Dankjewel ja zeker het is natuurlijk ook wennen aan idee en ga er zeker goed over na denken

 • bienmoos

  Ik heb ook getwijfeld. Ik ben toch voor borstvoeding gegaan, omdat ik het wel graag wilde proberen. Ik vond het in het begin ook heel onwennig, maar ik ben blij dat ik het toch gedaan heb. Ik vond het echt iets speciaals wat je maar één keer met je kindje kan doen.

  Vergeet niet dat het geen beslissing for life is hè. Je kan het altijd proberen en als je dan na een dag al bedenkt dat je het toch niks vindt, dan wissel je naar flesvoeding. Easy peasy. Succes met je keuze! Weet dat je niet fout kan kiezen.

 • sannnnie

  Dankjewel voor je verhaal 😊

 • bloempies

  Ik geef BV en vanaf zon 6 weken 2 flesjes kv op een dag. Nu geef ik het nog steeds zo en ze is 3 maanden bijna. Het is even doorzetten in het begin door de stuwing en de ongemakken die je kan hebben zoals tepelkloven. Ik had een borstkolf, alleen 2x geprobeerd vanaf 5 weken en beviel mij niet dit x. Ik kan je wel de tepelcreme van medela aanbevelen en evt tepelhoedjes. BV is verder als het goed op gang is en je er aan gewend bent super goed te doen! Als ik in het bos loop kan ik haar zo aansluiten, geen gehannes met van alles meenemen. Wel vraagt het veel doorzettingsvermogen, ik heb meerdere keren gezegd dat ik ermee ging stoppen (vooral einde van de dag) door hoeveel energie het kost en hoe vaak je wakker wordt ervan omdat jij het zelf elke keer moet geven. Maar elke ochtend was ik weer blij en trots dat ik het doorzette. Het is zoiets moois om te doen. En als alles goed verloopt kost het een heel stuk minder energie. Ik probeer zelf het zolang mogelijk als het leuk blijft door te doen. Want ja, er zitten natuurlijk dingen in die in kv niet zit. Al is kv natuurlijk ook niet slecht! 😊

 • sannnnie

  Dankjewel voor je verhaal 😊

 • GodinvanVrede

  Je kan het altijd proberen. Ik heb altijd geroepen geen borstvoeding te willen geven, maar heb dit uiteindelijk toch gedaan. Wel met de voorwaarde dat ik mezelf er niet in zou verliezen en dat ik van mezelf mocht stoppen als het me teveel werd. Dit was uiteindelijk na 6 weken al (veel krampjes, te weinig voedingsstoffen, fulltime kolven etc.) Nu dus over naar kunstvoeding en dat is ook prima. Hij heeft toch de eerste 6 weken van de voordelen mogen profiteren van borstvoeding.

  Ik heb overigens pas een kolf gekocht toen ik deze ook echt nodig bleek te hebben. Het kan namelijk zijn dat borstvoeding niet lukt en als je dan wel een borstkolf hebt gekocht, is dat zonde van je geld.

 • sannnnie

  Oké dankjewel dus niet gelijk nodig dat scheelt en al is het wel nodig is het zo in huis 😊 dankjewel voor je verhaal

 • Nog-even!

  Gewoon doen wat je fijn vindt!

  Ik vond borstvoeding ontzettend leuk. Het idee dat je kindje zo goed groeit van wat jij aanmaakt. Het dichtbij-huid op huidcontact- zijn bij iedere voeding. Ik had een tweedehands handkolf klaarliggen. Dat was best handig en kostte bijna niks. Ik had met mijn man een borstvoedingscursus van twee avonden gevolgd. Dat gaf wat extra zelfvertrouwen.

  Ik gaf trouwens na de eerste week voeding op "de klok". Dus niet oeverloos bij ieder huiltje aanleggen, maar iedere twee uur, 2,5 uur en uiteindelijk iedere 4 uur. De oudste twee sliepen met 8 weken door. Het kan. Het kan ook anders lopen natuurlijk, maar dit is mijn ervaring

 • sannnnie

  Dankjewel voor je verhaal 😊

 • Vlindermoeder

  Doen waar je je goed bij voelt. Niets is goed of fout. Je zou borst kunnen proberen en als het niet lukt of je vindt het niet fijn, dan stap je over op fles. Je hebt niet gelijk een kolf nodig hoor. Eerst maar eens kijken of het lukt

 • sannnnie

  Dankjewel 😊

 • Ukje.93

  Ik volg, exact hetzelfde verhaal.

  En vroeg mij inderdaad ook af of ik dan al een borstkolf in huis moet hebben.