Mama, laat me niet alleen!

Twee grote rode waterige oogjes staren me aan vanachter de houten witte tralies en een klein vuistje grijpt stevig mijn wijsvinger vast. Een zucht van verlichting klinkt er door het kinderkamertje. Een universele zucht die alle mama’s in de wereld herkennen, een zucht die zegt: “Gelukkig, je bent er nog”. En zo zitten we eventjes met zijn tweeën, ik op mijn hurken naast het ledikantje, tot de ademhaling weer wat rustiger is, het hartje iets minder snel klopt en de oogjes steeds verder naar beneden zakken.


Maar als ik dan opsta en zachtjes een kus op zijn voorhoofd druk, hoorde ik hem weer paniekerige adem teugen nemen. “Oh nee” zie ik hem denken “Nu gaat ze weer weg!” . En zodra ik een stap richting de deur zet, gaat de sirene af. Of naja, het begint met een kreet gevolgd door een oorverdovende stilte. Een stilte waarvan de lengte aangeeft hoe ernstig het vanavond wordt en waarbij geldt; hoe langer, hoe erger.


De grote verlatingsangst heeft zijn intrede gedaan. Vooral ’s avonds is het erg en mijn moederhart steekt elke keer een klein beetje als ik hem paniekerig “mam-mam” over de babyfoon hoor roepen. Dus daar zat ik weer vanavond. In de deuropening met mijn mobiel in de hand, de ene naar de andere sudoku op te lossen, terwijl kleine vriend zich overdwars in bed wurmde zodat hij mij kon blijven volgen.


Ik schijn als kind heel erg last te hebben gehad van verlatingsangst, waarbij mijn ouders mijn handje vasthielden tot ik sliep en vervolgens op handen en voeten achterwaarts de kamer uitkropen. Ze hadden van alles geprobeerd en vele barbies belooft, maar ik was volhardend en mijn ijzeren greep rond de kolenschop die doorgaat als hand van mijn vader, kon met geen breekijzer verbroken worden.


Tot ze op een dag een mysterieuze dame hadden uitgenodigd om samen aan het probleem te werken. Deze mevrouw heeft een uurtje alleen met mij gepraat en sindsdien was ik over de ergste verlatingsangst heen. Althans, zo is de overleving.


Hoe ik zelf deze fase ga aanpakken ben ik nog niet uit. Maar als zoonlief zo erg wordt als ik schijnbaar ben geweest, moet ik toch maar eens gaan googelen of deze mevrouw haar werkzaamheden nog steeds uitvoert.

180 x gelezen, 0

reacties (0)


  • satijn

    Mooi geschreven! Je hart breekt echt in duizend stukken hé? En dan ook nog proberen er niet aan toe te geven, zo intens!

  • saar-tje

    Zo zielig eigenlijk he!
    Zou fijn zijn als ze binnenkort snappen dat als je even uit zicht bent je ook gewoon weer terug komt he

  • noordenzon

    Tja, het is wat die verlatingsangst. niet leuk, hoort erbij..... Ik hoop dat het snel beter gaat met Kaspar...

  • Mijn Wondertjes

    mooi geschreven, ik dat mevr. ook wel gebruiken voor elk slaapje wat me dochter moet doen.

  • femmss

    Sneu he die kleintjes, als er nou eens een manier bestond ze VOOR het slapen gaan duidelijk te maken dat je morgenochtend eeeecht weer aan het bedje staat. Hopelijk komt Kaspar er snel achter.

  • Moemes

    Wat leuk geschreven!
    Maar minder leuk om t mee te maken, dat wel. Ik heb ook met mijn handen in t haar gezeten.
    Mijn dochtertje sliep gewoon niet voor 10 uur... Toen was ik er echt wel klaar mee.
    Heb gesproken met de wijkverplgk en zij gaf mij een hele goede tip.
    Althans, hier werkte die prima! Het heet schijnbaar de kiekeboemethode.
    Dat houdt in; elke paar minuutjes erheen, dekentje goed (evt tutje in) kusje geven en steeds dezelfde kirte zin zeggen. Zoals weltrusten, tot morgen. Oid.
    Dan merken ze dat het weinig nut heeft om aandacht te blijven vragen. Hij wordt er niet uitgehaald, niet echt geknuffeld, weinig gepraat... Maar mama komt wel steeds terug, dus ze is in de buurt en ik ben niet alleen.
    Negatieve aandacht is ook aandacht...
    Je moet natuurlijk zelf maar zien wat je er mee doet. Erbij gaan zitten hielp hier niet, ze bleef me aankijken en aandacht vragen.
    Na drie weken is het met deze methode de derde nacht al bijna over gegaan, misschien 10 minuutjes gehuild