Werk

Hallo,


Ik zit met een dillema en ben benieuwd naar advies.


Ik doe een BBL opleiding in de zorg Verzorgende IG. Hierbij ben ik 30 uur werkzaam iclusief een dag school, en thuis de nodige huiswerk. Nu merk ik dat ik dit best veel vind, ik heb ook een peuter van 2 rondlopen het is een heel makkelijk ventje, maar ik merk dat de opleiding me teveel energie en tijd kost die ik veel liever in de kleine steek. Echter duurt de opleiding 2 jaar, en moet ik nu nog 1.5 jaar. Ik zit te twijfelen om hiermee door te gaan, of een andere baan te zoeken, ook in de zorg maar dan meer richting helpende of woonbegeleider met gewoon minder uren. Wat zouden jullie doen?

1270 x gelezen, 5

reacties (18)


 • Bby4

  Doorgaan! Ik heb me mbo en hbo gedaan terwijl ik moeder was en 28 uur werkte. Ik heb hier zoveel profijt van, leuke functie, goed salaris en ik denk nooit meer aan hoe "zwaar" het was.

 • Bosco

  Zelfde strijd hier. Ik doe een 4 jarige opleiding. Na 2 jaar is het mij echt even teveel geworden. Het was een strijd maar ik ga leerjaar 3 nogmaals volgens, mijn school is ook akkoord. Nu doen wat ik kan en volgend jaar ook. Laatste jaar betekent 2 dagen werken en onderzoek uitvoeren. Ik. En blij dat ik doorgezet heb, nu de kids naar school gaan ben ik niet meer zo nodig. Partner brengt en haalt en ook gaan ze graag spelen. Als ik alles van tevoren had geweten was ik een jaartje later begonnen en van te voren iets meer informatie en kinderboeken gelezen. Maar als je alles van tevoren weet is ook niks meer spannend.

 • Lady-Whistledown

  Je bent met een bepaald doel deze opleiding begonnen. Best zonde om dat weer weg te gooien. Misschien kan je wat doen om het jezelf makkelijker te maken. Ik lees in je verhaal niets over een partner of andere familieleden die jou zou kunnen helpen. Ik zou zelf overleg voeren met het thuisfront om te zoeken naar oplossingen.

 • Dromer87

  Als je voor je VIG gaat nu, ga je helpende heel saai vinden. Minder verantwoordelijkheden en dingen die je niet mag doen.

  Ik snap dat het pittig is qua uren/tijd wat je er aan kwijt bent.

  Moet je perse zoveel uur maken? Of kun je ook een dag minder? Of kun je misschien je werkuren over een wat langere periode uitsmeren in overleg. Dan moet je misschien wat langer doen over de praktijk, maar kun je wel wat meer balans tussen werk en privé creëeren.

 • Pebblish

  Het klinkt misschien raar maar bij mij hielp het om mijn opleiding versneld te gaan volgen. Het was wel dubbelop, de werklast, maar het was zo fijn om licht aan het eind van de tunnel te zien.

  Ik weet alleen niet of dat ook bij een tweejarige opleiding kan.

 • Mamasgirls

  Je contract even nalezen hier was het stoppen betekende terug betalen! Je kan ook minder gaan werken al is natuurlijk met je studie en het leren juist niet zo gunstig.

  Soms weet je pas hoe pittig het is als je er aan begint, anderzijds is natuurlijk een studie, werken, huiswerk, huishouden etc dat het niet gemakkelijk is. Je moet je zelf afvragen hoe graag wil je het en zijn er mogelijkheden het jezelf makkelijker te maken. Ik haal uit je verhaal niet echt dat je het heel graag wilt gezien je ook over al anders werk praat, wellicht je keuze al gemaakt maar nog niet hard op uit gesproken.

 • Anna-76

  Nee joh, niet stoppen😃 Ga hierover in gesprek met de locatie waar je werkt én de opleiding. Er is vast wel een werkzame constructie te vinden. De zorg is erg blij met goed opgeleid personeel en ik neem aan dat ze bij jou op locatie dit ook koesteren. Bedenk: "Wat maakt het zwaar en wat heb jij nodig om verder te kunnen...?" Ga hierover in gesprek. Komt vast goed. Misschien mag je tijdens je werk ook even aan je opdrachten werken. Kijk of daar mogelijkheden zijn...Misschien tijdelijk iets minder uren werken. Bv naar 24u.

  En thuis ook kijken naar een geschikt moment. Waar kan je partner je bij helpen?

 • D-lana

  Ik zou de opleiding niet opgeven. Misschien minder uur werken? Ik werkte 20 uur en 1 dag school. Contract van 23 uur dus. Laatst half jaar van mijn opleiding raakte ik zwanger. Daarnaast 2 kids ( iets ouder) thuis. Was ff bikkelen maar ben super blij en trots dat ik in feb. 2 diploma's behaald heb. Succes met je keuze die je maakt, doe vooral wat voor jou en je gezin goed voelt.

 • Snitchy

  De opties zijn misschien niet alleen stoppen of doorgaan, maar ook kijken hoe je de belasting anders kunt verdelen? (Bv je partner meer zorgen) Ben je nog gemotiveerd en weet je nog waarom dit een half jaar geleden een goed idee leek?

 • Jvb

  Ik snap dat het anders kan voelen als je daadwerkelijk bezig bent dan voordat je begint, maar je bent met een reden gestart toch? Je wilde gaan werken als verzorgende ig. Als je daar aan denkt, zou je het dan wel graag willen afmaken (even los van de belasting dus)? Zo ja, bespreek dan eens op school waar je tegenaan loopt. En bespreek thuis hoe je partner je kan helpen. Zo niet, dan afwegen of je het de kosten waard vindt en bekijken welk alternatief dan goed genoeg is (qua werktijden, salaris, werkplezier)

 • MamaRosali

  Heb je een partner die kan bijspringen in het huishouden?

  Alles mag ook een beetje minder, kan je de lat iets lager leggen? Dus je huis iets minder schoon, de kleine iets minder in de douche, is al de was die je maakt echt nodig of is een broek nog schoon genoeg om een keer extra aan te doen?

  Samenvattingen uitwisselen met mede studenten?

  Misschien kan je een poster ophangen met hoeveel weken nog en elke week een kruisje zetten?

  Ik zou nu wel proberen door te zetten. Ja het is zwaar en kak om in deze fase zoveel te missen van je kindje, maar dat vind ik een beslissing van tevoren. Die heb je al gemaakt.

  Ik zou wel kijken naar de mogelijkheid om wat minder uren te werken en eventueel iets langer over je opleiding te doen.

 • Tweede83

  Ik begrijp je gevoel geel goed. Ik werk nu 24uur in de zorg met 3 kinderen. Je wilt ook tijd met je gezin.

  Toch zou ik ervoor gaan om de opleiding af te maken. De valkuil is namelijk ook de als je een helpende diploma wilt, je misschien eerder klaar bent en aan het werk gaat. De praktijkervaring is dat je als helpende vaker naar je werk moet om aan je uren te komen. Niveau 3 kan langere diensten werken en kun je meer voor je gezin thuis zijn. Ik denk nu even samen door de zure appel heen, dan heb je op langer termijn er ook meer aan. Inclusief meer salaris. Het levert je zeker wat op als je nu 1.5 jaar investeerd.

  Daarnaast kijk ook even in je contract. Kan best zo zijn dat als je stopt dat je wat moet terug betalen.

 • Mamasgirls

  Je contract even nalezen hier was het stoppen betekende terug betalen! Je kan ook minder gaan werken al is natuurlijk met je studie en het leren juist niet zo gunstig.

  Soms weet je pas hoe pittig het is als je er aan begint, anderzijds is natuurlijk een studie, werken, huiswerk, huishouden etc dat het niet gemakkelijk is. Je moet je zelf afvragen hoe graag wil je het en zijn er mogelijkheden het jezelf makkelijker te maken. Ik haal uit je verhaal niet echt dat je het heel graag wilt gezien je ook over al anders werk praat, wellicht je keuze al gemaakt maar nog niet hard op uit gesproken.

 • Sharon

  Ik zou het afmaken.

  (Ik neem aan dat je een speciaal contract hebt getekend.)

 • Nog-even!

  Kun je misschien iets minder uren ernaast werken?

 • Sharon

  Ik gok dat ze dan langer bezig is.

 • Pindakaasappel

  Ik zou het afmaken. Het is nog maar 1.5 jaar. Maar dat is natuurlijk ook heel persoonlijk

 • Scheirischa

  Goh. Moeilijk! Je opleiding is wel ongeveer 'afgerond' als je kindje naar school gaat, dus in dat opzicht is het wel een goeie: je bent uit de kleinste fase, en je eigen leven start dan weer met een afgeronde opleiding.

  Maar de weg ernaartoe is ook belangrijk, als je het niet trekt, kan je dit dan even pauzeren? Bv. dit halfjaar opleiding opsparen zodat je later dat halfjaar niet opnieuw over moet doen? En de rest uitstellen?

  Wat zou je qua werk het liefste doen? Wat zie je jezelf het langste doen?