Het 3de trimester is hier.

Hoihoi,


Hier zijn we dan. Het derde trimester is zo goed als aangekomen. Waar het eerste trimester als een slak voorbij ging, verliep het tweede voor mijn gevoel wat sneller. Ik denk vooral dat dat komt doordat ik mij een stuk beter voel en meer energie heb.


22 mei had ik weer een controle bij de verloskundige. Dit was weer prima. Alleen werd er mij vertelt dat ze eigenlijk wel willen dat er iemand bij mij thuis is de eerste 2 a 3 nachten. Vooral voor het geval dat ik mij niet zo goed voel. Ik heb aangegeven dat ik dat in eerste instantie niet wil, maar mocht het echt nodig zijn, ik natuurlijk wel achterwacht heb en eventueel zelfs in de nacht nog iemand kan bellen. Er werdt mij zo op benadrukt dat ze het echt wel willen dat ik er haast paniekerig van werd. Ik heb er bijna een week niet van geslapen bij het idee dat ik dan bijna 24/7 iemand om mij heen heb. Het geeft mij een ontzettend verstikkend gevoel. Ik neem aan dat die eerste periode een zo'n fijn mogelijke periode voor mij en de kleine moet zijn. Dat ik lekker in mijn bubbel kan zitten en kan genieten. Nou dan is dit echt het tegenovergestelde..

Vandaag, 19 juni, had ik weer controle. De glucosetest uitslag was prima en verder liep alles mooi op schema.
Ik heb meteen nogwel even aangekaart dat ik het echt niet prettig vind dat mij haast word opgedragen dat er iemand ook snachts bij mij is die eerste dagen. Wederom uitgelegt dat ik altijd achterwacht heb dus mocht het nodig zijn ik altijd iemand kan bellen om langs te komen of te blijven. Ik wil kunnen genieten van die eerste dagen en niet een verstikkend en paniekerig gevoel hebben. Overdag zullen er genoeg mensen over de vloer zijn dus de avond/nacht is even mijn momentje met mijn kleine. Gelukkig werd er nu veel beter op gereageerd en meer naar mijn wensen geluisterd. Dit geeft mij veel meer rust.


Voor vaderdag heb ik mijn vader meegenomen naar een 3d-echo. Supergaaf! De kleine meid groeit goed en is lekker actief. Ze lag er perfect voor dus ik heb prachtige plaatjes meegekregen. Ook een stuk meer dan normaal omdat de echoscopiste het zo gaaf vond dat de kleine zo goed lag. Niet zo eigenwijs als bij de genderecho, haha.
Er werd mij nog even gevraagt of ik veel last had van maagzuur. Euh, ja, hoe weet je dat? De kleine meid heeft dus blijkbaar al behoorlijk veel haar! Spannend!
Ook loopt ze precies een weekje voor. Ze was deze dag geschat op ongeveer 1220gram wat ongeveer gelijk staat aan 28+1 weken. Natuurlijk is het maar een schatting, maar wat fijn dat ze het zo goed doet.


Donderdag 20 juni ga ik model liggen voor lerende echoscopisten/verloskundigen. Ik krijg de kleine nog eens te zien en krijg de leuke plaatjes mee, hun kunnen oefenen met het echoapparaat. Win Win! Een supermooie kans.


Thuis heb ik alles al klaar. De kamer is af en zelfs het kleine grut is allemaal al gehaalt. Mijn valkuil nu is dat ik niet teveel kleding ga halen. Heel erg moeilijk want alles is zo ontzettend leuk. Ik heb al een mooie verzameling voor warm, koud en gecombineerd weer want september is een maand waar alles mogelijk is.
Ik ben ontzettend trots hoe ik de commode heb ingepakt. Uiteraard gaat het meeste er straks wel weer uit voor de wasronde in mijn verlof maar dan kan ik weer opnieuw lekker nesten. Heerlijk!


Liefs.

1150 x gelezen, 6

reacties (25)


 • Iris95BAM

  Een aantal van jullie wil ik bedanken voor jullie lieve en respectvolle reacties.

  Er wordt gedaan alsof ik een debiel ben die met de vingers in de oren tegenover de verloskundige zit en heel hard ‘lalalalala’ aan het zingen ben. Als je goed leest en niet alleen leest wat je wilt lezen, weet je dat dit niet het geval is. Ik schrijf ook maar op wat ik op dit moment voel en wil. Ik zal niet de eerste zijn en ook niet de laatste die hiermee struggled. Gelukkig kan ik wel tegen een stootje maar er zijn ook zat meiden en vrouwen die zich hetzelfde voelen maar zich niet durven te uiten uit pure angst dat ze zich constant moeten verdedigen en verantwoorden of uit angst om helemaal gekleineert te worden.

  Babybytes hoort een veilige omgeving te zijn waar je je wensen en gevoelens mag uiten, zonder dat je meteen neergehaalt wordt. Veel vrouwen hier mogen echt even naar zichzelf gaan kijken. Misselijkmakend hoe bepaalde vrouwen omgaan met anderen. Jammer dat jullie op deze manier jullie mening moeten uiten om jezelf wat beter te laten voelen. Ik hoop met heel mijn hart dat jullie snel het beetje liefde krijgen waar jullie naar hunkeren zodat jullie dat ook kunnen doorgeven aan een ander. Er is echt niks mis met lief zijn voor elkaar en respect te hebben.

  Het ergste is nog dat dit niet de eerste keer is dat het hier gezegt wordt. Door dit toxic gedrag zijn er veel lezers die zelf niks posten omdat ze bang zijn voor reacties van bepaalde leden. Dit is toch niet iets om trots op te zijn?

  Behandel een ander hoe jij ook behandelt wilt worden en wees een voorbeeld voor je kinderen. Je wilt immers toch ook niet dat iemand zo tegen jou of je kind doet zoals jij nu naar anderen op dit forum?

  Onbekende of bekende. Be kind, be respectfull, be better.

  🫶🏼❤️

 • Kleine-bloem

  Voor de nacht zou ik zeker hulp regelen! En je eigen wensen even opzij zetten. Het gaat om jouw veiligheid en die van de baby. Merk je na 3 nachten dat het prima gaat, zou ik dan verder kijken.

  Persoonlijk vind ik het onverstandig om niet naar een dringend advies van een professional te luisteren. Daarnaast kan je hier veel reacties lezen van ervaringsdeskundigen die hetzelfde zeggen.

 • Semeli

  Ik had wel kraamzorg voor 2weken aangevraagd maar heb haar na 3dagen toch echt bedankt en alleen verder gegaan.

  Vond het zo vervelend iedere ochtend een vreemde in huis die je allemaal taakjes oplegd.

 • Semeli

  Ik heb 1nacht mijn lieve papa bij me laten logeren toen ik net bevallen was .

  Nu is hij helaas bij de engelen maar zal nooit vergeten hoe hij er altijd voor me was.

  Dat gaf me een enorme steun al was het voor 1 nacht.

  De nacht daarop me moeder .

  En daarna alles ook alleen gedaan kon niet zitten van de hechtingen maar helemaal goed gekomen.

  Snap het dat je niet wilt dat er vreemden bij zijn.

  Je wilt samen genieten met je kleintje.

  Maar wel gewoon kunnen bellen mocht er wel wat zijn is handiger.

 • Frederieke84

  Wat toevallig dat ik dit nu lees. Ik ben ook alleen en heb ook achterwacht voor wanneer ik in november zal bevallen. Gisteren vertelde mijn broertje mij dat hij de eerste week bij mij blijft slapen. Gewoon op een luchtbed ergens in huis. Ik begon ook te lachen en zei: nou dat is heel lief maar zou dat nodig zijn?

  Hij heeft zelf twee jonge kinderen en vertelde ook dat mijn schoonzus zich weleens niet goed voelde. Vooral in de nacht kan dat heel angstig zijn wanneer je alleen bent met de baby. Daar had ik nog helemaal niet over nagedacht. Ik vind het ook heerlijk om alleen te zijn maar de gedachte dat wanneer er wat is, er iemand heel dichtbij is op ‘roepafstand’ geeft toch ook wel weer rust 😊

  Maar uiteindelijk vooral doen wat jouw gevoel zegt en zeker aan de bel trekken wanneer het toch allemaal heftiger en spannender is dan gedacht ❤️

 • Frederieke84

  Wat toevallig dat ik dit nu lees. Ik ben ook alleen en heb ook achterwacht voor wanneer ik in november zal bevallen. Gisteren vertelde mijn broertje mij dat hij de eerste week bij mij blijft slapen. Gewoon op een luchtbed ergens in huis. Ik begon ook te lachen en zei: nou dat is heel lief maar zou dat nodig zijn?

  Hij heeft zelf twee jonge kinderen en vertelde ook dat mijn schoonzus zich weleens niet goed voelde. Vooral in de nacht kan dat heel angstig zijn wanneer je alleen bent met de baby. Daar had ik nog helemaal niet over nagedacht. Ik vind het ook heerlijk om alleen te zijn maar de gedachte dat wanneer er wat is, er iemand heel dichtbij is op ‘roepafstand’ geeft toch ook wel weer rust 😊

  Maar uiteindelijk vooral doen wat jouw gevoel zegt en zeker aan de bel trekken wanneer het toch allemaal heftiger en spannender is dan gedacht ❤️

 • Boterbloemm

  Ik kreeg een bloeding na de bevalling in mijn slaap. Het is dat mijn partner wakker werd van het gehuil van de baby anders had ik hier niet meer gezeten. Ik had niemand kunnen bellen en niemand had me op tijd weten te bereiken. Ik raad je echt aan om er iemand de eerste nachten bij te hebben.

 • Pandabeertjes

  Ik vind het een wijs advies van je verloskundige… het is zwaar. Zelfs als je een goede bevalling hebt gehad is het heel verstandig niet helemaal alleen te zijn. Je krijgt nog genoeg nachten die je alleen gaat doen en waarbij je zelf wel sterk genoeg bent. Wees lief voor jezelf en je kind en zorg dat je een goede start maakt.

 • Iris95BAM

  Heel lief al die reacties maar zoals ik in mijn blog ook zeg: achterwacht heb ik wel. Dus mocht het nodig zijn kan ik altijd iemand vragen om de nacht te blijven.

  Ik kan ook heel goed begrijpen dat een ander misschien denkt, waar maak jij je druk om. Die gedachte is ook helemaal prima, zo zal ik over beweegredenen en acties van andere mensen ook mijn vraagtekens hebben. We zijn nou immers allemaal anders en kunnen niet bij elkaar in het hoofd kijken. En voor mij is dit nou eenmaal een belangrijk iets.

  De ervaringen van een ander zullen ook niet hetzelfde zijn als mijn ervaringen en andersom. Dat is ook voor iedereen anders want het gaat ook niet allemaal hetzelfde.

  Gelukkig kan ik ook goed met mijn verloskundigen praten en maken we hier goede afspraken over. In ons gesprek vandaag gingen we er veel dieper op in dan de vorige keer. De vorige keer was best snel en oppervlakkig. Zij reageerde niet voor niks vandaag veel positiever over mijn wensen. Ik denk overal goed overna en maak de keuzes die bij mij passen altijd in overleg met de verloskundige.

  Zo heb ik ook nergens gezegt dat de deur savonds/snachts zonder blikken of blozen op slot gaat voor iedereen maar dat ik het in eerste instantie niet wil. Als het nodig is heb ik mensen heb die kunnen/willen blijven. De deur is dus absoluut niet dicht.

  Het feit dat het mij in eerste instantie een soort van opgedragen/verplicht werd om iemand in huis te hebben zonder een fatsoenlijk gesprek over wat ik zou willen te hebben benauwde mij enorm. Het moet nog altijd mijn keuze zijn waar ik mij goed bij voel en voor nu vind ik de gedachte van bijna 24/7 iemand om mij heen heel verstikkend.

  Nogmaals, echt superlief dat jullie je zorgen en ervaringen delen maar ik maak alle keuzes zeker samen met mijn verloskundige en wuif haar echt niet weg.

  Voor nu is dit mijn keuze en heb ik zeker mensen om mij heen die kunnen en willen blijven mocht ik dat nodig hebben of van gedachten veranderen.

  🫶🏼

 • Chudo

  Het zijn allemaal vrouwen die wel al kinderen hebbben en weten hoe het voelt om net bevallen en moeder te zijn.

  Als jij straks misschien knock out gaat is er niemand die het merkt en lig jij daar.

  Maargoed als jij dit helemaal alleen aandurft snachts dan helemaal prima 😃

 • Iris95BAM

  Als je goed leest, zul je weten dat de deur niet dicht is maar dat ik tegen die tijd beslis wat het beste voor mij is, uiteraard in overleg met mijn verloskundige.

  Wat fijn dat jij het prima vindt 😊

 • Annanm

  Dat is t m nou: je weet vantevoren niet of het nodig is. Er kan vanalles gebeuren in de eerste nachten. Onverantwoord dat je zo eigenwijs bent en je eigen zin wil doordrammen ten koste van je pasgeboren baby. Ongelofelijk

 • Iris95BAM

  Zoals je leest dram ik mijn eigen zin niet door maar gaan beslissingen die ik neem in goed overleg met de verloskundige. Ik heb ook nergens gezegt dat het absoluut niet gaat gebeuren. Ik heb alleen mijn wensen en gevoelens uitgesproken.

  Ook ik heb recht op mijn gevoelens en wensen, net zoals jij dat hebt.

  Als jij het anders interpreteert en het nodig vindt om op zo’n manier te reageren, dan is dat een jou probleem en niet het mijne 😊

 • mw-1988

  ik ben ook een bam moeder en ik vind dat je moet doen wat voor jou goed voelt maar ik zou je toch heel erg aanraden om wel hulp te vragen voor de nachten. Ik heb fysiek gezien weinig last gehad van de bevalling maar ik had het echt niet alleen gekund. 6 nachten had er iemand bij mij geslapen en de eerste nacht alleen was niet leuk, daarna nog 1 nacht iemand bij mij geslapen en daarna heb ik het alleen gedaan.

  De kans is groot dat je door de bevalling al een nacht slaap hebt gemist en de bevalling doet veel met je lijf zelfs als alles soepel verloopt. Zo had mijn dochter de 2de dag haar kleertjes onder gespuugd en ik wilde dit zelf verschonen maar dit was echt wel een hele uitputtende handeling. Door de adrenaline en het wennen aan een baby sliep ik de eerste nachten niet en op een gegeven moment was ik echt uitgeput. En dan had ik ook nog het geluk dat mijn baby heel rustig was. Daarnaast 's nachts ook wel veel onzekerheid gehad vanwege de borstvoeding. Niet kunnen aanhappen door de stuwing bijvoorbeeld, bloedende tepels waardoor de baby bloed binnen kreeg en hier misselijk van werd. en dan duurt een nacht heel erg lang.

  24 uur per dag mensen om je heen is ook wel erg veel hoor, dat zou ik je ook niet aanraden. Ik had overdag kraamzorg en dan kwam er geen visite of familie langs., behalve de eerste dag mijn directie familie Dit zal ik je ook echt aanraden. Dan kwamen mijn ouders helpen rond etenstijd en 's avonds kwam er iemand voor de nacht. Die sliep in een andere kamer en wanneer het tijd was voor een voeding ging die eerste de baby verschonen, ik ging plassen en spoelen ( dat moet ook na elke voeding) dan kon ik voeden en maakte de ander de kruik klaar. En daarna gingen we weer slapen of even met de baby liggen. In de loop van de week deed ik steeds meer van deze handelingen zelf, maar daardoor ging het wel heel geleidelijk. De kraamzorg kwam in de loop van de week steeds minder uur dus de tijd tussen de kraamzorg en dat mijn ouders kwamen werd steeds groter en kon ik ook rustig wennen aan het alleen zijn met de baby.

 • Chudo

  En 24/7 is niet nodig natuurlijk!

  Als iemand rond 22uur bij je komt tot een uur of 7/8, wat is daar lastig aan? Neem dan alle adviezen van je vk en hier ter harte. Het is echt weinig roze wolk hoor.

 • Minibeeb83

  Is dit je eerste kindje? Want ik begrijp heel goed waarom ze het advies geven. Dag 3 … ik stapte uit bed ‘s nachts en begon van top tot teen te trillen/beven. Had dit nog nooit meegemaakt zo heftig. Kon net op tijd bij het toilet zijn en gaan zitten met hoofd tussen mijn benen en armen stevig om mijn benen heen. Partner kwam er snel aan maar baby begon ook te krijsen ..

  achteraf hoorde ik van vk dat sommige vrouwen in ontzwanger periode plotse hevige schommelingen kunnen hebben waardoor je dus zo kan gaan rillen, zweetaanvallen, hartkloppingen etc. Ik was toen zeker 15 min echt niet in staat iets te doen en daarna heel dankbaar dat partner mij even in bed heeft gestoken. Daarna nog 1x zo’n aanval gehad en verder alleen nog heftige zweetaanvallen. Kortom, je weet het niet. Die kraamweek kan gewoon retezwaar zijn en ik zou mijn kindje geen 15 min lang hebben willen laten krijsen omdat ik zelf niet op kon staan zonder flauw te vallen ..

 • Chudo

  Kraamzorg vertelde dat dat zweten en rillen van de stuwing komt! Ik heb het ook 3 keer gehad rond dag 3.

  Ijskoid wakker worden in een nat bed, rillen. Alsof je hoge koorts hebt zo ziek

 • Minibeeb83

  Had het rond dag 8 nog een keer was geen stuwing meer bij mij denk ik en later tot week 6/7 in mindere mate nog paar ‘aanvallen’.

 • Chudo

  Ik zou echt adviseren naar je vk te luisteren!

  Ik had na de geboorte van de oudste een psychose gekregen wegens slaaptekort.

  Als mijn man er niet was geweest dan had de vk iemand moeten bellen om me op te nemen.

  En stel het gebeurde pas nadat de vk weg was, dan had ik in mijn toestand niemand gaan bellen om te helpen hoor. Wie weet hoe hetvqas afgelopen anders.

  Die eerste dagen is echt niet genieten.

  Ik zou zeker iemand laten komen in de nachtelijke uren die eerste nacht.

 • Druif89

  Ik begrijp heel goed dat je het liever niet hebt, maar kan er niet iemand in 'n logeerkamer/op de bank slapen just in case? Als je die persoon niet nodig hebt dan zie of hoor je 'm niet.

  Niet om je bang te maken, maar er kan echt van alles gebeuren. Na m'n eerste bevalling werd in de derde nacht onwel. Ik zat op de wc en raakte in een soort schok. Ik begon hard te trillen en viel van de wc af, m'n man werd wakker van de klap. Ik kon niet meer zelfstandig opstaan. Ik heb weinig bloed verloren tijdens m'n bevalling, had geen koorts of iets dergelijks. De verloskundige is gekomen en kon geen oorzaak vinden. Het is gelukkig daarna niet nogmaals gebeurd, maar als ik alleen was geweest was ik niet in staat geweest iemand te bellen voor hulp.

 • Minibeeb83

  Ja precies dit had ik dus ook .. ook dag 3 .. wat toevallig ..

 • Nog-even!

  Na een bevalling kun je erg moe zijn... En baby's slapen de eerste nachten vaak nauwelijks... Je weet niet of je lichamelijk in staat zult zijn om je baby uit zijn/haar bedje te halen en of je het kunt verzorgen. Dat de eerste dagen erg pittig kunnen zijn, bewees mijn man: toen hij die eerste nacht wilde opstaan om onze zoon uit de wieg te halen, viel hij flauw van vermoeidheid. En hij was niet eens zelf bevallen😄

  En je kunt nu nog niet weten of je veel bloedverlies zult hebben en hoe je je daarna zult voelen... Bevallen is zwaar werk. Onderschat het niet. Dan valt het zo tegen...

  Iemand bellen, lukt niet wanneer je bv flauwvalt... Dus ik begrijp je vk wel... Het gaat om de veiligheid van jou en je baby.

 • Annanm

  Precies dit. Met zn 2en was het hier al overleven, bijna niet te doen. Het is niet alleen maar genieten hoor die eerste dagen, integendeel zelfs…

 • Anna-76

  Voor ern partner is het idd al vermoeiend. De mijne pakte zijn powernap momentjes ook. En het gepruts met voeding in het begin. Was blij dat hij daarbij de eerste dagen assisteerde.

 • Maartje07

  Sluit ik me bij aan. Dit is echt een heel wijs advies van de vk.

  Bij de eerste (hoewel prima bevalling) voelde ik me echt ‘overreden door een trein’. Ik kon echt niks de eerste paar dagen en dus ook onze dochter niet zelf uit haar wiegje pakken.

  Vermoeidheid etc nog daargelaten.

  Ik had me dus echt ‘s nachts niet alleen kunnen redden.