Geweld in de schoolbus

Ja, dat lees je goed: geweld. De basisschool, groep 3. En dan door een van de kindjes. Daar gaat dit over.


Wat is er gebeurd? Welnu, Lotus zit dus op een prive-school. Wij zijn er speciaal voor verhuisd, maar de meeste ouders niet: dat is eigenlijk niet nodig want er is een speciale busdienst. Ouders brengen hun kind naar - bij wijze van spreken - de hoek van de straat. Daar wordt het op maandagmorgen opgehaald, en vrijdagmiddag weer teruggebracht. (Het is een boarding-school, de kinderen verblijven daar de hele week.)


Kennelijk kunnen een jongetje (D.) en een meisje (Z.) niet met elkaar door 1 busdeur en dat is ontaard in een vechtpartij in de schoolbus. Het meisje hoefde gelijk niet meer naar school: ze zit thuis met een hersenschudding en nog wat kleine verwondingen.


Juist ja. Een hersenschudding. Ze zijn 6.


En daar komen wij dus pas achter als de moeder van dat meisje in de chatgroep van de klas (een officieel communicatiekanaal vanuit de school) haar verhaal doet. En natuurlijk zijn meteen alle ouders erg bezorgd, want wat is het hele verhaal? 


De schooldirectrice heeft de dag vandaag gebruikt om van elk van de 39 kinderen in de klas de ouders persoonlijk op te bellen om te vertellen wat er is gebeurd en eventuele vragen ter geruststelling te beantwoorden. Ook wij werden keurig netjes gebeld. Aan de hand van dat gesprek, plus wat de ouders zich hebben laten ontvallen, weten we nu redelijk goed wat er gebeurd is.


Een reconstructie: Drie weken geleden ontstond er kennelijk een probleem tussen de kindjes D. en Z. in de schoolbus. Dat werd geleidelijk erger, met als climax het in elkaar slaan van Z. door D. De bus wordt gerund door een extern bedrijf en die hebben pas na de matpartij iets gemeld - daarvoor niet. De school wist daardoor van niets, want op school zelf is niets gebeurd. Tenminste, dat zegt de directrice, er is ook een moeder die op de chat beweerde dat het jongetje D. op school wel degelijk problemen heeft gemaakt, met meerdere kindjes. Waarvan akte.


De school houdt het jongetje sinds de melding scherp in de gaten, zodat we ons geen zorgen hoeven te maken over de veiligheid van onze Lotus (en de andere kinderen). De begeleider van de bus is ontslagen. En de politie onderzoekt de zaak nog. Het meisje Z. zit dus thuis met een hersenschudding en (wat ik persoonlijk nogal... bijzonder vind:) het jongetje D. zit dus gewoon nog in de klas.


Misschien zit-ie wel naast Lotus (want de plaatsen in de schoolbanken veranderen wekelijks).


Afijn. Voor nu geven we de school het vertrouwen dat ze D. inderdaad goed in de gaten houden, zodat er niets gebeurt. Maar het zet mij wel aan het denken.


Wat als Lotus mot met dat jongetje krijgt - gaat hij dan ook zo genadeloos tekeer? Moeten we Lotus maar op zelfverdediging doen? Ze is de jongste en de kleinste van de klas, totaal niet dominant en vol fantasie en verhalen. Ze denkt dat 'magische diamanten' waarvan je superkracht krijgt echt bestaan (ze heeft ze gevraagd aan Sinterklaas, waar ze ook rotsvast in gelooft omdat ik dat heb gezegd en wat papa zegt is altijd waar). Het lijkt me een makkelijk slachtoffer voor een pester. (Gelukkig nog niets van gemerkt trouwens.)


Als dat jongetje nog eens gaat vechten, maar dan daadwerkelijk op de school zelf... dan denk ik dat de opstand uitbreekt en ouders (waaronder ik) toch echt gaan eisen dat hij van school moet.


Afijn, we gaan het zien. Wordt hopelijk niet vervolgd.

1683 x gelezen, 4

reacties (22)


 • Nog-even!

  Als ze mij op die leeftijd 5 dagen per week van huis zouden sturen, zou ik waarschijnlijk ook doodongelukkig zijn geworden... De één uit zijn onmacht door agressie, de ander door zich terug te trekken... Arme kinderen

 • MaaikeT2

  Mijn eigen zoontje liet als vierjarig kind dit soort gedrag zien in de kleuterklas, vreselijk. Minstens een keer per week moest ik naar school komen omdat hij onhandelbaar was. Aanvankelijk keerde hij zich vooral tegen het personeel, pas tegen het einde van het eerste schooljaar tegen kinderen. Hij zit nu op speciaal onderwijs.

  Uiteindelijk bleek mijn zoon autisme te hebben en hoogbegaafd te zijn; hij had extreme faalangst en bleek niet in staat om zijn emoties te reguleren. In groep 1 wilde hij vooral wetenschappelijke proefjes doen, die door de andere kleuters omver werden gewalst en hij wilde enthousiast filosoferen over klimaatverandering en CO2 terwijl de andere kinderen hem niet begrepen en wegliepen terwijl hij vol vuur stond te vertellen. De juffen wilden dat hij torentjes maakte van blokjes van groot naar klein, terwijl hij kon lezen, schrijven en rekenen en tot in detail kon uitleggen hoe tornado’s ontstaan of hoe bliksem ontstaat in een onweerswolk. Hij was enorm gefrustreerd.

  De andere kant van het verhaal was dat hij alles heel letterlijk nam en de gevolgen van zijn handelen niet kon inschatten. Er kwam een nieuw klimtoestel met een 2 meter hoge verticale klimwand. Al in de eerste week duwde hij daar een klein meisje vanaf naar beneden. Ik was laaiend. Hij heeft excuses moeten maken aan dat meisje en we zijn samen speelgoed met bijpassende roze bloemen gaan kopen voor het meisje, hij heeft een excuusbrief/-tekening gemaakt en deze heeft hij met zijn mondelinge excuus aan het meisje en haar ouders gegeven. Verder raakte hij privileges kwijt en kreeg de eerste dagen wel tien enorme uitbranders van mij. Ik vond het heel erg dat mijn kind een ander kind had pijn gedaan en wilde hem ervan doordringen dat dit nooit meer mocht gebeuren. Uiteindelijk bleek dat hij aan de juf had gevraagd waarom de dikke laag speelzand onder het toestel lag. De juf had gezegd ‘Zodat kindjes zich geen pijn doen als ze naar beneden vallen.’ In zijn beleving was het dus niet erg dat hij het kindje naar beneden had geduwd. Ze zou zich toch immers geen pijn doen?

  Pas toen zijn agressie zich steeds meer tegen andere kinderen en het personeel ging richten, werd hij van school gestuurd - terecht: de veiligheid van de andere kinderen was in het geding. Wat heel moeilijk was, was dat ik thuis een getraumatiseerd jongetje van net 5 jaar had, dat nog jarenlang als de dood was voor afwijzing. Hij zei dat hij zich van alle volgende scholen weer zou laten wegsturen, net zo lang totdat hij thuis zou mogen blijven. Hij zocht al mijn grenzen op zodat ik hem ook af zou wijzen. Hij dacht dat opa en oma en andere familie hem niet meer zou willen zien. Hij was ervan overtuigd dat niemand hem ooit nog aardig zou vinden en dat iedereen zou weten wat hij op zijn oude school had gedaan. Wie we ook tegen kwamen, hij dook angstig achter mij weg of ging op de loop. Dat heeft nog ruim twee jaar voortgeduurd. Zijn zelfbeeld was bijna nul. Het was hartverscheurend.

  Hiermee wil ik niet zeggen dat het gedrag van het jongetje goed te praten valt. Maar vaak is er wel een reden achter dit soort gedrag. Zo was er in onze straat een hondsbrutaal en verbaal agressief jongetje van 6. Hij kwam bij ons binnen, keek mij minachtend aan en eiste snoepjes, eiste antwoord op zijn vragen en commandeerde wat hijzelf en de andere kinderen ‘gingen doen.’ Ik verbaasde me over dit gedrag tot ik de vader ontmoette, hij was net zo. Als het jongetje D. thuis vaak getuige is van (extreem) fysiek geweld, hetzij tegen D. zelf of tegen zijn moeder of andere dierbaren, dan is de kans ook al groter dat hij fysiek agressief wordt. Zelfde geldt als D. onder grote druk staat, bijvoorbeeld door een alcoholistische ouder, door een tyrannieke ouder, of doordat er op een andere manier (te) veel van hem gevraagd wordt. Ook dan kunnen jonge kinderen zo onder druk staan dat ze (sneller) uit de bocht vliegen en fysiek agressief worden. Ook misbruik valt onder de potentiële factoren. Dan zijn er nog de kinderen bij wie een stoornis (ADHD of autisme) voor agressie kan zorgen door een verminderde rem op de emoties; kinderen (vooral jongens) waarbij de zelfregulering in de hersenen zich later ontwikkelt waardoor ze zich nog niet kunnen beheersen, kinderen die een stuk opvoeding hebben gemist, kinderen die heethoofdig zijn aangelegd en snel driftig worden en dan heb je nog de kinderen die ‘gewoon’ over de schreef gaan, wat ook nog normaal is op deze leeftijd en waarbij de gevolgen ernstiger uitpakken dan door het kind bedoeld was.

  Hoe het ook zij: In veruit de meeste gevallen geldt dat de kinderen beschermd moeten worden tegen een evt vervolguitbarsting van D. Maar ook dat de kans minstens aanwezig is dat D net zo goed slachtoffer is en hulp nodig heeft, of dat hij iets ‘mankeert’ waardoor hij er niets aan kan doen. 6-jarigen zijn linksom of rechtsom nog niet zo goed in staat om de gevolgen van hun daden te overzien.

  Wat ik vooral als pleit wil bezorgen is: Veroordeel D. nog niet te snel. Ja, bescherm de kinderen tegen hem. Maar vraag je ook af of er iemand is die in de gaten houdt of hij zelf hulp nodig heeft. Onverklaarbare en buitenproportionele agressie zijn vaak (niet altijd) een rode vlag, een teken dat een kind klem zit en heel hard hulp nodig heeft.

  Dat gezegd hebbende hoop ik natuurlijk dat Lotus geen last van hem zal krijgen. Slaapt Lotus ook van maandag t/m vrijdag op school?

 • mamavananouk

  Wat moet dat heftig voor jullie zijn geweest. Is hij nu op zijn plek op zijn huidige school?

 • MaaikeT2

  Dank je wel, ja het gaat nu goed met hem. Hij is nu 8,5 en heeft de afgelopen jaren intensieve begeleiding gehad om met zichzelf in het reine te komen en om sociale vaardigheden te leren. Gelukkig is hij weer het zonnetje in huis en is ook zorgzaam en lief naar anderen, kan zijn behoeften (met begeleiding) afstemmen op die van anderen, het gaat steeds beter! Lief dat je het vraagt. ❤️

 • China-dad

  Bedankt voor je uitgebreide verhaal. Dat is nogal wat. Stel dat er met D. ook zo'n heel verhaal achter zit (of gaat zitten), dan is het iets waar wij totaal niets van mee zullen krijgen, met andere woorden: we weten het niet en zullen het waarschijnlijk ook nooit weten, zeker niet in zoveel details als jij schrijft. Zolang we nog niks weten kunnen we dus ook geen echt oordeel vormen over dat jongetje D.

  Maar ja... het klinkt misschien cru maar voor mij gaat Lotus nu eenmaal boven elk ander kind. Dus ook al zou dat jongetje evengoed slachtoffer zijn, als hij een potentieel gevaar is voor mijn dochter, dan ga ik me echt aansluiten bij de groep die dan gaat vinden dat hij van school moet. Uit je verhaal begrijp ik dat dat trouwens ook voor hem zelf dan veel beter zou zijn...

  Lotus verblijft inderdaad ook van maandag tot en met vrijdag op school, maar omdat we in de buurt wonen hoeft ze niet met de schoolbus mee. Dus met een beetje geluk heeft ze van dit hele incident niets meegekregen.

  Heel erg fijn om te lezen dat het nu zo ontzettend veel beter met je zoon gaat!

 • Moedervanprinses

  Zoals hieronder gezegd zitten er in elke klas kinderen die fysiek reageren. Hoeft niet meteen een probleem kind te zijn of verkeerd opgevoed. Er kunnen meerdere oorzaken zijn die voor ons alleen maar speculeren zijn. We zijn er immers niet bij geweest. Is het meisje ook een 'probleemkind' en heeft ze nu ' verloren?" Zou wel willen weten wat het beleid van school is. Als dit op mijn school zou zijn (en het kind heeft echt een hersenschudding geslagen) dan zou dat schorsen betekenen.

 • Casey34

  Jou zou toch denken dat die agressie ergens vandaan moet komen. Is het thuis wel pluis. Als school daar aan twijfelt snap ik dat ze dat joch liever op school hebben dan thuis. En dat meisje dat arme schaap durft straks niet eens meer naar school.

 • China-dad

  Ja die gedachte kwam ook bij mij op... wat als dat meisje straks te bang is om weer met de schoolbus te gaan? Ik zou bijna tegen die ouders zeggen breng haar maar hier, dan brengen wij haar maandagmorgen samen met Lotus wel naar school... (voor Lotus misschien ook gezellig :-) ). Maar ja, ik ken die ouders en dat meisje nog helemaal niet...

 • Jij-laat-het-hartjes-regenen

  Jeetje wat heftig, zo jong nog...

 • Barbamammie79

  Blijft lotus daar ook van maandag tot vrijdag?

  Zeg alsjeblieft dat dat niet zo is

 • Casey34

  Ja dat vind ik erg

 • china-dad

  Het is wel zo... ja das even slikken. Maar het pakt toch goed uit, naar het zich laat aanzien. Ik zal er binnenkort een blogje over schrijven.

 • Casey34

  Och jee heftig hoor maar lijkt mij. Maar als dat in nl normaal zou zijn zouden we het hier ook doen. En hier zitten ook veel kids de hele dag op de opvang en op school en bij oppas en familie

 • Mommyx3

  Je hebt bijna in elke klas wel zo een jongetje er tussen zitten. Snap dat je daar van schrikt hoor en helemaal de ouders van het meisje maar het gebeurd. Hij hoeft het meisje maar 1 gooi te geven meisje valt op haar hoofd en een hersenschudding. School kan beter met de ouders spreken ipv het jochie te verbannen oid. zijn gedrag komt voort uit iets en aan school de taak Om uit te vissen waarom hij dit gedrag vertoont . Mijn zoontje had ook in groep 3 een agressief jochie die slingerde een meisje door het hele school plein, gooide kasten zo van de muur .. kind voelde zich een meisje maar mocht geen meisjes kleding aan enz dus uitte hij het met woede.

 • china-dad

  Ach jeetje. Dat is ook heftig.

  Geen idee of jongetje D. liever een meisje zou zijn, ik hoop eigenlijk dat het gewoon 1x per ongeluk zo erg is misgegaan, dat het gewoon een uit de hand gelopen ruzie is. De tijd zal het leren.

 • Mijndraakjes

  Heftig!! Snap dat het totaal niet veilig en vertrouwd voelt om Lotus af te geven bij school. Wat vreselijk zeg, dat een jongetje van die leeftijd al zo heftig tekeer gaat. Vraag me dan af wat daar thuis allemaal gebeurt, welke vreselijke dingen krijgt dit jongetje misschien wel dagelijks te zien? Is er in China ook zoiets als jeugdzorg, iemand die hiervoor kan worden ingeschakeld? Niet voor jou hoor, maar ik vraag me gewoon af in hoeverre hiermee aan de slag gegaan wordt. Niet alleen voor de veiligheid van de andere kinderen in de klas, maar ook die van het jongetje zelf

 • Nog-even!

  Jeugdzorg? Verwaarlozing omdat het kind bijna nooit thuis is, bedoel je? Dat zal daar wel een beetje anders gezien worden, vrees ik...

 • china-dad

  De kinderen op school worden zeker niet verwaarloosd. Ik zal binnenkort een blogje schrijven over Lotus en de school.

 • Mijndraakjes

  Nee, zo bedoelde ik het niet. Ik bedoelde dat het jongetje in kwestie waarschijnlijk heftige problemen heeft, thuis. Ik zei inderdaad dagelijks, maar dat is dan natuurlijk alleen in het weekend

 • china-dad

  Geen idee of ze hier een jeugdzorg hebben. Wel kinderpsychologie denk ik, maar in de psychologie schijnt nog erg veel wildgroei te zijn, zodat het voor ons bijna onmogelijk is om in te schatten of we gewoon geld aan het weggooien zijn aan zo'n (misschien nep) specialist.

 • Vlindermoeder

  Je weet toch niet wat je leest zeg! Niet te bevatten dat (zulke jonge) kinderen elkaar een hersenschudding bezorgen 😱 Hopelijk worden jullie goed op de hoogte gehouden over de situatie

 • china-dad

  Eerlijk gezegd denk ik dat het stil blijft, tenzij er nog een incident komt. Geen nieuws goed nieuws, zeg maar.

  Ondertussen drukken we Lotus natuurlijk op het hart om het tegen ons te zeggen als er wat (ergs) gebeurt.