Nederland is zo slecht nog niet

Als je in het buitenland woont en je denkt dat je Nederland niet mist, word dan een zwanger. Reken maar dat je Nederland zult missen!


Het leven is zo simpel in Nederland. Ben je zwanger? Gewoon naar een huisarts gaan, en die legt je precies uit waar je daarna naartoe moet, en wanneer. Op een vriendelijke en medelevende toon. Heerlijk. 


Hoe anders is dat in China. De medische wereld in China is voor mij onbekender dan de bushbush van Afrika voor de tijd van dokter Livingstone. Huisartsen zijn er niet echt, wel kleine Chinese-stijl of westerse-stijl doktertjes maar die kennen geen systeem van verwijsbriefjes of andersoortige communicatie met specialisten. Een mens gaat hier gewoon direct naar 'het ziekenhuis'. 


Nu zijn er in Peking talloze ziekenhuizen. Daar zit het probleem niet. Het probleem is: als je zwanger bent moet je naar het juiste soort ziekenhuis gaan. Namelijk een ziekenhuis voor vrouwen, die zwanger zijn, en die het kind willen houden. Opgepast dus, een klein foutje en je ongeboren kind kan gelijk door naar zijn begrafenis.


Ook de timing is van onschatbaar belang. In het ziekenhuis van onze eerste keuze werden we niet geholpen, want ze nemen je alleen aan als je maximaal 6.5 weken zwanger bent. Ook voor een ander ziekenhuis - maximaal 8 weken - waren we net te laat. In een derde ziekenhuis konden we nog wel terecht maar na het lezen van een website met horror-verhalen over dat ziekenhuis, wisten we niet hoe snel we daar weer weg moesten. Wel 60 euro armer en twee volle dagen verspild. Helaas.


Gelukkig ging het vandaag beter. X had toch nog een ziekenhuis gevonden waar we terecht konden. Vanmorgen is ze voor 130 euro onderzocht (urine, bloed...) en over het algemeen gaat het goed. Alleen de ?? yuntong waarde is behoorlijk laag. Geen idee wat het is, maar de normale waarde is rond de 35, terwijl X maar 18 heeft. Het schijnt dat dit de kans op een miskraam kan vergroten... We hebben pilletjes gekocht die deze waarde moeten opkrikken.


Over drie weken moet X terugkomen voor meer onderzoek. Ik als man mag nergens bij zijn. Ik moet tot in den treure elke keer achterblijven op de gang. Ik zelf krijg geen enkele dokter te zien of te spreken, althans geen dokter in functie. Ik kan niet zien wat ze met mijn vrouw en ongeboren kind uitspoken. Als er een beslissing genomen moet worden over wel of geen test doen, over wat voor soort medicijnen of behandeling er gedaan moet worden, dan wordt mij niets gevraagd. De vader speelt een achtergestelde rol in China… maar mag wel steeds de portemonnee trekken. Onderzoeken worden direct afgerekend.


Nee, Nederland is zo slecht nog niet.


200 x gelezen, 0

reacties (0)


  • peme

    Nee, Nederland is inderdaad zo slecht nog niet. Ik was zwanger in Nieuw Zeeland - toch wel een 'westers' land, spreek goed Engels en mocht overal bij zijn maar zelfs dan mis je je eigen land waar toch veel meer snapt. En mijn man is ook Nederlands waardoor hij over veel dingen hetzelfde denkt. Hoop dat je wat steun kunt vinden van andere mannen in dezelfde situatie (is ook heel leuk als je kindje straks geboren is!). Ik was ook nooit zo van het ontmoeten van andere 'buitenlanders' maar sinds ik een dochter heb is het toch wel heel fijn om af en toe te praten over hun ervaringen en hoe ze dingen anders doen.

  • Oaxaca90

    Ik vond het in Nederland wel makkelijk, heb zelf juist veel info van de vk gehad en ik werd toen het even mis ging gelijk doorgewezen naar de gyn die ook goede info en controles gaf.

  • Oaxaca90

    Kunnen ze echt geen uitzondering maken dat je er toch bij kan zijn, het is tenslotte ook jouw kind, zoiets mag je gewoon niet missen!

  • Mijn Wondertjes

    Dan zal ik mijn verhalen maar niet vertellen wat er allemaal fout is gegaan of ver komen had kunnen zijn of waar ik om moest vragen, misschien ligt het ook wel aan het ziekenhuis waar ik onder controle stond en bevallen ben.

  • Baby Boo en BooBoo

    nou je zou denken dat nederland zo makkelijk is, ik vind het nog wel meevallen
    husarts zegt alleen bel de verloskundige.
    de verloskundige die maakt dan eerste afspraak, in mijn geval kon ik direct door naar het ziekenhuis
    De gyn keek even, alles is goed, zegt dat ik ook bij de verloskundige in het ziekenhuis moet komen , en tot over 4 weken.
    Dan bij de verloskundige: heeft u vragen ?
    ja natuurlijk ik weet niks ... ohja nou het gaat vanzelf hoor, om de 4 weken zien we je, geen rauw vlees eten en dan gesprekje over nekplooi meting en dat ik een afspraak moet maken. Toen ook gevraagd of m'n bloedtest goed was, want zelf zeggen ze niks!
    Tot nu toe heb ik 1 folder gekregen over screening op downsyndroom en de rest moet ik ook zelf maar uitzoeken

    Ik vind het best moeilijk, gelukkig heb ik vriendinnen met ervaring, maar ja een tweeling is toch anders
    en ik blijf het stom vinden, want zelfs al heb je wratten, krijg je meer folders mee om te lezen

  • ZijnMoedertje

    neee wat betreft zwangerschappen en bevallingen hebben wij het hier stukken makkelijker . ik heb een bevalling op tv gezien in Afrika (?) . dat kind kwam levenloos te wereld , hier in nl doen ze meteeen alles eraan om het kindje te laten reageren op prikkelen enzo , daar zag je dat ze eerst heel rustig zijn gezicht schoonmaakten etc voordat ze zijn longen leegzogen en gingen prikkelen . de vrouw in het kraambed werd niet gesteund met sussende woorden ofzo , en mocht naar huis , en diezelfde nacht is ze overleden aan na-bloedingen .. Ja dan hebben wi het echt stukken makkelijker hier in nl als zwangeren ..dus petje af dan voor jullie daar