Keelamandelen

Onze dochter is nu bijna 4. Al sinds heel klein heeft ze continu dikke keelamandelen.


Gelukkig is ze nooit ziek, klaagt niet over keelpijn, maar snurken doet ze elke dag als een volwassen vent. Ze is wel energiek, maar eten gaat bij vlagen slecht en momenteel erg slecht. Denk aan met moeite 1 boterham naar binnen praten. Ze zit nu onder de -2 gewichtslijn, ze groeit gelukkig wel goed en zit iets boven de gemiddelde lijn. Ze is nu 105cm en 13,8 kilo. Zowel wij als onze families en al haar nichtjes zijn dun, dus het zit wel in de familie.


Maar goed, het voelt niet helemaal ok.


Ik zit nu te twijfelen of we toch de keelamandelen moeten verwijderen. Al weer een jaar geleden bij de huisarts geweest en die gaf aan dat er geen gevolgen zijn van de keelamandelen tenzij ze snachts ophoudt met ademen en overdag erg moe is. Dat is ze gelukkig niet. Ze benoemde dat het tegenwoordig niet meer 'normaal' is om de keelamandelen weg te halen.


Ook een maand geleden contact gehad met de huisarts (nieuwe agv verhuizing) over haar gewichtsverlies. Ze was toen 800 gram afgevallen. Die gaf aan het 3 maanden te willen aankijken voordat ze er iets mee wilde doen. Ook zij was niet bezorgd.


Ik twijfel dus nu of ik toch moet duwen om wel naar een kno-arts te gaan.


Heeft iemand hier ervaring mee of wat zouden jullie doen?

618 x gelezen, 2

reacties (11)


 • caroli

  Net terug van de KNO-arts. Vooraf ook een filmpje gemaakt van het snurken van onze dochten. En de conclusie was eenvoudig. Ze blijkt toch soms te stoppen met ademen en dus gaat ze geopereerd worden. Waarschijnlijk al komende week, of de week daarop. Dus het is gelukt, ze gaat geholpen worden. Dank voor ieders reactie.

 • caroli

  Net terug van de KNO-arts. Vooraf ook een filmpje gemaakt van het snurken van onze dochten. En de conclusie was eenvoudig. Ze blijkt toch soms te stoppen met ademen en dus gaat ze geopereerd worden. Waarschijnlijk al komende week, of de week daarop. Dus het is gelukt, ze gaat geholpen worden. Dank voor ieders reactie.

 • caroli

  Vandaag nog langs het consultatiebureau geweest om even officieel te meten. Idd 105 cm en 13,8 kilo.

  Met de arts naar haar hartje geluisterd om dat uit te sluiten. En dat was helemaal goed.

  Omdat ze wel goed blijft groeien krijgt ze wel voldoende bouwstoffen binnen. Dus dat is een geruststelling.

  Ze was het eens met de aanpak van nu naar de kno.

  Als dat niet helpt kan er doorgezocht worden.

 • caroli

  Vandaag de dokter gebeld en die heeft ons nu doorgestuurd naar het ziekenhuis. We kunnen zelfs woensdag al terecht bij de kno arts. Ben benieuwd naar het vervolg.

 • Dok

  https://www.thuisarts.nl/update/nieuw-keelpijn-en-amandelen-knippen

 • JustAMom

  Bij mijn dochter waren snurken, slaapapneu en open mond gedrag voldoende reden om ze met 2 jaar te laten verwijderen. Zoon van 4 mnd snurkt ook en heeft ook vaak zijn mondje open , dus ik vrees dat het bij hem ook niet lang gaat duren. Met beide kinderen loop ik al vanaf het begin bij de kinderarts voor andere klachten. Zij heeft de oudste doorverwezen naar de KNO, en houdt de jongste op dat gebied ook in de gaten.

 • MissSD

  Zo herkenbaar!

  De amandelen van onze zoon zijn gigantisch (links raakt zijn huig aan en rechts bijna), hij eet heel weinig, staat qua gewicht al meer dan een jaar stil, qua lengte groeit hij heel langzaam 2 cm op een jaar.

  Hij zit echt op de onderste lijn qua lengte en gewicht.

  En ook hier wil de huisarts niks doen zolang ze niet beide kanten zijn huig raken is er geen reden tot doorverwijzing.

  3 jaar geleden kreeg zijn grote broer met oorklachten binnen een paar dagen een verwijsbrief en daarbij hebben ze meteen buisjes, neus- en keelamandelen gedaan.

  Die at daarna als een bootwerker en nooit meer ergens last van.

  Ik laat mijn man over een paar weken naar de huisarts gaan en een verwijsbrief eisen 🙈

  Heel erg slecht maar er moet na zo lange tijd iets gedaan worden.

  En hij is wat dwingender dan dat ik ben.

  Succes, ik hoop dat je snel een verwijsbrief krijgt.

 • Nog-even!

  Onze jongens waren veel ziek. Om die reden zijn bij hun de amandelen geknipt en ik moet zeggen dat ze binnen een week veel beter aten...en ze gingen dus ook meer groeien qua gewicht... En bij allebeiwaren de amandelen niet eens echt ontstoken... Voordeel daarvan was dat de wondjes ontzettend snel genazen. Na 3 dagen hadden ze al geen pijn meer.

 • Fijne-mie

  Mijn dochter snurkt ook..haar neusamandelen zijn er uit en buisjes heeft ze.. afgelopen maart is dit gebeurt maar blijft snurken..de kno zei hier dat ze forse keelamandelen had. maar omdat ze niet ontstoken zijn halen ze er niet uit! Denk er goed over na

 • Soccer-Mom

  Kinderarts? Als je denkt dat dit door de keelamandelen komt, dan vraag je toch een verwijzing naar de KNO-arts. Maar ik snap de terughoudendheid wel. Afgezien van wat gewichtsverlies, heeft ze weinig last van haar keelamandelen.

 • caroli

  Dank je wel, ik heb echt geen idee van welke artsen er zijn. Ik zal het artikel aanpassen.