5 maanden en het fenomeen `ontzwangeren`

De kleine is inmiddels 5 maanden oud, hij doet t goed, en heeft recentelijk zijn 4de sprongetje gehad.
Ik daarintegen gaat wel goed, maar voel me niet 100%. Doordat de kleine minstens nog 2 a 3x in de nacht komt voor voeding,
Slaap ik dus niet lekker door, en wordt contant moe wakker. Ook kan ik kwa prikkels op een dag (naar mijn vader voor een half dagje bv) minder goed hebben.
Dus dan zit ik weer met hoofdpijn, en verhoogte spierspanning in mn nek en schouders. Helaas daarbij ook lijkt t een constante vreethonger, vooral naar zoet,
beetje zoals een roker die constant behoefte heeft aan een trekje, ook kan ik mij echt niet motiveren om wat aan het huishouden te doen. In mijn hoofd weet ik het wel
En de meeste dingen doe ik ook (was, koken) en meestal ga ik met mooi weer ook wandelen met de kleine.

Al met al voel ik me gewoon niet fijn in mn eigen hoofd en lijf, en daar voel ik me vaak schuldig over, en schaam ik me er ook voor

1067 x gelezen, 3

reacties (22)


 • Pfff .. zo herkenbaar. Hier precies hetzelfde met een zoontje van 2 en een dochtertje van 7 maanden.. die idd snachts nog steeds 2,3 x komt voor voeding. Ben gewoon echt zo moe. Wil ook continu zoetige dingen eten 🥴 en vooral me lichaam die belachelijk wat veranderd is na de 🤰, zit ook niet echt lekker in me vel ofzo af en toe als ik in de spiegel kijk zucht🤯

 • *kris*

  Ik lees dat je borstvoeding geeft, ik had ook veel hoofdpijn en verkrampte spieren in mijn nek en rug. Dmv fysio therapeut heb ik aan mijn houding gewerkt en met dry nedeling zijn de zere/pijnlijke punten in mijn nek en rug behandeld en daardoor had ik ook minder hoofdpijn. Let je op de juiste houding als je voedt?

  Verder voelde ik me pas weer mezelf als de kleine een jaar waren en ik geen borstvoeding meer gaf. Nu de jongste bijna 2 jaar is, ben ik pas weer op mijn oude gewicht en sport ik weer volop, waardoor ik me weer fijn en fit voel! Ik denk dat je het ook nog de tijd moet geven om te herstellen.

 • yune

  Ik probeer wel op mn houding te letten, maar vaak probeer ik eerst hem te accomoderen en daarna mezelf

 • Tubs

  Pfff .. zo herkenbaar. Hier precies hetzelfde met een zoontje van 2 en een dochtertje van 7 maanden.. die idd snachts nog steeds 2,3 x komt voor voeding. Ben gewoon echt zo moe. Wil ook continu zoetige dingen eten 🥴 en vooral me lichaam die belachelijk wat veranderd is na de 🤰, zit ook niet echt lekker in me vel ofzo af en toe als ik in de spiegel kijk zucht🤯

 • Tubs

  Pfff .. zo herkenbaar. Hier precies hetzelfde met een zoontje van 2 en een dochtertje van 7 maanden.. die idd snachts nog steeds 2,3 x komt voor voeding. Ben gewoon echt zo moe. Wil ook continu zoetige dingen eten 🥴 en vooral me lichaam die belachelijk wat veranderd is na de 🤰, zit ook niet echt lekker in me vel ofzo af en toe als ik in de spiegel kijk zucht🤯

 • Soof16

  Hier ook baby van 5 maanden en ik herken wat je schrijft. Ik heb er ook last van. Vooral het ongezonde snacken continu, huishouden is chaos, ik ben niet mezelf, moe en mijn vriend mag me amper aanraken. Het valt me soms allemaal even zwaar.

  Probeer je er niet schuldig over te voelen. Het is vervelend, maar jij kan er ook niks aan doen, het zijn echt de hormonen en de grote verandering in je leven.

  Zijn er dingen die je kunnen ondersteunen? Bv je partner die ‘s nachts een flesje kan geven? Of iemand die even met de kleine op pad kan zodat je even iets voor jezelf kan doen?

  Hier ook geen oplossing, behalve proberen het vertrouwen te hebben dat je nu gewoon doet wat je kan en dat dat later wel weer verandert.

 • Madremio

  Super herkenbaar! Hier baby van 3,5 maand en heb hetzelfde. Ergens vind ik het zo stom van mijzelf dat ik niet alleen maar ‘ geniet’ want Ik vind de baby zo bijzonder en straks mis ik deze fase...meestal ben ik tot een uur of 13.30 wel ok, en daarna merk ik dat ik zo moe ben dat ik me raar ga voelen. Ik vind het best raar dat er nergens Info over te Vinden is, en je eigenlijk alleen maar hoort: 9 maanden op 9 maanden af. Meer niet. Terwijl het hele herstelproces volgens mij meer aandacht verdient. Een arts die ik laatst ontmoette vond dit ook, zij was van plan om iets te organiseren waardoor vrouwen tijdens hun zwangerschap meer info kunnen krijgen over het fenomeen ‘ ontzwangeren’, vond ik een top idee. Het boek ‘ Perfecte moeders bestaan niet’ is misschien een idee (ook voor mijzelf ;)). Dat snoepen; ja! Ook snachts als ik wakker ben roept mijn lijf dat ik naar de koektrommel moet lopen, snachts geef ik er niet aan toe maar overdag snoep ik duidelijk meer. Door weinig slaap krijg je suikertrek volgens mij. Vorige 2 zwangerschappen voelde ik me na een jaar weer soort van normaal geloof ik, dus het zal nog wel even duren !

 • Mykha

  Herkenbaar hoor lieve mama! Ik kreeg met 7 maanden weer wat meer energie en nu met 9 maanden gaat het echt een stuk beter... ik herken het en hoor het bij veel moeders om mij heen dat het huishouden erbij inschiet met en baby.. Zeker als je nog gebroken nachten hebt, dan is het pittig overdag! Ik ben ook suikerverslaafd geworden... je bent dan eigenlijk zo moe, dat je constant behoefte hebt aan snelle suikers en energie. Helaas haal je dit uit een muffin sneller dan uit een bakje havermout ofzo, waardoor je lichaam constant naar ongezond eten verlangt. Ik pak zo vaak chocola😅 Maar goed, als ik daarnaast ook gezonde dingen eet vind ik het prima ;)

 • 4ewurm

  Heel herkenbaar hoor, dat duurt echt wel heel wat maanden helaas ...

 • NYVM

  Het is begrijpelijk dat je je overdag zo voelt als je zulke nachten hebt. Je nachtrust is van grote invloed hoe je je voelt die dag.

  Vitaminepil voor mama's misschien proberen om je wat beter te voelen?

 • Yune

  Ik gebruik mama fit van davitamon

 • NYVM

  Oké top. Goed dat jullie naar buiten gaan. Dat is goed voor jullie. Probeer te accepteren dat alles niet zo gaat zoals je zou willen en wees blij met wat je wel gedaan hebt. Daar word je gelukkiger van dan andersom en het is heel begrijpelijk.

 • Snuitje88

  Niks om voor te schamen, herkenbaar! Het komt goed. Ik had vooraf zoveel wandel plannen, er is weinig van terecht gekomen. Ik had letterlijk na 9mnd dat ik opeens voelde dat ik weer landde en mezelf weer voelde. Het word echt beter

 • Chudo

  Komt goed lieverd het eerste jaar is gewoon heftig, daarna word het veel leuker!!

 • Sandujour

  Niet voor schamen! Jouw verhaal is zo herkenbaar. Ik kan je ook echt niet anders adviseren dan ‘go with the flow’ en geloof me, ik weet hoe moeilijk dat is!

  Er zijn van die ‘perioden’ waar je je echt even doorheen moet slaan maar je moet onthouden dat het ritme etc echt beter gaat worden, en dan je op een gegeven moment je nachtrust & energie weer terug krijgt.

 • Laurean

  ik kan beter kolven als mn baby aan de andere kant drinkt, en dan de voeding tegen de ochtend.

 • vlindermoeder

  Wat vervelend dat je je schaamt. Hoeft helemaal niet! Ik denk dat een paar nachten slaap wonderen doen. Kan de kleine man misschien een keertje uit logeren, zodat je bij kunt tanken?

 • Yune

  Ik geef borstvoeding op verzoek, dus dat gaat niet, en met kolven komt er niet zoveel meer uit

 • Vlindermoeder

  Dan houdt het op idd! Komt er tijdens het drinken wel nog genoeg uit de borst? Is het een idee om voor de avond een fles (bv of kv) te geven? Misschien is hij dan meer verzadigd en slaapt hij door. Of is het meer 'mamahonger'

 • Babywish2020

  ❤️❤️❤️

 • Elien_

  Een baby brengt veel met zich mee en dat moet je niet onderschatten. Je bent moe en iemand die moe is kan ook minder prikkels aan. Spierspanning en hoofdpijn kan een kinesist ook zeker bij helpen, door de stress zit hier ook vaak vanalles vast en moet ik hen eens een bezoekje brengen. Ik denk dat elke mama dat hier zal herkennen. Wees niet zo streng voor jezelf mama en als je het gevoel hebt dat het je wat te boven stijgt moet je zeker niet bang of beschaamd zijn om hulp in te schakelen (van familie of professioneel). Ik lees vooral dat jij het heel goed doet als mama en voor je gezin en onthoud dat er helemaal niets mis mee is om even niet 100% je beste zelf te kunnen zijn!

 • Mamavan.liv

  Dikke knufg l 😍❤️