Ziek na bevalling en contractverlenging

Hoi allemaal! Ik zit met veel vragen, misschien kan iemand van jullie me hier mee helpen.
Ik ben in februari bevallen van m'n 2e kindje, een zware tijd tegemoet gegaan, ik heb een postnatale depressie en loop bij een psychiater en psycholoog die me begeleiden.
Nu zou ik over 2 weken weer moeten werken, en gaf dit vorige week aan bij het hoofdkantoor dat ik ziek was en voor de helft wil beginnen met werken. Ik heb de pech, dag mijn contract verlopen is eind maart, maart ze zijn verplicht me een nieuw contract te geven.
Nu komt het: ik heb altijd een contract van 20 uren gehad, en daar zou ik ook voor terug komen want m'n leidinggevende is iemand nodig voor 20 uren. Heb aangegeven om voor 10 uur te kunnen komen werken en dat ik voor 10 uur in de ziekte wet ga, dit was niet mogelijk zei ze, ze zei dat ze me een contract zou geven voor 10 uur. Omdat ik die ook ga werken.
Heb het uwv gebeld en die kunnen me nu Niks zeggen, pas na m'n laatste dag verlof moet ik een nieuwe ziekmelding aanmaken en dan gaan ze bepalen of ik recht heb op een uitkering.
10 uur op contract is te weinig voor mij financieel.
Nu mijn vraag: mogen ze me minder uren op NIEUW contract geven na de bevalling tijdens ziekte?
Ik kom er niet meer uit.. Ben benieuwd wat mijn rechten zijn

1367 x gelezen, 1

reacties (28)


 • Liesjesch

  Ik denk dat jij aan het kortste eind trekt... als jouw tijdelijk contract verloopt tijdens je zwangerschapsverlof hoeft deze niet verlengt te worden.. mocht jij een vast contract hebben en deze wordt, door zwangerschapsgerelateerde reden, door je werkgever opgezegd dan sta jij in je recht..

  Dus ja, omdat je oude contract verloopt mogen ze je een nieuwe aanbieden met minder uren. Dat had ook gemogen als je niet met verlof was.. en dat is ook het addertje onder het gras van tijdelijke contracten..

  Ze mogen een tijdelijk contract 2x verlengen en daarna moeten ze je een vast contract geven of definitief ontslaan.

  Het gemene nu is als jij het contract van 10 u nu aanneemt en je wordt na dit contract ontslagen krijg je ook maar een ww van die 10u..

 • Soccer-Mom

  Je had een tijdelijk contract die zoals ik uit jouw verhaal opmaak, eindigt per 1 april 2021. Klopt dat?. Tijdelijke contracten eindigen altijd op de in het contract genoemde datum. Je werkgever dient 1 maand voor die datum jou per brief te laten weten dat je contract al dan niet wordt verlengd. Verlengen is eigenlijk niet het juist woord. Als je bij je werkgever blijft, krijg je in feite een nieuw contract en dat mag onder andere voorwaarden en dus ook voor minder uur. Voor de uren die je nu mist, kan je trouwens wel ww aanvragen. Doet de werkgever dit niet of niet op tijd, betekent helaas niet dat je ineens een vast contract hebt (was het leven maar zo mooi) of dat de werkgever verplicht is het contact voort te zetten. De datum in het (oude) contract geeft nou eenmaal weer dat dát contract op die dag eindigt. Daar verandert een te late aanzegging niets aan. Bij een te late aanzegging is de werkgever wel een schadevergoeding verschuldigd.

  Als je exact wilt weten wat je rechten zijn, dien je een arbeidsrechtjurist naar je casus te laten kijken. Die kan dan ook jouw contract en eventueel van toepassing zijnde arbeidsvoorwaarden of CAO inzien. Voor rechtsbijstand verzekerd? Dan kan je daar in ieder geval terecht en anders het juridisch loket of arbeidsrechtjurist (je hebt voor arbeidsrechtszaken niet per se een advocaat nodig).

 • Lse-vh

  Helaas mag dit inderdaad. Is mij hetzelfde overkomen na zwangerschap 1(zonder ziekmelding dan) Mocht terug komen onder nieuw contract maar wel met 6uur ipv de beloofde 18😓 kan je verder niks aan veranderen omdat je contract verlopen is en een werkgever niet verplicht is deze uberhaupt te verlengen.

 • Vlindermoeder

  Ik denk dat het in dit geval mag, omdat je contract al was verlopen en je 'blij' mag zijn dat je nog een contract krijgt. Hoort daar weer een proeftijd bij? Zo niet, dan kun je wellicht 20 uur gaan proberen

 • Florien84

  Ze zijn je verplicht om op tijd te melden dat je contract afloopt. Volgens mij 1 maand voor het aflopen moet je dit gehoord hebben. Zo niet dan is je contract stilzwijgend verlengd onder dezelfde voorwaarden.

 • M15en18

  Idd, ze hadden je wettelijk minstens 1 maand voordat contract afliep, moeten aanzeggen. Ik zou dit gaan voorleggen bij een juridisch kantoor / rechtsbijstand. Als je al drie contracten hebt gehad, heb je zelfs recht op vaste aanstelling (NL).

  Succes en sterkte! Niet echt iets om nu erbij te hebben als je je al niet lekker voelt.

 • Lse-vh

  Dat verlies je. Dan geven zij aan het mondeling te hebben medegedeeld en dan heb je nog niks. Mij 6jr geleden overkomen en heb toen zelfs advocaat en alles in de arm genomen.

  Op alle gronden verloren😓

 • M15en18

  Aanzeggen moet schriftelijk gebeuren. Mondeling telt niet

 • Florien84

  Dan heb je geen goede advocaat gehad. Zij moeten dit dan bewijzen, als dat niet lukt heb je geen bewijs.

 • Nien33

  Dit klopt niet, dit heeft niets met de advocaat te maken. Er geldt inderdaad een aanzegtermijn, maar het niet nakomen va de aanzegtermijn betekent niet automatisch dat je arbeidsovereenkomst wordt verlengd. Als ze te laat zijn, moet de werkgever een vergoeding betalen, maar niet meer dan dat.

  Alleen wanneer je na de einddatum van de overeenkomst blijft doorwerken zonder dat er iets afgesproken is, is er sprake van stilzwijgende verlenging onder dezelfde voorwaarden. Als dat meerdere keren gebeurd, kan het zijn dat ten gevolge van de ketenregeling een arbeidsovereenkomst van rechtswege voor onbepaalde tijd wordt.

  Maar als je na de einddatum niet meer werkt, is er geen sprake van stilzwijgende verlenging. En je hebt dan ook geen recht op een nieuwe arbeidsovereenkomst. Of de werkgever te laat is met melden maakt dat niet anders.

  Daarbij geldt de aanzegplicht pas sinds 2015, dus 6 jaar geleden lag dit sowieso anders.

 • Linde-1

  Je contract loopt van rechtswege af, dus werkgever kan je een ander contract aanbieden en dat mag met andere voorwaarden. Het is wel dat als je dat weigert, je het recht op WW evt kunt verspelen omdat je een nieuw contract aangeboden hebt gekregen. Als je niets nieuws hebt gekregen was je gewoon ziek uit dienst gegaan, maar ik denk dat ze er te laat zijn achter gekomen dat je contract verlengt moest worden en ze daarom zeggen dat ze je verplicht een nieuw contract moeten aanbieden.

  Ze zijn ten eerste al de aanzegtermijn vergeten, een maand voor einde contract moeten ze aangeven of deze wordt verlengt of niet.

  Als je op einde datum niets gehoord hebt wordt je contract in principe stilzwijgend verlengt met dezelfde voorwaarden.

  Ik zou maandag even het juridisch loket bellen voor meer informatie.

  Het vervelende blijft alleen dat als er een conflict komt je vaak niet meer fijn bij je baas kan werken, maar je moet wel voor je rechten opkomen natuurlijk.

 • Youngmommy1

  Precies wat je zegt, als ik het niet aanneem krijg ik die ww niet. Zit zo in dubio wat ik moet nu.

  Ik heb wel een aanzeg termijn gekregen precies een maand van te voren dat het verliep en kreeg een brief dat ze het niet gingen verlengen ivm met de corona, heb later contact gehad en ze vertelden me dat ze de plicht hadden me na het verlof te verlengen. Dus een gelukje voor mij dat ik zwanger was de rest vd collega's konden niet weer komen van wie de contracten verliepen.

  Ik las dit nog ergens: Beëindiging van het contract (mede) vanwege zwangerschap of moederschap is verboden. Dit geldt niet alleen bij ontslag maar ook bij het niet verlengen van een contract.

 • Linde-1

  Dit vond ik op de site van uwv.

  " Heeft u een tijdelijk contract en loopt dit af tijdens uw zwangerschap? Dan hoeft uw werkgever uw contract niet te verlengen. Maar uw zwangerschap mag niet de reden zijn dat een werkgever uw contract niet verlengt.

  Advies bij einde contract door zwangerschap

  Bent u zwanger en wordt uw aflopende contract niet verlengd vanwege uw zwangerschap? Dan kan het verstandig zijn juridisch advies in te winnen. U kunt advies vragen bij uw rechtsbijstandsverzekeraar, uw vakbond of bij het juridisch loket. Zij kunnen u helpen en adviseren. "

  Je baas gaf aan dat Corona de reden was en ook andere collega's zijn niet verlengt begrijp ik. Dan lijkt de zwangerschap niet de hoofdoorzaak, naar dat blijft altijd gissen, want werkgever kan het makkelijk op iets anders gooien dan zwangerschap.

  Je zit nu dus in de ziektewet bij het uwv sinds april begrijp ik, omdat je contact was afgelopen eind maart. En over 2 weken bieden ze je een nieuw contract aan en aan de andere collega's niet dus.

  Ze mogen minder uur aanbieden als ik het zo lees en zelfs helemaal niet verlengen, maar dit doen ze wel dus je kan dan inderdaad evt voor 10 uur werken als je dat wil en kan en voor 10 uur in de ziektewet.

  Maar ik ben ook maar een leek natuurlijk. Je kan altijd dat juridische loket even bellen voor advies.

 • Y1607

  En heb je dit ook op schrift gekregen? Met een nieuw contract? Wat gaven ze als reden op dat ze je verplicht waren een nieuw contract aan te bieden? Naar mijn idee zijn ze dat helemaal niet verplicht. Een zwangerschap maakt helemaal niet uit. Je zit je contract uit en dan zeggen ze je dat ze je niet meer nodig hebben. Zoek het maar eens op.. het enige wat ze niet mogen zeggen dat het ivm zwangerschap is. Dat hebben ze ook niet gedaan zoals je hier boven vermeld.

 • boterbloemen

  Je contract verliep eind maart, dat is al geweest dus dan heb je toch al lang die contractverlenging binnen? Die kunnen ze dan nu niet ineens wijzigen.

 • Youngmommy1

  Nee die heb ik niet binnen. Ik lig er op 1 of andere manier uit, en krijg de 1e dag na m'n verlof een nieuw contract

 • Soccer-Mom

  Hmmm, dat klinkt ook vreemd. Heeft je werkgever voordat je met verlof ging, met jou gesproken over jouw contract? Staat daarvan iets op papier?

 • boterbloemen

  Het is een vreemd verhaal van je werkgever. Die stond in zn recht toen hij het contract niet verlengde, er was een andere reden dan de zwangerschap. Als er toch een reden bestaat waarom dat niet mocht, dan hadden ze je een verlenging moeten geven. Maar nu ga je eerst uit dienst en krijg je daarna een nieuw contract, dat is geen verlenging. Daar kan ik niets logisch van maken.

  Maar zowel bij uit dienst als bij verlenging, er mogen bij een nieuw contract andere voorwaarden gesteld worden.

 • Y1607

  Maar je contract is dus al verlopen?? Ben je dan nu nog wel in dienst van het bedrijf?

 • Youngmommy1

  Klopt het is verlopen maar heb te horen gekregen van ze dat ze verplicht zijn mij een nieuw contract aan te bieden Anders valt het volgens mij onder discriminatie dus zit in een grijs gebied nu, zonder contract maar nog wel verlof, wat via uwv uitbetaald wordt en de 1e dag na m'n verlof zou m'n nieuwe contract weer in gaan.

 • Y1607

  Hoezo discriminatie? Je contract verloopt. In principe hoeven ze helemaal geen reden op te geven waarom ze geen nieuwe aanbieden. Of er moet in je contract staan dat bij geen bericht je contract stilzwijgend verlengd wordt.

 • Youngmommy1

  Beëindiging van het contract (mede) vanwege zwangerschap of moederschap is verboden. Dit geldt niet alleen bij ontslag maar ook bij het niet verlengen van een contract.

  Zit staat op een site

 • Snoep

  Maar ze beëindigen niet vanwege je zwangerschap of moederschap. Je contract eindigd van rechtswege (omdat de termijn van je contract is afgelopen). Ik zou als ik jou was het juridisch loket bellen of je rechtsbijstandverzekering (mocht je die hebben).

 • Y1607

  Ze beëindigen het niet vanwege je zwangerschap. Je contract loopt af. Ze beëindigen helemaal niets. Daar hoeft een werkgever in principe helemaal geen reden voor op te geven .

 • boterbloemen

  Ja, maar het gaat om het woordje 'vanwege'. De zwangerschap mag niet de reden zijn, maar ontslag of niet verlengen vanwege een andere reden mag wel

 • Y1607

  Ze hebben je toch ook niet gezegd dat het vanwege je zwangerschap is? Maar ze hebben corona als reden opgegeven?

 • Soccer-Mom

  Een site? Wat voor site? Ook al ben je zwanger, je contract eindigt automatisch (van rechtswege), ook als je zwanger of ziek bent. Je geniet als je zwanger of ziek bent, ontslagbescherming. Van ontslag is geen sprake als je contract eindigt op de in het contract genoemde datum.

 • Y1607

  In principe loopt je contract af. En bij het aangaan van een nieuw contract zouden ze je nieuwe voorwaarden kunnen aanbieden. Het is aan jou of je dit accepteert. Wel een beetje flauw van het bedrijf. Is er zich op wanneer je wel weer die 20 u zou kunnen werken? Misschien dat je dit mee kunt nemen in onderhandelingen?