Basisschool keuze

Hi Dames,

Ik open dit topic omdat ik namelijk geen keuze kan maken over een basisschool.
We hebben hier 2 opties. De eerste optie is in de buurt max 5 min fietsen, goede school prima onderwijs maar niks bijzonders.
De andere keuze ligt toch op ruim 10 min met de auto en hetzelfde ongeveer met de fiets maar niet alleen te fietsen.. De laaste school is alleen wel echt een school waar ons hart ligt.
Dalton onderwijs, openbaar , leuke rondleiding gehad. Maar ja.. de afstand. Gaat dat uiteindelijk niet opbreken , gaat ons kind dit uiteindelijk alleen kunnen fietsen, heeft het straks dan wel vriendjes op school.

Ik vind dit zo lastig! Hebben jullie kindjes op een school iets verder omdat het onderwijs beter/ leuker is ?

1402 x gelezen, 1

reacties (21)


  • Jij-laat-het-hartjes-regenen

    Ik heb hetzelfde gehad. Uiteindelijk is gewoon goed ook goed. En het feit dat de school in de buurt is zijn ook pluspunten. Ik zie het hier bij de buren, die gaan naar een dorp verderop, maar ook de vriendjes komen daar vandaan, geen aansluiting in de buurt, en zelfs uiteindelijk ook de sportverenigingen daar.

    En wil je elke dag 2x 20 minuten in de auto

  • Mammievandrie

    Altijd zo leuk om te lezen dit soort dingen. Hoe landen toch zo verschillen van elkaar. Wij wonen in buitenland en ik rij voor mijn dochter 15 minuten (10 km) naar voorschool. Vanaf 6 jaar gaat ze met de schoolbus naar school ongeveer dezelfde afstand. Middelste zoon en oudste zoon gaan ook met de bus. En oudste zijn school is 25 km verderop. Hier zitten scholen niet dichtbij en worden kinderen standard gehaald met schoolbus en krijgen ze gratis ov kaart vanaf 12 jaar. Wat ik probeer te zeggen dat de afstand went en een school waar je je fijn bij voelt is heel erg belangrijk. Dus die afstand zou IK voor lief nemen. Hier is er geen Keus. Er wordt gewoon voor je gekozen. Maar 1 basis en middelbare school in wijde omtrek. Tevens wel heeeele fijne scholen!!

  • mijn~meisje

    Ik zou zeggen ga het is een paar keer fietsen, tenzij je altijd met de auto wilt blijven gaan. Er zijn genoeg mensen die niet eens in een stad wonen en geen andere keuze hebben behalve 10 a 15 minuten in de auto zitten. Dus als het moet kan het wel. Maar ja het is wel iets anders dan even op de fiets. Een school is zo bepalend. Een kind gaat er 5 dagen in de week ongeveer 6 uur heen. Een kind van 4 jaar is meestal maar 12 a 13 uur per dag wakker. Dat is dus de helft van de dag. Een goede school die past bij je kind en jullie is dus zo enorm belangrijk.

  • Liesjesch

    Kies de school die bij je past...

    Wij wonen in het buitengebied, dus vriendjes wonen altijd verder weg. Dat went wel, je moet alleen wat vaker halen/brengen. Vanaf groep 7 liet/laat ik ze gedeeltelijk zelf fietsen en vanaf groep 8 zelfstandig.

    Hoe de schoolperiode verloopt kan je toch niet van te voren inzien. Het valt en staat ook voor een groot deel met wat voor klas ze gaan treffen.

    Onze oudste had geen fijne klas altijd veel onderling gedoe.. de jongste heeft een top klasje en gaat altijd met plezier.

  • SammyElmo

    Onze kinderen zitten op 10 automin en 20fietsmin. Maar de leerkrachten zijn goud waard, dus we blijven er, hoewel we inmiddels dichter bij andere scholen wonen. Er zitten op onze school veel kinderen die verder weg wonen, ook ca 20 fietsmin, en vanaf dat ze 9-10 zijn fietsen ze in groepjes en sommige kinderen uit gr 7-8 fietsen ook alleen naar school. Dus het kan wel.

    Onze kinderen fietsen alleen onder begeleiding (omdat de jongste 2 echt nog niet alleen kunnen fietsen)

  • Eline579

    In je hart heb je volgens mij al een keuze gemaakt. Wij rijden ook 10 minuten naar school terwijl er op loopafstand ook meerdere zitten. Voor deze school gekozen omdat het veel beter aan sluit bij onze kinderen, ze zitten nu op een kleine school met kleine klassen middenin de natuur. Nog nooit spijt van gehad! Vriendjes en vriendinnetjes genoeg, vaak rijden ze mee uit school en blijven dan eten, zulke dingen lopen ook wel weer.

  • Mykha

    Haarlem heeft bijna 50 basisscholen en toch hebben wij gekozen voor een school in een dorp hiernaast 15minuten met de auto. Volg je hart😊 (nu hebben wij nog een huurwoning en weten we niet waar we ooit naartoe verhuizen, dus zijn niet gehecht aan de plek waar we nu wonen)

  • soccer-mom

    Wij hadden het luxe want basisscholen in overvloed op loop- en fietsafstand. We hebben uiteindelijk gekozen voor een school waar wij een goed gevoel bij hadden. Voor vriendjes hoef je niet per se te kiezen voor een school dichtbij hoor. Vriendjes maken kinderen overal wel. De afstand is vooral voor jullie onhandiger omdat je dan langer gebonden bent om je kind te brengen en te halen als je het niet aandurft dat je kind alleen fietst. Ik had wel een school dichtbij maar een drukke weg waar overgestoken moet worden.

  • Tweede83

    Onze school is ruim 5 minuten met de auto en 10 minuten fietsen. Fietspad ligt bij ons voor de deur, ideaal. Hij fietst alleen naar school. Deze school stond verder weg maar sprak ons het meeste aan. Een prettig gesprek gehad met rondleiding. Dit voelde erg goed en daar zijn we voor gegaan. Afstand vond ik minder belangrijk

  • Myrtheflower

    Maar net wat je belangrijk vind. Vind je het onderwijs belangrijk, of dat ze vriendjes hebben die in dezelfde wijk wonen. Wij hebben voor een school gekozen op 10 minuten fietsen, ipv loopafstand, vanwege het onderwijs. Onze dochter kan als ze 8 of 10 is misschien alleen fietsen, de route is voor jonge kinderen niet veilig + te ver weg. Als ze zelfstandiger is waarschijnlijk wel, maar de tijd zal dat leren. Ze gaat nu naar school sinds maart, en heeft al een enkele keer met een vriendinnetje afgesproken, daar breng ik haar dan heen of het vriendinnetje wordt bij ons gebracht, dat werkt echt prima. We zien de klasgenootjes bij activiteiten die in de vakanties worden georganiseerd, dus ze zien elkaar op die manier buiten schooltijd ook wel. Ze zit echt op haar plekje op school, dus het voelt echt wel als goede keus!! Ze heeft nog jongere broertjes en zusjes dus voorlopig zullen we hoe dan ook de kids brengen en halen..

    Vriendjes maken in de buurt kan ook als de kinderen niet bij elkaar op school zitten, denk aan kinderen uit de straat (mijn dochtertje heeft geen vriendinnetjes in de straat, omdat ik haar nog te jong vind om alleen buiten te spelen en het lastig te combineren vind met de zorg voor mijn andere kinderen dus kan niet uit eigen ervaring spreken).

  • Lehaison

    Onze school is 12 minuten in de auto verderop. We tijden al heel wat jaren heen. Oudste is 13 en de jongste is nu 2, dus ook nog heel wat jaren te gaan. Ook al staat er een school voor de deur, wij blijven bij onze keuze en hebben er tot op de dag van vandaag geen spijt van gehad. Vriendjes en vriendinnetjes vind ik wel eens lastiger. Het is soms wel een heen en weer gevlieg, het voordeel is nog dat mijn man in de buurt van die school werkt en zo uit zn werk nog eens iemand van de kinderen op haalt.

  • Mommyx3

    Ik ga voor kwaliteit en kijk niet naar afstand. Wij hebben voor een school gekozen 10 min met de auto. Daar voelde we ons bij het gesprek en rondleiding het best bij. Oudste twee zijn nu naar het voortgezet onderwijs maar nooit spijt gehad

  • Charliecharlie

    Doen wat het beste voelt denk ik. Ik heb ook altijd op een school gezeten die 10 min met de auto was en had zat vriendinnetjes. Was ook goed te doen en in de laatste groepen fietste ik (4 km) samen met een vriendin. Wel was overblijven op onze school de norm, deed bijna iedereen vanaf groep 4. Dat scheelt wel heen en weer.

    Zeker bij bepaalde soorten onderwijs zoals Dalton kan het best zijn dat het van wat verder kinderen aantrekt.

  • Moedervanprinses

    10 min is niks. Zeker niet als dat de school is waar je hart ligt. Scheelt maar 5 min met de andere school. Ik zou niet twijfelen!

  • Lindaaaaaaaa

    Hier ook school om de hoek of 15 minuten fietsen. Gaan toch voor het laatste. Wat is de tijd nou...

  • Njenz

    Je schrijft de juiste dingen: school 1 "niets bijzonders" school 2 "waar ons hart ligt". Nu is er natuurlijk nog hoofd- en gevoel denken, maar vermoed dat voor jullie de keuze al wel duidelijk is en het enkel fijner is om echt over de streep te worden getrokken door goede ervaringen 😊 Zelf kan ik er nog niet over mee praten, over een half jaar is het zo ver en 1 van de 2 scholen gekozen die naast elkaar liggen (en super fijn voelde) en eerlijk gezegd buiten dat om dan niet meer verder gekeken. Succes met het maken van de keuze!

  • boterbloemen

    Waarom zou hij geen vriendjes op school krijgen als hij 10 min moet fietsen? Die snap ik even niet

  • Xoxos

    Verkeerd verwoord idd. Ik bedoel het is lastiger met vriendjes na school etc. Het is wel iets langer dan 10 min fietsen.

  • boterbloemen

    Je zoon kan toch prima vanuit school mee met een vriendje, of een vriendje mee met jullie? Haal je hem gewoon op tot hij oud genoeg is om zelf te fietsen, dat duurt dan wat langer dan wanneer het om de hoek was. Of hij speelt met kinderen uit de buurt. Mijn kinderen spelen met alle buurtkinderen, ook die van een andere school.

    Maar ik snap je dilemma. Mijn man zou gaan voor de school dichtbij, want praktisch, en ik voor de andere, want voelt fijn. Onderwijs is mijn vakgebied en ik had best een visie van wat ik zocht, hij vertrouwt er meer op dat elke school wel prima zal zijn. Wij hadden de keuze uit twee scholen, beiden even dichtbij. Ik wilde heel graag een montessori of dalton school, maar die zitten hier niet. Er waren hier alleen twee scholen met een algemeen onderwijsconcept. De enige keuze die overbleef was de denominatie: openbaar vs christelijk. We gingen bij de openbare kijken, en ik heb vooraf zo geduimd dat die school goed zou voelen. Anders moesten we nóg een wens laten varen, mijn man was dan voor de christelijke school gegaan. Niet mis met die school waarschijnlijk, maar ik wilde echt liever die niet. Maar op de openbare school was er direct een fijn gevoel, goede sfeer, leuk team, prima verhaal bij hun onderwijs. Dat gevoel trok me meteen over de streep. Dan maar geen montessori of dalton. Bij jou klinkt het alsof de daltonschool alles heeft, zowel inhoudelijk als qua sfeer. Je moet je kind er met een gerust hart heen sturen, dus zou ik daar voor gaan. Er zijn wel meer kinderen die meer dan 10 min reistijd hebben naar school.

  • OemSaifeddin

    Wij hebben gekozen voor een school wat ongeveer 5 a 10 minuten fietsen is. Maar ik vind het dubbel en dwars waard. Hij zit daar op zijn plek en hij geniet er ook echt van. Wij hebben ook diverse scholen in de wijk zelf en zelfs een school wat erg dichtbij is.

    Maar nee dat wouden wij niet

  • Nog-even!

    Ik vind de sfeer op de school het belangrijkste. En vind het heerlijk om dichtbij te wonen, omdat het niet alleen gaat om het heen en weer rijden naar school, maar ook nog na schooltijd om het samen spelen met vriendjes...