Bijna 3 en 300 keer uit bed komen!!

Over een maandje wordt mn zoontje 3. Sliep nog lekker in ledikant, prima. Maar laatst met zn middagdutje opeens klom hij eruit. En weer erin. En eruit en weer erin en zo even door.
Dus met een zwaar gemoed het zijkantje uit zn bed gehaald en daar zo'n verlaagd stuk ingezet.
Als ie er dan toch zelf in en uit kan, dan liever zonder die capriolen.
Maar mensenlief wat een volhouder is het. Het middagdutje stond al op de tocht maar hij ging toch weer regelmatig even dutten. Maar nu het is natuurlijk feest en komt er van slapen niks.

Dus het middagdutje is eraf en daar heb ik me bij neergelegd. Denk ik. Nou niet helemaal maar dat is een ander verhaal🤭

Maar elke avond is het nu een drama. Ik weet het niet meer. Maar hij komt dus zowat elke minuut naar beneden/maakt herrie/maakt zichzelf nat want ' heeft dorst ' en ga zo maar door.
Dit is natuurlijk flink uitprobeer gedrag, en ik probeer er luchtig mee om te gaan, maar bij de zoveelste keer begint het toch wel irritant te worden.

Is dit bij elk kind zo'n strijd? Waarom heb ik dit nog nooit gehoord van anderen? (Naast dat de wolk niet bij iedereen roze is etc🙉)

Ik probeer hem terug te leggen, nog even wat drinken, toch nog eventjes spelen beneden, maar telkens gaat de lamp boven aan en komt hij naar beneden zetten.
Van ik kan niet slapen tot mijn speelgoed piept.. 😅

Help mensen of sleep me er doorheen 👀 hoelang duurt dit?!1821 x gelezen, 7

reacties (54)

1 2 • Ilona22

  Mijn zoontje is sinds vorige maand 3 en heeft al een 2 persoonsbed🫣 Hij sliep met mog geen 2 jaar al in zijn ledikant met 1 kant eruit omdat hij er uit klom en een keer verkeerd was gevallen daardoor. Wel heeft hij een hekje voor de deur dus kan zijn kamer niet af. Ik heb hem echt een paar dagen flink aan moeten spreken en veel terug in bed moeten leggen maar die fase was zo voorbij. Nu probeerd hij het af en toe nog wel eens hoor, hebben een tv op zijn kamer gehangen en hij mag 30min tv kijken en moet daarna dan slapen en dit gaat (tot nog toe) prima😊

 • 12345678

  Mijn zoontje klom al vrij snel uit zn bedje, maar was en is nog veel te klein voor een open bedje (pas net 2). Mijn man heeft toen de bodem losgehaald van het ledikant. Deze staat nu op de grond met daarop het matrasje. Het ledikant loopt zelf ook helemaal tot de grond, dus is hier een ideale oplossing! Mn kleine vent kan nu net over de rand kijken aan de bovenkant, dus eruit klimmen zal niet meer gaan 😉 misschien heb je er wat aan ☺️

  Bij mijn 2 andere kindjes gingen we trouwens ook pas ong met 3jr en 2 maanden over naar een groot bed, nooit problemen gehad met uit bed komen.

 • Knor

  Veel liefde geven en aandacht voor het slapengaan en traphekje aan de deur zetten dat die niet naar beneden kan. Zeggen dat het slaaptijd is en weggaan. Daarna streng zijn.

 • Dazielle13

  Streng zijn. Bijna iedere ouder heeft dit op den duur als ze over gaan op een groter bed. Hier was het echt doorzetten. Iedere keer terug leggen, zelfde manier. Het is echt uitproberen.

  De eerste keer als ik ze terugbracht zei ik: het is bedtijd, we gaan slapen. Verder niks. Niet aankijken, verder nergens op reageren alleen deze zin en terugleggen. Toe dekken en weer de kamer uit. Tweede keer eruit zei ik bedtijd en verder niks. Terugleggen, toedekken en de kamer weer uit. Bij de derde keren en alle keren die erop volgenden (en dat kunnen er heeeeel veeeeel zijn), niks meer zeggen, niet aankijken, in bed leggen en kamer uit. Op deze manier krijgen ze zo min mogelijk aandacht en krijgen ze vanzelf door dat dit tijd is om te slapen en dat spelen en aandacht voor overdag is.

  Maar is wel echt volhouden. Vaak toch wel meerdere dagen. 2 van de 3 kennen we dit drama mee en soms in periodes herhaalde het zich ook weer, maar dan was het sneller weer klaar als je dezelfde methode blijft houden. Het is echt uitproberen en grenzen opzoeken. Hoort er helaas wel bij.

  Dit werkte goed voor ons. Inmiddels weinig gedoe meer met slapen, maar de oudste twee zijn 7 en 5,5. Jongste(net 3) slaapt ook in een groter bed, maar die komt er nog altijd niet uit. Zelfs niet als we roepen dat ie eruit mag. We moeten er echt geen en hem meenemen. Wat ook weer zijn nadelen heeft(bijvoorbeeld dat ie 's nachts dus ook niet naar de wc gaat, maar het hele huis ervoor wakker schreeuwt😅🤐).

 • M1518

  Absoluut niet meenemen naar beneden om te spelen. Je geeft hiermee signaal af dat het zich loont om uit bed te komen.

  Je zult toch echt consequent en duidelijk moeten zijn. In bed betekent slapen.

 • Dame68

  Bij ons is trammelant een teken van: of niet moe genoeg (te vroeg op bed of te lang geslapen in de middag) of iets nog niet goed afgesloten vd dag.

  Dus wat wij doen als we merken dat het keer op keer aandacht vragen is tijdens het inslapen is echt even gaan zitten met haar. Wel in eigen bedje houden. Ik vraag: wat wil je vertellen? Bijna altijd komt eruit mama knuffel?! Of iets met spannend. Even praten en knuffelen en dan instoppen. En meestal lukt het dan goed om in te slapen.

  Wij hebben een ander probleem dat ze iedere ochtend vroeg bij ons in bed wil. Dan zijn we ook consequent, het is nog vroeg, schaapje slaapt nog, je gaat in je eigen bed verder slapen.

  Nou, dat accepteren gaat dus stukken moeilijker, omdat ze dan al klaarwakker is, dat begint na een paar weken ook irritant te worden haha want hier ook een volhoudertje

  We hebben het middagslaapje er nu af en dan slaapt ze wel langer door tot een uur of 6/7 dus dat helpt ook. Maar zodra ze op de opvang weer in slaap valt voor een uurtje overdag is het weer gedoe.

 • Maartje07

  Werkt het schaapje al bij haar? Hier ligt er ook nog 1 en ik twijfel of ik hem al kan gebruiken bij onze dochter v 2jr 8 mnd.

 • Rupsje1995

  Mijn 2e zoontje is 2,5. Snapt het al helemaal hoor! Hij had iets meer uitleg nodig dan de 4 jarige, maar weet prima wat het betekend.

  Vooral snachts makkelijk als hij naar ons toekomt; is beer al wakker? Zullen we samen even kijken? En dan zn bedje weer in omdat beer nog slaapt.

 • Maartje07

  Gelijk de Sam het Schaap uit de kast geplukt en voor vanavond geïnstalleerd. Inslapen is meestal niet het probleem. S nachts wakker worden wel regelmatig.

 • Rupsje1995

  Succes 💪

 • Van-links-naar-rechts

  Ik heb mijn jongste een keer in de schuur gezet (heel kort hoor), omdat ik het helemaal zat was. Sinds dien gaat het veel beter, ik hoef nu alleen maar te waarschuwen dat ik hem buiten zet als hij steeds zijn bed uit komt.

 • Hopeful2020

  Soms is dat echt nodig hé, ik heb zo 1 keer onze oudste (toen 6j) aan de deur gezet met zijn deken en kussen. We woonden in een appartement, dus hij stond niet echt buiten. Maar die ene minuut aan de voordeur was genoeg om nooit meer moeilijk te doen over slaaptijd. Maar met een 3-jarige zou ik dat toch niet doen

 • Chudo

  😂😂😂👍

 • Njenz

  Bij onze dochter was het ook zo voordat ze 3 werd. Tientallen keren haar bedje uitkomen 's nachts en echt boos moeten worden, wat niet leuk is. Een slaaptrainer werkte wel. We hebben het knuffelkonijn van Fisherprijs en steeds blijven zeggen rood = slapen (of blijven liggen) en bij groen mag je eruit.

 • Mamaskleintje

  Mijn oudste van nu 3 heeft dit nooit echt gedaan, maar ik lees hem altijd voor op zijn kamer. Wel dat hij dan uit bed probeerde te gaan maar altijd gelijk consequent gezegd dat hij moest blijven liggen. Dit resulteerde in 3x uitproberen ofzo.Echt even 1 op 1 tijd met hem en dan valt hij meestal gelijk in slaap tijdens het voorlezen. Ik bespreek ook altijd even de dag en wat we de volgende dag gaan doen en dat hij dus goed moet slapen want anders kun je alle 'leuke' dingen niet doen, dan ben je te moe. Werkt hier altijd goed om dat soort dingen te benoemen.

 • Charliecharlie

  Ligt echt aan het kind. Mijn zoon deed dat ook echt nooit, had wel fases maar dat uitte zich meer in elke keer uit bed roepen en gillen (idd ook met elke keer iets, dorst, lampje niet fel genoeg, waar is m’n knuffel, ik moet nog een kus…). Is wel minder irritant, want je moet er niet op af vliegen heel de tijd en kan er voor kiezen om op een gegeven moment te zeggen nu is het klaar en dan te laten doen. Dochter komt er dus ook elke keer uit tijdens haar fases.

 • Liselott

  Hier hebben ze allebei een waterfles in bed, verder geen nieuwe tips

 • Vicja

  Dat zal hier een waterballet worden. Met drinken, maar niet doorslikken en dan uitspugen in zn bed. Echt 100%, ga dat nieteens proberen hier 🤭

 • Liselott

  Oh drama! Maar ik zou dus ook niet bed verschonen zodat ze t voelen!

  Schaap is ook top! Alle andere dlaaptrainer zelfde principe. Hier moesten we overigens ook dreigen af te pakken als hij niet goed gebruikte

 • Snitchy

  Ik heb een kind dat iets ouder is waar t ook altijd gedoe is hoor. Ze slaapt nog in haar ledikant want we zijn het moment aan het uitstellen dat ze zelf dr bed uit kan. Dat wordt net zo'n circus als wat jij beschrijft. Sterkte!

 • Liesjesch

  Consequent zijn... gelijk terug in bed leggen, niet gezellig maken of nog even laten spelen. Ik zal achter zijn deur gaan staan/zitten.. Zodra je merkt dat hij uit bed komt terug leggen met de mededeling dat het nu tijd is om te slapen, en verder helemaal niets leuks/gezellig doen. Zal echt niet met 1 avond opgelost zijn, maar zoals je het nu oplost maakt hi er nog alleen maar erger een potje van...

 • Charliecharlie

  Zéker niet nog eventjes beneden spelen. Slaaptijd is slaaptijd. Best zo min mogelijk aandacht (dus ook niet boos) en terug blijven leggen. Dochter heeft ook van dit soort fratsen soms. Leg ik een keer terug met een kusje en een “nu lekker blijven liggen hè, lekker slapen” en daarna gewoon zonder iets te zeggen, aai over bol en weer weg. Hoe minder commentaar en “extra leuke aandacht” hoe beter.

 • oemmiee

  Dit! Als ze mogen spelen dan blijven ze maae uit bed komen.

 • Tweede83

  Slaaptrainer? Geen of minder speelgoed op de kamer.. klink omhoog.. niet laten spelen meer beneden maar terug op bed, daarin wat strenger zijn? Ik zou het zo kort mogelijk houden die momenten van terug naar bed brengen, om zoveel prikkels te vermijden.

 • Lindaaaaaaaa

  Trouwens , als de de klink omhoog zet? Kan hij alleen op zn kamer blijven

 • Vicja

  Ja zit te denken om een haakje op de deur te maken..🙈 maar klink is ook een goed idee

 • Lindaaaaaaaa

  Hier kan ze de deur niet open maken binnenuit

 • Lindaaaaaaaa

  Mijne net 2 en van de week zijkant eruit. Kwam er 3x tot een daarna niet met...

  Afkloppen, maar denk idd per kind verschillend

 • Rupsje1995

  Hier was het de laatste tijd ook drama. Vooral snachts 🥱 alle moed bij elkaar geraapt om de strijd een paar nachten aan te gaan. Toch ook maar een slaaptrainer gekocht, nou had ik dat maar eerder gedaan.... vinden ze erg interessant, ze gaan savonds zelf al boven kijken of beer slaapt want dan willen ze naar bed.

  Verder, ook voor de ochtend, afgesproken met ze dat ze op hun kamer mogen spelen als beer nog slaapt, maar dat ze niet naar mij mogen komen.

 • Vicja

  Oh wat ideaal! Welke heb je?

  Hij zegt hier ook wel uit zichzelf, doei ik ga slapen!

  Maar vervolgens breekt ie de tent af🙈🤭

  Het is denk ff doorbijten, alleen mis ik daarvoor nu echt de puf 😵‍💫

 • Minibeeb83

  Die puf moet je echt vinden bij kids met temperament heb ik geleerd … want als je eenmaal ander gedrag toelaat (zucht ;-)). Dat vraagt inderdaad echt wat van je als ouder maar ik kan zeggen met kids van nu 8,9 en 12 dat het echt loont. Kreeg ik toen ze klein waren te horen ‘je bent best streng’ zegt men nu ‘wat heb jij leuke en welopgevoede kinderen’. Ik vind het niet streng als ik de verhalen van de dag heb gehoord en we een boekje hebben gelezen als ik ze daarna steevast terug hun bed in bonjour trouwens ;-)

  Je hebt ook kinderen met weinig temperament .. heeft echt andere aanpak nodig in mijn ogen.

  Oh ja hier hadden we ook de afspraak ‘je hoeft niet te gaan slapen maar je blijft wel in je bed. Pak een boekje, ga met je knuffels spelen, maakt mij niet uit. Maar in je bed.’ Dat haalde de druk weg van het ‘moeten slapen’

 • Minibeeb83

  Die puf moet je echt vinden bij kids met temperament heb ik geleerd … want als je eenmaal ander gedrag toelaat (zucht ;-)). Dat vraagt inderdaad echt wat van je als ouder maar ik kan zeggen met kids van nu 8,9 en 12 dat het echt loont. Kreeg ik toen ze klein waren te horen ‘je bent best streng’ zegt men nu ‘wat heb jij leuke en welopgevoede kinderen’. Ik vind het niet streng als ik de verhalen van de dag heb gehoord en we een boekje hebben gelezen als ik ze daarna steevast terug hun bed in bonjour trouwens ;-)

  Je hebt ook kinderen met weinig temperament .. heeft echt andere aanpak nodig in mijn ogen.

  Oh ja hier hadden we ook de afspraak ‘je hoeft niet te gaan slapen maar je blijft wel in je bed. Pak een boekje, ga met je knuffels spelen, maakt mij niet uit. Maar in je bed.’ Dat haalde de druk weg van het ‘moeten slapen’

 • Rupsje1995

  https://www.bol.com/nl/nl/p/vroege-vogeltjes-slaaptrainer-beer-slaapwekker-wekker-en-nachtlampje-kinderen/9300000102504887/?bltgh=hOv0GsEVzWriU6rsQ-tIeQ.2_43.45.ProductImage

  Ik snak savonds ook naar rust en dat de kinderen op bed liggen 😅 dus snap helemaal dat je er geen zin in heb, maar ook geen energie heb om het aan te pakken.

  Mijn oudste heeft ook wel van die fases gehad, weet gewoon niet meer zo goed hoe is het altijd aangepakt heb 🤭 wel eens een traphekje in zn deuropening gezet (deur kreeg die open), dan huilde die zich in slaap. Werkte wel, maar op het moment zelf voel je je wel een beetje gemeen. Helemaal als je hem dan slapend op de grond in een hoekje van de kamer zie 🫣 handvat omhoog werkt natuurlijk in principe hetzelfde. Alleen wat lastiger als ze voor de deur in slaap vallen 😆

 • flierefluiter

  Hou jezelf voor: hoe consequenter je bent, hoe sneller deze faaaaaase voorbij is. Je laat nu teveel toe. Gewoon hup, terug dat bed in. En dat blijven herhalen. Bedtijd duidelijk maken, en dat zodra hij in bed ligt er geen excuses meer zijn om eruit te moeten (zorg dat ie heeft gedronken, geplast, dat soort zaken). Niet willen slapen geen boodschap aan. Je blijft in je bed. Wat je daar doet moet je zelf weten, maar je blijft in je bed.

 • Lindaaaaaaaa

  Ik heb het schaap

 • Lindaaaaaaaa

  Met 2 te jong denk je?

 • Momoftwokids

  Je beloont zijn gedrag door bv nog even te spelen. Heel duidelijk en consequent zijn.

  Hier hebben ze het beide overigens nog nooit geprobeerd, bleven altijd in hun bedje of riepen die enkele keer dat er wat was, dus ik heb makkelijk praten..

 • Minibeeb83

  Nog eventjes spelen, toch wat drinken etc etc. Ik zou even heel consequent zijn. Dochter was er ook zo eentje, belonen werkte niet dan maar straf of zoals anderen zeggen ernaast op de gang. Daar heel consequent in zijn. Ze haalde hier tot 6 jaar capriolen uit, echt een draak. Nu blijft ze gelukkig wel in bed haha maar probeert nog steeds alles uit qua tijdrekken (zonder succes ;-)). Ik was vroeger zelf net zo haha

 • Vicja

  Maar wat dan het lastige is.. smiddags gaat ie niet slapen, maar zegt van wel. Dus zegt mama ik ben moe ik ga uitrusten. En dan naar boven. Om vervolgens die hele riedel als savonds te doen. Uiteindelijk natuurlijk niet slapen en weer naar beneden. Misschien ziet hij dit niet als twee losse momenten, maar gewoon als ‘zo gaat bedtijd’.

  Maar dan zou ik smiddags zijn gordijn open kunnen laten, zodat hij ziet dat het echt dag is.

 • Minibeeb83

  Als ie ‘s middags toch niet meer slaapt zou ik daar afspraakje over maken. Je hoeft niet meer te slapen maar we doen even een rustmoment op je kamer (als je dat nodig vindt). Mag je zelf kiezen wat je doet, even op bed boekje lezen, spelen, kleuren .. s avonds is wel we gaan slapen maar als jij eerst nog even boekje wil lezen of met knuffel spelen, prima. Maar je blijft in bed. Misschien kan je het tekenen voor hem? Middag even naar kamer en kijk maar wat je doet .. avond in bed maar hoeft niet gelijk te slapen kan nog even iets rustig doen ..

 • Mama~linda~

  Wij hadden een kaart met daarop alle stappen van het naar bed gaan. Dus plaatje van douchen, tanden poetsen, slokje water, luier aan, pyjama aan, voorlezen, licht uit etc. Echt alle stappen. 20 ofzo. En dan steeds de stap benoemen en de volgende stap ook. Ook alle test momenten benoemen we, dus je kunt nu het licht uit doen; als je straks in bed ligt blijf je lekker liggen en gaan we niet meer met het lichtknopje spelen.

  Als alle stappen goed doorlopen waren lag ie in bed en kreeg hij een sticker. Volle stickerkaart kreeg hij een kleine traktatie. Heeft 1,5 week geduurd.

 • Jojo91

  Anders gewoon een tijdje erbij blijven tot hij slaapt?

 • Possiblymaybe

  Ja dit doen wij ook, vindt ons zoontje heerlijk en wij vinden het geen probleem 😚.

 • Vicja

  Goeie tip! Hoelang dan? 5 minuten? Of tot ie slaapt… kan wel even duren met zijn gedrag🙈

 • Possiblymaybe

  Ja goede vraag, hier is het er zo vanzelf in geslopen omdat hij een tijdje geleden ook zulk gedrag vertoonde. Volgens mij duurde dat eerst ook wat langer maar nu issie binnen een paar minuten in dromenland 🙉. Ieder kind is ook weer anders natuurlijk!

 • Rupsje1995

  Bij ons werkte dat andersom. Eerst was het 5 minuten, maar uiteindelijk zaten we (mijn man, ik gaf wat sneller op), 1,5 uur naast zn bed. Toen toch maar weer zo snel mogelijk afgeleerd.

 • flierefluiter

  Zou niet mijn eerste tip zijn. Kun je over een jaar weer een blog openen ‘mijn kind valt alleen in slaap als een van ons erbij is 🙈’

  Hoeft natuurlijk niet altijd zo te zijn. Maar zou eerst streng en vooral consequent het huidige gedrag aanpakken. Leert ie t wel af

 • Possiblymaybe

  Ja is net wat je fijn vindt idd, wij hebben er geen problemen mee. Hebben ook niet meer kinderen dus alle tijd ervoor, dat scheelt wellicht☺️.

 • Nog-even!

  Zet een stoel op de gang, blijf daar zitten, zodat je hem linea recta terug kan sturen, zonder aandacht te geven. Dan is de lol er gauw af...

 • Scheirischa

  Misschien is het gemis ook aan geborgenheid? Strak instoppen ofzo?

 • Scheirischa

  Negeren werkt naar tschijnt best. The silent treatment. Of stickers: elke avond zonder uit bed komen, is een sticker waard. X aantal stickers, is cadeautje of een gewilde activiteit ofzo?

  Ik dank mijn dochter van 2,4j dat ze nog in een ledikantje van 70x140 slaapt 😅.

 • Pandabeertjes

  Wij hebben alleen met de oudste die fase gehad. 1 avond geklier, 2e avond genegeerd. En dan ook echt finaal genegeerd. Enkel de mededeling dat het bedtijd was en dat we niks zouden zeggen tegen haar. Na een half uur vertrok ze naar boven, gaven we een kus en t is nooit meer gebeurd

 • Jvb

  Ik zou consequent niets doen. Dus echt alleen terugleggen en alleen maar 1 zin herhalen: 'het is slaaptijd', oid. Geen slokje water, zeker niet de kamer af, ook geen liedje, etc. Uit bed komen moet niets opleveren, dan pas gaat de 'lol' er af. Want elke actie van jou is een prikkel die hem wakker houdt. Herhaling is supersaai, en dat werkt vaak heel goed.

 • Beukenblaadje

  Ja dit ja. Nog even naar beneden, spelen, wat drinken, het is allemaal feest en afleiding. Terug leggen, lampen uit en klaar, steeds alleen 1 of 2 dezelfde zinnetjes gebruiken.

  Je kan ook evt de deurklink een kwartslag omhoog draaien, dan kan hij je wel roepen/met herrie lokken, maar kan hij niet zelf de kamer af. Dat beperkt de lol misschien ook al.

  Heb je trouwens al zo'n wekker die aangeeft of het slaaptijd is of niet? Werkt voor mijn dochter heel goed. Maar goed die had pas na een jaar door dat ze ook zelf uit bed kon komen, of durfde het eerder niet, dus is wel een heel ander karakter haha.

  Inmiddels doet ze dat af en toe wel, voor 's ochtends vroeg, dus ik ben nu haar smoezen voor. Ze hoeft niet meer te roepen dat ze een snotneus heeft, want ik zorg voor een zakdoek bij haar bed, en ook niet dat ze dorst heeft, want er staat een beker (en gooit hij die expres om, dan zet je een tuitbeker neer die niet kan lekken).

  Je bent sowieso niet de enige hoor, kinderen verzinnen de gekste dingen als het gaat om slapen. Als je jezelf even moet troosten, zoek dan naar dit boek ;) https://www.bol.com/nl/nl/f/go-the-fuck-to-sleep/9200000000518421/


1 2