Slaaptunnel of verzwaringsdeken of gewoon niet zeiken?

Kort door de bocht maar dat is wat deze ellendige nachten met me doen 🫠

Onze oudste zit in een lastige fase, zindelijk worden, last van onverklaarbare buikpijn waarvoor regelmatig bezoek aan huisarts (en geen steek verder komen grrrr)
En daarbij de dutjes over gaan slaan.

Maar elke dag dat ie niet een dutje doet, is de nacht een drama en veel gillen en roepen. Ik denk dus oververmoeid.
Maar laat ik hem wel slapen, doe ik dat vroeg, rond 11 of 12 uur en dan een uurtje max (streef zelfs naar een powernap van een halfuurtje maar krijg hem met geen 20 olifanten wakker).
Maar laat ik hem dus wel slapen is het snachts, zoals nu, bonje. Vanaf 2 uur tot nu: ik wil niet slapen!!!!

Veeg mij op! Wat doe ik hier nu mee.. ik houd dit niet lang vol, een escape hebben we niet in de zin van logeren ergens even.

Heb laatst gehoord over een slaaptunnel, of een verzwaringsdeken. Zou dat helpen, wie heeft er tips?

Oja wat hij ook doet, zijn kussen op zn hoofd als die slaapt, en soms vind ik hem zelfs met op zijn hoofd het kussen, zijn dekbed dubbelgevouwen en zn knuffels er nog bovenop.
Vind dat dus wel eng en kijk altijd even voor ik ga slapen zelf. Hij heeft dus een dekbed, naast zn slaapzak (kamer is erg koud)

Is dit een kwestie van even doorbijten?

Laatst wasie ziek en heeft ie een paar uurtjes bij ons in bed gelegen en daarmee een nieuwe reden gevonden.. ik wil bij mama slapen!!

🥱

1133 x gelezen, 3

reacties (25)


  • trotse-moeder-vanaf-2012

    Wij hebben beide voor onze jongste zoon. Hij vind het heerlijk en slaapt een stuk beter. Slaaptunnel rekt snel uit waardoor je het weer moet wassen. En het is nogal een gedoe om het over je matras te krijgen.

  • MamaRosali

    En kom je elke dag buiten? Rondje wandelen, mee op de loopfiets, buiten spelen of naar de speeltuin. Helpt hier ook heel goed. Hoofd leeg en lijf moe maken zegmaar.

  • MamaRosali

    Eventueel een onesie ipv slaapzak? Onze oudste rolde zichzelf steeds in de knoop met slaapzak en dekbed. Met een onesie sliep hij direct beter.

    Ik probeer ook weleens boven huishouden te doen als hij gaat slapen. Dan gaat hij rustiger slapen. Of film kijken in mijn eigen bed met oordopjes, pyjama aan. En dan zeg ik dat ik ook ga slapen.

    Verwachtingen uitspreken helpt hier ook goed. Streng toespreken: het is nacht, dus het is tijd om te slapen. Ik verwacht van jou dat je ook gaat slapen.

    In die tijd had ik een 48-uurs ritme voor hem. Middagdutje = laat naar bed op dag 1 = laat wakker op dag 2 = geen middagdutje= vroeg naar bed = vroeg wakker op dag 3 = middagdutje. Dus om de beurt.

  • Njenz

    Een tunnel of verzwaringsdeken kan helpen, maar ik zou kijken naar het geheel en ook het consequent zijn. Hoe laat gaat hij doorgaans slapen 's avonds? Als hij een dutje in de middag doet, dan ook de slaaptijd verlaten. Als hij geen dutje doet, zou ik hem zeker om 19:00 wel hebben liggen, mogelijk eerder en met een dutje 1 a 1½ uur tot max 14:30 zoiets dan bijvoorbeeld 20:00 bedtijd.

    Je kunt ook naar het slaapritueel kijken. Hoe gaat dat nu? Hebben jullie vaste dingen? Heeft jullie zoontje een slaaptrainer? Onze zoon had een pinguin (slapen is rood, groen mag je eruit) en onze dochter hebben we afgelopen jaar voor/rond haar 3e jaar een slaapknuffel gegeven met hetzelfde principe. Hoppy Dreams. Kwam 's nachts continu haar bed uit, hield niet zomaar op. Consequent geweest, een slaaptrainer is ook geen wondermiddel an sich, en blijven herhalen. Nu wordt ze nog wel eens wakker maar niet meerdere keren meer.

    Een knuffeltje/popje dat ook gaat slapen met bedtijd - bijvoorbeeld met een bedje erbij - en het hem zelf laten doen en verzorgen kan ook helpen. 's Nachts steeds verwijzen naar: knuffel/popje slaapt ook, het is bedtijd. Gillen doen we niet in de nacht. Papa, Mama slapen, zusje slaapt, de buren slapen etc.

  • Vicja

    Hij ging tot een paar maand geleden om 2000 naar bed. Dus met dutje van 12-14. Nu gaat het dutje er af en is hij om 1700 al op, maar probeer ik te rekken tot zeker 1830. Dan is hij sochtends heel vroeg wakker zeg 6 uur, en dus leg ik hem dan rond 11 of 12 even op bed. Maar krijg hem met geen mogelijkheid wakker binnen een uur. En dat is net teveel van het goede om zeker tot 2100 wakker te zijn.

    We hebben geen slaaptrainer maar wel een vast ritueel. Wat we al 2 jaar zo doen.

    En idd in de nacht zeg ik ook, opa oma slapen en die en die en die. En ook; je voetjes zijn moe, je tenen zijn moe, je buikje gaat slapen etc.

    Maar goed, vanavond een rustige start van zijn nacht om 1900. Benieuwd hoe de nacht gaat verlopen..

    Heb vanavond ook wel heel duidelijk gezegd, je gaat lekker slapen. Mama gaat straks ook slapen, ik ben vlakbij je en kom straks nog even bij jou kijken. Misschien geeft dat wat meer veiligheid, hij legde zich er bij neer.

  • Njenz

    Blijft lastig he. Onze jongste is 3½ en dutjes gaan ook op en aan - we hebben sowieso 'lange' slapers in de zin van niet met 2jr al van de middagdut af - maar zonder lukt nog niet alle dagen. Dan wordt het 's avonds ook later idd en nu weer zo'n fase dat het (willen) weggaan lang duurt, dus veel geruststellen en ook aangeven dat ik/wij als ze slapen altijd nog even kom kijken bij ze. Op een goede nacht!

  • Nog-even!

    Ik denk dat het nu aankomt op opvoeden, ipv trucjes verzinnen om hem kalm te krijgen.... Als je nu niet heel duidelijk gaat zijn wb het schreeuwen, leer je hem dat hij daarmee elke strijd kan winnen...

  • Vicja

    Ja klopt.. heb je concreet advies over duidelijk zijn? 🙈

  • Nog-even!

    Heel duidelijk afspreken dat hij niet meer mag schreeuwen in bed en daarbij vertellen wat de consequentie voor hem is, wanneer hij het toch doet. En laat hem de consequentie ook ondergaan, wanneer hij ongehoorzaam is. Probeer niet te handelen vanuit angst, maar neem zelf de regie. En maak met je man een plan, hoe jullie dit samen gaan aanpakken.

  • Charliecharlie

    Deels doorheen bijten, maar in die periode wel heel duidelijk zijn denk ik vooral. Niet toegeven aan naar beneden komen/bij jou in bed/andere dingen die je niet wil. Misschien dat belonen nog helpt met een stickerkaart of zo? Je kan natuurlijk een verzwaringsdeken proberen maar ik denk toch dat het ook veel “gedrag” is ;)

  • Vicja

    Ja denk dat je gelijk heb. Ik probeer geluid zoveel mogelijk te voorkomen omdat ik bang ben dat mn dochtertje van 7 mnd wakker word: maar misschien is dat wel helemaal niet zo

  • Minibeeb83

    Gillen in bed zou op die leeftijd hier niet meer acceptabel geweest zijn. Daar volgt straf voor. Je kan misschien niet slapen maar dan ga je niet een paar uur lang roepen. Daarmee kan je het schreeeuwen prima afleren is mijn ervaring. Dan uiteraard wel alternatieven aanbieden als ze wakker zijn. Ik had altijd boekjes, knuffels en spenen voor ze in handbereik. Daar mag je je mee vermaken als je zwanger bent.

    Gezien wat overdag speelt is de vraag er hoeveel stress/overprikkeling er is. Daar zou ik dus zeker naar kijken door in ieder geval zoveel mogelijk te gaan kijken hoe kind het beste ontprikkeld op de dag en je alles zo voorspelbaar mogelijk kan maken. En een verzwaringsdeken kan helpen (onze ASSer hier vond het niks zat de oplossing echt in minder overprikkeling op de dag dan slaapt ie wel goed)

  • flierefluiter

    Ik hoop niet dat de peuter zwanger is 🤣

  • Minibeeb83

    Haha wakker dus … 🤣

  • Vicja

    Wat voor straf vind je passend dan bij gillen? Ik ben het ermee eens, maar wil niet straffen door dan hem enorm te gaan negeren ofzo. Dus ik weet niet goed wat passend is..

    Ik heb vannacht telkens mijn timertje op 10 minuten gezet, dan naar hem toe gegaan en gezegd, nu liggen, kus, mama gaat naar haar bed en ik kom straks even bij je kijken.

    Naja uiteindelijk stopte het, maar was het dus 6 uur 🥱

  • Minibeeb83

    Pittig hè? Zo deed ik het eerst ook en op jongere leeftijd werkte dat wel maar op latere leeftijd was er wat anders nodig. Hier haalde ik knuffels uit bed. Dus lagen er meerdere met 1 favoriet. Stop je niet met gillen gaat er een knuffel uit. Kom je bij lievelingsknuffel dan proberen ze dat 1x uit maar daarna niet meer is mijn ervaring (hoewel dochter hield dat wel paar keer vol). Worden ze ouder dreig je sneller met favo knuffel. Gaf ze wel altijd dan nog even een knuffel en herhaalde wat ze wel mochten doen. Belonen ook wel geprobeerd maar dat werkte in dit soort situaties hier niet.

  • MamaRosali

    Dat klinkt top. Elke dag gaat het dan een beetje korter worden denk ik. Maar dan moet je wel elke dag dezelfde aanpak blijven houden. Dus als je dit gekozen hebt, probeer het een week vol te houden! Als het na een week niks verbetert, dan kan je een nieuwe aanpak kiezen. Het gaat niet zozeer om wat je er aan doet, maar wel dat je het een poosje volhoudt. Heel veel dingen zijn effectief, maar elke dag iets anders proberen werkt averechts.

  • Vicja

    Onze dagen zijn best voorspelbaar en in mijn ogen echt niet enorm prikkelig. We hebben bijv geen tv in huis, kijkt alleen even een filmpje als ik de baby voed. En dan als jij wakker is vermaken in bed met boekjes, zal hij toch zelf ook de lamp aan moeten kunnen doen.

    Maar dat is best een idee, om hem iig dat vertrouwen te geven. Maar ik vrees dat we de boekjes gaan terugvinden in 1000 snippers of doorgesabbelde kartonnetjes 😅

  • Minibeeb83

    Haha ja je moet even zoeken wat voor jullie kind passend zal zijn. Hier 3 kids en die vermaken zich allemaal op andere manier. Trial en error .. worden ze groter kunnen ze zelf gaan meedenken maar dat lukt nu nog niet

  • ils2327

    Buurjongetje had een slaaptentje/tunnel (een soort koepeltje over het peuterbed) voor extra geborgenheid. Misschien kun je zoiets een tijdje proberen naast het aan hebben van een slaapzak en (extra warme) sokken aan tegen koude voeten?

    Edit. Hier kwam rond 2 jaar/2,5 jaar ook de fase van de middagdutjes eraf. Het is geen garantie, maar hopelijk krijgen jullie daardoor betere en rustigere nachten!

  • Vicja

    Koud kan het niet zijn, hij voelt zelfs (te) warm aan maar wil altijd wel zn slaapzak plus de deken..

    Ja, ookal slaapt ie zo slecht, zijn energie is nu dus weer voor 10.

  • Snitchy

    Je zeikt niet hoor....het klinkt oprecht zwaar en niet fijn voor jullie allemaal. Hier ook slechte slapers. Wij kiezen altijd de weg van de minste weerstand. Opvoeden en principieel zijn hebben we echt de energie niet voor s nachts. Dus als je kind bij jullie wil slapen...probeer het eens....dutjes overslaan is echt een nasty fase, doe je niks aan maar ook dit gaat voorbij. Sterkte!

  • Vicja

    Vannacht idd even bij ons genomen maar hij blijft aan het schoppen, dekens wegtrekken. Maakt hij me niet vrolijker mee 🙉

  • Vlindermoeder

    Helpt het als hij tussenin ligt? Wij gaan 's nachts de strijd niet aan. De jongste slaapt vaak gewoon in haar eigen bed, maar is vroeg wakker en komt dan tussenin. De oudste kruipt vaak naast mij 's nachts

  • Vicja

    Nee werkt hier voor geen meter. Tenzij ie echt ziek is. Maar verder energie voor 10. Uiteindelijk sliep ie om 6 uur vanochtend en werd net wakker. En meteen weer volle bak energie. En ik ontzettend brak😅