Relatietherapeut man of vrouw?!

Het lijkt mij al een hele tijd een goed idee om relatietherapie te doen, zodat we ons wat beter in elkaar leren verplaatsen en leten communiceren.
Over een paar maandjes is er weer een baby bij en zal ik mijn man nog harder nodig hebben.
Hij heeft dat niet zo in de gate en gaat er vanuit dat ik alles wel red/regel mbt kind en huishouden/eten etc en er nog 2,5 dag bij werk.
Maar straks met nog eentje erbij is het in mijn ogen echt noodzakelijk dat hij inziet dat hij de helft is van ons als ouders en niet alleen degene die geld in het laatje brengt maar ook meedoet wat betreft de kids en huisdingen.
Hij heeft dat nooit als voorbeeld gezien thuis en ik eigenlijk ook niet, waardoor ik ook snel denk dat het mijn 'taak' is en het erbij hoort.

En we hebben het hier wel vaker over hoor, dat ik aangeef meer inbreng van hem nodig te hebben, maar dan is het 'ik werk fulltime jij niet' of als ik vraag om te koken 'dan bestellen we eten' of 'neem een huishoudster'. Geen duurzame oplossingen of erkenning.
Oke. Na 2 jaar heb ik hem dus zover dat hij er voor openstaat en heb ik ons aangemeld.
Ondanks de vele 'van mij hoeft het niet, ik zou niet weten waarom' etcetc, gaat hij het voor mij doen.
Net hebben we het intake formulier ingevuld en bekruipt mij de twijfel..
we krijgen een vrouwelijke therapeut. Ik heb vaak het gevoel dat als ik vraag om even iets in huis te doen, ik zeur tegen hem of hem teveel vraag. Nu ben ik bang dat ik misschien spijt krijg dat we geen mannelijke therapeut hebben zodat dat wat meer aansluit bij mijn man.

Ik bedoel, stel zij zegt (wat ik hoop, haha) het zou goed zijn om de zorgtaken meer te verdelen, dan denkt hij ja logisch dat een vrouw dat zegt, dat zegt die van mij ook al 5 jaar😅
Maar als een man dat zegt lijkt mij dat dat even wat meer binnenkomt.

Hebben jullie ervaring met zoiets of denk ik weer te moeilijk....

Ik wil namelijk niet dat het hem afschrikt, nu we eindelijk zover zijn en ermee aan de slag gaan.

1358 x gelezen, 5

reacties (38)


 • Beukenblaadje

  Ik heb ook wel eens gehoord van een duo-therapeuten, dus man en vrouw. Misschien is dat wat?

  In mijn ogen maakt het niet uit, als de therapeut maar goed is. Als je man er niet echt voor open staat zal hij altijd wel een reden bedenken om die persoon in twijfel te trekken (te jong, zelf geen kinderen, etc), en vice versa. Succes!

 • kez

  Wij hadden een vrouw. Ik vond het vreselijk. Het enige wat ik hoorde was: "zo zijn alle mannen nou eenmaal, daar moet je maar mee leven". En daarmee vond hij dat ze hem gelijk gaf, en dus kwamen we elke keer met grotere problemen thuis dan dat we er heen gingen. Wij zijn er mee gestopt en gaat stukken beter zonder haar.

  Toch denk ik niet dat man of vrouw uitmaakt. Of het een goede therapeut is waarmee jullie een klik hebben wel. En dat weet je pas als je er geweest bent.

 • Aliemama

  Wat goed dat jullie dit samen gaan doen! Als ik je verhaal lees snap ik wel dat je denkt dat een man misschien meer impact zal hebben op je man. Is het nog mogelijk te wisselen van therapeut? Je kunt het altijd proberen. En als het niet mogelijk is om te wisselen, dan zou ik het gewoon even afwachten. De klik is heel belangrijk, dus kijk bij de eerste afspraak of die er is en of je man zich gehoord voelt bij haar. Voor het zelfde geldt dat er niks aan de hand is en zij jullie ontzettend goed kan helpen.

 • trotsemoeder123

  Gewoon beiden na de intake aangeven of het goed voelt of niet. Geen therapeut die gaat zeggen hoe iets moet. Een goede therapeut zal jullie samen oplossingen laten zoeken en waarschijnlijk meer het gesprek aangaan over gevoel (jij voelt je niet gehoord, gesteund, gewaardeerd etc), hij zal weer andere gevoelens hebben. Man of vrouw zal dus niet uit moeten maken

 • Linda004

  Precies! Ik sluit me hierbij aan :)

 • trotsemoeder123

  Gewoon beiden na de intake aangeven of het goed voelt of niet. Geen therapeut die gaat zeggen hoe iets moet. Een goede therapeut zal jullie samen oplossingen laten zoeken en waarschijnlijk meer het gesprek aangaan over gevoel (jij voelt je niet gehoord, gesteund, gewaardeerd etc), hij zal weer andere gevoelens hebben. Man of vrouw zal dus niet uit moeten maken

 • Dame68

  Altijd goed om beter te leren communiceren en patronen te doorbreken.

  Ondanks dat vind ik eigenlijk dat je man een punt heeft, als je beide werkt en hij fulltime, dan lijkt het me dat je ook minder zin hebt om thuis ook nog het huishouden te doen. Los van de kleine terugkerende dingen op een dag (vaat, was etc). Ik zou liever willen dat mijn man dan aandacht en tijd heeft voor de baby/kinderen en mij. Dus zijn voorstel om een huishoudster te nemen lijkt me een goede om meer tijd samen te krijgen als gezin en jou te ontlasten. Ik zie in mijn kring ook dat veel mensen de huishouding uitbesteden aan een hulp zodat er meer tijd is voor elkaar.

 • Momoftwokids

  Geslacht zou niet uit moeten maken. Het gaat er om of jullie een klik voelen en hij/zij jullie leert communiceren (en niet de les leest)

 • MNAZ

  Ik zou denk ik ook voor een man gaan in dit geval.

 • Aliemama

  Wat goed dat jullie dit samen gaan doen! Als ik je verhaal lees snap ik wel dat je denkt dat een man misschien meer impact zal hebben op je man. Is het nog mogelijk te wisselen van therapeut? Je kunt het altijd proberen. En als het niet mogelijk is om te wisselen, dan zou ik het gewoon even afwachten. De klik is heel belangrijk, dus kijk bij de eerste afspraak of die er is en of je man zich gehoord voelt bij haar. Voor het zelfde geldt dat er niks aan de hand is en zij jullie ontzettend goed kan helpen.

 • Baby.wens

  Een man!

 • ieke86

  Echt goed dat jullie in therapie gaan!

  Eerst even beiden voelen of de therapeut goed voelt. Mocht dit niet zo zijn dan met een andere therapeut kennismaken. Man of vrouw maakt niet zo uit denk ik.

 • Jvb

  Een goede therapeut gaat niet een van jullie gelijk geven of vertellen wie er waar fout zit, die gaat samen met jullie aan de slag zodat jullie samen praten en samen de inzichten en oplossingen ontdekken. Zij biedt vooral de werkvormen aan zeg maar. Of de therapeut een fijn mens is om mee te praten, of hij/zij dingen op een manier zegt dat het aankomt, etc is vooral een kwestie van een persoonlijke klik, maar daarvoor maakt het toch niets uit of het een man of vrouw is. En man kan net zo goed geen match zijn. Bovendien praat je man niet tegen een andere 'zeurende huisvrouw' maar tegen een therapeut, dat is echt wel iets anders.

  Daarnaast zal hij ook gewoon aan bod komen in therapie. Het zal nooit alleen maar gericht zijn op dat hij te weinig doet. De oplossing hoeft ook niet alleen te zijn dat hij meer doet. Dat wil jij als oplossinf, maar dat wil niet zeggen dat de therapeut dan zegt dat hij dat zou moeten doen. Eten bestellen ipv koken kan prima af en toe, want waarom moet hij wel zin en puf hebben om te koken als jij dat ook niet hebt? En waarom is een huishoudster geen oplossing? Wat jij wil is erkenning voor jouw inspanningen, je gesteund voelen. Maar steun hoeft niet perse te betekenen dat hij kookt of stofzuigt als dat ook anders opgelost kan worden. Jij wil het samen doen, hij vliegt het praktisch aan. Los van zijn ouderwetse beeld van parttime werkende/huisvrouwen en fulltime werkende vaders, zal er aan zijn kant ook wel wat zitten van zich onbegrepen en ongzien voelen zitten. Hiermee bedoel ik niet dat jij fout zit, want ik ben het uiteraard met je eens dat hij mee aan het leven thuis mag bijdragen, maar er zitten ook altijd 2 kanten aan een verhaal en dat is wat je met therapie boven tafel krijgt. Je gaat dan samen op zoek naar waarom het zo gegroeid is bij jullie en wat jullie beiden zouden moeten veranderen en wat dan voor jullie beiden werkt.

 • Mommytobe95

  Precies dit!

 • Assiral

  Mijn man had er ook wel een handje van, puur omdat het bij hem thuis inderdaad ook zo ging en hij daar in geen voorbeeld heeft gehad hoe het ook kan.

  Maar toen onze jongste werd geboren en we 2 kinderen hebben gaat het 100 maal beter. Hij doet nu bijna meer dan ik 🤣.

  Ik hoop dat jullie er uit komen samen! Ik vond het altijd een lastige discussie.

 • Snitchy

  Hier zijn ook wel boeken over (In voor- en tegenspoed (maar alleen als jij de afwas doet)) misschien heb je hier nog wat aan...

  Wat betreft de therapie: ga er open in. Als jij al twijfelt aan een therapeut omdat ze een vrouw is, hoe gaat je man haar dan nog serieus nemen?

  Heel goed dat je de werk/zorgverdeling in je gezin wilt onderzoeken en veranderen. Het is geen 1970 meer.

 • Charliecharlie

  Een vrouwelijke therapeut gaat echt niet als een soort vriendin aan jouw kant zitten om hem te overtuigen meer zorgtaken te doen. Therapeuten helpen mensen meestal om zelf (samen) tot inzichten en oplossingen te komen. Wat dat betreft maakt het niks uit of het een man of een vrouw is :)

  Overigens klinkt de instelling van je man echt heel ouderwets. Ik had ook een thuisblijfmoeder en werkende vader, maar dat waren de vroege 90s. We zijn dertig jaar verder, kom op. Het is niet erg constructief maar ik zou geneigd zijn eens een balans op te maken qua werkuren ;)

 • Mykha

  Wat goed dat je hierin hulp zoekt! Veel mensen starten te laat met relatietherapie, pas als de relatie al niet meer te redden valt… Ik denk dat een vrouw prima kan zijn hoor! Vrienden van ons zitten bij een vrouwelijke relatietherapeut en zijn goed te spreken over haar. Ik hoop wel dat je er open in gaat, want nu lees ik vooral dat je in therapie gaat om je man te veranderen, hij moet dingen gaan inzien, hij moet luisteren, zijn aandeel in moet groter worden etc… lk begrijp je wel hoor! Lijkt me super pittig om een partner te hebben die niks doet in huis en met de kindjes… ik hoop dat nieuwe gesprekken de ogen van je man openen, maar zelf zal je ook open moeten staan voor zijn gedachtes, gevoelens, verhaal etc Ik hoop dat het jullie relatie goed zal doen (:

 • Mybundleofjoy

  Wjj hadden een man. Hele fijne vent die goed wist wat schakels om te zetten bij mijn partner. Hij voelde zich begrepen en mijn onderwerpen werden goed vertaald. Voor mij miste ik soms wel wat. Ik wilde begrepen worden door mn vent en dat doel werd in dit geval wel bereikt.

  Het hoeft niet uit te maken wie jullie begeleid, maar ik zou zelf kijken naar hoe je man in mekaar zit. Sommige nemen iets sneller aan van een andere man en andere zijn heel open voor input van een ieder.

  Succes.

  .

 • Mela2020

  Oh dit herken ik ook zo!

  Vrouwen doen automatisch alles. Zit in ons systeem denk ik

  Ik heb serieus omdat ik het zo irritant vond zijn was niet meer gedaan zijn spullen laten liggen, echt ik denk 2 weken niets gedaan he begeven moment was het uhm waarom is dit niet schoon ik zo ik werk, ik kook, ik doe de was, vervelend he dat je nu je eigen spullen moet opruimen? Zelf moet wassen nu weet je hoe ik mij voel.

  Ik werk 3 dagen nu maar eerst waren dit er gewoon 5.

  Maar nu helpt hij wel heel toevallig vandaag hij kwam me ophalen van werk want had echt last van m'n buik ( 23 wkn zwanger) hij al.. schat niet boos worden maar heb niks thuis gedaan hij was vrij ik zo boos worden ik? Nee 🤣 eenmaal thuis ging die stofzuigen dweilen eten koken ik zei zie je dat je het wel kan.

  Ik was er toen zo klaar mee heb echt discussies met hem hier over gevoerd nu doet hij het zelf ook wel. Maar het is echt een mannen ding hoor dat niet helpen in de huishouden.

  Maar een vrouw ja, ik zou gewoon gaan als ze hem enigzins kan overtuigen is dat goed misschien krijgen jullie huiswerk mee klusjes lijst wie doet wat heb je dat wel al eens geprobeerd ??

 • AshleyJessy

  Pleaser?

  Haha ik herken mezelf in je verhaal.

  Ik neem aan, dat een professionele therapeut, jouw man “gelijk” geeft als dit nodig is. Of hem tegemoet komt, niet alles vanuit jouw perspectief zal beoordelen maar juist met z’n drieën tot een oplossing voor bepaalde zaken komt.

  Jij mag gehoord worden, goed dat jullie dit doen. Wij zijn ook druk bezig onze relatie en de rolverdeling binnen het gezin wat meer op orde te krijgen.

  Ik doe namelijk alles, hij alleen eten werken nog meer eten en naar de sportschool. Gooit soms het vuil weg. Maar Thats it.

  Rennen vliegen alle ballen hoog houden doe ik al jaren en tja dat breekt op. Ligt ook aan mij hoor. Dus dat zijn dingen ..

  Komt vast goed, als de klik er niet is kunnen jullie altijd overstappen.

 • Nog-even!

  Een therapeut geeft niemand gelijk. Het is geen scheidsrechter waar je je gelijk gaat halen. Hij gaat eerder samen met jou uitzoeken waarom jij je gelijk denkt nodig te hebben...

  Maar als jij wel om die reden een therapeut zoekt, kunt je beter een huishoudster zoeken... Therapie gaat over kijken naar je relatie en wie je zelf bent in de relatie... Van twee kanten...

 • AshleyJessy

  Is dit een aanvulling op wat ik zeg of ?

  Dat is namelijk precies wat ik zeg..

  Gekopieerd en geplakt uit m’n tekst hierboven; Of hem tegemoet komt, niet alles vanuit jouw perspectief zal beoordelen maar juist met z’n drieën tot een oplossing voor bepaalde zaken komt.

  Ook geef ik aan dat het deels aan mij ligt. Zoals dat bij haar ook waarschijnlijk zo is. Soms snap ik je reacties niet. Zeg je iets om te zeggen of heb je daadwerkelijk een punt wat je me duidelijk wilt maken?

 • Charel89

  😂😂 jou man heeft het best goed bekeken, toch?

 • AshleyJessy

  Jaaa die mag niet klagen wat dat betreft! 😅

  Ik ga nu zelf wel op bezoek bij een psych want dat eeuwige pleasen komt natuurlijk ergens vandaan. Niet dat ik altijd ja en amen zeg, maar als hij wel een keer de stofzuiger pak voel ik me bij wijzen van schuldig.. alsof ik de hele dag niks heb gedaan en alleen hij heel druk is geweest. Snapje ? Slaat nergens op natuurlijk maar dat doet m’n systeem. Vandaar dat ik zeg ligt deels aan mij.

 • Nog-even!

  Ik denk dat we elkaar niet begrijpen... Ik lees nl dat jij zegt : dat een professionele therapeut, jouw man “gelijk” geeft als dit nodig is....

  En ik zeg: een professionele therapeut geeft niemand gelijk... Waarom is dat hetzelfde?

 • AshleyJessy

  Omdat ze bang is dat een vrouw zich tegen dr man gaat keren, dat voelde ik in haar bericht. Dus ik bedoelde te zeggen, zoals ik eronder zeg, dat dat niet aan de orde zal zijn want er zal naar beide partijen geluisterd worden en samen tot een oplossing komen.

 • Vicja

  Klopt! Wat jij zegt over schuldig voelen als hij de stofzuiger pakt, 100% herkenbaar.. zo denken zit erin gesleten. Als hij iets doet bedank ik ook steeds, omdat ik het ook gewoon enorm waardeer en het bijzonder vind dat hij meehelpt (thuis dat nooit gezien haha) en dan denk ik achteraf, noujaaa raar eigenlijk.. of dat ik het super fijn vind als hij oppast als ik een hele zeldzame kappersafspraak heb, terwijl het gewoon ook zijn kind is dus hoezo ‘oppassen’, ik doe dit ook 5 dagen in de week 🙊

 • Nog-even!

  Mijn voorkeur gaat uit naar een man. Dat praat echt makkelijker...is mijn ervaring...

 • Vicja

  Ow 🤕

 • Nog-even!

  We hebben allebei gehad... Een man kan veel beter op het niveau van een man praten... en komt dus beter binnen... Ook bij iemand die er geen zin in heeft...

 • Vlindermoeder

  Wat vindt je man?

 • Vicja

  Ik vroeg het hem idd maar en antwoord: man of vrouw ik neem ze beide niet zo serieus 😅 dus ik ben gerustgesteld 🥹🥹🙊

 • Pindakaasappel

  Gerustgesteld? Hij neemt beiden niet serieus. Wat ga je ermee opschieten dan 😅

 • Valentinamomx3

  😂😂

 • Vlindermoeder

  Oeps... dan zou ik niet eens gaan starten. Zeker niet omdat hij de therapie vooral voor jou doet als ik het goed begrijp.

 • Vicja

  Gerustgesteld was sarcastisch he 🙈😅

 • Vicja

  Ik snap jouw reactie wel, maar ik weet een beetje hoe hij dingen bedoeld. Dit is zijn manier om te laten weten dat het van hem echt niet nodig is, en man/vrouw voor hem geen verschil maakt. Hij zegt het niet met een vervelende ondertoon 🥰