Betekent opvang per definitie een ziek kind?

Ik ben al bijna 10 mnd thuis met ons zoontje en aan het rondkijken voor een baan. Nou heb ik iets leuks gezien voor 20 uur in de week en is de volgende stap het regelen van opvang.
Maar waar ik erg tegenop zit is de snotneuzen en ziektes waar ik andere mama's altijd over hoor..
Want stel, ik werk 2,5 dag (misschien maar 1 dag, net wat op mn pad komt) en de rest van de week zit ik thuis met een jengelig/ziek kind, daar zit ik helemaaaaaal niet op te wachten!

Dus, zijn er ook kinderen die gewoon iets minder snel wat oppakken kwa virussen? Dan is het een kwestie van proberen denk ik dan maar..

2134 x gelezen, 6

reacties (49)

1 2 • Anonymous93

  Een kind moet weerstand opbouwen. Is het niet op de opvang dat wel op de basisschool; je ontkomt er dus echt niet aan.

  En continue ziek is wat overdreven. Mijn zoon is net 1 en heeft het eerste jaar op de opvang regelmatig wat onder de leden gehad maar was er nooit echt vervelend van, dat was (en is) hij meer van doorkomende tandjes.

  Zeker geen baan gaan afslaan omdat je kind mogelijk ziek wordt; ziek worden ze hoe dan ook toch wel.

 • 3Blessings

  De snotneus is iets wat er bijna constant is. Het hoort er nu eenmaal bij zodra ze in contact komen met andere kinderen. Hou je de kleine thuis dan zal je dit proces later doormaken zodra hij naar school gaat. De jengeligheid valt echt wel mee en het is iets waar hij sowieso doorheen zal moeten gaan. Schouders eronder en gewoon doen!

 • Moedervanmooieknulleneneenmeid

  Al gaan ze niet heen dan nog krijgen ze het wel te pakken... Hoe ouder hoe heftiger... En kinderen die ziek zijn jengelen nou eenmaal, hoort er allemaal bij...

 • Dame68

  Je kleine is al 10 maand. Dat is anders dan een baby van 3 maand naar de opvang te doen. Wij moesten wel met 4 maand, maar onze kleine is behoorlijk ziek geweest al na de eerste keer naar de opvang. Pseudokroep, heel naar. Daarna elke week verkouden geweest. De laatste maand gaat het beter maar eerlijk gezegd heb ik onze dochter al wel 3 x thuis moeten houden vanwege koorts of COVID besmetting van een andere iemand op de groep. Tot een half jaar kunnen babies nog niet goed door de mond ademen, dat is dus wel sneu met al die snottebellen. Maarja je hebt niet altijd de keuze.

 • Lady-Whistledown

  Kinderen beginnen met nul weerstand en bouwen hun hele leven weerstand op. Als je kindje nu niet regelmatig met andere kinderen in aanraking komt, zal je kindje of op de peuterspeelzaal of op de lagere school een inhaalslag malen. Mijn oudste is regelmatig ziek geweest. Ook mijn ouders hebben regelmatig opgepast of mijn man nam een dagje op. Tegenwoordig kan ik thuis werken en mijn uren flexibel inzetten. Ik zou zeker geen baan afwijzen op het gegeven dat mijn kind misschien te vaak ziek wordt.

 • M1518

  Ene kind aan de lopende band ziek, maar de jongste niet of nauwelijks.

  Hun portie krijgen ze anders toch wel in groep 1....weerstand moeten ze toch opbouwen.

  Zou inderdaad, zoals hieronder al is opgemerkt, een leuke baan die jou energie geeft hierdoor niet laten schieten.

 • Mamsievan3

  In t begin wellicht vaker verkouden. Die van mij zijn 8-6-2 en vond niet dat ze vaak “ziek” waren.. maar die van mij zijn sowieso niet vaak ziek dus wellicht is dit voor anderen anders.

 • Wolkvandochterss

  Wel super vaak een snotneus maar dat noem ik niet ziek. Merkte je vaak ook maar weinig aan haar, dus niet veel last van denk ik dan. Denk ook om een immuunsysteem op te bouwen hoort dat erbij.

 • Mama-van-2-wondertjes

  Mijn jongste was aan de lopende band ziek. Echt drama. Kon vaak alsnog niet werken, omdat hij steeds ziek was. Zie mijn topic van enige tijd geleden.

  We hebben hem bij de gastouder weg gehaald. Oma past nu op, tot aan mijn verlof. Nu ik zwanger ben van de 4e, zit ik echt niet steeds op een ziek kind te wachten. Stak ook vaak de rest van het gezin aan. Binnen 48 uur met zn vijven buikgriep enzo. Vreselijk.

  Vanaf november gaat hij niet meer. Eindelijk rust en een gezond kindje.

 • eva...

  Mijn 4 kinderen waren en zijn bijna nooit ziek en alleen mijn oudste was vaak erg snotterig (maar dus niet ziek) als baby en peuter.

 • bienmoos

  Nee joh! Wel vaak verkouden als in snotneus en een hoestje, maar absoluut niet 'ziek' (koorts, niet lekker, jengelig, hangerig). Dat is hier bijna nooit.

 • mamavananouk

  Mijn beide kids waren wel af en toe verkouden . Maar dat ze echt ziek waren en jengelig daardoor is voor beide kids op 1 hand te tellen voor die eerste vier jaar . Maar ik heb ook collega’s die om de twee weken weer thuis zitten met ziek kind . Dus kan alle kanten op ;-)

 • A_no_niem

  Jup, hier nonstop verkouden en snel ziek na dagje opvang. Maar ik zou het ee niet om laten. Je kind bouwt hier een weerstand mee op. Ik heb wel eens gehoord dat kinderen die nooit naar de opvang gaan, telkens ziek zijn als ze naar school gaan. Vroeg of laat moet je kind toch in aanraking komen met virussen 😉

  Daarbij is het óók belangrijk dat mama doet wat ze leuk vind, want om die snottebellen zou ik niet een leuke baan laten schieten

 • Lispeltuut

  Natuurlijk verschilt het per kind, het ene kind is vaker ziek dan het andere kind. Echter wordt je kind met een blanco immuunsysteem geboren en hoe meer kindjes, hoe meer virussen er voorbij waaien waar je kindje 'iets mee moet gaan doen'.

  Mijn oudste is nooit naar de opvang gegaan, wel naar de peuterspeelzaal. Ze werd toen ineens non-stop verkouden. Niet vaak echt ziek, maar wel steeds een snotneus. Ik stopte in die periode ook met borstvoeding dus 1+1 is niet helemaal 2😉.

  Van kindjes die niet naar opvang/ psz gaan, hoor ik dat ze bij de kleuters weer vaak ziek worden. Ergens moet ze toch wennen aan die douche van virussen die dagelijks op ons af komen.

  Is het nu allemaal extra lastig ivm covid.

 • My-two-Pride-and-Joys

  Daar zou ik het absoluut niet om laten. Ja het is vervelend als ze ziek zijn, maar dat is juist alleen maar goed voor de weerstand. Mijn oudste was vergeleken met de jongste best vaak ziek. Maar dat is per kind verschillend. Nu is mijn oudste zelden ziek. Bij volwassenen is dat ook gewoon zo hoor. De een is wel eens ziek, de ander nooit, maar daar zou ik geen werk om laten schieten.

 • mijn~meisje

  Sommige kids hebben er heel veel last van en bij sommige valt het wel mee. Bij een kennis van me is het echt heel erg. Dat kindje heeft voor dik 1 jaar lang standaard 38 graden verhoging of hoger gehad. Tot ziekenhuis opnames aan toe. Toen was de opvang dicht en was het kind voor het eerst sinds tijden gewoon niet ziek. Dit is echt de extreme andere kant. Mijn kids werden 3 tot 5 keer per jaar ziek en dan nog een paar keer verkouden.

 • Assepoester86

  Ziek komt hier bijna niet voor. Wel flinke snotneuzen.

 • Tweede83

  Mijn oudste was voor begin van opvang al doorlopend verkouden en is daar overheen gegroeid. Mijn dochter nergens last van.

  Als ze naar de basisschool gaan heb je nog meer kans hierop. En ook dan niet gezegd dat het gebeurt. Dus ik zeg nee op je vraag

 • ~mammie~

  Hier niet hoor, dochter gaat 2 dagen pw naar de opvang en is zelden ziek.

  De keren dat zij ziek is geweest kan ik makkelijk op 1 hand tellen. Ze wordt in maart 3.

  Ligt maar net aan je immuun systeem denk ik?

 • Mela2020

  Ik denk dat als je het niet zou doen dat je kind dan nergens imum voor wordt

 • Chudo

  Het eerste jaar echt on de haverklap een virus, nu soms een loopneus maar meer ook echt niet!

  Het is alweer eeb hele tijd geleden dat de jongste pseudokroep kreeg en de oudste alweer 2 jaar geleden echt ziek geweest.

 • Nicolette87

  Ik zou het niet om die reden niet doen.

  Ja mijn zoontje heeft nu regelmatig een virusje maar hij kan de meeste dagen wel gewoon gaan hoor, het is niet zo dat hij elke week ziek is.

  Hij heeft het hartstikke naar z’n zin op de crèche, is ook goed voor het sociale aspect. Ook zeker met 10 maanden.

  Bovendien is het ook heel belangrijk om aan jezelf te denken.

 • Lindaaaaaaaa

  Hier ook regelmatig verkouden

  Waarom zie je er tegen op?

  Misschien gast 0uder? Oppas aan huis?

 • MamaItalia

  Mijn ervaring is dat ze het eerste jaar regelmatig ziek zijn. Alhoewel er natuurlijk "sterkere" en "zwakkere" kinderen zijn. Onze middelste was bijvoorbeeld veel minder vaak ziek dan de oudste. Met de jongste zitten we nu in het bekende eerste jaar. Ze is sinds maandag weer naar school (hier vanaf 2 jaar), kijken hoe lang ze het volhoudt het is echt iets waar ze doorheen moeten

 • Charliecharlie

  Ik denk dat je aan snotneuzen idd niet ontkomt. Maar het verschil tussen onze kinderen is wel heel groot! Bij m’n zoon komt alles veel harder aan dan bij m’n dochter. Hij hoest bij elke verkoudheid enorm tot spugen aan toe (heel vervelend) en is ook astmatisch daarbij. M’n dochter heeft altijd uitgebreide snottebellen maar heeft er, op 1x een oorontsteking na, eigenlijk nooit echt last van. Ook norovirus velde alleen de heren hier thuis 😜

  Maar je weet het niet. M’n zoon was in het eerste jaar (geen opvang) ook geen enkele keer verkouden. De eerste keer oefenen op de opvang en het was continu raak!

 • Jojo91

  Snotneuzen ontkom je niet aan, in de wintermaanden zijn vooral de jongste 2 bijna standaard verkouden. Onze kinderen gaan naar een gastouder maar zijn verder eigenlijk nooit ziek.

 • Jeetje1

  Hij zal vast vaker verkouden worden, maar daar bouwt hij alleen maar weerstand van op. Houd je hem tot aan de basisschool thuis, dan gaat hij die weerstand op de basisschool opbouwen, dus dan zit je dan met hetzelfde.

 • Bosco

  Hier ken ik het met vlagen. Periodes niks, maar als er dan 1 begint pakken ze alles mee. Gezond eten en voldoende slaap. Is goed voor ze. Zijn er ook altijd zo weer klaar mee. Mijn kinderen gingen beide vanaf 2,6 trouwens pas naar de speelzaal.

 • Vlindermoeder

  Ik zou vooral denken aan hoe goed het is voor jou om weer aan het werk te gaan en hoe goed het is voor je kindje om lekker met andere kindjes om te gaan. Met een snotneus mogen ze gewoon nog naar de opvang ;) ALS onze dochter al ziek is, dan is het nooit heel lang. Ik zou je kindje lekker laten gaan

 • Lola198

  Ja het is inderdaad bij ons iedere week wat. Bij mijn tweeling was dat ook zo. Maar hun zijn eigenlijk vanaf basisschool leeftijd nooit ziekgemeld. Denk doordat ze al wat opgebouwd hadden. Dat is ook veel waard.

 • Assiral

  Ik zou me daar echt niet door laten tegen houden. Op de basisschool krijg je precies het zelfde. Op deze manier leert zijn immuunsysteem goed werken.

  Voor mij wegen die paar snotneuzen niet op tegen de voordelen. Ze vind het hartstikke leuk en leert veel

 • Nog-even!

  Ik heb in de kinderopvang gewerkt, en mij ervaring is dat zowel kinderen als leidsters het eerste jaar veel virussen meepakken. Daarna wordt het beter. Als je het risico wat wilt verkleinen, zou je een gastouder kunnen overwegen.

 • 3kids1dog

  Over het algemeen kun je eigenlijk wel stellen dat kindjes het eerste jaar vanaf de start op een opvang snotterig zijn. Dus je kunt ook school afwachten maar dan zal het daar wellicht heen verschuiven ☺️ Als ik in mijn omgeving kijk zijn alle kindjes van onder de twee veel ziekjes mogelijk iets te maken met alle maatregelen die de weerstand doen verlagen van de kleintjes. Als je kindje nu al veel virussen te pakken heeft gehad zal het op de opvang misschien minder vaak iets oppikken als kindjes die nog nauwelijks virussen hebben opgepikt.

 • Jvb

  Tja, ze zullen wat vaker verkouden zijn en misschien wat sneller een keer de waterpokken oplopen ofzo, maar dat vind ik geen ziek zijn. Hier valt het enorm mee. Alleen waterpokken gehad, tot nu toe (oudste is 6) pas 1x buikgriep en verder ook geen kinderziektes gehad. Ziek zijn ze sowieso zelden, verkouden wel elk jaar 2-3 keer. En daar worden ze echt niet een constant jengelend kind van hoor, ze eten misschien een dag wat minder en verder smeren ze dat snot gewoon lekker aan de bank of likken het van hun bovenlip (🤢) en gaan door met spelen.

 • Njenz

  Soms pakken ze wat op maar soms heb ik het ook eerder dan zij er mee thuis (lijken te) komen.. Naast ziek-zijn van verkoudheid, buikgriep e.d. zijn er natuurlijk ook de kinderziektes zoals 5e en 6e ziekte, waterpokken, hand- voet en mondziekte etc. waarvan ik wel vermoed dat ze er bij het kdv sneller mee in aanraking komen dan elders of niet.. "Voordeel" vind ik dan wel weer dat ze het voor de basisschool zowat allemaal gehad lijken te hebben 😅 1e jaar dat mijn zoontje ging waren of leken wij ook vrij vaak ziek maar komt, bij ons, ook door combinatie van slaaptekort. Nu is mijn dochter, de jongste al ruim een jaar naar kdv en mijn oudste ruim 3 jaar en valt het op snotneuzen na best mee *klopt af

 • Florien84

  Mijn dochters gaan beide naar de opvang maar zijn echt zelden ziek.

 • Flamingootje

  Hier wel. Elke week ziek 😬 ook al tientallen vrije dagen opgenomen voor wanneer hij koorts had en niet naar de opvang kon

 • Pindakaasappel

  Ja, ze zijn vaker ziek. In het begin elke week wel. Maar ze zijn ook weerstand aan het opbouwen. Wat juist heel goed is. Ik zag er meer positieve punten in dan negatieve. Ik kreeg weer meer sociale contacten en andere contacten. De kinderen leren sociaal gedrag aan. Zij ontwikkelen zich ook mooi snel.

 • Annanm

  Absoluut. Mn dochter gaat sinds september naar de psz en ze is sinds die tijd meer ziek dan wat anders. Steekt dan ook dr babybroertje aan. Dus zit continu met 2 snotterende kindjes 😑 tijdens de kerstvakantie ging ze dus 2 weken niet en opeens waren ze beiden eens NIET verkouden/ziek. Afgelopen week weer gegaan en jawel, nu weer flink koorts en een snotneus. 😪

 • Vicja

  🙁🙁🙁🙁 zou dit dan echt iets typisch peuterspeelzaal/opvang achtigs zijn?

  Naar mijn idee is het op de basisschool lang niet zo erg..

  Tenzij dat allemaal kindjes zijn die al weerstand hebben opgebouwd op de psz😅

 • Annanm

  Ik denk het laatste inderdaad... 😅

 • Mamavanmeisjee

  Ja ze zullen meer oppakken, ze moeten ook wat opbouwen. Ze zijn nooit iedere week ziek. En soms heb ik een dochter met koorts dat heel vrolijk speelt. Ik denk niet dat je het daar vanaf moet laten hangen. Sowieso is een kdv erg leuk voor de meeste kinderen. Mijn dochter is altijd erg blij als ze er heen mag.

 • Vicja

  Het lijkt me ook leuk voor een kind zelf al betwijfel ik of dat met 10 maanden al geldt. In mijn hoofd zit idd het plaatje van elke week ziek😅

 • Mamavanmeisjee

  Mijn dochter ging met 10 maanden met heel veel plezier. Ze was toen al aan het geinen aan tafel met de andere kindjes en leidsters. Nu 15 maanden en nogsteeds heel veel lol


1 2