Wat receptjes

Inmiddels weten we al ruim een jaar dat Tom koemalkallergie heeft. Ook is hij hier nog steeds niet overheen. In de loop van de tijd ben ik steeds meer gaan uitproberen om hem lekker en zo normaal mogelijk te laten eten. Ik bedacht me dat ik wat van de receptjes die ik heb gebruikt en sommige nog steeds gebruik ook wel kan delen hier op BB. Hieronder een paar receptjes die het hier altijd erg goed deden. Vooral het recept voor het toetje heb ik veel gebruikt toen we nog niet wisten of Tom ook allergisch was voor soja.

Toetje:

Ingrediënten (voor 2 toetjes van ong. 90ml):

Fruit/roosvicee/diksap
180ml melk die je normaal in de fles doet
1-2 eetlepels maïzena

Maak de melk zoals vermeld op de verpakking. Maak een papje van de maïzena en een klein beetje koud water. Voeg daar de maïzena aan toe. Wanneer je wat meer maïzena toevoegt wordt het een soort puddinkje maar je kunt ook vla dikte aanhouden door wat minder maïzena toe te voegen. Doe het fruit erbij en maak het fijn met de staafmixer of in de keukenmachine. Daarna laten opstijven in de koelkast.

Pannenkoekjes (keukenkikker):

Ingrediënten:

60 ml (hypoallergene) opvolgmelk of moedermelk
50 gram zelfrijzend
bakmeel
2 eetlepels rozijnen en/of krenten
2 theelepels plantaardige margarine

Was de rozijnen en laat ze uitlekken. Meng het meel door de opvolg- of moedermelk en voeg de rozijnen toe. Bak hiervan in een koekenpan met wat margarine dikke ronde koekjes.

Broodkoekjes:

Ingrediënten:

225 bloem van harde tarwe
125ml hypoallergene melk
olijfolie om in te bakken

Mix de ingrediënten door elkaar en kneed het deeg 5 minuten. Laat het deeg daarna met een vochtige theedoek over een kom ongeveer 45 minuten rusten.

Maak koekjes zo groot al je wil en bak ze in de koekenpan met olijfolie. Laat ze na het bakken op keukenpapier uitlekken.

Cupcakes

Cake zonder eieren

225 gram zelfrijzend bakmeel
50 gram custardpoeder
merg uit 1 vanillestokje of 2 zakjes vanillesuiker
225 gram witte basterdsuiker
225 gram boter
1 dl. melk
snuf zout

Doe (gezeefd) bakmeel, vanille(suiker) zout en basterdsuiker, in de mengkom van de keukenmachine en laat even draaien.
Smelt de boter en klop de melk erdoor, laat de machine langzaam draaien en voeg dit mengsel toe aan het mengsel in de keukenmachine, laat draaien tot alles goed gemengd is.
Doe het beslag over in een ingevette cakevorm en bak de cake ca. 25 minuten in een oven van 180°C.

Variatie's hierop:

Vervang de melk door Spa Rood, vanwege de 'bubbels' wordt het luchtiger!
De melk kan ook vervangen worden bij een koemelkallergie door sojamelk, rijstemelk of Opvolgmelk voor kleine kinderen, zoals Nutramigen.

Voeg stukjes appel toe voor appelcake,
en rozijntjes/appel/kaneel voor 'appeltaart'...enzovoort!!

Bron: www.deleukstetaarten.nl

426 x gelezen, 0

reacties (0)