Dit is dan het derde en voorlopig laatstedeel van het babykookboek wat ik met behulp van het internet voor U in elkaar heb gecopiëerd.
Recepten vanaf 6 maanden
Abrikozencompote (2-3 porties)
250 gram gedroogde abrikozen (kan ook met gedroogde pruimen)
Was de vruchten en breng ze aan de kook in water. (net onder water). Laat ze dan 15 tot 20 minuutjes zachtjes koken. Daarna afgieten (kookvocht bewaren) en pureren. Met kookvocht aanlengen tot gewenste dikte.
Rijst met perzikenpudding (2 porties)
50 gram desertrijst
Gepureerde perzik
Bereid de rijst volgens de verpakking en voeg 3 eetlepels perzikmoes toe. Eventueel nog extra fijn maken
Couscous met courgette en pompoen (1 portie, je kan dit niet invriezen)
20 gram couscous
2 eetlepels courgettepuree
2 eetlepels pompoenpuree
Couscous bereiden zoals op de verpakking en vermengen met de courgette en pompoen
Babyrisotto
3 dl water
1 kruidenbuiltje van verse tuinkruiden
1 uitje (kan je ook weglaten)
Klontje boter
75 gram risottorijst
25 gram Parmezaanse kaas
Breng het water aan de kook en voeg de kruiden er aan toe. Laat het ongeveer 5 minuutjes trekken. Zeef de bouillon. Maak het uitje schoon, snijd het klein en bak het in de boter. Voeg de rijst toe en bak het even. (mag niet kleuren). Dan scheutje voor scheutje de bouillon er bij en laat tussendoor de rijst telkens het vocht opnemen. (dit alles duurt ongeveer 30 minuten) dan de pan van het vuur halen en de kaas er door mengen.
Kip met abrikozen (3 porties)
150 gram gekookte desertrijst (= ongeveer 50 gram ongekookte rijst)
125 gram kipfilet
8 gedroogde abrikozen
Bereid de rijst als op de verpakking. Snijdt de kipfilet in stukjes. Week de abrikozen in water tot ze zacht zijn. Doe ze bij de kip en stoof het geheel gaar in een bodempje water (15 minuutjes). Maal het mengsel en vermeng het met de rijst.
Ratatouille (3 porties)
100 gram desertrijst
¼ aubergine
½ courgette
3 tomaten
½ rode paprika
2 eetlepels olijfolie
Bereid de rijst volgens de gebruiksaanwijzing. Was de aubergine en courgette, snijd ze klein. Dompel de tomaat even in kokend water, ontvel ze en snijd ze in stukjes. Was de paprika, verwijder de zaadjes en snijd hem klein. Bak de groenten even aan in olijfolie. Doe de deksel op de pan en laat het gaar smoren. Mengsel daarna pureren en vermengen met de rijst.
Kabeljauw en courgetteschotel (2 porties)
50 gram ongekookte desertrijst
1 courgette
50 gram kabeljauw
Bereid de rijst als op de verpakking. Was de courgette en snijd hem in blokjes. Spoel de kabeljauw af en die de vis samen met de courgette in een pan. Voeg kokend water te tot de vis net onder staat en laat het geheel tegen de kok aan gaar worden. (8 minuutjes) De vis is gaar wanneer het vlees ondoorschijnend wit is. Maal het in de keukenmachine en vermeng met de rijst.
Paella
50 gram ongekookte desertrijst
50 gram sperziebonen
½ rode paprika
2 tomaten
125 gram kipfilet of kabeljauw
Een klontje boter
50 gram doperwten
Bereid de rijst als op de verpakking, was de boontjes en snijd ze klein, was de paprika en snijd hem klein, was de tomaten, dompel ze onder in heet water, ontvel ze en snijd ze klein. Snijd de kipfilet of vis in stukjes en braad ze aan. Doe alle ingrediënten bij elkaar (behalve de rijst) en stoof het geheel gaar in een bodempje water (10 minuutjes) Maal het geheel fijn in de keukenmachine en vermeng met de rijst
Witlof met peer en rozijnen
1-2 struikjes witlof
1 rijpe peer
1 eetlepel gewelde rozijnen
Scheutje kookvocht
Was de witlof, verwijder de bittere kern/stronk en snijd hem in stukjes. Schil de peer, verwijder het klokhuis en snijd hem ook fijn. Kook de witlof met de rozijntjes in ongeveer 7 minuutjes gaar. Voeg de laatste twee minuten de peer te. Giet het af en vang het kookvocht op. Pureer alles en voeg wat vocht toe om het smeuïger te maken. Geef een portie en vries de rest in.
Paprika-bloemkool schotel
6 maanden
1 middelgrote aardappel
1 rode paprika
Een paar bloemkoolroosjes
Een scheutje kookvocht
Schil de aardappel en snijd hem in stukjes, was de paprika, verwijder de zaadjes en snijd hem in tweeën. Breng de aardappeltjes met de bloemkoolroosjes aan de kook en laat het in ongeveer 15 minuutjes gaar worden. Kook in een ander pannetje de paprika 15 minuutjes, verwijder dan het velletje en snijd hem in stukjes. Doe dan alles bij elkaar en pureer het. Evt met een scheutje kookvocht. Dit gerecht kan je invriezen.
Asperges met ham (2-3 porties)
Geschikt vanaf 6 maanden.
150 gram asperges
100 gram gekookte ham
1 grote aardappel
1 gekookt ei
Asperges en aardappel in ongeveer 20 minuten gaar koken. Daarna de ham toevoegen. Eitje hard koken. Dit alles in een mixer of staafmixer pureren.
Broccoli met pasta en zalm (2 porties)
Geschikt vanaf 6 maanden.
stronk broccoli
100 gram zalm
handje pasta (sterretjesvermicelli
1 tomaat
De broccoli in de pan doen, aan de kook brengen. Als de broccoli kookt de pasta erbij doen en weer aan de kook brengen. De tomaat even onderdompelen in kokend water en ontvellen en daarna in stukjes snijden. Op het laatst de in stukjes gesneden zalm en tomaat toevoegen en even laten meekoken tot alles gaar is. Daarna prakken of pureren.
Recepten vanaf 9 maanden
Chinees hapje met kip
40 g kipfilet
75 g paksoi
2 theelepels margarine (plantaardig)
30 g rijst (snelkook)
een scheutje kookvocht / opvolgmelk / moedermelk
staafmixer
Maak de paksoi schoon en snijd deze in dunne reepjes. Verhit intussen in een koekenpan de margarine en bak hierin het filetlapje in ca. 10 minuten aan beide zijden goudbruin en gaar. Kook intussen de rijst volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking gaar. Kook de paksoi de laatste 8 minuten met de rijst mee. Giet de rijst met paksoi af. Snijd het filetlapje in kleine stukjes.
Voor de allerkleinsten kun je het filetlapje, de paksoi en de rijst in een hoge mengkom scheppen en met een staafmixer pureren tot een glad babyhapje. Voeg indien nodig een scheutje kookvocht (of opvolgmelk / moedermelk) aan het babyhapje toe.
Champignon, wortel, tomaatpotje
4-6 champignons
1 tomaat
2 worteltjes
1 aardappeltje
Provençaalse kruiden
scheutje (olijf)olie of wat plantaardige margarine
Aardappeltje samen met worteltjes gaar koken. Tomaat inkruisen en even blancheren in kokend water. Daarna velletje eraf halen en in stukjes snijden. Champignons bakken in wat olie of margarine, aardappeltjes, worteltjes en tomaatstukjes toevoegen. Provençaalse kruiden toevoegen en paar minuten laten pruttelen. Alles prakken of in de blender.
Serveren met tartaar of kip.
Puree idee
500 gr aardappelen (netto gewicht)
50 gr boter of (plantaardige) margarine
scheutje melk
zout, peper, nootmuskaat
bakje (verse) pesto of handvol rucola
Aardappel puree maar dan anders…..roer eens een bakje ( bij voorkeur verse) pesto door de puree of een handvol in kleine stukjes gescheurde rucola, succes verzekerd! Basisrecept aardappelpuree: Pureer 500 gr (netto gewicht) gekookte, uitgelekte aardappelen. Maak voor je baby de droge puree aan met een scheutje melk. Maak voor jezelf de droge puree aan met 50 gr boter, zout, peper en geraspte nootmuskaat.
Mango met cottage cheese
Een kwart mango
Twee eetlepels cottage cheese
Snijd de mango heel klein en vermeng met de kaas
Papaja en bananenmoes
25 gram desertrijst
½ papaja
½ banaan
Bereid de rijst als op de verpakking. Prak ondertussen het fruit. Laat de rijst afkoelen en meng met het fruit.
Pasta met zalm (2 porties)
50 gram pasta (sterretjesvermicelli is heel makkelijk)
½ blikje zalm in water
3 eetlepels verse roomkaas
1 eetlepel gehakte peterselie
Kook de pasta en vermeng het met de zalm, roomkaas en peterselie
Rundvlees met pruimen (4 porties)
50 gram gedroogde pruimen zonder pit.
500 gram aardappelen
150 gram rundvlees
Een klontje boter
2 dl. Bouillon
Week de pruimen tot ze zacht zijn. Schil de aardappels en kook ze gaar in ruim water. Snijd het rundvlees in stukken en braad het aan in de boter. Voeg de pruimen en de bouillon toe en stoof het geheel in 15 minuten gaar. Maal het mengsel. Stamp de aardappelen en vermeng alles.
Aardappel met tonijn (2 porties)
½ blikje tonijn in olie
1 theelepel gehakte peterselie
2 eetlepels monchou
1 gepofte aardappel
Prak de aardappel en vermeng met de rest van de ingrediënten.
Schol met groenten (3 porties)
5 tomaten
1 courgette
1 gefileerde schol
Ontvel de tomaten en snijdt ze in stukjes
Was de courgette en snijd hem in blokjes
Stoom de vis en de groenten gaar in 15 minuten
Maal het mengsel grof.
Lekker met aardappeltjes of rijst
Stoofpotje met kip, wortelen en kaneel (3 porties)
125 gram kipfilet
2 grote wortelen
1 theelepel kaneel
Een klontje boter
Snijd de kipfilet in blokjes en braad hem aan in de boter. Voeg de wortelen toe (schoongemaakt en in schijfjes) laat het mengsel in een bodempje water met de kaneel gaar sudderen in 15 minuutjes. Maal het mengsel grof en serveer met rijst.
Zalm met broccoli (4 porties)
250 gram broccoli
100 gram zalmfilet
2 eetlepels crème fraiche
½ theelepel dille
Was de broccoli en verdeel in roosjes. Kook de broccoli in een bodempje water gaar. Spoel de vis af en doe hem in een pan. Voeg water toe tot de vis net onder staat en laat het geheel tegen de kook aan gaar worden. Maak de vis fijn en voeg de room, dille, crème fraiche en broccoli toe. Serveren met aardappelpuree.
Gebakken banaan met yoghurt (1 portie, je kan dit niet invriezen)
1 banaan
2 eetlepels yoghurt
Verwarm de oven voor op 180 graden en bak de banaan in de schil in 20 minuutjes gaar. Laat de banaan afkoelen, verwijder de schil en prak hem fijn als ie nog lauw is. Voeg dan de yoghurt toe.
reacties (0)