Doodgeschrokken nadat dochter 12 weken stikte in slijm

We zijn ons net helemaal kapot geschrokken 😳😞

Vayèn lag op het nestje op de bank.. ik was even in de keuken bezig en mn vriend zit naast haar.. opeens hoor ik hem roepen: ze stikt!!

Ze lag ineens te spartelen en keek heel bang uit d’r ogen maar kon geen geluid uitbrengen.. waarschijnlijk in haar spuug verslikt.. na even op dr rugje te hebben geklopt begon ze gelukkig flink te huilen en daarna was ze helemaal kapot.
Ik wil niet weten hoe dit had kunnen aflopen als ze in bed had gelegen of ik even niet in de buurt was geweest 😔.
Dit maakt me zo bang. Ik doe geen oog dicht de komende nachten.

Kunnen ze hier echt in stikken?
Hebben jullie kindjes dit wel eens gehad?

2219 x gelezen, 1

In Baby

reacties (27)


 • Barbamammie79

  Schrikken

  Daarom hier de baby's op de buik laten slapen

 • My-two-Pride-and-Joys

  Dat hebben wij eens met onze oudste gehad die toen twee dagen oud was was. Ook aan het stikken en helemaal rood aangelopen. Ik was net naar bed gegaan en mijn man zat nog in de kamer en onze zoon lag in de box. Ik kon nog heel moeilijk lopen maar toen mijn man een brul gaf dat het niet goed ging met Levi ben ik zowat naar de kamer gevlogen.

  Wij hebben het noodnummer van de vk toen gebeld omdat het eerst leek alsof hij er niet helemaal uit kwam. zij vertelde ons dat het in de kraamweek wel vaker gebeurd, maar dat dit vaak gebeurd als de kraamzorg er bij is. Maar niemand had ons verteld dat dit kon gebeuren. Zij kwam er zo vlug aan als ze kon maar als het na een minuut niet beter zou gaan dan moesten wij de ambulance bellen. Gelukkig kwam hij daarna weer goed bij. Wij hadden een hele fijne VK en zij is toen ook nog even langs gekomen om ons gerust te stellen. Het was toen al 11 uur 's avonds. Wij waren ook helemaal van de kaart en heb die nacht ook niet geslapen. Dus ik weet precies hoe je je voelt.

  Dit heeft ons wel doen beseffen dat we hem nooit op de rug lieten slapen. Altijd op de zij of op de buik. Met onze tweede zoon niet mee gemaakt, maar van meet af aan op de buik te slapen gelegd, dat mochten ze wat opgeven, slijm of overgeven, dan kon hij het kwijt. Ik heb Levi namelijk nadien nog een keer half stikkend uit zijn bed gehaald omdat hij last had van reflux was een aantal dagen later dus ik heb er echt van geleerd. En leg nooit mijn pasgeboren baby op de rug te slapen.

 • Jij-laat-het-hartjes-regenen

  Wij hadden dit laatst met zoonlief van 2/3 dagen oud. Hij had de eerste dagen nog heel veel last van slijm, hapte dan echt naar adem. Een keer, middenin de nacht, middenin mijn slaap, stikte hij er echt in. Schijnbaar hoorde ik dat in mijn slaap want ik stond binnen 1 seconde (voor ik zelf door had wat ik deed) bij zijn wieg en hield hem op zijn zij zodat hij het kwijt kon. Pfff dat was ook echt schrikken...

  Maar, dat moederinstinct, je merkt het echt wel.

 • La_Luz

  Wat een nare ervaring! Hopelijk blijft het bij deze ene keer. Slaapt ze bij jullie op de kamer? Anders zou ik haar een paar nachtjes weer bij jullie leggen om het vertrouwen weer even terug te krijgen.

  Wat ik mij bedacht, ik zag dat je vorige topic ging over huilen bij het naar bed brengen. Is ze verkouden of slijmerig? Misschien zit dat haar dat dwars als je haar plat legt? Als kleintjes verkouden zijn kan dat heel goed op hun oren "slaan" en als je ze dan plat legt wordt de druk op de oren groot.

 • Sanne1221

  Nee ze is niet verkouden.. is gewoon een nieuwe fase lijkt het wel. Op zich gaat het s’avonds naar bed nu wel oké alleen moet ze nu wel met de speen naar bed die we er dan even later uithalen.

  Ik hoop ook echt dat het voor 1 keer was.

 • JustAMom

  Ohh, vreselijk! Dan voel je je echt kapot daarna hè?!

  Ons zoontje heeft dat helaas regelmatig gehad. Is er ook voor opgenomen (ter observatie). Op het moment dat het in het ziekenhuis gebeurde dan keek ik naar de monitor en zag ik dat zijn saturatie gewoon hoog bleef. Dat gaf mij wel rust. En ik kreeg als tip om juist niet op de rug te kloppen. Eerst kijken of ze er zelf uitkomt en anders rustig oppakken. Hoe moeilijk dat ook is. Vaak helpt het al om ze rechtop te houden.

  Mijn zoontje had laatst een hoestbui waar hij dus echt niet meer zelf uit kwam. Walgelijk. De dag erna zou ik controle krijgen bij de KNO-arts. Maar na het invullen van de Covid-vragenlijst werden we gebeld dat we niet mochten komen. Ik ben toen aan de telefoon keihard in janken uitgebarsten en kon nog net uit m'n mond krijgen: "maar hij is gisteren gestikt!".

  Ik moet zijn neusje veel spoelen met zoutoplossing. Liefst meerdere keren op een dag. Dan help je om het slijm los te krijgen.

  Heb je een sensormatje onder haar matras? Dat geeft mij wel rust. Want anders zou ik 100x per nacht naar z'n kamertje lopen geloof ik 🙄

  Sterkte!!

 • Sanne1221

  Waarom zou je dat afwachten? Ondanks dat het tegen je moedergevoel ingaat snap ik ook het nut niet.

  Ik heb haar ook even over mijn been gelegd (op mijn onderarm) en toen op d’r rugje geklopt en kwam het los.

  Nog nooit zo blij geweest dat ze ging huilen.

  Het is echt vreselijk ja.. ik heb geen sensormatje.. ik lees dat die dingen ook wel eens vals afgaan en denk dat ik mezelf dan nog gekker maak dan nu.

  Bedankt!

 • Noortje28

  Klopt wat je schrijft over zo’n matje. Het geeft vooral onrust en onnodige stress (bij de meeste ouders althans en dan is het een duur ding wat in de kast ligt..). Wat jullie hebben meegemaakt is gewoon niet fijn en de schrik zal nog even blijven maar kans op herhaling is klein. Mocht het zich wel herhalen dan is een bezoekje aan de huisarts en kinderarts wel een goed plan. Voor nu gewoon zo door en je hoofd niet gek laten maken 😊

 • Sanne1221

  Waarom zou je dat afwachten? Ondanks dat het tegen je moedergevoel ingaat snap ik ook het nut niet.

  Ik heb haar ook even over mijn been gelegd (op mijn onderarm) en toen op d’r rugje geklopt en kwam het los.

  Nog nooit zo blij geweest dat ze ging huilen.

  Het is echt vreselijk ja.. ik heb geen sensormatje.. ik lees dat die dingen ook wel eens vals afgaan en denk dat ik mezelf dan nog gekker maak dan nu.

  Bedankt!

 • Sanne1221

  Waarom zou je dat afwachten? Ondanks dat het tegen je moedergevoel ingaat snap ik ook het nut niet.

  Ik heb haar ook even over mijn been gelegd (op mijn onderarm) en toen op d’r rugje geklopt en kwam het los.

  Nog nooit zo blij geweest dat ze ging huilen.

  Het is echt vreselijk ja.. ik heb geen sensormatje.. ik lees dat die dingen ook wel eens vals afgaan en denk dat ik mezelf dan nog gekker maak dan nu.

  Bedankt!

 • JustAMom

  https://www.24baby.nl/baby/veiligheid/verslikking-en-verstikking/

  Het druist echt tegen je moedergevoel in. Hopelijk gebeurt het niet nog eens bij jullie (en bij ons). Die paniek in de oogjes, het schoppen en strak houden dan het lijfje, zó rot om te zien.

  Het is net wat je eigen gevoel is over een sensormatje. Mij geeft het rust. Hij gaat alleen 'vals' af als je kindje echt helemaal in een hoekje van het bed diep ligt te slapen. Dan krijgt het matje niet voldoende prikkels en gaat ie af. Of als je je kindje uit bed pakt en vergeet om eerst het alarm uit te zetten ...

 • Ashleyjessy

  Pff ja nachtmerrie! Snachts sliep m’n dochter hierdoor dus op dr buik. 2x zo’n soort verslikking meegemaakt overdag.

 • Nog-even!

  Daarom liet ik mijn kinderen op de zij of buik slapen. Ik ken iemand die als baby gereanimeerd is omdat ze in haar spuug stikte....

 • Linde-1

  Oh verschrikkelijk en wat schrikken!

  Mijn zoontje heeft het vorig jaar gehad met 6 weken. Ik had hem op de bank en deed zijn jasje net aan. Ineens kwam er melk uit zijn neus en zag ik dat hij niet kon ademhalen. Gelukkig was mijn man er ook en heb ik ons zoontje op zijn knie gelegd en hebben we op zijn rug geslagen. Ik wilde net 112 bellen toen hij begon te hoesten en er dus weer lucht doorkwam.

  Toch even huisartsenpost gebeld (het was zondag) en we moesten wel even langskomen om te checken of er geen melk in zijn longen is gekomen.

  Alles daar was gelukkig goed en de arts dacht aan een oprisping van melk en slijm dat al in zijn keel zat en dat die combinatie even een prop veroorzaakte.

  Hij zei wel dat het niet vaak voorkwam en hij niet bang was dat het weer gebeurde.

  Een week later ofzo moest hij erg hoesten en merkte ik dat hij het weer moeilijk had. Ineens spuugde hij een supergrote klodder van slijm en snot uit, ter grootte van mijn hand zelfs.

  Hij heeft vanaf het stik incident altijd in een zijligkussen gelegen, ik durfde hem niet meer op de rug te leggen en hij heeft ook langer in de co sleeper bij ons gelegen dan de oudste. Het is nu meer dan een jaar geleden maar nog steeds ben ik alert op hem.

  Ik heb er ook een klein blogje over geschreven destijds op deze site.  Heb je vanacht nog wat kunnen slapen?

 • Yune

  Kan me goed voorstellen hoe eng dat geweest moest zijn, dit hadden we enigsinds toen onze kleine overgaf... toen ging het ademen ook niet echt super, gelukkig snel gehandeld, baby met gezichtje naar beneden gedraaid en flink geklopt op de rug, waardoor alle meuk juist eruit liep.

  Die nacht amper rustig geslapen ( ik dan)

 • Mama-uit-het-noorden

  Mijn oudste twee hadden door voeding veel slijm en stikten daar soms wat in. Mijn derde heeft een keer gehad dat het zo vast zat dat ik het slijm er uit moest trekken, gebeurde twee keer en toen naar de spoed gegaan. Twee nachten met hem in het ziekenhuis gebleven vanwege benauwdheid.

 • Noortje28

  Wat trouwens nog wel raadzaam kan zijn is om te kijken of ze niet teveel voeding krijgt. Overvoeding kan een oorzaak zijn voor dit incident.

 • Noortje28

  Wat een vervelende gebeurtenis en begrijpelijk dat jullie erg geschrokken zijn. Het klinkt als een ALTE. Het lijkt levensbedreigend maar dat is het niet. Jullie hebben prima gehandeld en je kunt vandaag je huisarts nog even bellen voor verder advies. Nooit op de buik laten slapen want het risico op wiegendood is veel te groot. Veeeeel groter dan bij rugligging. Kinderen lossen deze situatie zelf op door hun hoofd te draaien. Bij buikligging lukt dat niet en stikt een kind. Sterkte met de schrik en hopelijk is dit eenmalig.

 • NewBaby2018

  Het lijkt levensbedreigend maar dat is het niet? Mijn neefje is met 6 dagen oud bijna dood afgevoerd met de ambulance. Ze kregen hem nog net op tijd aan het ademen. Slijm zat zo vast in zijn keel!

 • Nog-even!

  Ik ken echt andere afloop dan wat jij schrijft....helaas...

 • china-dad

  Jazeker... exact dit gebeurde bij ons ook, zelfde leeftijd, maar dan s nachts.

  Ik was degene die het gemerkt had, om daarna... afijn lang verhaal. Met de baby was alles al heel snel weer goed, maar de paniek bij moeder en schoonmoeder duurde de godganse nacht. Vreselijk.

  Neem van mij aan, als het s nachts gebeurt, je hoort het. (via babyfoon of in dezelfde kamer.)

 • Mykha

  In veel landen leggen ze baby’s om deze reden op hun buik, wij doen juist andersom. Lastig hè al die keuzes! Wat zullen je geschrokken zijn! Ik zou bespreken met een arts of je haar op dr buikje kan laten slapen

 • Charliecharlie

  Vroeger was in NL ook advies op de buik om deze reden... maar het rug liggen heeft zn nut echt wel bewezen iig! Dat is echt zonder twijfel veel veiliger.

 • My-two-Pride-and-Joys

  Dat ben ik absoluut niet met je eens, mijn huisarts trouwens ook niet..

 • catootje79

  Onze dochter van 4 maanden heeft dit al een paar keer gehad sinds de geboorte. Het is elke keer weer schrikken en het duurt ook best lang. Ze slaapt bij ons op de kamer en ben er heel alert op. Overdag slaapt ze wel in haar bedje maar vindt het nog steeds heel eng. Bij ons gebeurt het ook altijd ruim na de voeding, pas zo'n 3-4 uur later. Ik ga binnenkort toch maar weer naar de huisarts. Mijn man heeft het de laatste keer gefilmd om het aan de huisarts te kunnen laten zien. Het is nu ongeveer 6 of 7 keer gebeurd sinds ze geboren is, eerste keer was ze 2 dagen oud en verlieten we nét de kraamafdeling. Autostoel op mijn schoot en ineens leuk ze rood aan, ogen groot en stikkend geluid. De verpleegkundige trok haar zo snel ze kon uit de stoel, dus sindsdien hebben we er erg op gelet. Gelukkig hoorden we het ook wanneer het 's nachts gebeurde. Maar ik ben ook bang voor wat als we er eens niet bij zijn? Gelukkig is de crèche nu dicht maar wat als het daar gebeurt terwijl ze slaapt?

 • Senik

  Jeetje wat heftig! Echt vreselijk om zoiets mee te maken. Wij hadden het bijna met een voorwerp alleen al wel op een iets oudere leeftijd niet te vergelijken verder, maar weet wel hoe erg je hier van kan schrikken. Je staat dan helemaal te trillen.

  Wat jullie kleine heeft, hoor ik vaker. Kan reflux zijn. Wellicht een idee en eigenlijk ook mijn advies is om haar te laten slapen op haar zij en wel lastig maar misschien zelfs buik beter.

  Ook zou ik dit even laten beoordelen door jullie huisarts.

 • Chudo

  Ohh wat naar zeg!!

  Hier gelukkig nooit meegemaakr dat ze speeksel in hun longen kregen.

  Ik legde de jongste al van baby op de buik omdat ik het doodeng vond op de rug.

  Wat zul je geschrokken zijn zeg. Misschien voor je eigen gevoel een sensor matje in haar bedje? Die gaat af zodra ze stoppen met ademen.