Hoe leer ik baby overdag in bed slapen?

Hallo Allemaal,

Onze dochter is vandaag 8 weekjes..
s'avonds en na de ochtendvoeding gaat ze heerlijk slapen in haar bed..
al vanaf de 2e week is dat nooit een probleem geweest.
Overdag sliep ze steeds op de arm (ergens anders in de kamer wou niet en deed ze hazenslaapjes.
Nu zijn we vorige week toch begonnen om alle slaapjes in haar eigen bed te doen maar dit wil toch echt nog niet lukken.

Ik breng haar na 1 a 1,5 uur wakker naar bed en ze ligt dan eerst rustig 10 min om zich heen te kijken en vervolgens begint ze met huilen en dat wordt uiteindelijk schreeuwen.
Advies van cb was 20 min. Laten huilen. Maar ook dan slaapt ze echt nog niet en is ze soms vrij overstuur.
Bijkoment punt is wel dat ik al slecht tegen het huilen kan, dys weet dan niet goed wat te doen.

We bakeren haar al in ieder slaapje en ik probeer al een vast ritueel te maken.
Tussendoor ga ik er alleen soms heen om in bed te troosten (speen geven, aai over de bol)
Maar vaak slaapt ze na een uur nog niet en zodra ik haar eruit haal (omdat ik het schreeuwen echt niet meer trek) valt ze gelijk op de arm in slaap omdat ze kapot is van het huilen.
Dat jengelen kan ik nog wel laten gaan maar dat echte huilen vind ik zo sneu!

Hebben jullie adviezen of ervaringen?

1224 x gelezen, 2

In Baby

reacties (31)


  • Bibapoes

    Komt vanzelf! Ik heb me er heeeel druk om gemaakt, maar op een gegeven moment lukte het ineens! Eerste maanden in draagzak geslapen, en iedere dag probeerde ik 1 slaapje in bed (ochtendslaapje). Lukte het niet, toch in draagzak, op een gegeven moment lukte het! Ik bleef er altijd bij totdat hij sliep. En na een tijd dat ook afgebouwd. Nu leg ik hem in bed en slaapt hij binnen 5 minuten.

  • Bibapoes

    Komt vanzelf! Ik heb me er heeeel druk om gemaakt, maar op een gegeven moment lukte het ineens! Eerste maanden in draagzak geslapen, en iedere dag probeerde ik 1 slaapje in bed (ochtendslaapje). Lukte het niet, toch in draagzak, op een gegeven moment lukte het! Ik bleef er altijd bij totdat hij sliep. En na een tijd dat ook afgebouwd. Nu leg ik hem in bed en slaapt hij binnen 5 minuten.

    Laten huilen ben ik sowieso niet van. Ze huilen niet voor niks, ze heeft je gewoon nodig!

  • Mykha

    Huh? Ik kreeg juist compleet tegenovergestelde advies van consultatiebureau! Die zeiden: absoluut niet laten huilen, een baby hoort zich veilig te voelen, ook in bed. Een baby snapt niet dat hij in een veilig huis ligt... voor hun betekent alleen zijn 2 dingen: -als papa/mama mij niet meer vindt dan sterf ik van de honger, of -als ik alleen ben dan ben ik een prooi voor roofdieren, ik kan mezelf niet beschermen. Ze huilen om te laten merken waar ze zijn en dat ze hulp nodig hebben, ze kunnen NIKS alleen. Als huilen niet werkt, is stil zijn de juiste overlevingsmethode... roofdieren kunnen je dan niet horen en je verspilt niet onnodig energie. De stress in dat lijfje is dan echter nogsteeds enorm... dit legde het consultatiebureau mij zo uit en zeiden juist dat ik m’n baby mocht leren dat het bedje ook een veilige plek is.. ook als je in bed ligt is mama er als je huilt. Desnoods knuffel ik hem in slaap en leg hem dan neer... mijn zoontje sliep met 8 weken prima zelf in bed, maar er zijn meerdere fases dat dit niet meer ging, dan hielp ik hem. Gek dat het cb jou zo’n ander advies geeft dan mij. Ze waarschuwden zelfs: als je je kind laat huilen in bed, krijgen ze een negatieve associatie met slapen en willen ze er niet meer in. Ik zou zeggen: je kindje is nog zó jong, lekker warmte en veiligheid blijven bieden en slapend wegleggen ;)

    Tip: ik wiegde hem in de kinderwagen als het niet lukte om zelf in slaapt te vallen... mijn zoontje heeft ook nooit in een draagzak gewild. Ik heb m’n zoontje nooit laten huilen en hij sliep toch snel de nachten door. Het kan echt zonder die 20 minuten krijsen ;)

  • Fixiebliss

    Ga eens kijken op snugglesanddreams.com.

    Hier is een gratis dutjesgids en kan je kijken naar de wakker en slaaptijden van je baby. Als je dit volgt dan gaat ze echt wel een leuk ritme hebben en vlotjes in slaap vallen. Het kan al eens zijn dat er een slaapje iets minder is maar het werkt.

    Ik lees dat je al werkt met een bepaalde tijd wakker en wakker en ingebakerd in bed leggen. Dit is supergoed. Hier leg ik mijn baby van 4 maanden overdag ook nog wel te slapen in haar parkje. Snachts in haar bed. Maar bed overdag kan best.

    Ik gok dat je haar wakkertijd ietsje moet verlengen naar 1,5u standaard wakker en goed en flink spelen in haar wakkertijd. Dan gaat ze echt vlotjes in slaap geraken met het ritueel dat jij aanbiedt. Succes!

  • Myrtheflower

    Steeds in het bedje proberen te leggen als ze al slaapt. Eerst in de draagzak oid, niet wiegen. Als een kindje eenmaal aangeleerd heeft om eerst te wiegen voor het in slaap komt, is het lastig af te wennen. Je zou evt een babynestje kunnen gebruiken voor de geborgenheid, ik vind niet dat een kind van 8 weken perse op de slaapkamer slapen moet. Onze kleine man ligt in de box, kinderwagen, platte wippertje etc, niet perse vast in bed, zn bed is voor de nachten.

    Zelf voel ik me er niet prettig bij als hij huilt, dus ik probeer het altijd op te lossen als hij moet huilen. Ik ben dan ook niet voor 20 minuten huilen, genoeg onderzoeken die aangeven dat dat niet goed is voor t kindje.

    Succes met uitzoeken wat past bij jou en jou kindje, soms moet je de adviezen van cb met een korreltje zout nemen, ookal bedoelen ze het goed!

  • dennenboom

    Niet laten huilen! 😨 Misschien vervelend om te horen, maar dat is echt niet goed voor een baby. Ze huilt omdat er iets is (ik ben alleen, in paniek etc) en het enige wat ze nu heeft geleerd is niemand kwam mij direct helpen, en op een gegeven moment: ik sta hier helemaal alleen voor. Als jij 20 minuten moet krijsen en je partner staat erbij en kijkt ernaar? Een baby is hulpeloos, dus de grootste angst van een baby is alleen zijn/weg van ouders en verzorgers. Het is echt een minderheid van de baby's die zo vroeg al zelf slaapt. Koop anders een draagzak/doek zodat jij je handen vrij hebt en baby lekker kan slapen. En, als iets niet fijn voelt niet doen! Hoe hoog of laag het consultatiebureau met zijn ouderwetse adviezen ook springt

  • Sanne1221

    Ja maar ik geloof wel dat een baby echt wel kan huilen uit vermoeidheid, of zoals de dokter het zegt, verwerken ban prikkels. Draagdoek en zak wil ze helaas niet in.

  • dennenboom

    Tuurlijk kan een baby huilen uit vermoeidheid of verwerken van prikkels. Bij mama. Niet alleen. Ze kan nog helemaal geen emoties reguleren, ze heeft jou nodig om tot rust te komen. Ook niet als je hem lopend om doet, of meteen naar buiten gaat? Draagdoek op de rug? Vaak een teken dat er iets mis zit in het lijfje door bevalling oid als ze huilen in de draagzak. Soms hebben ze even een minuutje nodig om comfertabel te worden.

  • Sanne1221

    Ja maar ik geloof wel dat een baby echt wel kan huilen uit vermoeidheid, of zoals de dokter het zegt, verwerken ban prikkels. Draagdoek en zak wil ze helaas niet in.

  • Charliecharlie

    Dit is iets wat nieuwe opvatting is, maar echt niet per se beter. Je ziet heel vaak overprikkelde baby’s die bij elk huiltje weer opgepakt worden en daardoor alleen maar meer geprikkeld worden. Nee, van het lang laten krijsen ben in ook niet, maar ook dat is niet bewezen schadelijk voor de hechting (in theorie zou je er wat voor kunnen zeggen maar praktijk dus niet per se).

  • dennenboom

    Misschien niet bewezen slecht voor hechting (want daar spelen zoveel factoren in mee). Alhoewel.. iets minder dan de helft van de kinderen is onveilig gehecht dus ergens gaat er iets niet helemaal goed 🙈. Maar er komen steeds meer nieuwe onderzoeken bij over hogere stressniveaus bij deze baby's, ook nadat ze zelf in slaap kunnen vallen. En bijvoorbeeld slechtere gewichtstoename en minder snelle ontwikkeling bij kinderen die moeten huilen. Hier ook echt een kindje dat snel overprikkeld raakt en het er gewoon uit moest huilen, maar dan wel samen knuffelend in een donkere kamer zonder geluid. Huilen is niet iets wat je alleen doet, baby of volwassenen. Maar goed, wetenschap is continue in beweging, dus je kan het natuurlijk best afschrijven als nieuwe stroming. Laten we dan op zijn minst luisteren naar moedergevoel, wat voor de meeste mama's zegt: laten krijsen niet oké (en voor sommige jengelen wel oké). En dan door hun gevoel heen walsen door invloed van bijvoorbeeld het consultatiebureau.

  • Grumble2.1

    Niet laten huilen .. ze leert op deze leeftijd alleen maar dat jij die er voor haar moet zijn er niet bent .. hart verscheurend kak advies van het cb weer ..

    Beetje bij beetje komt het wel maar ze is nog zo klein ..en verder sluit ik me aan bij wat zeldawarrior zegt

  • Charliecharlie

    Als je een zoon had als ik had je hier anders over gepraat ;) hij krijste nauwelijks maar ik MOEST hem laten jengelen. Bij mij sliep hij nauwelijks of niet - nog niet. Alleen maar gezellig doen dan ;) Het was echt een wéreld van verschil toen ik de consultatiebureau adviezen toe ging passen. Vrolijker, beter drinken, blijere moeder.

  • Charliecharlie

    Bij ons hielp het om haar in een soort van semi-inbakerslaapzakje (zipadee zip) te laten slapen. Ze wende toen echt heel snel aan alleen in slaap vallen. En elke baby is anders; bij m’n dochter is ietsjes donkerder en rustig ook prima maar m’n zoon moest echt donker-donker en stil-stil hebben. Iig ging het bij beide beter boven in hun bedje.

    Als het echt langer dan eventjes krijsen wordt, ga ik er altijd wel even naar toe om even weer tot kalmte te wiegen (gewoon even eruit staand naast de wieg). En op tijd in bed leggen (eerste vermoeidheidssignalen, en als je die niet ziet Max Max Max na 1,5 uur) en niet teveel prikkels was hier ook heel belangrijk zeker in het begin!

  • Jojo91

    Gewoon af en toe proberen en uiteindelijk lukt het een keer! Bij mijn dochter lukte het na 9maanden ineens wel. Zoontje is nu 10wk maar hij kan het ook nog niet. Komt vanzelf 😊

  • Zeldawarrior

    Leren slapen is best pittig voor zo'n kleintje en eigenlijk lukt dat alleen wanneer ze eraan toe zijn. Dat betekent dat je je niet teveel aan kloktijden moet vasthouden in het begin, maar eerst voorspelbaarheid maken. Dus altijd een vaste volgorde, bijvoorbeeld: begroeten, voeden, verschonen, knuffelen/ spelen en dan terug naar bed met een liedje of een ander ritueeltje. Ze gaat zelf aangeven wanneer ze moe is. Vaak begint dat met gapen en wegkijken, dan zie je haar handje naar haar oortje gaan en dan begint ze te pruttelen of te jengelen. Als je er precies op tijd bij bent is ze toe aan slapen en ontspant ze vrij snel. Als ze niet makkelijk slaapt en je zeker weet dat ze geen last heeft van vastzittende boertjes of darmkrampjes, kun je haar helpen. Zet een lekkere stoel naast haar bedje, leg een hand tegen haar aan en maak zachtjes "ssssh" geluiden zonder haar echt aan te kijken. Dan weet ze dat je er bent en valt ze uiteindelijk in slaap. Dat is uiteindelijk steeds minder nodig.

    Het komt goed! Heel veel succes... ❤🍀🍀🍀

  • Koningskoppel.mama

    Ik zou ten eerste je kind niet laten huilen. Als je kindje huilt heeft zij behoefte aan troost en geborgenheid, door haar te laten huilen raakt ze in paniek en valt ze niet in slaap. Daarbij wordt het dan elke keer een dingetje voor beide om in haar bedje te slapen. Jij gaat opzien tegen het naar bed brengen ivm het huilen en voor haar krijgt het een negatieve lading.

    Leg je kindje bij de eerste tekenen van vermoeidheid in bed en blijf er in het begin nog even bij. Je kunt je hand bij je baby leggen zodat ze jou aanwezigheid voelt. Indien ze slaapt kan je weg. Je zult merken dat nadat je dit een paar keer heb gedaan het bedje voor jou kindje een ‘veilige’ plek wordt en ze uiteindelijk zelf in slaapt valt.

    Het is even investeren maar uiteindelijk gaat het je lukken.

    Onze zoon is nu 6.5 week en sinds 6 weken zijn we hier ook mee begonnen. In de nachten slaapt hij in de sleepyhead in de wieg naast ons maar overdag oefenen we nu dus in zijn eigen bedje op zijn eigen kamer.

  • Amatullaah

    Dit!

  • Moedervanprinses

    Misschien klinkt het gek maar ik ben er langzaam aan van overtuigd dat kinderen zelf eraan toe zijn om alleen te slapen. Helaas duurt dit bij het ene kind langer dan bij het andere. Volg je kind. De strijd van slapen en eten win je niet

  • Lama94

    Hier sluit ik mij bij aan.

  • Gaabje5

    Mijn dochter sliep de eerste 3 maanden in een wieg, deze wieg schommelt elektrische verschillende standen, er zit ook een timer op, deze wieg was perfect. Had ik toen gekocht op bol.com

  • Nog-even!

    Wanneer je haar in bed hebt gelegd, rondlopen en in de buurt blijven... Deur open laten staan...

  • ils2327

    Precies. Eventueel een zwak (nacht)lampje aan op haar slaapkamer of het licht op de overloop aan...

  • Zara94

    20 min laten huilen?! 🤯 Zeker niet doen... Ze is nog maar 8 weken, heel normaal dat ze nog niet alleen in dr eigen bedje slaapt en bij jou wilt zijn...

  • Sanne1221

    Ja ik vind het ook bizar.. toch zeggen cb, chiropractor als de dokter dat dit kan.. 🤯

  • Lama94

    Er zijn zoveel adviezen maar wanneer je je ergens niet goed bij voelt hoef je de adviezen niet op te volgen.

    Hier werd door het consultatiebureau geadviseerd om de kleine van toen 4 weken een uur alleen te laten huilen met daartussen één keer een paar minuutjes troosten zonder op te pakken. Dit voelde voor mij echt niet goed dus dat advies heb ik naast mij neergelegd.

    Doe vooral waar je je zelf goed bij voelt, het is belangrijk om naar je moeder gevoel te luisteren.

    Ik heb veel gehad aan deze site. https://www.liefdevaneenmoeder.nl/hoe-babys-slapen-eerste-jaar/ Een slaapcoach geeft uitleg over hoe baby's het eerste jaar slapen.

    Ik dacht dat ik vanalles verkeerd deed omdat de kleine niet alleen kon slapen, na deze uitleg kreeg ik meer vertrouwen in mezelf en mijn keuzes die ik vanuit mijn gevoel maakte. Doe er mee wat je wilt, ik zag deze site pas toen de kleine alweer 4 maanden was en ik had de informatie graag eerder gelezen.

  • ils2327

    Ook al adviseert het cb zo; 20 minuten laten huilen vind ik persoonlijk echt niet kunnen. Een baby van 8 weken oud zo lang laten krijsen (paniek!) vind ik echt veel te lang. Bij jou voelt ze zich vertrouwd en veilig. Haar bedje geeft haar dat geborgen gevoel van veiligheid nog niet. Een goede draagzak/draagdoek kan uitkomst bieden! Dan is ze bij jou, maar heb jij je handen vrij :)

  • Sanne1221

    Daar wil ze helaas niet in.. ze moet overdag echt in slaap geschommeld worden en dat wil ik gewoon niet meer.. s’nachts en s’ochtends gaat het ook zo goed. Dus vind het zo enorm moeilijk.. toch doorzetten of het nu laten voor wat het is? 🤷🏼‍♀️

  • Nog-even!

    Als tussenstap in de kinderwagen in slaap schommelen ipv op de arm?