Zijn er dingen waar je pcos zelf aan kan herkennen?

Hallo dames,

Ik lees zoveel over pcos, dat ik bang ben dat ik dat ook heb.
Eigenlijk vooral doordat mijn menstruatie nu al 3 maand uitblijft. (Half jaar geleden met de pil gestopt)
Maar ik weet niet of dit genoeg is om van PCOS uit te gaan.
Daarom ben ik erg benieuwd naar vrouwen die het hebben en of je het ook echt kan afleiden uit bepaalde symptomen?

Bij de huisarts ben ik al geweest, maar het duurt nog wel even voordat ik de uitslag heb van uitstrijk en dan een doorverwijzing krijg.
Ook heb ik wel wat overgewicht, maar is het echt zo dat als pcos geconstateerd wordt, je eerst moet afvallen? (Al zo vaak geprobeerd, maar het wil bijna niet om stabiel te blijven)

Even erg benieuwd naar ervaringen!

524 x gelezen, 2

reacties (9)


 • ReasonNr2.3

  Na het stoppen van de pil heeft het lichaam vaak lange tijd nodig om alles te ‘resetten’. Dus dat je menstruatie uitblijft,zegt niet gelijk dat je PCOS hebt. Ik heb meerdere symptomen,zoals meer (donkere) beharing,soms een slechte huid,overgewicht en kleine cystes. Ondanks dat ik wel overgewicht heb,is mijn arts toch redelijk snel begonnen met medicatie om een eisprong op te wekken. Toen dat niet lukte,gaf ze me aan om toch nog eerst een periode meer af te vallen. 8 kilo afgevallen in die maanden erna en nog steeds geen verandering. Toen met Gonal-F prikken begonnen en we zijn nu bezig met ronde 2. Ik las ook in 1 van je reacties dat je zei dat niemand in je familie PCOS heeft. Zijn die daar wel op onderzocht? Was ik benieuwd naar. En hoe kwam het dat je na het afvallen net zo hard weer aankwam? Is er een mogelijkheid om een gepaste manier te eten wat je zelf fijn vind en toch niet van aan komt? Heel veel succes en hoop dat je uitstrijkje goed is en dat je vanzelf alsnog zwanger raakt. Als je ooit vragen wilt stellen,mag dat altijd. Fijn dat er hier naar elkaar geluisterd wordt en dat je van je af kan schrijven💋♥️💋

 • Sanne1221

  Bedankt voor je lieve reactie!

  Mijn familie is er niet op onderzocht eigenlijk, maar mijn moeder en mijn zus hebben “vrij makkelijk” 3 kinderen gekregen, dus misschien niet echt reëel, maar daarom ging ik er vanuit hun hebben dat niet.

  Ik heb koolhydraatarm dieet gedaan 3 jaar geleden. En at toen bijna geen koolhydraten, de eerste maand was ik al 10 kg kwijt en uiteindelijk na 3 maanden 18kg. Ik was heel streng en at ook geen fruit of wat ook maar met suikers te maken had. Toen ik daar wel weer mee begon ging het erg hard er weer bij aan. Erg balen al die maanden voor niets gedaan.

  Ik hoop ook op een goede uitslag en daarna wat meer duidelijkheid bij de gynaecoloog.

  Jij ook heel veel succes de komende tijd! Hoop dat het snel raak mag zijn 😄

 • ReasonNr2.3

  Ik heb een zoon en ken meerdere verhalen van mensen die ook ‘gewoon’ zwanger zijn geworden met PCOS. Dus je kan het echt pas weten als je er onderzoek voor krijgt.

  Misschien kan je met je voeding een balans maken dat je toch soms wat koolhydraten eet zodat het dieet niet te hard voor je is.

  Ik hoop op een goede uitslag voor je!!

  💋

 • lisa93

  Dat je aangeeft dat je wat overgewicht hebt en het niet lukt om af te vallen is al een PCOS teken. Mensen met PCOS zijn insuline resistent waardoor ze suiker direct omzetten in vet. Dan word afvallen ook erg moeilijk omdat er in zoveel voeding suikers zit.

  Vanaf het moment dat ik weet dat ik PCOS heb eet ik al koolhydraatarm. Hierdoor voel ik me zoveel beter! Ik eet dus geen toegevoegde suikers meer wat ook weer een positief effect heeft op PCOS en je valt ervan af!

 • Sanne1221

  Nou koolhydraatarm ben ik al wel eens 18kg mee afgevallen, maar helaas zat er het er net zo snel weer bij. Ik heb verder eigenlijk geen symptomen als hoe je ze op internet leest; overbeharing, puistjes e.d.

  We zijn in de familie eigenlijk allemaal te zwaar, maar niemand heeft pcos gehad. Dus daarom ben ik benieuwd of er ook andere kenmerken zijn? 😊

 • lisa93

  Als je eenmaal koolhydraatarm eet zal je dit altijd moeten blijven doen idd. Omdat je van koolhydraten nou eenmaal heel snel aankomt.

  De enige oplossing om er echt zeker van te zijn dat je PCOS hebt is een echo laten maken. Dan zien ze het direct.

 • Lily87

  Google even op ‘pcos criteria van Rotterdam’ voor een oplijsting van mogelijke symptomen. Afvallen is sowieso goed voor je vruchtbaarheid, maar het is niet gezegd dat ze je daar eerst toe verplichten. Bij mij waren de symptomen: uitblijven van een eisprong, kralenkrans (cystes) op mijn eierstokken, verstoorde bloedwaardes en de huid van een puber. Ik heb een normaal BMI. Mijn kindjes kwamen er met ovulatie-inductie

 • Fitchick

  Pcos kun je zien dmv een simpele echo heel veel eiblaasjes die niet groeien.

  Het enige wat ik ervan heb is overbeharing en extreme pijn tijdens/voor menstruatie.

  D.m.v. een speciaal dieet kun je pcos verminderen of er vanaf komen.

  Dit is mij helaas niet gelukt, ik heb overigens ook geen overgewicht.

 • Aprilbeeb

  Ik heb pcos en geen overgewicht en beharing etc. Wist het dus niet dacht dat de uitblijving van menstratie te maken had met de roof op me lichaam na mijn eetstoornis. Al gauw over op ondersteuning voor de cyclus en iedere maand netjes een bloeding. Pas vorig jaar na onderzoek en start iui er achter gekomen dan ik pcos heb.. De enige die dit kan bepalen is de arts