Ik ben al elf jaar vegetariër, heb een thuiscursus voor voedingskunde door een erkende school gedaan en vanwege mijn persoonlijke interesse in voeding veel gelezen over voeding en gezondheid. Daarom heb ik ook besloten mijn dochter tot ze zelf kan beslissen op basis van alle informatie die ik haar zal verschaffen ook vegetarisch op te voeden! Ik ben niet van plan haar in haar eigen keuze te pushen, maar ik wil graag dat het voor haar een bewuste keuze word. Naast het met de huisarts te hebben besproken heb ik me verder verdiept in opgroeien zonder vlees, want aangezien een kind groeit mag het zeker geen enkel vitamine, mineraal of andere voedingsstof mankeren, dus is het belangrijk dat ik weet wat ik haar voorschotel zodat ze gezond kan opgroeien.
Ons meisje krijgt sinds dat ze zes maanden oud is naast borstvoeding bijvoeding, meteen stukjes vanaf het begin, eerst kreeg ze pure stukken fruit en groenten appart om de texturen en smaken te leren kennen, daarna kreeg ze wel eens grof geprakte maaltijden, nu eet ze zo goed als altijd met ons mee aan tafel, behalve wel eens als we friet eten bijvoorbeeld dat ze voor ons eet en wat anders eet dan. Ze eet steeds beter, eet dagelijks fruit en groenten, soms op de lepel, soms met haar eigen handjes.
Deze recepten zijn ook geschikt voor niet vegetarische kinderen in feite, ze zijn erg voedzaam en bevatten ingredienten van alle voedselgroepen om een complete maaltijd te maken, maar ze zijn voor ervaren etertjes, vanaf negen maanden!
Ik zet geen vaste hoeveelheden omdat de ene baby nu eenmaal minder eet dan de andere, dus kun je zelf wel ongeveer doseren. Als je teveel hebt kun je het zelf opeten of invriezen of bewaren voor morgen ;)
Quinoa is een zaadje, dat als graan word gebruikt, maar het is niet zomaar een complexe koolhydraat, het heeft ook een hoog eiwitgehalte. Het heeft enorm veel voedingswaarde, zo bevat het alle essentiële aminozuren, nicotinezuur, thiamine, Vitamine B6, kalium, riboflavine en ook een aantal andere mineralen zoals ijzer. Daarnaast is zo gemakkelijk klaar te maken dat ik het regelmatig gebruik. Hier alvast een voorbeeld van hoe je het lekker kunt klaarmaken!
Quinoa prakje
- Quinoa
- Wortel
- Aardappel
- Wat olijfolie
- Verse peterselie en bieslook
Kook de wortel in grote stukken in ruim water samen met de quinoa, ongeveer een kwartier, tot de quinoa goed gekookt is (moet dikker geworden zijn en het cirkeltje rond de quinoa losser zien, dat hij het water goed heeft geabsorbeerd en zacht is) en de wortel en aardappel ook goed zacht is. Alles grof prakken samen met wat olijfolie en kruiden. Dit is een van de grote favorieten van ons meisje.
Zoete aardappel is een ander ingredient waar ik een grote fan van ben, babies vinden het vaak heerlijk omdat het, inderdaad, lekker zoetig is, en het is een enorm gezond product! Het zit bomvol antioxidanten, vezels, vitamientjes zoals vitamine c, betacaroteen, kalium, ijzer, foliumzuur en calcium. Ook zijn geweldig voor mensen met suikerziekte omdat ze de bloedsuikerspiegel reguleren.
Ook kun je er oneindig verschillende dingen mee maken, hier alvast een voorbeeldje.
Zoete aardappel en kikkererwten stoofpotje
- Zoete aardappel
- Spinazie
- Gekiemde kikkererwten
- kokosmelk of volle yoghurt
Je zult je misschien afvragen, waarom gekiemde kikkererwten? Omdat gekiemde producten ten eerste beter verteerbaar zijn, en de voedingsstoffen beter uit te halen valt. Ik laat gewoon gedroogde kikkererwten op een donker en warm plekje staan in lauw water, twee dagen lang, tot je zo'n beetje een staartje bij ziet, ze moeten niet echt helemaal gekiemd zijn. Daarna flink spoelen en koken tot ze zacht zijn maar niet uit elkaar vallen. Als je ze niet meteen gebruikt na het koken kun je ze opnieuw even laten weken in water, dit kan met alle soorten bonen en linzen! Je kunt ook gewoon kikkererwten gebruiken die minder lang geweekt hebben en niet gekiemt zijn of uit blik trouwens, als je ze goed afspoelt, dat is geen probleem.
Zoete aardappel bakken in wat kokosolie, ik schil ze nooit trouwens, in de schil zit extra voedingswaarde en vezel, en daarna kokosmelk aan toevoegen of anders yoghurt. Laten pruttelen tot de zoete aardappel goed zacht is en dan de al gekookte kikkererwten toevoegen en de spinazie (mag ook diepvroren spinazie zijn) en nog even mee laten pruttelen. Je kunt er verse kruiden aan toevoegen, zoals koriander. Ik voeg er nu wel af en toe wat currypoeder aan, zij vind het heerlijk als er wat knoflook bij zit ook, ze houdt van sterkere smaken.
Pompoen is ook lekker zoetig en ontzettend gezond, linzen zijn net zoals alle peulvruchten ideaal omdat ze zoveel ijzer bevatten en andere voedingswaardes die zo belangrijk zijn voor vegetariërs. We eten wel niet dagelijks peulvruchten, afwisseling is belangrijk, en het kan voor sommige mensen zwaar om te verteren zijn. Daarom dat je af en toe wel eens af kunt wisselen met een ei of wat kaas als bron van proteine in plaats van peulvruchten.
Dagelijks word hier ook fruit gegeven, meestal puur in stukken, maar soms maak ik een lekker prakje van bijvoorbeeld stukken sinaasappel, banaan, peer, havermoutvlokken en kefir.
Ik heb van die kefir hersentjes zoals ik ze noem, het zijn eigenlijk gewoon kefir kultuurtjes, als je ze in melk doet, voedt die zich met de suiker van de melk en verteert het zo een beetje, het is een beetje zoals yoghurt, maar dan anders. Kefir zit vol met voedingswaardes en ook probiotica, oftewel goede bacteriën die je darmen nodig hebben om goed te functioneren en voor je weerstand. Het is echt ideaal om er smoothies mee te maken want het kan wel wat zurig worden, ik maak er ook pannenkoeken mee en cakejes, ook gebruik ik het ipv yoghurt voor mijn zelfgemaakt naan brood. Ook kun er sausjes mee maken.
Wat wij (ons meisje nog niet, ze heeft t wel al een paar keertjes gehad maar lang niet zo vaak als wij het eten) ook vaak eten is seitan. Gemakkelijk zelf te maken zodat je het zonder zout kunt maken, maar het is wel wat arbeidsintensief en ik koop het zo in de supermarkt. Het is een soort gluten proteine, rijk aan calcium en ook erg veelzijdig, je kunt het bakken, of gehakt van maken. Een goed alternatief voor soja producten.
Baby chilli
- Rode bonen
- Tomatenpurree
- Wat geprakte mais
- Paprikastukjes
- Zilvervliesrijst
- Avocado stukjes
- wat geraspte cheddar
Je kunt ook wel boontjes uit blik gebruiken. Als je kindje uitjes verdraagt mag dat er ook bij. In een pan wat olie doen, de paprika kort bakken, de bonen, maispurree en tomatenpurree toevoegen, kort verhitten zodat de tomatenpurree minder zurig word, wat aanlengen met water tot het een sausje word, wat kruiden met koriander en paprikapoeder (ik doe er meestal wat tex mex kruiden van de jumbo bij). Wanneer alles gaar is, wat mengen en eventueel grof prakken met wat rijst. Daar wat avocadostukjes aan toevoegen en wat cheddar. Avocados zijn super gezond, en ideaal voor babies! Ik maak graag een salsa tricolore met tomaat, avocado en mango, gekruid met knoflook en koriander en uitjes, heerlijk bij wraps, met boontjes of zoete aardappel.
De eerste jaar worden bepaalde noten afgeraden zoals cashews en pindas in verband met eventuele allergieën, maar walnoten en amandelen mogen wel, en dat is mooi want noten zijn niet alleen rijk aan gezonde vetten en andere voedingsstoffen, amandelen bevatten bijvoorbeeld ook veel calcium. Er bestaat een soort amandelpurree oftewel een soort amandelboter die heerlijk is op de boterham, een goed afwisseling van de suikervrije jam en appelenperenstroop.
Groenten pasta met pesto
- Courgette
- Erwtjes
- Broccoli
- Knoflook
- Walnoten
- Lijnzaad
- Olijfolie
- Basilicum
- Volkoren pasta
De pasta alvast koken. De courgette bakken in wat olie, de broccoli en erwtjes in water koken of stomen en dan aan de courgette toevoegen (niet te lang verder laten garen, zou simultaan met het maken van de saus en koken van de pasta moetne gebeuren). De basilicum mixen met wat knoflook (niet veel), olijfolie, lijnzaad en walnoten, eventueel wat parmesaan toevoegen voor de smaak (mijn meisje vind het lekker). Als de pasta klaar is, afgieten en wat water overhouden zodat de saus wat gladder wordt. Daar de pesto aantoevoegen en de groentjes, eventueel wat kleiner maken.
reacties (0)