Vervelende verloskundige

Hoi

Ik wilde dit even van me afschrijven nu voor de 3e keer een verloskundige gehad die ik gewoon niet leuk vind. Ze maakt rotopmerkingen over mijn gewicht van de 3 keren dat ik er geweest ben is er elke keer wel meer dan 2 opmerkingen gemaakt zoals. Als mijn buik koud aanvoelt komt het door het spek. Mijn man werd ook nog even beledigd want de combinatie van hem en mij zou een mega kind geven. Ik kom best weinig aan maar volgens haar ben ik zo flink dat ik weken voorloop als ze me zo op t eerste oog zou zien. Ook is de bloeddruk verkeerd gemeten doordat ze zei dat mijn arm te dik was uiteindelijk in het ziekenhuis zeiden ze je hebt nog lang geen speciale band voor flinkere armen nodig. De anderen verloskundigen zeggen dit soort dingen nooit op misschien een enkele keer na dat ik iets flink was maar nooit zoals zij in ieder geval. Wat zouden jullie hiermee doen? Krijg al pijn in mijn buik met de gedachte dat ik haar weer heb of dat ze bij mijn bevalling is

2776 x gelezen, 7

reacties (37)


 • mijn~meisje

  Kaart het aan. Maaike geeft hele goede tips hoe dat te doen. Je moet even 3 seconden lef hebben om het te gaan zeggen en als het gezegd is heb je er alleen maar voordeel van.

 • MaaikeT2

  Ik had je beloofd mijn twee voorbeelden te geven, maar eerst nog even dit:

  Verloskundigen kunnen over het algemeen goed tegen kritiek en feedback. Er wordt beroepsmatig van verloskundigen verwacht dat ze kritisch naar hun eigen handelen kijken en dat ze regelmatig evalueren hoe ze anders (hadden) kunnen handelen om zwangeren en evt partners en andere aanwezigen zich meer op hun gemak te laten voelen. Het beeld dat jij hebt dat je hen aanvalt of afvalt wanneer je uitspreekt dat je de opmerkingen als pijnlijk hebt ervaren, klopt daarom niet. Heus, zet dat uit je hoofd, meis. Ik durf er 50 euro om te verwedden dat die VK reageert met: “Wat fijn dat je dit tegen me zegt, dat was niet mijn bedoeling! Wat goed dat je dit aangeeft, ik heb dat niet door gehad. Ik ga er vanaf nu op letten en beter om denken. Sorry!” (Zie ook mijn eerdere reactie hieronder.)

  OK, mijn voorbeelden:

  Ik had bij beide bevallingen in het ziekenhuis toevallig dezelfde verloskundige. Bij de oudste begeleidde ze het laatste uur in het streekziekenhuis en reed ze mee in de ambulance naar het academisch ziekenhuis. Ze ging daarbij vol over mijn grenzen heen en in de ambulance nam ze mijn (achteraf terechte) zorgen totaal niet serieus en klopte alleen maar op mijn hand dat het goed zou komen. Ik heb daar echt een trauma aan overgehouden. Bij de jongste moest ik worden ingeleid en of all people stapt zij binnen om de bevalling te begeleiden. Ik dacht meteen: “Oh nee, niet JIJ!” maar besloot ook om meteen uit te spreken wat er de vorige keer was misgegaan. Ze wist nog precies wie ik was, die wilde ambulancerit (vanuit Brabant naar Maastricht) was haar altijd bijgebleven. Ik sprak met haar over de impact van haar handelen van de vorige keer en ze schrok ervan. Ze legde uit waarom ze gehandeld had zoals ze had gedaan en we spraken af dat ze het deze keer anders zou doen. Aan het einde van haar dienst was mijn baby nog steeds niet geboren en ik heb gejankt toen ze weg ging en gesmeekt of ze wilde blijven. De volgende dag kwam ze bij mijn baby kijken en ik was dolblij om haar te zien. Van een rotmens werd ze binnen 24 uur mijn lievelingsverloskundige. Wat een verduidelijkend gesprek al niet te weeg kan brengen...

  Mijn tweede ervaring was niet met een VK maar met een hork van een chirurg. Ik lag 3 weken in een ziekenhuis in München ver weg van familie en vrienden en elke dag stond hij met een team van 6 specialisten aan mijn bed. Ik had een hekel aan hem, want hij praatte altijd over mij waar ik bij lag, nooit met of tegen mij. Hij was arrogant en deed uit de hoogte en ik vond hem meteen een kwal. Toen ik geopereerd moest worden vroeg ik aan de verpleging of hij mij alsjeblieft niet ging opereren. Ik kende zijn naam niet, maar beschreef hem als die verwaande Mister California Boy. De verpleging schoot in de lach, ze wisten meteen over wie ik het had. Nee, hij was het niet. O wat was ik blij, want ik had echt een hekel aan die vent.

  Toen kwam het Paasweekeinde. Mijn infuus raakte ontstoken en moest voor de zoveelste keer vervangen worden. Een pijnlijke aangelegenheid want mijn aderen rollen weg en knijpen dicht als ze een infuus willen zetten. In Duitsland mogen alleen artsen een infuus zetten en raad eens wie er dienst had? Juist, Mister California Boy. Hij kwam met veel swagger de kamer in, ging naast mijn bed zitten... en bleek toen de aardigste vent die ik in al die weken in het ziekenhuis ontmoet had. Hij zette het infuus in 1 x (wow!) en letterlijk zonder een centje pijn en bleef nog even gezellig aan mijn bed zitten kletsen en vroeg belangstellend naar mij. Toen hij weg was heb ik nog uren beduusd voor me uit liggen staren. Wow! Dat had ik echt niet achter hem gezocht. Vanaf dat moment nam ik me voor om altijd verder te kijken dan mijn eerste indruk.

  Jouw situatie met die VK ligt natuurlijk wel anders, zij heeft een paar nare opmerkingen gemaakt, dat heeft niet meer te maken met een eerste indruk. Maar door het gesprek met haar aan te gaan heb je wel kans dat je een hele andere kant van haar leert kennen die je tot nu toe nog niet hebt gezien. Vandaar dat ik je aanmoedig om juist met deze verloskundige een gesprek aan te gaan. Zie ook mijn eerdere reactie hieronder.

  Ik hoop dat deze verhalen je moed en hoop geven. Succes!

 • Jansis

  Wat mooi😀

  Met een glimlach gelezen. Valt niet altijd mee maar je hebt helemaal gelijk!

 • MaaikeT2

  De opmerkingen kunnen echt niet en zijn ondoordacht, maar als iemand faalt op tact kunnen ze op andere gebieden juist weer heel goed zijn. Er staan hieronder al verhalen van mensen waarbij bleek dat een ‘rot-verloskundige’ juist heel fijn bleek tijdens de bevalling. Daar heb ik zo ook nog twee voorbeelden van.

  Een bijkomende tip is dat veruit de meeste verloskundigen (artsen, mensen) nadat je ze vriendelijk of boos ergens op aanspreekt, daarna juist heel erg rekening houden met datgene wat je vroeg en je heel erg tegemoet komen. Is echt de moeite waard om toch op een vriendelijke manier het gesprek aan te gaan.

  Misschien kom je op haar psychisch sterk en stabiel over en denkt ze dat je zo vol zelfvertrouwen bent over je lichaam dat dit soort grapjes gewoon kunnen en is het maken van die opmerkingen haar manier van vriendelijk en joviaal doen. Ik heb een vriendin met overgewicht die vol zelfspot aan de lopende band dit soort grappen (en veel erger) over haar eigen gewicht maakt, het is haar soort humor. Misschien kom jij zo zelfverzekerd op de verloskundige over dat ze denkt dit met jou ook te kunnen. Waarschijnlijk zal ze schrikken als je haar rustig vertelt dat ze je hiermee onzeker maakt en kwetst. Onthoud: Hoe rustiger jij iets vertelt, hoe minder de ander zich aangevallen voelt, hoe minder ze in de verdediging schieten en hoe beter ze luisteren. Veruit de meeste verloskundigen waarderen feedback die hen vertelt wat ze anders kunnen doen om jou je op je gemak te laten voelen. Dat is hun vak! Probeer het gewoon. Maak buiten de gewone controles een afspraak met haar, of bel op en vraag of er bij de volgende controle (met haar) extra tijd kan worden ingepland omdat je iets dwars zit dat je graag met haar zou willen bespreken. Of vraag tijdens de controle: “Heb je zo als je klaar bent nog even tijd? Er zit me iets niet helemaal lekker en dat zou ik graag met je bespreken.” Tenzij het spreekuur echt heel erg uitloopt zullen de meeste verloskundigen hier tijd voor maken, want jouw welbevinden is hun vak. Spreek vanuit je eigen gevoel en gebruik ‘ik-boodschappen’: “Toen je dat zei voelde ik me ... ; ik vind dat niet fijn, het maakt me onzeker. Ik word er zelfs bang van dat je bij mijn bevalling bent.” Juist dat laatste moet je erbij zeggen, want zelfs de grootste hork van een verloskundige zal daarvan wakker schrikken. Want dat was vrijwel zeker niet haar bedoeling. Zolang je het zegt met de achterliggende insteek dat je een brug wilt slaan en het contact met haar wilt herstellen (en dat ook laat merken), geef je haar daarmee de ruimte om haar fout te erkennen en haar gedrag te veranderen. In 95 procent van de gevallen zal dit goed uitpakken en heb je daarna juist een betere vertrouwensband met haar en wellicht is ze daarmee uiteindelijk de fijnste VK van de hele praktijk voor jou. Gewoon proberen. Niet geschoten is altijd mis.

  Als je het eng vind, of niet zo goed bent in dit soort gesprekjes, kan je altijd thuis op papier zetten wat je wilt zeggen. Geef aan het begin van het gesprek aan: “Ik vind het eng dus ik heb het opgeschreven en wil dit graag voorlezen.” Of: “Ik ben hier niet zo goed in dus ik wil dit graag voorlezen.” Elke verloskundige zal daar begrip voor hebben en er ruimte voor maken.

  Echt, kom voor jezelf op. Dat hoeft niet op een boze manier, het kan ook zacht en vriendelijk. Maar trek wel je mond open.

  Ik zal zo mijn twee voorbeelden nog even opschrijven, ik post dit alvast. Succes! Zet ‘m op meis.

 • Girl1990

  Ik zou het haar gewoon zeggen wat op mijn lever ligt. Kijken of zij het ook leuk vindt rotopmerkingen te krijgen.

  Verder is mijn nieuwe gynaecoloog ook niet slank, dus als ze er iets van zou zeggen weet ik mijn antwoord ook wel klaar..

  Verder moest mijn partner ook afvallen terwijl hij BMI heeft van 24. Maar zijn buikje stond haar ook niet aan. Ze zei ook letterlijk spek.

  Wel ik moet zeggen.. Ze zal mijn man ook nooit meer vergeten 😜


 • MNAZ

  Wat heeft een verloskundige nou te maken met de buik van jouw partner?

  Ik sta echt versteld van hoe sommige over zich heen laten lopen en hoe onprofessioneel sommige mensen te werk gaan.

 • Caroline27

  Wat zij je man toen tegen haar ?🤣

 • Narnar

  Wellicht zit er waarheid in wat ze zegt als je echt zwaar overgewicht hebt, het is alleen niet fijn dat ze het op deze manier zegt als jij er onzeker over bent. Ik zou gewoon bellen en zeggen dat je bij een andere verloskundige je afspraken wilt, of anders mailen als je bellen te lastig vindt. Lijkt me niet dat ze daar moeilijk over doen.

 • Momtobe2021

  Ja ik weet zelf ook dat ik iets zwaarder ben. Het gaat om de manier waarop. En als je echt te zwaar bent mag je ook niet eens onder behandeling van de verloskundige blijven dus bij mij valt het nog wel mee. Ik ga het de volgende keer aankaarten!

 • Narnar

  Heel goed! Het is echt heel belangrijk om je op je gemak te voelen bij de verloskundige. Zet dat lekker voorop :)

 • Mommyx3

  Duidelijk maken dat je niet gediend bent van zulke opmerkingen. Stopt ze niet dan andere praktijk zoeken . Als je pijn in je buik krijgt bij de gedachte dat zij bij je bevalling is dan gaat er wat mis

 • boterbloemen

  Als ze weer zoiets zegt, grijp dat aan om haar te vertellen dat je je gekwetst voelt door haar opmerkingen. Gewoon zeggen. Doe je niks mis mee, ze mag gewoon weten dat ze je grens over gaat. Zij beseft het zich kennelijk niet en als jij het niet zegt, verandert het niet. En waarom niet zeggen? Zij doet iets fout, jij niet. Mag je haar best op aanspreken hoor. Jij bent haar klant. Of plan je afspraken niet meer bij haar en vraag om een ander.

 • My-two-Pride-and-Joys

  Tja, met je reactie hieronder zet je jezelf al aardig klem. Je vindt de opmerkingen niet leuk, en terecht, maar je wilt het niet aankaarten en ook niet overstappen.. Waarom niet? Waarom je zelf zo dwars zitten omdat je mogelijk geholpen kunt worden door iemand die niet eens respect voor jou heeft? Tijdens de bevalling is het heel belangrijk dat je iemand hebt bij wie je je goed voelt en bij wie je op je gemak bent. Maar goed, als je zelf al aangeeft dat je niets wilt doen ja dan houdt het op natuurlijk en moet je maar duimen draaien en hopen dat je haar niet al te vaak tegen komt. Ik had hier zeker wat van gezegd en aangekaart bij de andere verloskundigen en als zij het niet adequaat zouden oppakken dan zou ik mooi overstappen.

 • Lentespring

  Precies. Ik maakte hetzelfde mee maar dan een ander onderwerp. Na paar was ik het zat en ben overgestapt. Soms ben je zo verbaasd over een opmerking dat je er niet van zegt. Blijft ze doorgaan dan zeg je toch een keer wat van?

 • ilsje85

  Zou er op een nette manier wat van zeggen en aangeven/in je dossier laten zetten dat je geen consult/controle whatever meer wilt bij *naam verloskundige* om persoonlijke redenen, anti-klik o.i.d.

  Blijf netjes en verlaag je niet tot rotopmerkingen terug, maar hou de eer aan jezelf

 • Reismama

  Toen ik voor de eerste keer zwanger was zat ik ook bij een praktijk met 5 verloskundigen. Er was er 1 bij waarbij het niet echt klikte.

  Bij de bevalling liep het precies zo dat deze verloskundige dienst had en dus mij begeleidde in de bevalling.

  Ze was precies wat ik nodig had en ik denk nog steeds terug aan deze bevalling met een goed gevoel!

  Maar ik ben het ermee eens dat dit soort opmerkingen niet kunnen. Misschien kun je het aan 1 van haar collega's aangeven? En anders misschien toch overstappen als dit mogelijk is?

 • Syl92

  Zou overstappen naar een andere! Dit hoort echt niet. Moeten fijne afspraken/tijden zijn ipv dat je er met buikpijn heen moet gaan. Belachelijk!

 • Jij-laat-het-hartjes-regenen

  Dit is echt niet normaal. Zij hoort jouw op je gemak te stellen.

  Ik zou dit aangeven bij de praktijk en anders wisselen. Het is belangrijk dat je je goed voelt bij een verloskundige.

 • Vlindermoeder

  Haar op haar gedrag aanspreken

 • K-83

  Wat een ontzettende kleinerende opmerkingen. Ik zou overleggen met een andere verloskundige en zeggen dat je die nare verloskundige niet meer wil spreken/zien. Dat moet dan ook in je dossier, zodat er geen misverstanden over bestaan. Mocht je het niet zien zitten om het open te bespreken of kom je er samen niet uit, dan kan je beter overstappen naar een andere praktijk. Je moet je bij je bevalling wel op je gemak kunnen voelen bij de verloskundige, dat is voor je bevalling heel belangrijk omdat als je ontspannen bent, het dan stukken beter gaat met je weeën. Succes! En je bent een prachtige vrouw! Laat je niet discrimineren!

 • Mijndraakjes

  Ik weet wat je voelt. Had er ook zo een. "Hij is groot, maar als je kijkt naar moeder dan snap je het wel." Ze zocht de bloeddrukmeter, ik zag m liggen. Dat was niet de goede, ik had een grotere nodig (de andere VK's van de praktijk gebruikten wel de normale). Ik hoopte met heel mijn hart dat zij mijn bevalling niet zou doen.

  Dag van de bevalling.. ik bel om aan te geven dat ik gezien wil worden, had weeen. Andere VK neemt op en zegt "oke, over een uurtje komt *naam* langs". Had ik weer...

  Eindstand: deze VK was een TOPPER tijdens mijn bevalling. Heb gewoon gejankt met het bedanken van haar begeleiden. Ze was écht heel fijn, bij de volgende bevalling wilde ik haar weer hebben!

  De opmerkingen doen zeer, maar gingen het ene oor in en het andere uit. Je weet zelf wel beter.

 • Caroline27

  Jeeetje dit zijn echt geen leuke opmerkingen wat je ook kan doen gelijk wat van zeggen ? Of kan gewoon een ander verloskundige vragen als jij hier niet prettig bij voel hoef je haar niet nemen hoor.

  Ik loop ook bij verloskundige heb al paar keer een andere gehad omdat het zo loopt maar je moet je echt prettig bij voelen dus zou aanraden neem een ander en zeg ook waarom.

 • .FamilyFirst

  Ik zou meteen overstappen en ook duidelijk maken dat je hier niet van gediend bent, of zeggen dat je haar absuut jiet meer wilt hebben en al.helemaal niet bij je bevalling.

 • Momtobe2021

  Ja het is een praktijk met meerdere verloskundigen dus voor mijn gevoel val ik dan hun collega af weet niet hoe hun daarop reageren. En overstappen naar een andere praktijk zie ik ook niet zitten want op haar na ben ik wel tevreden

 • O.

  Ik zou wel overstappen dan! Onnodige stress rondom je zwangerschap is ook een no go!

 • Casey34

  Maak het jezelf niet zo moeilijk, bel morgen en zeg waar je mee zit. Misschien is het over de telefoon wat makkelijker.

 • .FamilyFirst

  Nou meid, hun collega zit jou belachelijk te maken, neem aan dat hun daar dan niet mee geassocieerd willen worden met zulk onprofessioneel gedrag. Dus als jij je je zo voelt bij die gene dan is het jou goed recht om daar iets van te zeggen. Ik zelf zou het gewoon persoonlijk tegen die persoon zelf zeggen, maar kan me voorstellen dat dat mischien lastig is voor iemand.

  In ieder geval kom voor jezelf op hoot, jij bent echt nuet minder dan die vrouw, en laat haar nist over jou heen lopen. Neem desnoods iemand mee die het durft te zeggen voor jou , mocht je get zelf lastig vinden.

 • Soccer-Mom

  Die verloskundige mag gerust weten dat haar opmerkingen bij jou verkeerd vallen. Desnoods bespreek je het met haar. Is misschien moeilijk maar daar los je wellicht het probleem wel mee op. Ik ben zelf ook te zwaar maar van geen enkele verloskundige of arts daarover (nare) opmerkingen gehad.

 • Assie78

  Zo, wat een rotwijf is dat. Per direct klacht indienen! Wat denkt ze wel niet?? Het is een bijzondere tijd, je zwangerschap, zij zorgt ervoor dat je minder geniet. Dus nogmaals, niet pikken!

 • Annx

  Ik zal echt aangeven dat je haar niet meer wilt.

  Dit slaat echt nergens op, wat een vreselijke vrouw. Ze kan beter ergens anders werken, als ze gefrustreerd is, lijkt wel jaloers.

  Bah wat een naar mens.

 • Moedervanprinses

  Ik zou het aangeven en naar een andere praktijk gaan. Kom op zeg, ze is volwassen, zo gaan we niet met elkaar om! Je kan nu vragen om geen afspraken met haar te hebben maar wat als ze dienst heeft als je moet bevallen.

 • Senik

  Wat naar! Kan je haar niet weigeren? Wij hadden een keer een gesprek toen ik nog zwanger was met een verloskundige die begon te klagen over een cliënt van haar op een racistische toon, wij waren op het moment zelf zo overdonderd. Maar de dag erna gebeld dat ze niet welkom is.

 • Soccer-Mom

  Lekker overstappen naar een andere verloskundige

 • Joopie86

  Je hoeft niet bij haar te blijven he? Dit is iemand die straks je bevalling gaat leiden...

  Of ik zou het aangeven bij haar of ik zou na een andere VK gaan

 • Bytez14

  Is het bij dezelfde praktijk? Dan zou ik opzoek gaan naar een andere praktijk. Het is belangrijk dat jullie een goed gevoel bij hen hebben.

 • Linde-1

  Ik zou het aangeven bij de andere verloskundige dat je liever geen afspraken meer hebt met haar. Dat het niet klikt en je niet prettig bij voelt.

 • Mama~linda~

  Dit Idd. Of, als je je sterk genoeg voelt, haar zelf erop aanspreken dat je het niet prettig vindt hoe ze je behandeld.