BAM moeder worden

Zoals jullie kunnen lezen in de titel wil ik graag bam moeder worden.
Ik wil al heel lang kinderen, maar kan steeds geen partner vind die lang genoeg wil blijven waardoor dit ook mogelijk zou kunnen zijn.
Daardoor ben ik informatie gaan zoeken op het internet over bam moeder worden, er is een site die helemaal uitlegt wat het inhoud en wat je dan allemaal te wachten staat.
Ik denk dat ik die site over de afgelopen 2 jaar al heel vaak heb bezocht, nu had ik eind vorig jaar besloten dat ik niet meer op een partner ging wachten en heb me voor het traject bam moeder aangemeld in het AMC in Amsterdam.
Dat besluit heb ik genomen omdat ik merkte dat ik heel ongelukkig werd van het idee dat ik zou moeten wachten met het krijgen van een kind totdat ik een partner zou hebben. Ik ben al 29 jaar en het traject heeft altijd een lange wachttijd daardoor wilde ik ook niet langer meer wachten.
Ik heb de dokter gebeld en gevraagd of hij een verwijsbrief voor mij wilde schrijven en mailen naar het AMC en dat hebben zij gedaan. Nu blijkt dat er teweinig spermadonoren zijn en dat er voorlopig geen plek is voor mij. Daar baalde ik eerst heel erg van toen dacht ik er zullen toch nog meer klinieken in de buurt zijn die dit doen.
Ik ben verder gaan zoeken op internet en heb een kliniek in leiden gevonden en daar heb ik me nu ingeschreven voor het traject.
Daar moet ik eerst een seminar volgen, daarna een formulier invullen en met de verwijsbrief naar hun opsturen. Als zij dat hebben ontvangen nodigen zij mij uit voor een gesprek wat er daarna verder gaat gebeuren weet ik nog niet precies.

Ik vind het heel spannend allemaal omdat ik niet precies weet wat me te wachten staat of hoe lang het gaat duren voordat het allemaal echt in werking word gezet en ik heb alleen aan mijn nicht en mijn beste vriendin verteld dat ik dit wil gaan doen.
Ik denk ook niet dat iemand om mij heen dit snapt omdat zij een vriend hebben en daar een kind mee hebben/krijgen of zij zitten nog niet in deze levensfase (mijn beste vriendin). Ik heb een slechte band met mijn moeder spreek ik bijna nooit dus aan haar kan ik ook niks vragen en dat is ook wel lastig.
Hierdoor denk ik ook weleens ga ik het wel redden alleen, is mijn netwerk om mij heen wel groot genoeg dat als ik ze nodig heb dat ze me dan helpen en hoe moet het met het rond komen in de maand want alles kopen voor je kind kost ook heel veel.

Dus ik zit nog wel met heel veel vragen en dingen waarvan ik niet weet hoe het gaat lopen, maar ik hoop dat als ik het aan de rest van mijn familie/vrienden ga vertellen dat ze blij voor mij zullen zijn.

Hoop dat jullie je ervaringen en verhalen met mij willen delen.

Groetjes,
Melanie

1442 x gelezen, 5

reacties (21)


 • Pebblish

  Ik ben ook een BAM. Ik heb twee geweldige kindjes en ik vind het top zo!

  Ik kan me echt niet voorstellen dat ik dit ooit samen zou willen doen met iemand. Je zou denken dat het makkelijker is met een partner, ik zou het niet weten, maar ik geniet van de vrijheid die ik heb. Al mijn aandacht gaat naar mijn kinderen, ze hoeven het niet te delen met een eventuele partner.

  Ik heb wel een paar keer geprobeerd een relatie een kans te geven (voor mij, ik ben niet op zoek naar een vader voor mijn kinderen) maar het is gewoon niks voor mij.

  Ik was wat jonger toen ik hier mee begon en dacht dat er negatieve reacties zouden komen maar ik maakte me zorgen om niks. In je hoofd lijkt het vaak erger dan dat het in de realiteit blijkt te zijn.

  Mochten er toch negatieve reacties komen dan zijn het jammere mensen. Het is jouw leven, jij moet je eigen geluk zoeken. Zij hoeven de zorg over het kind niet te dragen dus ze hebben er niks over te klagen.

  En een groot netwerk zou misschien handig zijn. Die van mij is minder groot dan ik in de eerste instantie dacht, maar op mijn leeftijd was ik als een van de eerste met kinderen. (op twee anderen die ook BAM zijn geworden na nog steeds overigens) Je groeit dan toch uit elkaar met sommige mensen.

  Maar ik ben toch niet het type dat elke week wil stappen. Mijn moeder past 1 a 2 keer per jaar een keertje op als ik naar een concert wil ofzo en meer heb ik niet nodig. Ik mis ze anders toch alleen maar.

 • MaaikeT2

  PS: Een netwerk kan je ook opbouwen. Daarvoor moet je wel zelf naar buiten. Zwangerschapsgym, mamacafé, muziek op schoot, baby en peuter gym, etc, het zijn allemaal plekken waar je nieuwe contacten kunt leggen met andere ouders met kinderen. Je kan je vriendinnen ook juist betrekken in je proces. Laat ze meeleven en meedelen. Misschien snappen ze het eerst niet, maar ga gewoon door op jouw weg. Betrek haar/hen erbij. Als ze echt jouw beste vriendin is en je jouw geluk gunt, dan steunt ze je tijdens het wachtproces en straks bij de inseminatiepogingen. Jullie vriendschap kan hierdoor ook juist groeien. Je kan je vrienden ook iets leren juist door iets nieuws te doen. Als ze echt je vrienden zijn, dan worden ze vanzelf nieuwsgierig en dan moedigen ze je aan. Zo niet, ga je eigen weg. Dat doe je als BAM toch al, dus nu een goed moment om te beginnen. Leg contact met je buren, maak een praatje, ga op de koffie of nodig ze bij jou uit. Zo bouw je ook aan een netwerk. Bv als je straks net bevallen een fikse griep te pakken hebt en toch iemand nodig hebt die even een paracetamolletje gaat halen in de winkel, of die boodschappen voor je doet. Biedt omgekeerd ook jouw hulp aan. Zo help je elkaar. Je hoeft echt geen superhechte vriendschappen te onderhouden om een netwerk te hebben. Ik heb ook niets aan mijn ouders en familie en nauwelijks contact. Dan moet je het dus van je vrienden en je netwerk hebben. Dus...vanaf nu glimlach je vriendelijk naar de mensen in de straat, maakt af en toe een praatje over de heg. Je toont belangstelling voor anderen. En dan komen ze vanzelf ook een keer vragen naar jou.

  PS2: En de kosten: Marktplaats is your friend!!! Je hoeft geen dure kinderwagen, die gebruik je maar zo kort. De mijne (zag er brandschoon en bijna als nieuw uit) had ik voor 4 tientjes van marktplaats. Babybedje en commode had ik tweedehands, het matrasje dan weer wel nieuw. Kleertjes sommige nieuw (zeeman! hema!) en sommige tweedehands. Ik kreeg al gauw links en rechts zakken met babykleding toegestopt. Nog steeds trouwens.

 • MaaikeT2

  Ik ben BAM moeder van twee heerlijke ventjes van bijna 4 en 6. Helaas zit ik tot over mijn oren in de dingen die ik moet doen, dus tijd om uitgebreid te reageren heb ik niet.

  Wat de kosten betreft: Pak je inkomensgegevens erbij en ga een rekensom maken op de website van de belastingdienst, toeslagen.nl. Maak een proefberekening hoeveel recht je hebt op huurtoeslag, kinderopvangtoeslag, zorgtoeslag en kindgebondenbudget. Ga opschrijven welke vaste lasten je iedere maand hebt, wat je variabele kosten ongeveer zijn, en ga kijken wat er dan nog overblijft. (Of waar je misschien moet schrappen om elders meer over te houden.) Ja, dat is even een klus, zeker als je de kosten van de kinderopvang meeneemt, want dan moet je eerst uit gaan rekenen wat dat per maand kost voor je je kinderopvangtoeslag uit kan rekenen.

  Voor de rest: Ik heb niet gemerkt dat mijn vriendinnen met partner me zouden laten zitten. Sterker nog, ze zijn eerder geneigd om te helpen, omdat ze zich niet kunnen voorstellen hoe ik het doe zonder partner. Om heel eerlijk te zijn (en ik spreek voor al mijn alleenstaande-moeder-vriendinnen): Als je het altijd alleen doet, dan merk je minder dat het zwaar zou zijn. Je stelt je erop in en zowel ik als mijn vriendinnen hebben er echt geen last van.

  Het kan zwaar zijn, mijn oudste heeft een vorm van autisme en dat is echt pittig. Vooral de dialoog (en soms meningsverschillen) met school, ggz, etc is best zwaar om alleen te doen, zeker wanneer er moeilijke keuzes moeten worden gemaakt of bij meningsverschillen, maar uiteraard krijgt niet iedereen een zorgenkindje. Soms is het denk ik handig als je sterk in je schoenen staat.

  Er is ook nog het traject van een bekende donor buiten de spermabank om. Er zijn websites online waarbij je zelf contact kan leggen met iemand, net als wanneer je een partner zou zoeken. Hij doet z'n ding in een potje, jij zuigt het op in een spuitje en brengt het bij jezelf in. Hé...als je oud genoeg bent om zelfstandig sex te hebben, waarom zou je dit dan niet zelf kunnen doen. Uiteraard ga je niet met iedereen in zee, leer de ander eerst goed kennen, maak duidelijke afspraken en vraag of hij zich recent heeft laten testen (of dat hij zich wil laten testen) op seksueel overdraagbare aandoeningen. Net als in een normale relatie eigenlijk. Ook hier moet je duidelijk het kaf van het koren scheiden, maar het is ook een mogelijke weg die je kunt bewandelen.

  Denk er nog eens goed over na en begin er pas aan, als je alles tig keer duidelijk hebt overwogen, en nogmaals en nogmaals, en je diep van binnen voelt: JA! Nu ga ik ervoor. En dan: Take the plunge! Ga ervoor, en als de kleine er eenmaal is, dan zul je zien dat veel zogenaamde 'moeilijkheden' echt wel op te lossen zijn als het echt moet. Houtje-touwtje kan je een hoop oplossen en je bedenkt vanzelf handigere, meer langdurige oplossingen. Je zal heus wel eens foeteren, maar je zult eerder je draai hebben gevonden dan je denkt.

  Succes!!

 • Cactus-

  Ik heb geen oordeel over de situatie maar vindt het wel heftig.. het hele moeder worden met partner en groot netwerk ervaar ik als pittig laat staan als je alles alleen moet doen.

  Succes..

 • MelanieMelissa

  Het is en zal heel heftig worden zonder partner en mijn netwerk is niet heel groot maar denk wel dat ik daaruit genoeg help kan krijgen.

  Dank je wel!

 • Staart-meesje

  Ik wens je al t beste met de wens! Een vriendin v mij is bam moeder. Die onzekerheid hoort bij een aanstaande moederschap. Volg je hart hierin.

  Mensen zullen altijd een oordeel hebben. Maar je hebt hier al een besluit in genomen dus blijf daar naar kijken. Andere meningen zijn bijzaak. Je kunt er v leren maar jij bent hen niet.

 • MelanieMelissa

  Wat knap van je vriendin dat zij die stap heeft durven te zetten. Ik probeer hierin zeker mijn hart te volgen.

  Dat vind ik wel lastig dat mensen altijd een oordeel blijven hebben, maar ik probeer me daar niks van aan te trekken.

  Dank je wel!

 • Yune

  Er is nog een dame op dit forum die ook in de wacht staat om Bam mama te worden. Hopelijk leest ze mee, en kan ze je mss helpen ^^

 • MelanieMelissa

  Ow echt dat zou fijn zijn als zij mij kan helpen. Ik hoop dat ze het leest. Dank je wel!

 • Channiej88

  Heel knap dat je deze stap hebt durven nemen! Ik heb zelf altijd gezegd dat ik het ook zou doen als ik alleen zou blijven. Nu hoef ik het niet alleen te doen, maar snap je heel goed!

  Ik heb ook een vriendin die BAM moeder is van twee kinderen en dit is echt ook voor haar een uitkomst geweest. Ze is super gelukkig. Die onzekerheid hoort er zeker bij, maar je wens is zo groot en een kindje zo welkom dat je het echt helemaal goed komt!

 • MelanieMelissa

  Dank je wel! Wat fijn dat je het niet alleen hoeft te doen.

  Wat knap van je vriendin dat ze die stap heeft durven zetten en wat fijn dat ze zo gelukkig is.

  Ja die onzekerheid hoort erbij maar daardoor ga ik wel alles overdenken en word het alleen maar erger.

  Maar het kindje is zeker welkom en zal er heel veel van houden

 • TrotseMama<3

  Wow super stoer!!!

  Ennuh die twijfels... die hebben we allemaal... bammam of niet hahah. Maar dat komt goed echt. Je maakt t zo duur als je wilt en je kindje wil vooral jou liefde!

  Heel veel succes!

 • MelanieMelissa

  Heel erg bedankt! Door dit te horen ga ik ook wel weer denken dat het gaat lukken ook financieel. Ik heb heel veel liefde voor het kindje die ik hopelijk ga krijgen

 • Ting55

  Hi Melanie,

  Wat super stoer dat je dit wilt doen. Dat je afvraagt of je het wel kan hoort debk ik bij het moeder willen worden. Ik heb het me ook vaak afgevraagd. Het komt wel goed. Ik ben geen BAM moeder maar ook ik/wij hebben dit gehad.

  Zelf was ik net nog 29 toen ik mijn vriend ontmoette en 33 toen we onze dochter kregen een 37 toen ik onze zoon kreeg.

  Het kan allemaal nog maar ik begrijp je volkomen dat je het graag nu wil doen.

 • MelanieMelissa

  Wat fijn dat het hier begrepen word dat ik dit zo graag wil. Het kan zeker allemaal nog dat zie ik aan jou verhaal dat je je vriend ontmoete toen je 29 jaar was. Ik hoop zeker dat ik nog een vriend krijg en daarmee mijn gezin kan stichten.

  Wat leuk dat je een dochter en een zoon hebt.

 • D ladies

  Ik wil je heel veel succes en geluk wensen. Maak je niet te druk financieel. Je kan veel kopen voor weinig. Ook heb ik een vriendin die bam moeder is en zij krijgt ook financiële toekomingen van de belasting!

 • MelanieMelissa

  Ja klopt dat ik toekomingen van de belasting kan krijgen, ik ben aan het uitzoeken hoeveel het ongeveer is en dat kan op de site van de belastingdienst alleen heb ik van alles nodig omdat te kunnen doen en daar ben ik nu mee bezig.

  Dank je wel!

 • MamaJL

  Welkom. Heel veel succes! Misschien is dit wel gewoon 'jouw weg' naar je kindje.

 • MelanieMelissa

  Ik hoop dat dit mijn weg is en dat het gaat lukken.

  Dank je wel!

 • Bonomel

  Ik heb geen ervaring hiermee, maar ik snap wel dat je dit wilt. Dit is wat jij wilt en wat anderen ervan vinden, is dan maar zo. Mensen vinden altijd wel wat, ongeacht de situatie. Mijn zus is 29 en heeft net haar 12 jaar lange relatie verbroken. Als zij dit traject zou willen volgen, dan vind ik dat zij zich daarvoor niet hoeft te schamen. Hoe je ‘t doet, doe je het, als je maar gelukkig bent.

 • MelanieMelissa

  Dat is zeker zo dat mensen altijd over iets wat vinden. Ow wat vervelend voor je zus, dat was wel een lange relatie. Wat fijn dat je dat zou vinden voor je zus en ik vind ook dat je moet doen wat je gelukkig maakt.