Roepnaam baby veranderen?

Hallo allemaal,


Ik ben een trotse moeder van twee meisjes van 2 en bijna 1 jaar. De naam van onze eerste dochter wisten we al zeker voordat ze geboren was. Toen ik kort na mijn bevalling weer zwanger was van een meisje, hebben we tot het eind van de zwangerschap lang getwijfeld over de naam. Eerst waren we allebei overtuigd van 'Olivia', maar toen ik op internet opzocht hoe vaak deze naam werd gegeven ging ik weer twijfelen. De naam wordt steeds populairder en ik zou niet willen dat ze met 3 Olivia's in de klas zit. Bovendien ging ik toch liever voor een korte, schattige naam. Ik kwam met namen als Emmy, Aimy of Bobby.


Achteraf gezien waren dit écht de hormonen... Ik zat er natuurlijk vol mee met twee zwangerschappen zo dicht op elkaar! Gelukkig heeft mijn man mij ervan weten te overtuigen dat we haar Emilia hebben genoemd, met roepnaam 'Emi'.  Aan de ene kant bijzonder, maar als je de naam enkel hoort, eigenlijk weer heel gangbaar. Lang verhaal kort: ik ben toch niet meer blij met onze naamkeuze. Ik schaam me bijna als anderen haar Emi noemen (want ik heb dat toch bedacht..) en merk dat ik het noemen van haar naam zelfs probeer te ontwijken. Ik probeer Emi al vaak Emilia te noemen, maar het bekt toch niet helemaal lekker. Met als resultaat dat ik toch weer over stap op Emi.


Onze dochter wordt volgende maand 1 en gaat dan ook naar een andere opvang, een mooi moment om te switchen. Maar wat is nu goed om te doen? Het negeren in de hoop dat het overwaait of onze dochter toch op te geven als Olivia en vrienden / familie de naamwijziging door te geven. En wat zullen ze hier wel niet over denken? En wat als we het wijzigen en ze dan over 4 jaar toch met 3 Olivia's in de klas zit? Ik weet het echt niet meer en ondertussen maak ik niet alleen mezelf maar ook mijn man gek (die er overigens behoorlijk open staat...)


Ik hoor heel graag jullie gedachten!

1251 x gelezen, 1

In Baby

reacties (29)


 • Mamaaatje

  Ik vind Emi juist een hele leuke naam!

 • life1234567

  Ik vind Emilia echt prachtig!!! En zou er ook op staan dat mensen haar voluit Emilia noemen. Olivia is ook mooi, maar Emilia vind ik nog net wat mooier. Mocht je toch de naam willen veranderen, dan klinkt dit idd wel als een goed moment. Maar persoonlijk zou ik het zo laten!!!

 • niobe

  Ik zou me niet druk maken over meerdere Olivia's in de klas. Ik zag lili of lia langs komen en zou inderdaad daar voor gaan! Haar officiele naam veranderen is nogal wat

 • Assera

  mijn schoonzus heeft de naam van de kleine ook iets verandert.

  eerst was de naam x y, maar werd x genoemd.

  Nu is het volledig aan elkaar dus x-y.

  (even om privacy zo gek beschreven).

  Als je dat wilt doen en het zo iets subtiels is je gaan niet van Bea naar Miep ofzo. dan zou ik het vooral duidelijk communiceren. Geen persoon die er echt moeilijk over doet.

  Mijn schoonzus heeft het nooit duidelijk tegen mij gezegd, waardoor ik van mijn schoonmoeder hoor dat ik het steeds fout zeg, en dat ze het zo jammer vind...... Ja prima, maar laat het weten, en pontificaal duidelijk :)

  nu weet ik niet beter dan dat mijn nichtje xy eet. dikke prima.

  Maar wissel wel maar één keer, dus denk er goed over na.

 • Flamingootje

  Ik werk op 'n basisschool en vorig jaar hadden wij bij de kleuters 2x Olivia en 3x Liv. Dus het zal aan de regio liggen en misschien zelfs de wijk waar je woont maar hier is het inderdaad een veelgehoorde naam 😬

 • Bananenplant

  Nee echt niet doen. Als je die deur open zet wil je over een jaar misschien toch weer iets anders dan Olivia? Want je blijft twijfelen en dan schrijf je haar op de basisschool weer met een andere naam in?

  Als ouders kan je één keer een naam geven, daarna is de naam van je dochter en mag je die niet meer afpakken vind ik. En het is een prachtige naam dus daar mag ze (en jij) trots op zijn!

 • Kleine-vos-????

  Ik vind Emilia en Emi beide heel mooi. Ik zou het zo laten.

 • Casey34

  Emilia heel mooi. Ik zou het zo laten niks mis mee. Mil zo kun je dr ook nog noemen. Onze middelste heet Luca maar ik noem hem heel vaak Puk. Laat het los echt is beter en ga genieten van je mooie dochter met haar mooie naam. 💝

 • Lena87

  Je kan echt niet compleet een andere naam nu gaan doen.Maar je kan wel naam afkorten of wat er op lijkt.Zag Lia al voorbij komen heel mooi.

 • Marian1990

  Haha ook fijn om gewoon direct te horen dat ik het echt niet kan doen! Dat gevoel overheerst toch ook wel hoor... Ik vond Lia ook heel leuk, niet eerder aan gedacht dus heel blij met alle input hier :)

 • Lena87

  Ja ze word ook al 1 jaar dus dan kan je dat niet meer doen. Afkorten kan altijd maar houd er rekening mee dat er altijd mensen zijn die haar altijd bij haar eigen naam blijven noemen.

 • Hak

  Emmelina of Melina misschien?

 • Blaasbloem

  Ik zou het niet veranderen. Ik herken de twijfels wel, wij hebben ook voor een minder gangbare naam gekozen (die ik wel mooi vind!) en heb me daar in het begin soms ook onzeker over gevoeld en of ik me niet heb laten leiden door hormonen. Maar mijn vriend zegt dan altijd heel mooi: het is gewoon een super mooie en toffe naam! En wat je jezelf aanpraat ga je ook geloven dus vanaf nu af aan denk je: wat boft mijn dochter toch met deze naam! Ik vind Emilia ook mooi, ook fijn als ze ouder is en nu leuk af te korten naar Emi. Ik denk als je het veranderd je daar ook weer ‘gek’ onder voelt. Familie gaat zich dan misschien weer vergissen en dat is ook niet leuk. En vind het na je dochter toe ook een beetje een verkeerd signaal, ze is perfect zoals ze is en heeft een mooie naam!

 • Marian1990

  Wat zijn wij vrouwen toch ook een twijfelkonten he... Lijkt me soms heerlijk om een man te zijn: een keuze te maken en hier achter te (blijven) staan. Wat fijn dat jouw man zo stellig kan zeggen dat jullie kind een mooie en toffe naam heet :) Mijn man zei vanochtend dat hij akkoord was gegaan met Emi om 'van jouw gezeur af te zijn'. Gelukkig konden we er wel om lachen samen maar het erge is dat het wel waar was. Ik ben echt een draak als ik zwanger ben. Zo erg.. Eerst zo op je strepen staan om het vervolgens toch niet meer zo mooi te vinden. Maar het gaat mijn nieuwe mantra zijn Blaasbloem: wat boft mijn dochter toch met deze naam!!

 • JustAMom

  Wat een rottig en onrustig gevoel geeft dat hè?! Ik heb het ook gehad na de geboorte van onze zoon en heb hier toen ook een topic erover geopend. Je blijft maar malen waar je goed aan doet. Ik vond het in het begin ook irritant als mensen zijn naam uitspraken.

  Maar het ventje werd ziek, lag veel in het ziekenhuis. Daar kreeg ik zo veel leuke reacties op zijn naam! Artsen, verpleegkundigen, andere mensen in de wachtkamer als zijn naam werd geroepen ... Het heeft echt wel een tijd geduurd maar nu ben ik trots op zijn naam.

  Niettemin herken ik je gevoel. Ik kan je geen advies geven. Achteraf ben ik superblij dat we het niet gewijzigd hebben. Dan had ik daar nu ontzettend spijt van gehad. Maar dat hoeft niet voor jou en jouw situatie te gelden natuurlijk.

 • Marian1990

  Nou en of, een heel rottig en onrustig gevoel! Schuldgevoel, twijfel, bozig op jezelf.. En het vervelende is dat je er dagelijks tientallen keren aan wordt herinnerd. Want jeetje wat wordt een baby naam vaak genoemd op een dag.

  Maar fijn te horen dat meer moeders hiermee zitten en vooral leuk te horen dat het bij jou zo goed is afgelopen! Al is dat deel van het ziekenhuis allesbehalve fijn... Hoop dat alles nu weer goed gaat. In ieder geval bedankt voor het delen van je verhaal, het geeft hoop te weten dat mijn gevoel van nu nog kan veranderen :)

 • Nog-even!

  Niet meer veranderen. Zij heet nu zo. En dat weet ze ook. Ik zou het naar je man toe ook heel raar vinden om dit nu af te dwingen. Daarmee wijs je zijn rol af.

  Probeer je eigen onzekerheid te veranderen. Daar heeft je dochter meer aan

 • Marian1990

  Klopt, mijn man vind het ook vervelend. Ondanks dat hij mij wel aanhoort en er niet onwelwillend tegenover staat, is zijn mening vooral dat ze nu eenmaal zo heet en we hier samen voor hebben gekozen. Het is jammer dat Emi nu zo'n uitgesproken 'negatieve' lading heeft gekregen door mijn eigen toedoen. Vandaar ook dat ik het 'anoniem' met jullie deel en niet bij mijn familie / vrienden.

  Probeer je eigen onzekerheid te veranderen. Daar heeft je dochter meer aan ---> Fijn dat je zo eerlijk bent, dit is een hele goede tip :)

 • 12345678

  Vind zelf Emi heel leuk en idd als ze groter wordt Emilia voluit, een prachtige naam.

  Olivia zou voor mij erg uit de lucht komen vallen; een compleet andere naam. Verwarrend voor je beide dochters en je omgeving. Daarbij geef je al aan dat je niet officieel de naam zal veranderen. Als je zou kiezen voor een andere roepnaam, kies er dan eentje die afgeleid is van haar naam; Emmi, Lia, Mila, Emily

  Ook niet onbelangrijk; als je dochter later zelf niet blij is met haar naam (wat zelden voorkomt) kan ze het dan altijd nog veranderen

 • Marian1990

  Fijn om te horen! Misschien ben ik ook gewoon op zoek naar bevestiging.. Voor nu Emi / Emilia en laten echt Emilia. Het klopt volledig wat je zegt over die verwarring. Bijzonder genoeg noemt onze oudste haar zusje steevast Aya dus bij Olivia zou die eigen bedachte naam ook redelijk passen ;) Maar voor de omgeving wordt het lastiger (en zou ik het ook ongemakkelijk vinden)

 • Nicolette87

  Eli/Ely? Lili/Lily?

 • Nicolette87

  Olivia is wel een totaal andere naam dan Emilia, dan zit je niet meer in de sfeer van het veranderen van de roepnaam. En Olivia komt echt veel voor hè... vind je voluit Emilia niet mooi? Ik wel, en mooi origineel zoals je destijds zelf ook dacht! Anders een roepnaam die je daaruit afleidt?

 • Marian1990

  Klopt, het is echt heel anders. Maar voor ons op een bepaalde manier juist vertrouwd omdat we haar maanden zo genoemd hebben in mijn buik. En dat Olivia veel voorkomt zegt het internet inderdaad, Maar zelf ken ik er geen één. En dat er tegenwoordig 500 Olivia's per jaar bijkomen, dat getal zegt me gewoon niet zo veel :p Maar goed... Ik ben heel blij met je berichtje want stiekem vind ik die bevestiging héél fijn, dat anderen Emilia ook mooi en origineel vinden. Bedankt daarvoor !

 • Nicolette87

  Daar heb je ook weer gelijk in, het maakt opzich niet uit hoeveel meer kinderen er zijn met die naam. Voor wat het waard is: ik ken er wel meerdere en zie regelmatig de naam op ooievaars e.d.

  Nu ik erover nadenk vond ik het in het begin wel ‘raar’ de (apartere) naam van mijn zoontje uit te spreken, ik heb toen bewust zijn naam wel vaak genoemd ipv ‘hij’ bijvoorbeeld, om eraan gewend te raken. Mocht je tot de conclusie komen wel bij de naam Emilia te blijven, is het misschien een idee haar naam of afkorting Emi juist zelf veel te gaan gebruiken om het patroon te doorbreken? En als ‘afsluiting’ van deze twijfelfase iets leuks met haar naam erop te kopen of laten maken? Ook een leuk gebaar naar de rest van het gezin.

  Ik hoop dat je hoe dan ook rust hierin vindt!

 • miv

  Haar officiële naam veranderen is een grote stap, heb je ook over andere roepnamen bij Emilia gedacht? Want het is echt een mooie naam! Misschien Mili of Lia?

 • Marian1990

  Bedankt voor het meedenken! We zouden haar naam zeker niet 'officieel' veranderen, het zou meer een roepnaam-ding worden. In haar paspoort staat Emilia maar als iedereen haar Olivia noemt, heet ze vanzelf Olivia. Misschien wat gekkig maar dat vind ik niet erg. Mili vind ik niet zo mooi en ik probeer af en toe Emily, maar dat voelt dan weer geforceerd. Lia heb ik niet eerder aan gedacht, leuk inzicht :)

 • Yune

  Zou me niet druk daarover maken over wat er later in de klas gebeurd kwa namen. Kinderen zal t geen ruk uitmaken of het ene meisje zo heet en de andere ook, ze zullen toch wel nicknames verzinnen onder elkaar.

 • Marian1990

  Goed punt.. Daar neig ik nu ook meer naar. Ik heb me hier tijdens mijn zwangerschap veel te veel door laten leiden. Het belangrijkste is dat je de naam zelf mooi vindt, ongeacht hoe vaak deze wordt gegeven

 • Miiepj-aapie

  Inderdaad. Zo hebben wij jaylen, aiden, jayden, jayden en djason in de klas. 1 pot nat. Allemaal unieke personen