Peuter ritme

Onze spruit was als baby bijna hele dagen wakker. Pas met 5 maanden kwam het ritme van een lang middagdutje (2uur). Met 1,5 jaar is hij weken aan een stuk echt een rotkind geweest, uiteindelijk z'n middagdutje afgeschaft en we hadden opeens een heerlijk kind.
Langzaam is het er weer ingeslopen, lekker even je handen vrij, een vermoeide peuter is ook niet alles. En zo sliep hij met 2 jaar weer bijna elke middag.
We hebben alles geprobeerd, langer of korter slapen, wakker maken of niet, langzaam wakker maken, direct daarna naar buiten gaan, niks werkt. We hebben nu een ritme van ruim 23 uur. Bijvoorbeeld: zondag slaapt hij om 20:30, maandag om 19:30, dinsdag om 18:30, woensdag een middagdutje en weer om 20:30 naar bed.
Het werkt, hij is niet meer moe, én het bijten/slaan/schoppen/smijten is weer over. maar het voelt zo gek om te 'schuiven'. Zijn er mama's die dit ook hebben gedaan? Eigenlijk bepaalt hij grotendeels zijn eigen slaaptijden: smiddags wel/niet, en savonds ergens tussen 18:30 en 20:30. Dit ritme is meestal het resultaat, dus een beetje onze richtlijn.

960 x gelezen, 5

reacties (20)


 • MNAZ

  Ik zou lekker het ritme aanhouden wat voor jouw kindje werkt...deze fase gaat ook voorbij.

  Straks gaat hij naar school dan krijgt hij een duidelijke ritme betreft.

  Onze 2 jarige gaat om 20u naar bed en is

  Rond 7/7:30 wakker.In de middag slaapt hii nog van 11 tot 13 of van 12 tot 14u.

 • Florien84

  Ik schrik ervan dat je je eigen kind een rotkind noemt. Als jullie hem al zo hebben genoemd van wie moet hij dan nog liefde krijgen. Maar goed. Ik zou hier professionele hulp voor inschakelen. Een kind gaat het beste op een ritme wat voorspelbaar is. Ik mis even hoe oud hij is, maar ik zou sowieso proberen om het slapen in de avond op een vast tijdstip te doen. Er kunnen vele oorzaken aan dit gedrag zitten. Kind kan hoogbegaafd zijn, misschien iets in de hechting. Er kunnen 100 oorzaken zijn, maar je zal moeten uitzoeken met hulp wat er aan de hand is.

 • MamaRosali

  Maak je geen zorgen, hij krijgt bakken met liefde van ons. Misschien was het een verkeerde woordkeuze, maar ik weet niet hoe ik in 1 woord samen moet samenvatten dat ik sochtends om 7uur vol goede moed de dag begin en om half9 al jankend op de bank zit. We hebben hulp gezocht, natuurlijk. En dan doe je als ouder alles fout, ben je niet consequent enz, dus we hebben onder begeleiding zijn gedrag aangepakt. Niets hielp. Dus moesten we het voor langere tijd proberen, en het zou vanzelf overgaan. Totdat ik het getouwtrek met vaste bedtijden zat was, (ik was haast overspannen ervan, de zorg delen met derden om zelf op te laden maakte alleen maar alles erger) toen hebben we hem zelf laten beslissen wanneer hij wilde slapen. En natuurlijk wel binnen onze kaders, wij zijn de ouder, niet hij. En toen bleek dat hij maar heel weinig voor een middagdutje koos, steeds vroeger naar bed ging omdat een dag net te lang was, en dan 1 schakeldag prima was om weer wat later te gaan. 6 weken later belde de hulpverlener hoe het ging, nou alles opgelost door onze niet-traditionele oplossing. Ze was nog niet echt overtuigd, maar wij blij, en onze zoon blij. Nu zijn we 8 maanden verder (2 jaar 1 maand) en zijn we weer in het standaard peuter ritme gevallen, zelfde verhaal. Aangezien dezelfde aanpak nu ook werkt, wilde ik het graag delen. Voor die ene moeder die zich misschien schuldig voelt om het standaard beste ritme opzij te zetten voor een kind dat er niks mee kan.

 • Florien84

  Maar kan je geen ritme creëeren dat hij bijvoorbeeld in 8 uur naar bed gaat, 7 uur in de ochtend eruit en dan 1 keer in de drie dagen een middagslaapje. Ik het begin zal hij misschien eerder komen maar is dat niet gewenning? Ik probeer even met je mee te denken.

 • MamaRosali

  Hebben we ook geprobeerd, maar dan komt hij de volgende dag inderdaad vroeger, en vraagt dan savonds om 19uur uit zichzelf oftie maar bed mag. Met het gevolg dat het elke dag een uur opschuift. 1x in de 3 dagen een middagdutje doen we dan ook ja, maar dat houdt het schuifritme wel in stand. Hij vindt het zelf heerlijk, is nu bijna altijd vrolijk (afgezien van wat peuterbuien, maargoed das de leeftijd, dat is ook niet zo erg), hij slaapt snachts goed door en valt nu ook relaxed kletsend in slaap. We krijgen soms alleen gekke reacties als we op zijn opblijfavond nog savonds boodschappen doen, en 2 dagen later niet bij iemand anders willen avondeten omdat hij dan te moe is. Maar ach, het zal wel voorbij gaan denk ik dan:)

  Dankjewel voor je reactie!

 • Jojo91

  Bij mijn dochter was het, dat als ze tot later dan 15uur sliep, ze savonds niet in slaap kwam. Wie weet geld zoiets ook bij jullie?

  Maar, als iedereen het zo prima vind, dan zou ik het zo laten

 • MamaRosali

  Inderdaad ook in die richting gezocht, maar van 13 tot 14 uur slapen is ook drama. Slapen gaat savonds nog wel redelijk dan, maar dat vreselijke onhandelbare gedrag, echt niet te doen. Tot de andere dag 12uur, daarna is z'n middagslaap-kater over. En t gekke is, ik heb beetje hetzelfde. Ik slaap nooit overdag wantk word er vreselijk beroerd van. Dit werkt, dus we laten t maar zo, maar kwas toch even benieuwd of meer mensen een gek ritme aanhouden. Blijkbaar niet haha

 • Sophie-123

  Peuter van net 2 slaapt van 19.30 tot 07.00 en overdag maak ik hem na een uur wakker, anders ligt hij te lang s avonds in bed te spoken. We denken dat het middagslaapje gauw verdwijnt

 • Mykha

  Hier een kindje van bijna 2:

  Slapen ergens tussen 19:30 en 20:30

  6:15 wakker helaas sinds de klok is verschoven

  Smiddags standaard om 12u naar bed, meestal slaapt hij 1,5 uur. Soms ineens veel langer, soms korter… maar doe lekker wat voor jullie werkt! (:

 • soccer-mom

  Op die leeftijd lagen onze kinderen rond 19:00 uur in bed. Vooral doordeweeks was dit echt een vast ritme. Moest ook wel want op werkdagen waarbij zowel mijn man en ik beiden werkten, stonden we al vroeg op om de kinderen rond 7:30 uur naar de opvang te brengen. In het weekend wisselt het wel eens. Dat is nu nog steeds zo ivm school.

 • O.

  Hier ook een strakker ritme met 1,5 jarige zoon maar ik zou zeggen wat werkt voor jouw kind, werkt voor jouw kind :-).

 • Mommyx3

  Ik zou helemaal gek worden 🤪 maar het bij jullie werkt is dat het belangrijkste!

  Hier breng ik hem naar bed als hij moe is. Ene keer 19.00 en andere keer 20.00. Als wij bijv later eten, of hij speelt nog lekker wil ik niet helemaal stressen omdat hij per se om 19.00 in bed hoort te liggen. Hij slaapt smiddags nog ruim 2 uur en wordt zelf wakker. Sochtends vaak half 8 wakker door zijn broers die gaan douchen 🙈. Maar ik heb wel het geluk dat het vanaf dag 1 een makkelijker slaper is

 • Assiral

  Hier om 06:00/06:30 wakker, tussen 11:30/12:00 naar bed tot 14:00/15:00 en in de avond om 19:30 weer naar bed.

 • MamaRosali

  Een beetje vroeg sochtends, maar wel een lekker ritme!

 • Assiral

  Altijd al zo geweest helaas. Ze is nu 3,5 en slaapt nog steeds niet uit.

 • Florien84

  Dit is ons ritme inderdaad ook.

 • Mijndraakjes

  If it works, it works. Maar persoonlijk ben ik meer van de "strakke" tijden, regelmaat. Onze peuter ligt iedere avond tussen 19.00 en 19.30 uur in bed en slaapt om 19.45 uur. Hij wordt wakker tussen 07.00 en 08.00 uur. Doet nog een middagdutje van 2 uur

 • MamaRosali

  Heerlijk als het werkt! Dan weet je zelf ook waar je aan toe bent, elke dag hetzelfde. Dan slaapt hij/zij ook lekker veel zeg! Het probleem is dan dat bij ons de dag om 6uur begint, en dan is overdag slapen een drama, en savonds een uur te vroeg moe. Dus de volgende ochtend om 5uur wakker enzovoort😭

 • Mijndraakjes

  Ja precies en dat is niet fijn! Daarom zou ik het denk ik gewoon zo laten zoals jullie het nu hebben. Je zegt dat hij vrolijk en gezellig is, dan is het prima toch? Zodra hij echt helemaal zonder slaapje kan en straks naar school gaat, krijg je vanzelf een fijner ritme