Ouderschapsverlof

Hi,

Ik heb het gegoogled, maar word er niet echt wijs uit: ik wil graag voor 4 uur per week ouderschapsverlof aan gaan vragen. Mijn leidinggevende zegt dat je dat elk half jaar moet verlengen. Maar ik kan daar niets over vinden. Klopt het dat je het steeds voor een half jaar aanvraagd ?
Ik ben bang dat ze het dan na een half jaar niet verlengen en dat ik dan een probleem heb met de opvang. Want ik wil voor lagere tijd (ik kan er 6 jaar mee vooruit) minder werken, omdat onze zoon helaas voorlopig niet bij de BSO terecht kan als hij naar school gaat.

Iemand hier verstand van?

1328 x gelezen, 4

reacties (12)


  • bloempies

    Ik kon het gewoon voor elk kind inleveren tot het op was. Ik heb nog tot mei volgend jaar 10u per week ouderschapsverlof.

  • Mama-R

    Ik heb zwangerschapsverlof voor 1 jaar aangevraagd. Maar wat de regels echt zijn geen idee. Misschien is het overal anders.

  • Maartje07

    De regels hiervoor staan in je cao.

    Ik kan vlg mijn cao maar gedurende een jaar ouderschapsverlof opnemen, ook al heb ik het totaal aantal uren waar ik recht op heb nog niet opgemaakt. Na een jaar vervallen die uren dan.

  • Tweede83

    Voorbeeld: stel je werkt 28 uur volgens contract. Je hebt dan recht op 26 x 28 uur = 728 uur totaal. Dit zijn de uren waar je recht op hebt. Je moet dit opmaken voordat je kind 8 jaar is. Hoelang je erover doet en hoe je het wilt inzetten is aan jou en in overleg met je leidinggevende. Uitgaande van 28 uur contract kun je 3.5 jaar gebruik maken van 4 uur per week. Als je werkgever dit per half jaar verlengen wil dan is dat geen probleem lijkt mij. Ik kan dit digitaal aanvragen en of stop zetten. Mijn leidinggevende geeft hier wel/geen akkoord op. Maar gaat altijd vooraf in overleg.

  • Moedervanprinses

    Die regels zijn veranderd. Je moet het nu binnen een jaar opnemen. (Bataald) de rest mag je nig wel opnemen maar is onbetaald. Toevallig is een collega daar nu mee bezig. Dit gaat in augustus in.

  • Hopefull1990

    Ik werk bij UWV en de regel die per augustus komt is dat het 70 procent vergoed wordt via UWV misschien ook super handig om jouw vriendin even met UWV te laten bellen🙂

  • Tweede83

    Je mag 9 weken betaald verlof opnemen. Dan houd je nog van de 26 weken 15 weken onbetaald over. Die 9 weken moet voor het eerste levensjaar op zijn. De resterende 15 weken voor het 8e levensjaar van je kind. Betaald is 70% van je loon via uwv. De nieuwe wet gaat in op 2 augustus dit jaar

  • MeisjesmamaKM

    Ik moest het jaarlijks verlengen. Weigeren mag niet alleen als het bedrijf daardoor 'gevaar' loopt

  • Beukenblaadje

    Voor zover ik weet is er wettelijk bepaalt dat je recht hebt op ouderschapsverlof, hoe lang/hoeveel uur en vanaf binnenkort ook welk deel in ieder geval betaald is, maar bepaalt je werkgever ik welke vorm je het kan opnemen. Dus of het een x uur per week is, of minimaal een aantal weken of maanden achter elkaar, en hoe vaak je mag wisselen van het aantal uren en op welke dagen enzo. Ik mag dat geloof ik per 3 maanden doorgeven, al kan er in goed overleg in de praktijk meer.

    De regeling omtrent ouderschapsverlof moet in je contract/arbeidsvoorwaarden/personeellshandboek staan dus die zou ik er op na slaan.

    In principe mag je werkgever geen ouderschapsverlof weigeren als je daar wettelijk nog recht op hebt, wat bijzondere uitzonderingen daargelaten.

  • Lady-whistledown

    Nog nooit van gehoord. Ouderschapsverlof is juist voor een langere periode. Laat je leidinggevende maar aantonen hoe zij erbij komt dat je ouderschapsverlof ieder half jaar moet verlengen. Daarbij mag ouderschapsverlof niet zomaar geweigerd worden. Dat kan alleen als de bedrijfsvoering in gevaar komt, hetgeen je werkgever moet kunnen onderbouwen. Kansloos met vier uur per week.

  • Charliecharlie

    Ouderschapsverlof mag niet geweigerd worden toch, qua uren? Ik hoefde het niet te verlengen, maar bij mij was het onbetaald, en ik kan me daarnaast voorstellen dat dat per werkgever verschilt.

  • Mama-LenA

    Bij mij is het ook onbetaald idd.