Vraag over peuter meisje 2 jaar en 8 maanden

Mijn dochtertje (2 jaar en 8 maanden) doet sinds een 2 maanden geen middagdutje meer.
Af en toe doet ze wel eens een dutje in de zetel maar meestal is ze dan ziek of zit er iets op haar.
Het is nu twee keer voorgevallen dag ze midden in dat dutje wakker word en dit dan een ernstige woede aanval word.
Eerst dachten we zelfs dat er iets ernstig met haar was. Dit begint met Wenen, tot irritatie, wil geen aanrakingen,ernstig boos worden tot bibberen toe. Zo boos dat ze tegen de muur begint te slaan, mijn haren uittrekt, echt ontroostbaar is. met andere woorden geen blijf met haarzelf. Ze zegt ook op zo een moment 'die' 'die' en wijst naar iets wat er niet is, wat best vreemd is. Dit kan wel een half uur aanhouden.
Eens ze terug bij positieven is is het weer ok en lijkt het alsof er niets geweest is. Ik weet dat peuters wel eens driftbuien hebben, maar deze 2 daar zijn we toch van verschoten en zelfs aant twijfelen als er niets meer was. Wat denken jullie? Of iemand hier ook ervaring mee?

632 x gelezen, 1

reacties (21)


 • Mela2020

  Dat komt vaker voor bij peuters.

  Is ook snachts zo.

  Niks is dan goed.

  Weglopen nier aanraken niet niks.

  Ze willen dan niks.

  Dit is echt een fase waar ze door heen gaan. Gaat wel over maar geduld hebben.

  En kijken wat het beste werkt met haar

 • JustAMom

  Klinkt inderdaad als een night terror. Probeer haar - hoe moeilijk ook - zo min mogelijk aan te spreken en aan te raken. Ze herkent je niet en zal alleen maar meer overstuur raken.

  Achteraf weten ze er niets meer van. Ze kunnen ook van het ene op het andere moment weer in slaap vallen of juist gezellig beginnen te kletsen. Dat is het moment dat ze 'wakker' zijn.

 • Druif89

  Google eens op 'night terrors'. Mijn zoontje heeft dit 'n hele periode gehad. Wel 's nachts, nooit overdag. Het schreeuwen gaat door merg en been helaas.

 • MaAnnelot

  Ben al eens gaan piepen op Google en het lijkt er Idd heel erg op. Wat deden jullie dan bij jullie zoontje? Gewoon niets zoals ze op Google vertellen!

 • Druif89

  Weinig inderdaad. Erbij zitten/liggen. Troosten. Zachtjes toespreken. Niet dat het echt heel erg helpt, maar tja je wil voor je gevoel toch iets. Wakker maakte werkte hier in elk geval niet. Dan werd hij intens verdrietig en vaak droomde hij dan weer opnieuw als hij weer in slaap gevallen was.

  Wat we wel altijd bewust probeerde te doen is voor het slapen gaan de hele dag met hem navertellen van ochtend tot avond. Alle leuke momenten, wat hij had gegeten, maar ook of er ergens ruzie over was geweest etc. In de hoop dat dit hem hielp met de dag verwerken en rustig in slaap vallen.

 • Beukenblaadje

  Oeh wat heftig zeg!

  Dit heb ik nog nooit meegemaakt, en lijkt me ook wel anders dan een gewone peuter-driftbui, maar ik herken het in afgezwakte vorm wel. Tegen de tijd dat mijn dochter met die leeftijd haar middagdutje skipte was ik er ook wel blij mee omdat ze echt niet te genieten was als ze wakker werd. Of ze nou uit zichzelf wakker werd, of wakker werd gemaakt door ons, was ze vaak heel boos, heel huilerig en chagrijnig, was niks goed en duurde het echt even tot ze weer zichzelf was. Niet zo'n heftige uitbarsting als bij jou hoor, maar wel echt flink pissig zo'n duidelijke aanleiding.

 • MaAnnelot

  Herkenbaar 😊

 • Dame68

  Klinkt mij als een terror night. In zo een geval is het juist beter om je kind te laten (wel troosten door vast te houden eventueel en iig veilig houden). Je kind herkent je bij zulke aanvallen niet en doordringen is dan vaak onmogelijk. Het heeft te maken met een overgang in slaapfases: daarin gaat iets mis. Is niet erg, maar dan krijg je dit dus. Het kan voorkomen door slaapgebrek.

  Wij hebben dit met kerst gehad (ritme net iets anders) en het duurde bijna een uur (extreem huilen/schreeuwen niet te troosten). Wij dachten ook even, wat moeten we doen, heeft ze pijn, wat is er aan de hand?! Wij hebben haar stevig vastgehouden. Daarna ineens goed en kalmeerde ze. Sliep daarna rustig weer verder. Je kindje herinnert het zich ook niet, dus zal ook geen droom herinneren of dit kunnen aangeven waarschijnlijk.

 • MaAnnelot

  Merci 🙏🏻

 • Sharon

  Ik lees hier geen wakker kind in, maar meer een droomterreur.

 • Nog-even!

  Dat klinkt meer als een droom... Dan kunnen ze van alles zien wat er niet is...en je niet herkennen...

 • MaAnnelot

  Ik heb er geen ervaring mee aangezien we nog niet in die echte droom fase zitten bij haar. Maak me alleen wat zorgen als het wel normaal is 🙈

 • Nog-even!

  Zorgen lijken me totaal onnodig.

 • Vlindermoeder

  Is ze echt wakker of is het meer een soort slaapwandelen?

 • MaAnnelot

  Goh geen idee eigenlijk. Ze zit in het begin met haar ogen dicht te Wenen. En dan bouwt het zich op zeg maar. Ze is wel altijd iemand geweest die veel tijd nodig heeft om wakker te worden. Vooral toen ze de middagdutjes nog deed.

 • Vlindermoeder

  Klinkt voor mij eerlijk gezegd als een soort slaapwandelen

 • MarieAnn

  Misschien is de energie in huis niet goed en reageert ze daar op, kan ook zijn dat ze iets ziet wat jullie niet zien. Kan ook zijn dat ze naar droomt in een dutje, heb je dat weleens gevraagd? Is ze nog moe als ze uit het dutje komt, dat kan ook woede aanvallen veroorzaken. Probeer in ieder geval rustig te blijven, bij sommige kinderen werkt het om ze even stevig vast te houden en geruststellend te spreken, maar niet ieder kind wil dat. Heeft ze een plekje waar ze boos mag en kan zijn, bijvoorbeelde bank met kussens, zodat ze zich niet bezeert.

 • MaAnnelot

  Ze geraakt echt geïrriteerd als we iets zeggen, haar wil vasthouden. Ze is ook echt nog moe op zo een moment.

  Over het dromen heb ik nog niets over gehoord misschien een vragen.

  Geen idee als er slechte energie heerst. Ze wees een paar keer naar buiten “die””die” en naar het plafond.

  Het is nog maar 2 keer voorgevallen dus heb niet echt een plek waar ze boos kan zijn 😅

 • Sabje1

  Wat vervelend, ik herken wel iets erin.

  Niet exact hetzelfde dit maar mijn dochtertje van 25 maanden doet nog wel een middag dutje, en zij wordt vaak na 1,5 uur wakker, waarbij ze dan regelmatig huilt.

  Ze is dan ook ontroostbaar boos gaat met spullen gooien en niks dringt door dit houd soms ook 30 min aan, en daarna is het indd oke alsof er niks gebeurd is.

  Ik heb geen idee wat het zou kunnen zijn, ik denk dat ze nog niet helemaal wakker is dan of iets dergelijks.

 • Jacqii

  Herkenbaar! Had mijn (toen net) 3 jarige ook. Gillen, huilen, ontroostbaar. Ze werd ook heel moeilijk wakker uit het middagslaapje wanneer ze dan een keer wel s middags sliep. Maar achteraf gezien was dat echt het overgangsmoment van 1 slaapje naar geen slaapje. S nachts had ze toen ook 3 x last van nachtangst: gillen, huilen, schoppen, niet zien dat je er bent en vervolgens gewoon weer in slaap vallen. Vond het erg sneu en vervelend. Hier hielp het om het middagslaapje echt te stoppen. Dat gaf een paar vervelende weken met wennen aan het geen slaapje hebben, maar was wel het antwoord. Ik lees dat jij dat al hebt gedaan, dus dan zal het nog (hopelijk) even uitzitten zijn :)

 • MaAnnelot

  Merci voor het antwoord 😊. Moest even mijn hart hier luchten want maakte me na die bui vandaag toch wel zorgen.

  Het leek ook alsof ze er niet bij was of nog in die slaap zat. Heel vreemd gedrag