20 weken echo

Hoi Dames,

Ik had gisteren de 20 weken echo en alles was goed alleen is haar buikomtrek te klein.
P10 heb ik haar horen zeggen? Nu weet ik niet zo goed wat dit precies inhoudt.
Ik krijg nu over 4 weken een extra echo en afspraak bij de gynaecoloog.
Zijn er dames die dit ook hebben meegemaakt of iets soortgelijks?.
Ik merk dat ik het niet zo goed los kan laten.

Alvast bedankt.

Liefs M

790 x gelezen, 2

reacties (9)


 • Chudo

  Mijn jongste dochter was met de eerste groeiecho p15.

  Ze isgeboren en was p65

 • Schildpadje31

  Ik had andersom. Bij m'n eerste zat mijn zoontje op P91 qua buik. Er werd me toen uitgelegd dat je 100 baby's van dezelfde termijn naast elkaar zou leggen, dat er bij mij dus nog 9 baby's een dikkere buik zouden hebben en de rest juist kleiner. Ik was bang voor een soort van sumoworstelaar in mn buik. Uiteindelijk viel t mee (wel een hele grote baby, maar niet buitensporig). Een paar mm kan al een hele andere P-waarde geven. Kan zijn dat je extra groeiechos krijgt, dan gaan ze vooral kijken of je baby zn eigen curve volgt en iig niet afzwakt naar lager.

  Ik heb bij deze zwangerschap ook groeiechos omdat ik (weer) een grote baby verwacht. Maar de grootte maakt ze niet heel veel uit, als de curve maar niet opeens keldert (bij mij iig). Het kan best zijn dat je een kleine, of lange en slanke baby verwacht. Maar onthoud dat ze met metingen alleen schattingen doen. 4 mm verschil in een meting wordt een heel andere p-waarde.

 • Assiral

  P10 betekend dat 10% van de baby’s een kleinere buikomvang heeft en 90% een grotere buikomvang.

 • Beukenblaadje

  P10 betekent percentiel 10, oftewel: 10% van alle babies hebben een kleinere buikomvang met deze termijn, dan de buikomvang van jouw baby. Wat dit inhoudelijk kan betekenen, moet je even bij je verloskundige navragen. Helemaal niet gek dat je op het moment wat overvallen wordt door die informatie en je nu toch meer toelichting wilt, daar zijn ze voor! Je hebt over 4 weken wel een extra echo en een gesprek, maar ik kan me voorstellen dat je in de tussentijd even wilt weten of dit iets zorgelijk is of niet.

  Overigens is een extra groeiecho bij dit soort metingen vaak protocol. Metingen op een echo zijn best wel lastig, en de groei van een kind gaat echt in spurts. In het ziekenhuis hebben ze betere apparatuur en over 4 weken kan de groei helemaal anders zijn. Die 4 weken zal dus zijn om te kijken of het vanzelf al bijgetrokken is, en zo'n echo in het ziekenhuis doen ze om dat ze daar betere apparatuur hebben, dus een betrouwbare meting. Meestal ligt de grens bij P10; alles daarboven blijft regulier, alles daaronder willen ze even een keer extra checken.

 • MLST

  Super bedankt voor je uitgebreide berichtje en voor je uitleg.

  Ik zal zeker ook nog even met de verloskundige bellen. Je hebt helemaal gelijk. Gisteren was ik inderdaad zo overrompeld dat ik niet alles goed heb opgeslagen.

  Dankjewel nogmaals!

 • hoopdoetleven

  Tijdens mijn eerste zwangerschap liep het hoofdje 2 weken achter op groei en toen gingen alle alarmbellen af met een vruchtwaterpunctie er nog bij .. achteraf was er niks aan de hand en was hij binnen 2 weken bijgegroeid.

  Als alles verder goed was aan de echo zou ik me niet direct zorgen maken. het kan goed zijn dat je gewoon over 4 weken eenkindje hebt die helemaal bijgegroeid is .. of dat het wat achter blijft.. Pas als het verder gaat afwijken in de groei dan is er denk ik wat meer reden tot meer actie.

  Maar ik ben geen dokter he maar dit is meer een verhaal uit eigen ervaring.

  Al mijn kids hebben altijd ergens mee achter gelopen tijdens alle echo's namelijk.

 • MLST

  Dankjewel voor je berichtje.

  Even afwachten en hopen dat de volgende echo positief is :)

 • Mela2020

  Terug bellen naar je verloskundige en vragen om uitleg ..

 • MLST

  Ga ik doen!