De pijnlijke stomme vragen/commentaren...

' Oh, je dochter is 15. Wanner krijg je je tweede? '
' Zo lang wachten! Hoe lang nog'?
' Wil je geen kinderen met je man?'
' Alleen 1 kind'?
' Je bent jong, je heb nog zat tijd'
' Ik wil 4 kinderen maximaal, mijn man wilt zoveel ik hem mag geven'
' Volgende jaar juni ga ik beginnen'
' Ik moet uitkijken want ik word binnen twee tellen zwanger '
😔🤦🏻‍♀️😤😭🤬 '
(Ik lieg niet maar probeer beetje omheen te praten)

Zou ik eerlijk beantwoorden...
' ik ben onvruchtbaar zonder reden verklaard , dus een tweede zou een wonder zijn middels behandelingen '
' Ik kan zelf niks aan doen dat ik al 10 jaar bezig ben en lukt niet'
' heel graag! Maar maak niet uir wat we doen lukt niet'
' Nee , ik heb al 2 miskramen gehad'
' Ik heb heel weinig tijd want mijn eicel reserve is erg laag'

Dat heb ik binnen 5 dagen gehoord. Ik ben zelf kraamverzorgster en heb een leerlingen die meeloopt.
Zij praat best veel maar ook iets te veel. Dit zijn de dingetjes wat ze heb gezegd.
Gister haar op aangesproken... die dingen vraag/zeg je het niet.
Ik kraam soms voor mensen die jaren lang bezig zijn. Een keer 12 jaar he!?
En je heb geen idee wat de mensen ( soms gaat niet zo makkelijk als bij haar) hebben meegemaakt om
Hun kind te mogen vasthouden! Ze bod oprecht haar excuses aan.
Ik heb niet eens over mij verteld. Ooit wel maar nog niet!
De vragen zijn zooooveeeelllll gesteld
Tijdens een kraamweek bij de mensen( ik neem ze niet kwalijk want ze zitten in roze/blauwe wolk) sommige vrienden en famile vragen dit ook best vaak..
Maar...
Waarom vragen de mensen deze dingen?
Waarom willen ze graag vertellen hoe vruchtbaar ze zijn?
Waarom moeten we iedereen laten weten wanner een eerste/tweede/derde kind komt?
Waarom is het soms zo makkelijk en soms zo moeilijk en soms onmogelijk!?

Zo klaar mee met al de vragen/commentaren 😣

2465 x gelezen, 7

reacties (48)

1 2 • Ram2012

  Kreeg er van de week ook 1 naar mijn hoofd. Ging over thuisles/ leren in de Corona tijd, mijn dochter is 7. Had flink moeite met rekenen en toch ook wel de concentratie. Dus daar ging het over, zei op een gegevens een collega; wees blij dat je er maar 1 hebt thuis, scheelt een hoop ellende

  Ik knalde er meteen achteraan; dat was geen keuze hoor, 1 kind.

  Ze weet het ook wel van ons 2e kindje, zij is stilgeboren.

  Het wil nu om onverklaarbare reden niet weer, het zwanger worden. Al 3 jaar niet, IUI was geen succes en extra hormonen spuiten bleek helaas heel verkeerd uit te pakken dus zijn ‘uitbehandeld’. Natuurlijke kans heel hoog elke maand en toch wil het niet.

  Krijg zo verschrikkelijk vaak stomme ondoordachte opmerkingen naar mijn hoofd, maar ik lieg niet. Ik slinger gewoon goudeerlijke antwoorden terug, van ‘het moet je maar willen’ en dat soort dingen.

  Mensen moeten eens nadenken voordat ze dingen zeggen!

 • Loetje20

  Wat pijnlijk! Dan verwacht je toch wat begrip in de God’s naam! Je bent super sterk! Ik wil geen antwoord geven, voel me niet verplicht om mijn probleem/pijn met zulke mensen te delen.

  Bizar hè!? Ik snap dat het niet! Geen kinderen... wanner komen de kinderen? 1 kind... he he, hoe lang ga je wachten met een broertje of zusje? ... 2 kinderen.... ga je niet voor een jongen/meisje proberen? Vind je niet te veel?

  Ik snap echt niet waarom maken zich mensen druk op mijn/andermans levens?

  Ik wens je het allerbeste 🌹

 • Een-meisje-erbij

  Voor onze eerste hebben we er bijna 6 jaar over gedaan. Ook wij kregen vaak de vraag of we geen kinderen wilde.

  Maar ik antwoordde meteen gewoon eerlijk dat niet iedereen meteen zwanger raakt zodra ze een piemel zien. Hun en niet jij staat voor aap. Door zo eerlijk te zien hoor je dus ook van andere dat het mega lang duurt, of dat hun in een traject zitten.

  Wij zijn bij dat we ze open en eerlijk waren. Des te groter was het feest toen ik zwanger raakte.

 • Loetje20

  Knap van jullie! Ik heb er moite mee en voel me niet goed om mijn diepe pijn met iedereen te delen! Misschien dat dit ooit verandert. Petje af voor jullie en heel fijn dat jullie een kindje hebben gekregen ❤️🌹

 • Een-meisje-erbij

  Moet je kunnen of niet. Hier heeft het ons geholpen om door de hele mmm te kunnen komen. Je nooit verantwoorden als je je een keer rot voelt, of alle keren dat we naar het ziekenhuis moesten.

  Ben nu inmiddels zwanger van de 2e.

  Dus geef de moed niet op. En doe waar jullie je fijn bij vinden. Dikke knuffel

 • Jurkje

  nooit zo bij stil gestaan.

  dat dit onderwerp ook pijnlijk kan zijn voor sommige.

  ik hoop oprecht dat ik nooit iemand zeer heb gedaan met mijn vragen. goed dat je het aangeeft!

 • Loetje20

  ❤️

 • Kinab

  Zo herkenbaar.

  Het ergste vindt ik opmerkingen op mijn werk. Daar vragen ze of ik ook kinderen wil, of dat er niemand zwanger mag worden want er is te weinig personeel. Ondertussen zijn er 4 anderen zwanger. Ik geef er nooit antwoord op maar bij ons lukt het ook niet zo 123.

  Goed dat je haar aangesproken hebt!

 • Loetje20

  Ik snap je helemaal! Ik geef ook niet echt antwoord op omdat het te veel pijn doet! Ja de mensen weten toch wel dat niet bij iedereen zo makkelijk gaat. Toch vragen ze!!! 🤦🏻‍♀️

 • Kinab

  Inderdaad daar hebben anderen niets mee nodig!

  Ach op mijn werk zeggen ze : dat kun je plannen met de pil.

  🙄

 • sli

  Hou maar op mensen denken niet na hoe ze je soms met een kleine vraag voor hun iemand enorm kan kwetsen.

  Het is me er ook wel eens uitgeflapt

  Tante van m'n vriend vroeg er ook na op familie dag ook nog en toen ik m'n mond open deed om te reageren floepte eruit moet het wel lukken he... En toen ben ik even weg gelopen..

  Ik leef ontzettend met je mee!

 • Loetje20

  Oh wat zijn die commentaren/vragen pijnlijk he!? Lijkt of de mensen weten dat pijn doen maar dat ze toch willen testen! ( is niet altijd zo). Maar ik ben echt klaar mee met al de vragen, stommen opmerkingen en zo.

  Bedankt 🌹

 • Elien_

  Veel mensen denken er niet bij na denk ik, wat erg jammer is en inderdaad vaak heel kwetsend kan zijn. Ikzelf ben uitgerekend november dit jaar, zwanger geworden net voor de corona-lockdown hier en wij krijgen vaak spottende of lachende opmerkingen dat we een quarantaine baby hebben terwijl alle mensen die deze opmerkingen maken ook weten dat ik 2 maanden ervoor een miskraam had en ik hormonen heb moeten slikken omdat het puur natuur niet lukte.. Dan zou je verwachten dat er beseft wordt dat zo een opmerkingen niet op zijn plaats is maar nee....

  Er wordt vaak te licht over zwanger worden heen gegaan en deels ook omdat er vaak ook gewoon niet gesproken wordt over de moeilijke parcours of miskramen. Tegen je bekende zou ik eerlijk zeggen dat het voor jullie niet vanzelfsprekend is zwanger te worden. Ik kon het ook wel vertellen tegen onbekende wanneer het ter sprake kwam maar je merkt dan meteen een ongemakkelijke sfeer..

 • Loetje20

  Precies! De mensen praten zonder over na te denken! Trouwens gefeliciteerd 🌹

 • Elien_

  Bedankt. Ik hoop dat het jullie ook snel gegund mag zijn ❤️

 • Ntsjah

  Dit!! Vreselijk! Ik raakte ook vlak voor de lockdown zwanger en kreeg uiteindelijk een miskraam.. nu weer zwanger maar het woord lockdownbaby kan ik echt niet uitstaan!! Ik ben nog maar pril zwanger maar als iemand dat gaat zeggen na de bekendmaking weet ik nu al dat ik dat echt niet kan handelen🙈

 • Casey34

  Mensen hebben overal commentaar op of een mening. Wij hebben drie jongens en hoevaak ik al wel niet gehoord heb ow drie jongens nou nog maar een keer dan. De vierde word vast een meid. Hallo ik ben geen machine ofzo. En waarom moet er perse een meid bij 🤷🏻‍♀️

 • Mybabies

  Oh vreselijk! Dat gezeur over meisjes ben ik ook zooooooo zat!

 • Mommyx3

  Jaaa dit!! Ik Vind zoons geweldig en was dolblij dat de 3e ook een jongen werd. Dus toen ik een kennis tegen kwam zei ze ooh wat jammer zeg nog een jongen! Nu toch nog voor een 4e dan! Ik dacht echt wtf

 • Loetje20

  Het is toch belachelijk voor woorden!? Gewoon feliciteren en klaar! 🤦🏻‍♀️🤬

 • Casey34

  Ja ow hier ook omdat de jongste zo alleen is Pfff

 • Casey34

  Ja ow hier ook omdat de jongste zo alleen is Pfff

 • Mommyx3

  Jaaa dit!! Ik Vind zoons geweldig en was dolblij dat de 3e ook een jongen werd. Dus toen ik een kennis tegen kwam zei ze ooh wat jammer zeg nog een jongen! Nu toch nog voor een 4e dan! Ik dacht echt wtf

 • Mama-van-meisje

  Niet om het een of ander maar ik zou t zelfde kunnen hebben gezegt. De partner van een vriendin van me heeft op hun huwelijksdag gegrapt een meisje te willen al moeten er 6 komen. Ik denk dat ik haar nogsteeds telkens vraag of de dochter al onderweg is. Mischien toch maar eens aan dr vragen of ze de grap kan waarderen.

 • Noortje28

  Exact hetzelfde hier! Stond ik met onze 8 dagen oude (3e) zoon in de kinderwagen op het schoolplein kreeg ik dit te horen: ‘oh een jongen? Ben je niet teleurgesteld?’ 😳en nu ik afgelopen week een miskraam heb gehad waren er dus ook mensen bij die zeiden ‘ah, jullie willen er zeker graag een meisje bij?’ Halleluja! Nee, sukkels ik wil mijn gezin compleet maken. Mensen zien nieuwsgierig en brutaal. Daarnaast lijken kinderen gemeenschappelijk goed waar iedereen denkt wat over te mogen zeggen... evenals je gezinsplanning voor zover je die zo kunt noemen. Triest dat mensen niet eerst even nadenken over wat ze eigenlijk vragen of zeggen.

 • Mar550

  Ik kreeg na 2 jongens een meid. Tuurlijk was dat leuk en speciaal. Kreeg weer te horen dat ik maar dankbaar moest zijn dat ik een meid kreeg na 2 jongens, of dat het eindelijk was. En nu wordt er vaak gezegd, ze heeft wel een zusje nodig. En trouwens de opmerkingen over keizersnedes zijn ook, " Jij komt er weer makkelijk vanaf he". Nou was het maar het zo. Mensen hebben altijd wat te zeiken

 • Loetje20

  Het is zeker triest en ik heb geen emotioneel kracht om iedereen erop aan te spreken! Ik twijfel os ze ervan gaan leren. ( jammer dat je een miskraam heb gehad! Heb al 2 en het pijnlijk! Sterkte 🌹)

 • Loetje20

  Ja, dit ook! Bij mij soms.. wil je niet een jongetje?ik wil gewoon een gezonde kindje, meer wens ik niet!

 • Loetje20

  Ja, dat zou ik ook willen weten!? Waarom moeten de mensen altijd hun mening geven? Wens een goede en gezonde zwangerschap toe en wat komt is gewoon een wondertje!

 • R_98

  Ik herken de vragen en opmerkingen indd. Ik ben dan niet onvruchtbaar verklaard, maar ben er eigenlijk wel over uit dat het bij 1 blijft. Mensen denken altijd maar dat het vanzelfsprekend is dat je een groot gezin wilt en gelijk zwanger bent, terwijl we allemaal anders zijn.

 • Mommyx3

  Ik raak ook heel snel zwanger alle 3 de keren en als baby’s te sprake komen dan zou ik dit ook kunnen zeggen omdat het voor ons de situatie is. Als ik weet van mensen dat ze problemen hebben met zwanger raken zou ik dit natuurlijk nooit zeggen en ook vraag ik niet wanneer de 2e of 3e komt bijv (bij dichte mensen om ons heen)

  Als jij eerlijk bent dan krijg je geen medelijden maar begrip voor de situatie en Krijg je waarschijnlijk zulke opmerkingen of vragen niet meer

 • Loetje20

  Oh krijg ik wel! Jammer genoeg! Direct in mijn gezicht... oh die probleem hebben we gelukkig niet he schatje.. dus , ik weet niet of sommige mensen kan schelen wat je het verteld! 🤦🏻‍♀️😕

 • Mommyx3

  Wat naar zeg!

 • Marmarmar

  Mensen vragen dit echt niet om vervelend te zijn. Het is onweten wat zo'n vraag met iemand kan doen. Het is leuk om te horen als iemand een kind gaat krijgen, mensen delen graag die blijdschap. Maar mensen die vragen waarom geen tweede, of zich echt met jouw lijf gaan bemoeien.. Ja lastig. Simpel gezegd zijn sommige mensen gewoon niet zo aardig, en zeggen ze het om zichzelf omhoog te praten. (zoals opscheppen hoe snel het bij hun ging) misschien omdat dat het enige is in hun leven waar ze trots op kunnen zijn

 • Brenndaa

  Ik denk dat de mensen dit doen omdat ze vaak niet weten hoe het is om in z'n traject te zitten. Volgens mij moet je het gewoon meegemaakt hebben om het te snappen. Een aantal vriendinnen weten van mijn traject af en hebben nog nooit zoiets gezegd omdat ze wisten hoe moeilijk het is geweest voor ons. Nu zijn we bezig voor nr. 2 maar niemand weet ervan en dat vind ik eigenlijk moeilijker als eerst. Probeer je ervan bewust te zijn dat niet iedereen moeite heeft met zwanger te geraken en dat ze het gewoon niet beseffen. Probeer het los te laten. 🍀

 • Knuffeltjes87

  Goed dat je de stagiair erop aangesproken hebt. Als ze zich er niet bewust van is weet ze ook niet dat ze dat doet en t mensen kan kwetsen.

  Wat betreft jezelf denk ik idd zoals mensen hieronder al zeggen, wees eerlijk. Ik snap dat t moeilijk is.

  Ik kan niet zeggen dat ik weet hoe het voelt. Ik heb wel lang de vraag gekregen wil je geen kinderen? Mijn antwoord was dan vaak, ja heel graag maar met alleen mijn eitje gaat dat m niet worden.

  Je kan proberen mensen aan het denken te zetten met je antwoord. Want volgens mij beseffen mensen soms niet eens wat ze vragen ( waarschijnlijk me included🙈). Het lijkt me aan de andere kant ook lastiger te vragen van joh lukt het niet om kinderen te krijgen dan in de trant van komt er geen tweede.

 • wildflower

  ❤️ De stagiaire kan je weinig aan doen, die is er om te leren. Maar waarom zou je niet eens nadenken over eerlijk antwoorden? Anders blijft de cirkel gaande, als mensen een keer een onverwachts antwoord krijgen gaan ze er misschien over na denken. Misschien iets in de trant van: "Oh, wat fijn dat het bij jullie zo makkelijk ging! Ik wou dat dat hier het geval was, maarja.." en dan weer vrolijk verder met het volgende onderwerp? Zoiets zou wel gaan leven bij mensen, zonder dat jij of hun zich opgelaten hoeven te voelen. Als iedereen normaal antwoord op hun (eventueel) kwetsende vragen, komen ze er tenzij ze het zelf meemaken nooit achter.

 • Loetje20

  Ik hoop dat ik ooit dat kan doen! Petje af als je zo stoer dat kan zeggen 🌹Eerlijk waar!!! . Ik wilde dat wel maar ik kan dat niet. ( nog niet). Vind zo moeilijk om over mezelf ( vooraal problemen) te praten. Ik Ontwijk stiekem dat als ik zeg hoe het zit dat ze gewoon verder vragen gaan stellen. 😩 Onze beste vrienden en dichtbije familie weet van alles.

  De enige keer die echt vertelde aan een minder close iemand was zoiets van: oh die probleem hebben we gelukkig niet ( en met de hand op de buik van haar derde kind die onderweg was). Ik heb natuurlijk wel wat van gezegd hoor maar

  Die gevoel wil ik nooit meer 😔

 • wildflower

  Och, wat moet zo'n opmerking pijn gedaan hebben! Als je wel bovenstaande durft te proberen, denk ik niet dat je het moet zien om over jou problemen praten. Ik denk ook niet dat mensen er snel op verder durven te gaan. Je moet het meer zien als mensen voor het eerst laten weten dat dat soort vragen niet altijd fijn terecht komen, zodat jij of anderen in de toekomst ze niet opnieuw krijgen. Als je op elk van die vragen een standaard "afkap" antwoord klaar hebt, ga je daarna vrolijk door alsof er niets is gebeurd. Ik denk dat je dan de eer lekker aan jezelf kan houden, anders voelt het als de ene rotopmerking na de andere..

 • Mama-van-meisje

  Heel naar voor je dat je dat mee moet maken. Wat betreft die vragen van mensen. Dat is gewoon intresse/fatsoen waaruit mensen dat vragen. Je praat met iemand en kinderen is wat je met bijna iedereen overeenkomt en daarom een 'veilig'topic. Het vertellen dat je gelijk zwanger bent. Somige mensen zijn gelijk zwanger en dat houd hen bezig met familie planning. Men zegt dat echt niet om.je te kwetsen of zichzelf als beter af te schilderen. Als het pijn doet wat mensen zeggen geeft dat aan. Ik durf te wedden dat je dan geen vragen meer krijgt. Niet zwanger kunnen worden is verschrikkelijk maar laat jezelf er niet door verbitteren.

 • Loetje20

  Ja, ik heb op een van een ander manier een gevoel dat de mensen me zielig gaan aankijken en zeker moeite om over problemen te praten( ik denk ook culturele kwestie snap je? ) . Een keer heb ik eerlijk tegen iemand verteld dat het niet lukte en haar antwoord was: “ ja schat, die probleem hebben we niet he!? “ ( ze hebben 3 kinderen waarvan 1 zwanger geworden tijdens een kanker behandeling) . Dus daarom 😣

 • Mama-van-meisje

  Dat is inderdaad wel een hele harde opmerkingen inderdaad.

 • Zeldawarrior

  Het is ook verschrikkelijk moeilijk om daar goed mee om te gaan. Veel mensen nemen aan dat je een kind 'neemt' en dat het moeilijker is om een zwangerschap te voorkómen dan om zwanger te worden. Eigenlijk zouden ze dit mee mogen nemen in sexuele voorlichting: dat het niet bij ieder stel vanzelfsprekend is en dat je dus op een tactvolle en respectvolle manier moet omgaan met elkaar. Sterkte. ❤

 • Loetje20

  Precies dat!!!! 🌹

 • Vlindermoeder

  Gewoon eerlijk antwoord geven. Dat zorgt dat mensen gaan nadenken

 • Loetje20

  Ik wil niet dat de mensen me zielig vinden snap je? Vooraal als ik aan het werken ben bij iemand die net is bevallen. Ik heb best veel moeite om mijn problemen te delen. 😕

 • Vlindermoeder

  Dat je het op je werk niet zegt vind ik logisch, maar tegen bekenden kan het toch wel? Mensen bedoelen er vaak niets mee en zeker als je wel heel vruchtbaar blijkt te zijn, dan sta je niet stil bij evt problemen. Begrijp je wat ik bedoel?

  Ik kreeg overigens de vraag andersom. Ik was zwanger van een twee-eiige tweeling en mensen vroegen vaak of het via ivf was 😳 Sowieso vind ik niet dat je dat vraagt, maar ik gaf altijd een gevat antwoord. Ook als mijn man weer een schouderklopje kreeg, omdat hij 'zo goed raak had geschoten'. Uhm... als ik niet twee eitjes had, dan zouden we sowieso geen twee-eiige tweeling krijgen 😅 Dan gaan mensen nadenken.

  Ik hoop voor jou dat er een moment komt dat je ook eerlijk of gevat kunt antwoorden. Dat geeft ook een beetje rust 😘

 • Jlbshvl

  Ik denk dat als jij helder en zelfverzekerd een eerlijk antwoord geeft, mensen je niet zielig zullen vinden maar je een oprecht gesprek kan openen en mensen zullen denken, wauw die staat sterk in haar schoenen en bewondering voor je zullen hebben!🌷 Zeker gezien je beroep waar je elke keer weer in aanraking komt met mensen die wel "dat geluk" hebben!🍀


1 2