Pril zwanger en angsten

Hoi,

Vind t moeilijk om dit te delen maar ben toch benieuwd of jullie nog ervaringen of tips hebben.
Ik heb in het verleden een keer een psychose gehad, voornamelijk ingegeven door stress.
Ik slaap m'n hele leven al mega slecht en dan draai je op een gegeven moment gewoon door.
Heb daarom ook heel lang gewacht met kinderen, wist niet of ik het wel aan zou kunnen en wil gewoon een goede moeder zijn. Maar goed, inmiddels ben ik al jaren stabiel,slaap redelijk en heb een goede stressvolle fulltime baan die ook heel goed gaat.
Sinds ik zwanger ben merk ik dat m'n angsten weer terugkomen. Ben enorm bang voor een miskraam, ook gezien m'n leeftijd en de HSG die ik 2 dagen voor de bevruchting heb gehad.
Ik slaap sinds ik het weet nauwelijks. Nachten lig ik te piekeren en ben ik me bewust van m'n lichaam. Medicatie heb ik hier wel liggen maar durf ik niet te nemen omdat ik bang ben dat het slecht is voor de baby.
Ben ook heel blij en vind t spannend, ook daardoor slaap ik slecht.
Mn man wordt gek van me. Ben al naar de dokter geweest maar die nam het niet zo serieus en vond dat ik gewoon moest ontspannen. Dat is makkelijker gezegd dat gedaan. Ben zo bang dat deze stress een miskraam veroorzaakt.
Jullie nog tips, ervaringen of ideeen?

800 x gelezen, 1

reacties (13)


 • trotsemoeder123

  Vervelend joh. Kan een haptotherapeut wellicht iets voor je betekenen? Of anders naar de pop poli? Jezelf ook steeds de vraag stellen: wat is het ergste dat er kan gebeuren? En als dat gebeurt wat dan ..? Heb je er invloed op? Dan kan je doen waar je invloed op hebt. Heb je er geen invloed op ..? Dan gedachten opschrijven en loslaten..

  Enne gefeliciteerd!

 • Femfem157

  Heftig, maar heel begrijpelijk.

  Ik zou de verloskundige bellen, een afspraak maken en eventueel kan zij je helpen met verdere hulp.

  Veel sterkte en gefeliciteerd met je zwangerschap 🍀😘

 • Bibapoes

  Ik kan je niet zoveel tips geven, maar wel dat die hsg niks uit maakt! Je bent daardoor juist vruchtbaarders. Mijn eerste zwangerschap duurde even en na een hsg had ik 2 weken later een positieve test. Gezonde jongen van 2,5 jaar!

 • Liza37

  Ah fijn om te horen! Lees best vaak dat mensen een miskraam krijgen als ze direct zwanger zijn na HSG. Maar misschien lees ik teveel ;) dankjewel voor je reactie!

 • Jana001

  Hey.

  Wat vervelend dat je zo met die angsten zit. En dat je arts je niet serieus neemt.

  K heb een vriendin die een tijdje heeft geworsteld met psychoses. En ook voor haar kan de angst om opnieuw zo diep te gaan haar nu erg veel angst aanjagen.

  Maar het blijft toch hele goed gaan. Zelfs na wekenlange slechte nachten even geleden.

  Die slapeloze nachten zijn denk ik niet alleen toe te schrijven aan bezorgdheden.. het is ook echt typisch aan het begin van de zwangerschap zo. Ik slaap ook erg slecht. Heb de hele nacht liggen woelen. Mijn gedachten kwamen niet tot rust ook al was er niet specifiek iets. Misschien helpt het als je je voor ogen houdt dat dat dus normaal is en het er bij hoort.

  Ook ben ik erg bezorgd.. meerdere miskramen achter de rug.. elk krampje voel ik.. alle symptomen analyseer ik. Maar dat probeer ik nu stop te zetten.

  De gedachten komen, die kan je niet tegen houden. Maar wel wat je ermee doet. Probeer te bedenken dat je nu zwanger bent.. en al die bezorgdheden zijn maar giswerk. Dus hou je vast aan wat voor nu waar is. Loopt het toch anders krijg je dan daar de kracht wel voor. ❤️ hopelijk hebben we over een kleine 8 maandjes beide onze kleintjes om mee te knuffelen 🥰

 • Liza37

  Gefeliciteerd met je zwangerschap! Lopen we bijna gelijk. Dankjewel voor je reactie, stelt mij wel enigszins gerust, zullen idd wel meer mensen zijn die de eerste weken slechter slapen. Het is ook nogal wat en enorm spannend! Zou zo mooi zijn als we allebei een kleintje hebben over 7,5 a 8 maanden ❤️❤️❤️❤️ Geniet van je zwangerschap!

 • LuveMyFamily

  gefeliciteerd met je zwangerschap♥

  ik heb een zoon van bijna 11

  en na 34 rondes zijn we eindelijk zwanger van baby 2♥

  ik snap je gevoel ben ook echt heel bang en onzeker en alles voelt weer nieuw

  hoop voor je dat je toch je rust kan vinden voor jou en je kleintje en dat je ervan kan genieten

 • Beukenblaadje

  Gefeliciteerd met je zwangerschap! En wat vervelend dat je je zo voelt zeg!! Jammer dat de dokter je niet serieus neemt.... Er zijn zat vrouwen met een geschiedenis van psychische klachten, die weer (deels) die klachten krijgen in de zwangerschap, en er zijn veel vrouwen die voor t eerst tijdens of na de zwangerschap klachten krijgen. Dat is akelig maar er is dan ook voldoende hulp voor. Ik zou je door de verloskundige door laten sturen naar de dichtsbijzijnde POP-poli. Met je klachten plus voorgeschiedenis lijkt me dat een heel logische doorverwijzing. Daar zijn ze gespecialiseerd in dit soort klachten en kunnen ze kijken wat er verder nodig is om je beter te laten voelen en fijner door de zwangerschap en kraamtijd heen te komen. En ze zijn ook gespecialiseerd in welke medicatie geschikt is icm zwangerschap en evt later borstvoeding. Echt, je hoeft het allemaal niet alleen te doen! Het is soms zoeken naar de ingang voor de juiste hulp maar die is er echt.

  Hoop dat je die snel vindt en het vertrouwen in je zwangerschap mag groeien.

 • Baby.wens

  Heb je al een verloskundige gebeld? Zo nee, ik zou die zo snel mogelijk bellen en dit voorleggen bij haar, zij kan je eventueel door sturen naar de pop poli en eventueel kunnen ze je medicatie voorschrijven die je mag gebruiken tijdens zwangerschap, mocht jij dat zelf willen/aandurven.

  Mocht je al wel gebeld hebben en je afspraak duurt nog een aantal weken, even vragen of je eerder zou mogen komen en dan in grote lijnen even vertellen waarom.

 • Liza37

  Goede tip, dank! Nog niet gebeld, omdat ik al bij ziekenhuis liep heb ik daar m’n eerste echo gepland met 8 weken pas.

 • Baby.wens

  Het ziekenhuis dan bellen! Zij kunnen je ook doorverwijzen.

 • Dibbus

  Ja helemaal mee eens, hier is de POP-poli just voor. Ik heb af en toe met ze samen gewerkt toen ik werkte op een afdeling voor depressie.

 • Vlindermoeder

  POP-poli of psycholoog. Overleg even met degene die je de medicatie heeft voorgeschreven of je de medicijnen kunt nemen