Borstvoeding, menstruatie en zwangerschap

Hoi lezers,

Vraagje. Ik heb een dochter van 6 maanden en geef borstvoeding. Op dit moment kolf ik overdag en in de nacht voed ik live.
In totaal ongeveer 6 voedingen op een dag met overdag ongeveer 3 uur ertussen en in de nacht wat langer.
Ik ben nog niet ongesteld geweest.

Ik vraag mijzelf af of er hier mensen zijn met een vergelijkbare situatie die zwanger zijn geraakt.
Op dit moment twijfel of ik zwanger kan zijn, maar ik heb nog geen test gedaan omdat ik denk dat de kans vrij klein is.

627 x gelezen, 2

reacties (16)


 • Charliecharlie

  Als je geen ovulaties hebt kan je niet zwanger worden. Ik heb de luxe m’n ovulaties te voelen en dus tijdens m’n borstvoedingsperiodes ook heel duidelijk te hebben gevoeld wanneer m’n eerste ovulatie en dus menstruatie weer kwam (als in op de dag af weer weten wanneer maandverband moest meenemen, i-de-aal 🤣). Bij zoon 10 mnd (paar weken nadat nachtvoedibg stopte kreeg ik weer eisprong). Bij dochter 12 mnd.

  Maar als je ovulatie niet voelt kan het natuurlijk zo zijn dat je bij je eerste eisprong meteen weer zwanger bent geraakt en dus niet ongesteld. Sommigen krijgen ondanks zeer regelmatig (nacht)voeden alsnog snel weer ovulaties. Doen jullie het wel veilig?

  Ik zou zeggen: haal een paar testen in huis en doe voor je gemoedsrust zo nu en dan een test. En gebruik condooms of andere anticonceptie (tot je toe bent aan de volgende).

 • Mamasgirls

  Mijn eerste dochter live gevoed , ongesteld na 12w vervolgend 3keer een cyclus gehad en vervolgens 1 jaar niet. Toen weer een jaar wel iedere maand een cyclus.

  Ik heb mijn dochter 2,7j gevoed waarvan de laatste 3 maanden enkel nacht nog was. Raakte daarna zwanger toen ze 2,4j was helaas miskraam. Vervolgens direct er na opnieuw weer zwanger toen was ze 2,5j. Ik gaf toen enkel nog in de nacht. En met 2,7 jaar volledig afgebouwd.

  Bij mijn dochter 21juli bevallen zojuist 8w nadien alweer ongesteld en goed op verzoek live

 • Jojo91

  Ik was volop aan het voeden toen ik (2x)zwanger ben geraakt. Mn cyclus kwam laat op gang, pas na 14 en na 16 maanden.

 • Liselott

  Ik gaf minimaal elke 3u voeding life.. geen enkele x langer er tussen en toch 6 weken na bevalling ongesteld.. thank god want 2 weken ervoor sex gehad..

  Erna nog ruim 2 jaar weggebleven weer dus ben heel blij dat alles lijkt te werken weer!

 • Nog-even!

  Mijn eerste menstruatie was vaak rond de 6 maanden. Dat betekent dat ik 2 weken daarvoor mijn eerste eisprong had. En dan kun je zwanger raken...

 • AshleyJessy

  Kan zomaar, als je een eisprong hebt gehad 2 weken geleden 😌

 • Lady-Whistledown

  Kennis van mij is dit overkomen door geen anticonceptie te gebruiken. Ook met borstvoeding kan je gewoon ovuleren en zoals je wel weet, gaat aan een menstruatie een eisprong vooraf. De kans op zwangerschap tijdens de lactatieperiode is wel wat kleiner, maar zeker wel aanwezig. Dat is ook wat de verloskundige/arts aan iedere kraamvrouw vertelt dus ik vertel hier toch niets nieuws.

  Zou zeker een test doen.

 • Jvb

  Ik zou er niet vanuit gaan dat er minder kans is, onbeschermde seks betekent gewoon kans. Borstvoeding is geen anticonceptie dus je cyclus kan gewoon weer opstarten en je eisprong volgt voor je menstruatie dus je weet het pas als je al vruchtbaar bent geweest. Wat je lichaam na de vorige zwangerschap deed, zegt niets over nu. Dus ik zou wel evem die zwangerschapstest doen, en als je niet zwanger wil raken, toch anticonceptie regelen.

 • Chudo

  Waarom twijfel je of je zwanger kan zijn?

 • Vlindermoeder

  Als je onbeschermde seks hebt, dan kun je zwanger zijn. Het geven van borstvoeding is geen anticonceptie ☺️

 • Summer89

  Als je borstvoeding geeft, is de kans dat je een eisprong krijgt kleiner. Zeker als je ook nog nachtvoedingen geeft. Maar het kan dus wel, en dus kun je ook zwanger raken.

  Omdat de eerste eisprong 2 weken vóór je eerste menstruatie komt, is of je wel of niet menstrueert geen goede maatstaf of je wel of niet vruchtbaar bent.

  Succes met testen!

 • Kwebbel92

  Dank voor je bericht. Ik verwacht dat ik eerder niet zwanger zal zijn, dan wel. Bij mijn eerste werd ik pas ongesteld nadat ik gestopt was met kolven en dat was rond 10 maanden. Dus de eerste menstruatie verwacht ik nog niet. Ik wacht het even af en doe bij twijfel toch een test.

 • AshleyJessy

  Tja elke keer kan dat anders zijn toch?

  Je kan niet van binnen kijken ..

 • Summer89

  Tsja, volgens mij is dat geen garantie dat ook nu je cyclus zo lang weg blijft.

 • flierefluiter

  In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. Stom cliché, maar ook in dit geval wel heel erg waar. De geschiedenis hoeft zich totaal niet te herhalen. Als jullie onbeschermde seks hebben gehad is er altijd een kans. Doe 3 weken na de laatste keer onbeschermde seks een test en je hebt je antwoord. En indien geen actieve wens: anticonceptie gebruiken :)

 • Kwebbel92

  Dank voor je bericht. Ik verwacht dat ik eerder niet zwanger zal zijn, dan wel. Bij mijn eerste werd ik pas ongesteld nadat ik gestopt was met kolven en dat was rond 10 maanden. Dus de eerste menstruatie verwacht ik nog niet. Ik wacht het even af en doe bij twijfel toch een test.