Verband tussen miskramen en trage schildklier?

Hi meiden,

Ik ben helemaal nieuw hier, dus mocht ik iets niet goed doen laat mij dit vooral weten!
Momenteel zit ik in mijn vierde miskraam binnen een jaar tijd, er is tot nu toe nog geen oorzaak gevonden.
Al de miskramen vinden plaats tussen de 4 en 5 weken, ik heb nog nooit een goede echo gehad met ook maar enig teken van een zwangerschap.

Momenteel hebben mijn man en ik ook het chromosoom onderzoek lopen en ben ik geprikt op stollingsafwijkingen en antistoffen, hier krijg ik komende woensdag de uitslag van.

Ik ben 28, heb diabetes type 1 en een trage schildklier. Mijn diabetes is onder controle en ik heb groen licht voor een zwangerschap.
Waar ik twijfels bij heb zijn mijn schildklierwaardes, die zijn: tsh 4,3 en vrij t4 15,5.
Volgens de internist is dit prima. Ik heb zo veel wisselende verhalen gelezen dat ik het zelf niet meer weet.

Heeft iemand hier ervaring mee?

1104 x gelezen, 5

reacties (16)


 • Scheirischa

  Tsh moet rond 1 zijn voor een zwangerschap of kinderwens. Hier hashimoto en internist en gynaecoloog hamerden hierop. Sowieso is je waarde te hoog, en al helemaal met medicatie! Niet-zwanger raden ze hier max 2,5 aan (België). Bij een hogere waarde, sleutelen ze steeds aan de hoeveelheid medicatie bij mij. Lees hier wel vaker dat ze in Nederland heel relaxed omgaan met schildklierwaardes, helaas...

 • Essmee

  Ik kwam er per toeval achter dat mijn schildklier te traag werkte toen we voor onderzoeken naar het ziekenhuis gingen, ik raakte helemaal niet meer zwanger na een miskraam. Toen zeiden ze ook dat het niet de reden kon zijn, maar ik heb wel medicatie gekregen (levothyroxine) en elke keer bloedprikken om tsh en vrij t4 te checken. Van de eerste eisprong na goede bloedwaardes raakte ik blijvend zwanger. Toeval? Kan.. Maar ik lees en hoor eigenlijk niet anders dan dat het echt wel invloed kan hebben, ook op miskramen!

 • Kim0607

  Dit lees ik dus ook echt veel! Vrouwen die blijvend zwanger raken na een goede instelling. Ik slikte bij de tsh waarde van 4,3 al 100mcg, en moest bij de zwangerschappen 150mcg slikken. Ik testen vrijdag de 13e positief en kreeg een miskraam op de 18e, maar ben die 150 mcg maar door blijven slikken uit eigen beweging, ben benieuwd bij het volgende bloedonderzoek wat voor invloed dat zal hebben!

 • Kim0607

  Dit lees ik dus ook echt veel! Vrouwen die blijvend zwanger raken na een goede instelling. Ik slikte bij de tsh waarde van 4,3 al 100mcg, en moest bij de zwangerschappen 150mcg slikken. Ik testen vrijdag de 13e positief en kreeg een miskraam op de 18e, maar ben die 150 mcg maar door blijven slikken uit eigen beweging, ben benieuwd bij het volgende bloedonderzoek wat voor invloed dat zal hebben!

 • Pinkl@dy

  Ik had zelf voor m'n zwangerschap juist een tsh waarde die wat laag was (tsh 0.35 en vrije t4 ergens tussen 10-12)

  Dit vonden ze geen reden voor zorg en volgens huisarts en gyneacoloog geen reden voor de miskramen (heb 7 miskramrn gehad).

  Ik ben uiteindelijk naar Gent gegaan en daar vonden ze het op het randje en zeker iets om in de gaten te houden. Overigens moest ik ook 3 dagen na m'n eisprong starten met progesteron. Bij een positieve zwangerschapstest doorslikken tot 12 weken. Dit heb ik bij de laatste zwangerschap gedaan en dit ging goed.

  Maar... lang verhaal kort. Ik ging dus weer naar Nederland en heb er op aangedrongen dat ze m'n schildklierwaarden tijdens m'n zwangerschap moesten testen. Wat bleek, m'n schildklier was veel te snel gaan werken. Ze dachten dat het door de zwangerschap kwam. Rond 28 weken was m'n schildklier veel te traag (krijg nu medicatie) en is het hoogst waarschijnlijk toch niet door de zwangerschap.

  Terwijl ik al die tijd zelf vermoedde de schildklier de boosdoener was van de miskramen.

  Heel veel sterkte! Hopelijk heb je snel een goede zwangerschap

 • 10048Female

  Vraag ook om je progesteron waardes te laten meten. Als die te laag zijn kan je ook vaak miskramen krijgen. Want dat is dan vooral omdat de innesteling niet goed gaat.

 • Nijntje92

  Wat naar om te horen! Ik heb er zelf ook 4 gehad. In NL vinden ze al snel iets prima is mijn mening. Ik ben toen in Duitsland geweest bij Cuypers en Cuypers (Nederlandse artsen) en zij hebben alles onderzocht. Een schildklierwaarde van 3,2 had ik. Dat vinden zij veel te hoog. Ze zien m het liefst rond de 1 voor een zwangerschap. Ik geloof erin dat ik door de schildkliermedicatie en aspirine (voor bloedstollingsafwijking die ook naar voren kwam) een gezonde dochter na alle ellende heb mogen krijgen. Dus mijn tip: schakel hun in als je het niet vertrouwt.

  Heel veel sterkte.

 • Kim0607

  Lief, dankjewel! Ik vind het ontzettend naar om te horen dat je hetzelfde hebt meegemaakt, gelukkig heb je je dochter uiteindelijk in je armen kunnen sluiten! Ik krijg woensdag de uitslag van het bloedstollingsonderzoek, ben benieuwd wat daar uit gaat komen. Ik kijk woensdag nog even de afspraak bij de gyn aan om te kijken wat ze daar zeggen van de waarden, maar daarna ga ik eens naar Cuypers en Cuypers kijken, bedankt voor je tip! Ik moest bij de zwangerschap waar ik nu de miskraam van heb, de levothyroxine verhogen naar 150mcg, denk dat ik die voor nu maar even preventief door blijf slikken..

 • Nijntje92

  Ik zou denk ik ook gewoon die 150 mcg hebben doorgeslikt denk ik. Ik heb sowieso de hele tijd die medicatie ingenomen en bloed laten prikken, ook na de bevalling. Ik kan het niet bewijzen en Cuypers ook niet, maar toch heb ik een sterk gevoel dat het door die twee medicijnen gelukt is. Die schildklier is echt megabelangrijk.

  Heel veel geluk!

 • MamaRosali

  De tsh-waarde moet tussen de 0,4 en 4,0 zijn. Daar zit je dus iets boven. Nu zal dat voor een internist geen alarmerende waarde zijn. "Voor vrouwen met een kinderwens wordt geadviseerd een waarde aan te houden tussen 0,4 en 2,5 omdat dit ook de waarde is die tijdens een zwangerschap aangehouden moet worden." Is de eerste beste informatie die ik kan vinden (bron website van een ziekenhuis als voorlichtingsmateriaal). Ik zou het dus wel even aan je gynaecoloog voorleggen. Of dit verband houdt met je miskramen weet ik natuurlijk niet, ik heb er sowieso weinig verstand van. Maar een betere waarde lijkt me wel betere kansen geven.

 • Kim0607

  Bedankt voor je tip! Ik had hier al een vreemd gevoel over. Ik heb een week of 4 geleden een telefonisch gesprek aangevraagd met mijn internist omdat ik twijfels had bij mijn schildklierwaardes, maar volgens hem was het prima voor een zwangerschap. Al had ik mijn twijfels, ging ik maar uit van zijn expertise. Ik ga het woensdag eens opgooien bij de gynaecoloog!

 • MamaRosali

  Mijn persoonlijke ervaring is dat internisten het bereik van (bloed)waardes enorm ver uitrekken en alles normaal vinden. Maarja, mijn slechte ervaringen gelden vast niet voor alle internisten in Nederland;)

 • mw-1988

  een tsh van 4,3? Klopt dat wel? Dat zou ik wel heel raar vinden want dan werkt je schildklier echt te langzaam volgens mij. Als je al medicatie slikt is het wenselijk dat hij onder de 2 zit. Toen ze bij mij erachter kwamen dat de schildklier te langzaam werkte zat hij op 4.8. Ik zit nu steeds rond de 0,5 met medicatie en daar voel ik mij goed bij. Vrije t4 is wel goed

 • Kim0607

  Volgens mij wel, teminste, dat is wat ik de laatste keer heb opgeschreven...Ik slik nu ongeveer 2 jaar 100 mcg levothyroxine. Hoeveel mcg slik jij als ik vragen mag?

 • mw-1988

  Met medicatie is dat al helemaal geen goede waarde. Dat snap ik echt niet. heb je ook klachten erbij passen?

  Ik slik nu ene dag 137 en andere dag 150. Ben vanaf vorige zwangerschap weer onder controle bij internist en minstens elke 3 maanden controle. Ik zal echt meteen contact opnemen met gynaecoloog of de huisarts, die weet ook hoe de waardes moet zijn.

 • Kim0607

  Ik had echt mijn eigen gevoel moeten volgen.... ik had in eerste instantie de poli gynaecologie gebeld, maar die verwezen mij weer terug naar de internist. Toen mocht ik op mijn eigen aandringen opnieuw bloedprikken en daar kwam die 4,3 uit, was volgens hem helemaal prima voor een eventuele zwangerschap, hij wist ook al lang voor we zijn gaan proberen van de wens af. Als dit het "enige" probleem van de miskramen zijn, zou ik daar wel echt gigantisch van balen en had het mij misschien het verdriet kunnen besparen. Ik ga maandag de huisarts maar eens aanhaken!