Hoe reageerde jouw kind op de verhuizing?

Wij zijn een kleine week geleden verhuisd en gestart met verbouwen.
We hebben een dochtertje van ruim 2. Vooraf boekjes voor gelezen en verteld wat er gaat gebeuren, al snapt ze het natuurlijk niet.
Nu merk ik dat het (logisch) een flinke weerslag heeft op haar. Ze slaapt prima, dat scheelt. Maar overdag is ze zo aan het zoeken naar grenzen, huilen om alle geluiden mijn man en collega's maken met de apparatuur.
Als een van de oma's komt dan klampt ze die aan en wil ze met ze mee naar hun huis.

Ik weet dat ze zal moeten wennen, ik neem haar regelmatig even mee weg van de zooi naar een speeltuintje etc.
Maar hoe reageerde jouw kind? Hoe lang duurde het?
En heb je nog tips?

Ik vind het vooral zo sneu dat ze weg wil en dus (voor mijn gevoel) liever bij oma is dan bij ons.. 😭
Natuurlijk ligt het genuanceerder en is het bij oma vooral gezelliger dan hier maar ja. Gevoelens he.

1263 x gelezen, 2

reacties (19)


 • mijn~meisje

  ik verdraag het ook niet als ik non stop herrie om me heen heb. Ik raak dan ernstig overprikkeld Of steeds vreemde mensen om me heen waar ik rekening mee moet houden. Ellende.

  Laat haar gewoon wat vaker bij opa en oma zijn als het kan. Rust zoeken en vooral ook vinden is echt niet erg.

 • Maartje07

  Ik denk dat het met name aan de verbouwing ligt. Dat geeft onrust.

  Wij verhuisden 6 jaar geleden met toen 3 kinderen, waarvan de jongste net 2 was. Zij is een gevoelig meisje, wat toen erg veel baat had bij rust en regelmaat. Maar voor haar was de verhuizing geen enkele moeite. Verliep prima.

  Maar we verhuisden wel naar een huis wat toen af was na 3 weken klussen.

 • MM-mom

  Wij zijn geëmigreerd met een kind van 2

  en een zoontje van 4 maanden.

  Leven nog steeds in een puinhoop na 6 maanden maar de jongens doen het hier echt super! Merk totaal geen verschil qua omschakeling, oid.

  Dus heb eigenlijk geen tips voor je.

  Ik denk dat ze vooral veel liefde en aandacht nodig heeft, of het nu van jullie is of van oma.

  Komt vanzelf echt wel goed hoor!

 • Amatullaah

  Verhuizen brengt een hoop stress voor kinderen mee. Wij zaten in een heel onzekere tijd toen mijn zoontje net 2 was, uitzicht op dakloosheid en de eerste dat we gingen verhuizen heeft hij de hele nacht overgegeven. Hij went wel snel maarja.. was echt zielig.

  En dat over oma.. mijn zoon van 7 heeft dat sinds zn 2de al, hij wil liever daar wonen. Want mn schoonouders doen echt hun uiterste best om het naar hun zin te maken, pannenkoeken voor ontbijt, naar een geweldige speeltuin, lekker avondeten zonder groente. En dat vind ik ook heel leuk, een keertje is allemaal niet erg maar hij wil niet geloven zodra hij daar gaat wonen dat het ook niet elke dag rozengeur en maneschijn is..

  De laatste keer dat hij thuiskwam, toen was hij 6 na een nacht slapen. Hij heeft de hele dag gehuild omdat hij terug wilde, en man wat deed dat een deuk in mijn zelfvertrouwen maarja.. ik doe mijn best en meer kan ik niet 🙈

  Het kan best zo zijn dat je zoontje gewoon goed klikt met oma, want jij hebt ook een bijzonder klik met vriendinnen dan met bv collegas, mensen verschillen allemaal. We zoeken ons maatje bij wie we ons goed voelen

 • Soof16

  Wonen in een verbouwing is zo ontzettend onrustig voor mensen, laat staan voor kleine kinderen. Het zoeken naar grenzen denk ik heeft eerder daarmee te maken dan met de verhuizing. Ze heeft je echt hard nodig, ondanks dat ze dat misschien niet op een handige manier duidelijk kan maken. En het huis van opa en oma heeft geen verbouwing en is bekend dus een veilige en stabiele plek op het moment, logisch dat ze daarheen wil.

  Accepteer dat ze dat nu nodig heeft, veiligheid, stabiliteit en rust zoekt. Jullie zijn ook druk waarschijnlijk, juist terwijl zij die aandacht nodig heeft (mijn dochter kan zo klieren op dagen dat ik dat zo niet trek- oorzaak: ze voelt dat aan en wil gezien worden, er gewoon mogen zijn en even aandacht van mama zonder dat mama in de tussentijd met nog 3 andere dingen bezig is. Als ik me verzet hebben we samen een kutdag. Neem ik tijd voor de onderliggende behoefte, scheelt dat zoveel in gedrag!)

  Ga lekker de deur uit, laat haar lekker bij opa en oma of ergens spelen. Het komt (als de verbouwing klaar is) echt wel goed.

 • Joep95

  Thanks! 😘

 • Tweede83

  Geef haar gehoorbescherming.. een hele mooie roze. Als het haar zeer doet aan de oren of als ze lekker wil spelen kan ze die nog op haar hoofd zetten. Scheelt ook heel veel prikkels voor haar. Bouwgeluiden de hele dag door kunnen voor kleine kinderen heel intens zijn en zeker als ze dat in het oude niet heeft gehad. Wij gingen 3 jaar geleden in een woonunit ivm grote verbouwing. Dit gaf wel wat onrust in het begin. Geluiden iets minder heftig omdat we er niet in woonden. En sommige kids zijn heel gevoelig hiervoor.

 • Joep95

  Heeft ze, zelfs roze haha! Ze wilde er niks van weten maar toen ze gisteren zag dat papa ze ook op had (die waren dan weer niet roze), werd het interessanter. Morgen ga ik het weer proberen, scheelt haar een hoop herrie als ze het op haar koppie laat zitten. 🙂

 • Mamsievan3

  Vanaf dag 1 helemaal prima. M’n kids waren toen 1,5, 5,5 en 7 maar die van mij zijn heel makkelijke die slapen ook overal prima (vakantie, auto, opa en oma, opvang etc).

 • Joep95

  Ja de grap is dat ze prima slaapt idd, overal. Maar meer overdag onrsutig, ach dat komt ook wel weer goed. Ooit is de verbouwing klaar. 🤓

 • Pinkl@dy

  Onze oudste reageerde heel goed op de verhuizing. Niets geks gemerkt.

  Haar papa daarentegen ging op error 🤣

 • Joep95

  Hahahaha dat kan natuurlijk ook nog. 😆

 • Charliecharlie

  In het begin zei hij (net 2 toen) steeds: wanneer gaan we naar huis? Maar hij was wel heel snel om uiteindelijk hoor. Voordeel was dat wij al het grote werk al gedaan hadden voor we daadwerkelijk verhuisden. We zaten er dus vrij snel kant en klaar in :)

  (Was maar goed trouwens want na drie weken is zn zusje geboren, dát was wel wennen ;)).

 • Joep95

  Ha, ja een kindje er bij is ook een dingetje voor de rest van het gezin.

  Hier dus echt nog wel even flink verbouwen maar merk dat ze vandaag al wel wat rustiger is en lekker buiten in de tuin rommelt. (Die we dus nu eindelijk hebben, het kind gaat er op vooruit, al heeft ze het nog niet door 😉)

 • Jvb

  Denk dat het vooral de verbouwing is. Dan voelt een nieuw huis niet als een nieuwe eigen plek. Ik ben 2x met kleine kinderen verhuisd, naar het buitenland en weer terug, en dat was eigenlijk met een dag of wat wel gewend voor iedereen.

  Probeer toch echt haar eigen plekjes te maken (slaapkamertje, speelhoekje in de woonkamer, kapstokje voor haar jas, etc) en haar leventje zoveel mogelijk normaal door te laten gaan. Creëer ook rust, stop bijvoorbeeld op een bepaalde tijd met klussen. Je wil natuurlijk zsm door, maar zij heeft het misschien wel nodig dat de boel iets vertraagd en er wat meer ruimte komt. Zijn je man en jij ook allebei druk met de verbouwing? Dan toch wat meer tijd voor haar vrij maken. En houd een vaste dagindeling met haar aan. Dan weet ze wat beter wanneer ze weer uit de herrie kan, dan wordt het meer voorspelbaar.

 • Bibapoes

  Hier is het heel vlot verlopen de verhuizing. We hebben hem eigenlijk helemaal niet voorbereid erop, alleen een paar keer meegenomen met kijken. Maar een verbouwing is minder fijn. Wij zijn nu ook wat dingen aan het verbouwen en mijn zoontje vindt het geluid echt niet fijn. Dan gaan we lekker buiten spelen of iets anders doen. Maar het wennen aan het huis was zo gebeurd.

 • Nog-even!

  Ik vermoed dat ze graag uit de herrie wil zijn. Besef dat herrie voor een kleintje heel moeilijk te filteren is en erg naar kan zijn. Een kind kan daar echt schrikkerig van zijn. Ik zou idd kijken of je met haar ergens kunt zijn, waar ze minder last van de geluiden heeft. Een verbouwing is ook geen fijne plek om in te moeten wonen. Probeer je in haar in te leven ipv je afgewezen te voelen

 • Anne1989

  Misschien reageert ze ook op de verhuisstress van papa/mama.. verhuizen is namelijk altijd stressen.. komt wel goed!

 • Jojo91

  Hier werd er amper op de verhuizing gereageerd met die leeftijd. Maar ook op vakantie gaan gaat hier goed, dat is ook een andere omgeving Ik kan me haast niet anders voorstellen dan dat het snel went hoor. Jullie zijn er en waarschijnlijk ook haar speelgoed en jullie bekende meubels, dus het voelt vast snel vertrouwd.