Ik ben niet gek

In mijn vorige zwangerschap was ik de hele zwangerschap enorm vermoeid. Ik wilde heel graag maar mijn lijf werkte niet mee.
De spieren waren extreem zwaar en pijnlijk bij gebruik. Ik had lang spierpijn, was snel buiten adem, ik kon op een gegeven moment niet eens meer opstaan of vanuit hurk omhoog komen.

Elke keer bij de verloskundige gaf ik dit aan. En elke keer werd gezegd: het hoort erbij, je bloedsuiker had een dip, je hebt een lage bloeddruk en dat is heel normaal. Neem een dropje en heb altijd dextrose bij je en rust wat meer uit je doet nog te veel.
Ik deed echt letterlijk helemaal niets meer, omdat het echt gewoon niet lukte. Maar nooit namen ze het serieus. Ik heb dus verder nooit een suikertest of bloedafname gehad waarin ze echt naar het ferritine keken. Ze keken naar het HB gehalte en dat was het. En mijn HB zat altijd binnen de maten.

Voor deze zwangerschap voelde ik me ook zo. En dit keer wist ik er is iets anders aan de hand door een vriendin die een jaar lang uitgevallen is, waarbij vanalles is getest en onderzocht, om uiteindelijk terug te komen op het ferritine gehalte wat bij haar gewoon veel te laag was. Ik heb dus na wat aandringen bij de huisarts een bloedonderzoek gekregen, mede gericht op ferritine.
En wat bleek: HB goed, ferritine veel te laag (samen met wat andere waarden). Ik slikte de eerste 6 weken van deze zwangerschap dus alsnog ijzerpillen. Rn die eerste 6 weken voelde ik me echt gewoon beter, zeker beter dan de eerste 6 weken van mijn vorige zwangerschap.

Nu heb ik sinds een 4 weken weer enorme spierpijn na het sporten, snel buiten adem, zwaar gevoel bij kleine bewegingen, last van mijn hart wat snel klopt en bij inspanning het idee dat ik out ga.
Dus ik ben weer naar de huisarts geweest. Opnieuw alle waarden te laag, ferritine en HB beiden nog lager dan in het begin van de zwangerschap.
Ik ervaar ondertussen ook weer emotionele problemen, lastig uit bed kunnen komen,geen motivatie of interesse voor dingen/gesprekken etc. Nu lees ik dat dit ook een gevolg kan zijn van laag ijzer.
Dan te bedenken dat ik al bijna aan de antidepressiva zou gaan om te zorgen dat dit gevoel minder werd, terwijl het in wezen kan liggen aan dat veel te lage ijzergehalte.

Ik snap gewoon niet waarom dit vorige zwangerschap door die verloskundigen niet is aangekaart. Ik vind dat best verdrietig en ben ook zeer teleurgesteld in de zorg toen.
Ik zit nu bij een andere verloskundige, maar ook die lijkt niets te weten van het effect van ijzertekort op fysiek en emotioneel welzijn.
Wat is dat toch met de Nederlandse zorg?

Straks dus weer de ijzerpillen halen (ik ga vragen om de ijzerbiglycinaat ipv ferrofumaraat ivm de bijwerkingen). En dan wachten met de antidepressiva. Wellicht is het helemaal niet nodig om medisch te worden.
Dat zou echt een opluchting zijn. Ik wil zo graag ook een keer een wat fijnere bevalling en kraamperiode meemaken. Zeker gezien door dit alles, deze zwangerschap waarschijnlijk mijn laatste is.

1312 x gelezen, 5

reacties (24)


 • Waterbloempie

  Kijk uit, want er heerst, de vijfde ziekte , ik heb het gehad en had 2 weken lang dezelfde symptomen.

 • FrutselRietje

  Die ziektes hebben we hier allemaal al gehad in huis, dat is op dit moment niet wat er bij ons speelt. Maar bedankt voor je waarschuwing!

 • AshleyJessy

  Ander voorbeeld: m’n zoon sliep zo’n 17/18 u pd. Moest hem z’n bed uittrekken voor eten en drinken..

  Alles in z’n bloed was oké, geen Pfeiffer, ijzer prima. Het enige was een vitamine d te kort, niet te traceren.

  Als antwoord krijg je dan: achja neem maar pilletje pd komt dat goed en verder is er niks aan de hand.

  Als je Googled en wat meer onderzoek naar doet, kan je er echt flink naar van worden, snel botten breken, moe, deprimerende gedachten blabla. Maar niemand die aankaart van goh, hij heeft een shot vitamine d nodig!

  Ondertussen mist hij veel op school en breekt hij 2 x in 3 maanden iets.

 • FrutselRietje

  Ik zou als het mijn kind betreft net zo lang staan zeuren en second opinions aanvragen tot ik serieus werd genomen door een dokter. Sterker nog dat heb ik al 2 keer gedaan voor onze zoon op de SEH, ze sturen je namelijk gewoon weg als het nog niet ernstig genoeg is. Zoiets als voorkomen is beter dan genezen doen ze niet aan...

  Moedergevoel is leidend, ik zou gewoon terug gaan net zo lang tot hij dat shot krijgt. Is toch te waanzinnig om een kind te zeggen neem maar een pil per dag en over 3 maanden zou je je beter moeten voelen?

  Sterkte!

 • Amatullaah

  Ik weet niet beter dat ijzertekort, echt wat met je fysieke en mentale staat doet. Ik kon niet uit bed komen (levensgevaarlijk met een dreumes..) en was zo depressief. In de zwangerschap is het heel lastig om je ijzer omhoog te krijgen.. hopelijk voel je je snel wat beter en gauw een andere vk zoeken, dat zou ik echt niet leuk vinden en me al helemaal niet veilig voelen.

 • Lia174

  Hier ook ijzer te kort ferritine is 4 en hb is 5,6 maar ze willen nog geen infuus geven omdat het maar 1 keer kan in de zwangerschap. Dit is mijn 4e zwangerschap en ik loop echt op mijn tandvlees ben zo moe wanneer de kinderen naar school/opvang heb gebracht ga ik weer mijn bed in tot dat ik ze weer moet ophalen. Mijn hele lichaam voelt alsof ik griep heb maar ze doen er echt niks aan. Ik baal hier zo van kan niet eens genieten van mijn zwangerschap. En daarnaast moet ik ook nog 2 dagen in de week in de zorg werken kan wel janken

 • FrutselRietje

  He wat naar! Ik zou dan toch een second opinion gaan vragen, dit is echt niet goed.

  Je kan bij de meeste etos de ijzerbiglycinaat halen. Dat is per pil 28 mg ijzer en je mag er 1 tot 3 per dag om de dag innemen. Ik zou daar mee starten. Ik kreeg het aangeraden van een waarnemend huisarts die recent zwanger is geweest. Het duurt wel een aantal weken voordat het goed effect gaat hebben als je waardes zo laag zijn. Mijne is 7 momenteel dus ik snap hoe compleet uitgeput je je moet voelen, laat staan met nog 3 kinderen in huis.

  Veel sterkte!

 • FrutselRietje

  Ja daarom ben ik ook overgestapt, zit bij deze zwangerschap bij een andere vk. En ben nu gewoon naar de huisarts gegaan in plaats van langs de vk voor het bloedprikken. Want ik kan dan in het online portaal zelf mijn waarden zien, bij de vk kan ik niets inzien en kunnen ze dus sneller zeggen nee hoor alles is goed.

  Wel fijn om te lezen dat die mentale problemen door ijzertekort niet alleen bij mij zijn en tegelijkertijd vraag ik me dan echt af waar in de opleiding van deze vk's het is misgegaan...

 • Druif89

  Herkenbaar hoor, helaas. Ik kreeg van m'n verloskundige wel direct ijzer tabletten, maar ze slaan niet aan. M'n waardes stijgen niet en ik voel me ook geen haar beter. Ik begon zelfs te vervellen op m'n handen, voeten en gezicht. Na twee verschillende crèmes was de conclusie van de huisarts dat zelfs dat door het lage ijzer kwam. Inmiddels ben ik medisch (andere oorzaak), maar de gyneacoloog doet alsof het allemaal prima is omdat m'n waarde (gelukkig) ook niet verder zakt bij dagelijks innemen van de ferro. Ik kan niet wachten tot ik beval en zo had ik me deze laatste zwangerschap ook niet voorgesteld...

 • FrutselRietje

  Wat naar dat de waarden ook niet omhoog gaan. Heb je ook die andere variant geprobeerd? Blijkbaar kan je die zelfs halen van vitakruid en de waarnemend huisarts had zelf net een kindje gekregen en gaf mij aan dat die haar in het ijzertekort goed heeft geholpen.

  Sterkte met de laatste loodjes!

 • Nien33

  Herkenbaar. In mijn eerste zwangerschap werd alleen hb gecheckt en die was altijd hoog. Bij de tweede prikten ze ook op ferritine, dat bleek veel te laag te zijn ondanks een hb van 9. Van ijzertabletten knapte ik op gelukkig, zo jammer dat zo weinig naar je ferritine gehalte wordt gekeken.

 • FrutselRietje

  Jaen dat terwijl zelfs Google weet dat het echt twee verschillende dingen zijn. Dan ga er toch vanuit dat medisch personeel daar in de opleiding ook informatie over krijgt?

 • Nien33

  Dat zou je denken. Want het is heel simpel te controleren. Alleen hb zegt toch niet alles blijkbaar, want daar was bij mij nooit iets mis mee. Maar toch knapte ik een stuk op met die ijzertabletten.

 • Yune

  Was hier ook zo, dat lage ferritine gehalte.

  Ik slik de ijzerpillen van flindall, maar mijn caseload verloskundige gaf toch het advies om dit maar 2x per week te doen I.c.m met een vitamine C rijke voedsel element.

 • FrutselRietje

  Ja die ijzerpillen mag je blijkbaar niet te snel achter elkaar omdat het lichaam het dan weer afstoot (dus erger afstoot dan opneemt). Bij 2x in de week innemen was er bij mij vorige keer wel een stijging gelukkig.

 • Mommyx

  Ik had dit dus ook ik slik gewoon van de drogist de solgar gentle iron!! En het is een wereld van verschil ik

  Voel me stuk beter.. met ijzer is wat gestegen maar nog niet heel hoog dus ze hadden mij aangeraden om het nu om de dag te slikken als een soort ‘onderhoud’ in de zwangerschap en gewoon elke dag de multi voor zwanger.

 • FrutselRietje

  Ja ik had gelezen over gentle Iron, maar ik wist nog niet zeker of het nu wel of niet het ijzer was en om het zomaar te gebruiken leek me ook niet verstandig.

  Maar blijkbaar heb ik het wel degelijk nodig en dus nog meer als ik zwanger ben. Ik zal het merk onthouden;)

 • Mommyx

  Nee idd, maar het is geen medicijn maar een extra toevoeging het is allemaal op natuur basis. Ik moet het gewoon door slikken omdat ik vegentarisch ben en dus al op het randje zit, in de zwangerschap neem je lichaam juist nog meer dus bij mij gaan de waardes niet ineens omhoog juist nog eerder zakken als ik het niet slik. Ik zou gewoon dit merk eens aankaarten bij de verloskundige, het kan geen kwaad en heeft geen bijwerkingen.

 • Mommyx

  Mijn ferritine was ook laag, en deze pillen zijn bij juist voor lage waardes van ferritine

 • Mommyx

  Mijn ferritine was ook laag, en deze pillen zijn bij juist voor lage waardes van ferritine

 • Rupsje1995

  Ik slik ook doe van gentle iron (advies verloskundige zelfs 😉).

 • Mommyx

  Ik had dit dus ook ik slik gewoon van de drogist de solgar gentle iron!! En het is een wereld van verschil ik

  Voel me stuk beter.. met ijzer is wat gestegen maar nog niet heel hoog dus ze hadden mij aangeraden om het nu om de dag te slikken als een soort ‘onderhoud’ in de zwangerschap en gewoon elke dag de multi voor zwanger.

 • Rupsje1995

  Mijn verloskundige raadde dus wel aan om ijzerpillen te nemen omdat ik mij zo voelde 😉 maar ook nu met de borstvoeding, mn dochter is inmiddels 9 maanden, merk ik dat ik veel beter ga met ijzerpillen.

  Maar wel frustrerend dat dit een onbekend probleem is. Het stukje mentaal overigens ook nooit gehoord van de vk, maar als je fysiek beter in je vel zit dan gaat mentaal ook beter is mijn ervaring.

  Hopelijk knap je op met de ijzerpillen 😊

 • FrutselRietje

  Dank je! En klopt fysiek beter is mentaal beter.

  Ja ik ga ook gewoon de ijzerpillen blijven gebruiken, wellicht dan die van vitakruid of een ander merk. Ik hoop dat dit ook postpartum het verschil gaat maken.