Belabberd

Hoi,

Disclaimer: niet lezen als je alleen maar en het liefst positieve blogs leest ;)

Een blog die gaat over mijn zwangerschap. En tot nu toe gaat het belabberd.
Ik ben al een aantal dagen ziekgemeld. Ik krijg weinig meer voor elkaar.
Heel erg frustrerend. Ik ben pas 6 weken en 2 dagen. Dat het nog erger wordt, wil ik me niet voorstellen.

Misselijk 24/7. Van de huisarts heb ik iets tegen de misselijkheid gekregen. Er zit helaas lactose in, dus mijn maag/darmen spelen op.
Daarnaast nachten wakker van brandend maagzuur. Ik kan bepaalde geuren niet meer verdragen, sta om de zoveel tijd te kokhalzen.
Ik moet elke ochtend voor ik beweeg iets eten en zelfs dan ben ik misselijk. Bepaald eten kan ik niet aan denken dus wat ik eet op een dag is heel beperkt.
Ik voel me ontzettend gesloopt en belabberd. Alsof ik een burn out heb, zelfs een trap oplopen is zwaar. Ik word duizelig, gevoel dat ik ga flauwvallen.
Mijn hart lijkt soms uit mijn lichaam te willen komen en ik schrik van elk hard geluid in en rond het huis. Krijg het dan heel warm.
En dan de huilbuien. Omdat ik weinig meer kan maar wel veel wil is er een kortsluiting. Ik heb in afgelopen weken meer gehuild dan in de paar jaar ervoor.
En dat is ook vermoeiend.

Mijn borsten groeien als kool. Ik stoot tegen deuren, kan niet meer lekker op mijn zij of buik liggen.
Bepaalde kleding schuurt mijn tepels, waardoor ik nu maar sport behas aantrek. Die omklemmen helaas weer mijn maagstreek.
Soms komt er nog hoofdpijn bij of buikborrels. Winderigheid en boeren en in plaats van obstipatie eerder diarree.
Kortom ik voel me waardeloos. Heb totaal geen roze wolk. De enorme grijns die ik had bij het zien van de positieve test is verdwenen.

Ik drink al gemberthee, eet kleine beetjes over de dag heen, doe middagdutjes etc.

Ik kan mij niet voorstellen dat ik de enige ben met alle zwangerschapskwalen. Hoe gingen/gaan jullie die dit ook gehad hebben zo erg zo vroeg in de zwangerschap, hiermee om?

Hopelijk snel een positievere blog van mij.

Groetjes, FrutselRietje

1465 x gelezen, 3

reacties (40)

1 2 • Assi81

  Hoi, je had gereageerd op mijn blog over mijn misselijkheid en alle andere kwalen..

  Jeetje, ik kan dit geschreven hebben!! Je hebt hetzelfde als ik.

  Ook al werk ik voornamelijk thuis, ik krijg echt niks gedaan. Ook al wil ik het zo graag. Als je je mentaal en fysiek zo belabberd voelt krijg je het niet voor elkaar.. Echt niet!

  Daarom was ik genoodzaakt me ziek te melden want iedereen op het werk wil iets van me.... elke dag 100 nieuwe mails...

  ik moest nu voor mezelf kiezen.

  Die roze wolk is er nu echt niet en stiekem denk ik weleens: waarom ben ik nou zwanger?! Mijn leven was zo mooi voor dit begon.

  Klinkt hard, maar het doet mentaal gewoon heel veel met je.

  Elke dag is het de vraag wat ik kan eten en of ik kan eten.

  Want wat eten betreft; waar ik zin in dacht te hebben (echt een heel heel heel klein beetje het gevoel van trek hebben) kan een halve minuut later alweer enorm tegenstaan.

  Drinken? Ook niet lekker.... alles staat tegen en maakt me misselijk.

  En dan de geuren binnen en buiten. Ware marteling. Ik dacht dat ik de lente/zomer fijn zou vinden in die eerste weken, maar nee!

  Niks is minder waar.

  Die barbecue lucht, die rokende buurvrouw in de tuin, etensluchten..

  Ik hoop echt niet dat dit erger wordt want dat trek ik niet met nog twee kids in huis die hun moeder ook nodig hebben.

  Morgen eerste echo en meteen even peilen hoe het zit met medicatie!

  Hoe gaat het intussen met jou?

 • FrutselRietje

  Jep idd precies dit allemaal!

  Ik ben ondertussen bij 12 weken en 5 dagen (door vk bij termijnecho 4 dagen vooruit gezet) en de laatste paar dagen meer energie en alleen vlagen van misselijkheid. Wel nog af en toe spugen, maar al een hele verbetering. Plus wat eetlust terug! Dus niet meer elke keer die worsteling van wat ga ik eten.

  Ik kreeg nog tips:

  Zure matten

  Gepasteuriseerde melk

  Gemberpillen van het kruidvat

  Zelf heb ik biscuitjes waar ik 1 of 2 van eet als ik misselijk ben.

  En sochtends kon ik alleen pap verdragen

  Ik wilde ineens karnemelk drinken en dat bleef er wel in (is ook zuurder)

  Verder las ik dat als je gaat neuriën je niet kan overgeven.

  Zo veel mogelijk tandenpoetsen, zodat je een munt smaak in je mond hebt (ik werd opgeblazen van kauwgom)

  Hopelijk voel je je snel beter! En het klinkt cliché maar pak je rust waar je kan. Je lichaam geeft aan dat je het nodig hebt en mij deed het goed om naar mijn lijf te luisteren.

  En het plezierige gevoel van zwanger zijn kwam bij mij toen ik de baby zag bewegen op de echo. Dat was magisch.

 • Loving_2020

  Wat herken ik je verhaal zeg, vanaf 6 weken echt dood ziek geworden en kon hierdoor ook echt niet genieten en zit al vanaf die week volledig in de ziektewet omdat ik niks meer kan/kon. Het is zwaar kl*te maar ik houd mezelf op de been door mijzelf te vertellen dat het voor het goede doel is. Maar snap je gevoel zo. Ben nu 14 weken maar kan nog niet zonder tabletten en spugen doe ik nog steeds alleen iets minder.

  Ik probeer te genieten voor 100 als ik mijzelf even goed voel al is het maar voor 5min.

  Maar ik herken je gevoel en vind het ook eng als dit tot november zou blijven. Maar het kan ook zo weer over zijn en alleen het eerste trimester zijn.

 • FrutselRietje

  Hoi Loving_2020,

  Wat balen dat jij je ook zo beroerd voelt! Ik probeer idd ook maximaal te genieten als ik even een moment niet misselijk ben. Hoop voor je dat de klachten snel afnemen! Er de hele zwangerschap mee zitten lijkt me niet te doen.

 • Lynn-

  Hi, ik heb ook veel maagpijn en misselijkheid gehad. Daarbij moet ik ijzer slikken en het werd alleen maar erger daardoor. Ik heb een maagbeschermer voor de ijzertablet gekregen en nu nergens meer last van... Wellicht een tip voor jou?

 • FrutselRietje

  Hoi Lynn-,

  Op de bijsluiter van de maagbeschermers die ik kreeg stond dat er geen resultaat was van het effect op de zwangerschap. En ik ga nu door een hel voor een hopelijk gezond kind en wil het risico niet nemen een niet op zwangeren getest medicijn te nemen. Mag ik wel vragen welke jij hebt gehad? Misschien is het een andere dan ik kreeg?

 • Anonymous93

  Been there, done that ;) Ik dacht dat het hoogtepunt op wk9 lag met de misselijkheid. Ik ben van wk 6 tot wk 18 ziek/zwak/misselijk geweest. Doordat ik volledig thuis werkte had mijn werk er geen erg in, maar na de eerste echo wel gelijk mijn werkgever gebelt om hem op de hoogte te stellen.

  Vecht er vooral niet tegen. En eet waar jij zin in hebt, betekend dat dat je 3x per dag bij de mac zit? Dan zit jij 3x per dag bij de mac. Forceer jezelf nu niet om gezond te eten; maar eet echt dingen waarvan jij voelt dat het wel goed gaat.

  Het is een fase.. het gaat over! (sowieso over 9mnd ;)) Hou jezelf wel in de gaten, bij spugen en diarree verlies je veel vocht..

  Succes, het komt echt goed!

 • FrutselRietje

  Hoi Anonymous93,

  Dank je voor je opbeurende woorden. Ik heb niet echt trek als in eetlust in bepaald eten. Ik probeer dus maar wat uit maar wat ik de ene dag goed wegkrijg walg ik van de volgende dag.

  Ik werk ook thuis, maar meer dan een paar uur per week lukt me niet. Kon ik dat nog maar of mijn hobby of het huishouden, of überhaupt iets plannen of regelmaat hebben. Dan werd het allemaal een stuk draaglijker😅

  Ik worstel me verder door deze hel en hoop dat het ergens tussen de 12 en 16 weken gaat verdwijnen, zoals de verloskundige aangeeft.

 • Anonymous93

  Hoi! Het komt echt goed. Gezond eten komt later wel weer (tijdens de zwangerschap, als je je weer een beetje normaal voelt), bij mij was er ook geen pijl op te trekken, dingen die ik at, walgde ik een week later van. Mijn vriend kon er ook helemaal niks mee haha maar hij liet me mijn gang maar gaan. Veel meer kon hij toch niet doen.

  De eerste 3-4mnd kon ik ook weinig, het huishouden deed ik voor zover lukte.. daar maakte ik mij niet zo druk om; het huis loopt niet weg.

  Doe rustig aan!

 • Bibi2019

  Hi! Wat ontzettend vervelend én herkenbaar: van week 6 tot 16 ook zoveel last gehad. I feel you! Ik heb een tip die ik toen graag had willen gebruiken maar door corona helaas niet toegankelijk was: acupunctuur! Zoek een goede acupuncturist die gespecialiseerd is in de begeleiding van zwangere vrouwen. Kan een wereld van verschil zijn, zo heb ik me laten vertellen. Heel veel sterkte.

 • Dreamsz90van2

  Hey meid. Ik heb het bij de eerste qua kwalen precies zo ontvangen. Je kunt al twee dingen ondervangen. Omeprazol voor maagzuur (ik moest al spugen van 1 blokje chocolade zo erg had ik het zuur en ik kan nu alles weer. Helaas is het maagzuur na de zwangerschap gebleven) omeprazol mag in combinatie met zwanger zijn. 2. Ik h een zelf ook lactose intolerantie en slik wanneer het nodig is, kerutabs. Helpt ook goed. Voor de duizeligheid even je ijzer laten prikken en voor je schurende bh misschien een wattenschijfje of dergelijke in je bh doen. Maakt het jezelf zo comfortabel mogelijk.🥰

 • FrutselRietje

  Dank je voor de tips!

  Ik ga een maagzuurremmer proberen, even kijken of dat kan in combinatie met de emesafene.

  Ik heb over iets minder dan 2 weken de afspraak met de vk voor de eerste echo. Ik neem aan dat ze dan mijn bloed testen op ijzer enzo? Ik neem op aanraden van de vk al extra b12 en magnesium.

 • tweede83

  Oh wat erg! Kan me heel goed indenken dat jij je waardeloos voelt. Ik hoop dat het vermindert en dat die smile toch weer terug komt. Zelf herken ik het ziekzijn niet, maar wel hevig maagzuur gehad. Dikke knuffel en ik hoop dat het beter word voor je

 • FrutselRietje

  Dank je❤

 • Sophie-123

  Hoi meis, I've been there... Het begin kan zo heftig zijn! Dit is mijn derde zwangerschap en nu met 11 weken neemt de ergste misselijkheid af. Maar nog super moe en vaak hoofdpijn.

  Probeer er aan te blijven denken dat het straks beter wordt. En als het niet gaat, dan gaat het niet. Neem op tijd je rust. Je kunt het!!

 • FrutselRietje

  Dank je! Ik doe vaak middagdutjes, doe mijn best om het per dag te bekijken😊

 • eevaa1983

  Die misselijkheid is vreselijk en moet je echt even doorheen. Ik had het tot 16 weken en daarna nergens meer last van. Bij mij hielp primperan een beetje om de dagen door te komen. Cola, sprite, sinas en witte bolletjes met worst was het enige wat ik kon eten en drinken. Sterkte!

 • FrutselRietje

  Ik drink dus haast nooit prik🙈 dus ik zal het eens proberen of het werkt!

  16 weken, pff ik ben pas 6 weken en 3 dagen, 10 weken zoals dit dan ben ik geen half mens 😅

  Ik hoooop dat het met 12-14 weken voorbij gaat 😬

 • eevaa1983

  Het gaat voorbij, echt! Afleiding helpt ook heel goed. Hou vol!

 • Anne-blyn

  Alsof ik het van mezelf lees! Ik was vanaf week 6 ook zo ziek, zo ziek... echt het hoort erbij en ik weet hoe vervelend het is. Je lijf krijgt ineens een shitload aan hormonen en dat voel je nu. Emesafene heeft me toen door de dag heen kunnen helpen. Godzijdank werd het na een aantal weken langzaamaan beter en vanaf ongeveer week 12 nergens meer last van. Ik hoop zo voor je dat jij je binnenkort ook een stuk beter zal voelen! Ik ben nu inmiddels 25 weken en heb op de eerste weken na echt een makkelijke zwangerschap nu. Dus het kan zo maar weer veranderen!

 • FrutselRietje

  Dan hoop ik dat het verloopt zoals bij jou! Ik heb nu ook emesafene, die lijkt wat beter te werken dan de suprimal. Iig wat langer. Helaas nog steeds lactose. Maar dan neem ik wel weer een lactasepil🙈

  Neem meer pillen dan dat ik eten eet 🙈😬

 • Vlindermoeder

  Vervelend hè? Het hoort er helaas een beetje bij. De eerste zwangerschap was de enige beweging die ik had tussen bed, bank en wc. Ik bleef overgeven en ik was ontzettend moe. Tweede zwangerschap heb ik ook tot het einde overgegeven

 • FrutselRietje

  Och jemig Vlindermoeder, hoe deed jij dat met werk? 😱

  Lijkt me verschrikkelijk voor 9 maanden lang dit te hebben!

 • Vlindermoeder

  Ik was toen bijna blij door omstandigheden geen werk te hebben. We willen graag nog een kindje en ik heb nu wel weer werk. Benieuwd hoe dat dan gaat bij een eventuele volgende zwangerschap 🙈

 • FrutselRietje

  Kan ik me voorstellen! Hopelijk heb je een fijne baan met thuiswerken en een fijne werkgever deze keer 😊

 • Dibbus

  Hier ook vanaf week 5/6 heel misselijk geweest, de hele dag door en zomaar ineens kokhalzen bij de gedachte aan sommig eten. Bij mij was het een zegen dat ik veel thuis kon werken, waardoor ik de werkzaamheden over de dagen kon verspreiden en middag dutjes kon doen. Dat was 1 van de dingen die het beste hielp, veel slapen!

  Verder had ik emesafene (weet niet of daar lactose in zit) dat hielp wel iets, maar werd ik ook vermoeider van. Vanaf 12 weken werd de continue misselijkheid minder, maar had ik nog wel spontane braak aanvallen. Nu ruim 16 weken en sinds 1 week voel ik me echt beter! Als ik een te drukke dag heb, dan merk ik in de avond nog wel de misselijkheid wat opkomen, maar zo gemiddeld genomen voel ik me prima :)

  Heel veel sterkte! Neem vooral voldoende rust en ik las het hieronder al, maar 1 blikje cola over de dag verspreid was voor mij ook echt een life saver....

 • FrutselRietje

  Cola staat genoteerd ik voeg het toe op de boodschappenlijst.

  Ik heb nu ook emesafene. Ik kom er beter de dag mee door, maar nog steeds lactose.

  Het scheelt dat je werkzaamheden thuis kan doen. Mijn werk is veelal echt op het werk (80%) plus dat ik nog verder word ingewerkt. Gelukkig een fijne werkgever, maar zelf vind ik deze situatie niet ideaal🙈😬

  Ik lig voornamelijk in bed of op de bank, een trap oplopen is al veel en een wandelingetje gaat alleen op slakkentempo 🙈

  Meerdere mensen zijn mij voorgegaan dus ik ga me erdoorheen bijten 😬

 • Dibbus

  Pfffff zwaar hoor! Sterkte en idd misschien helpt het om te weten dat er meerdere vrouwen ook doorheen zijn gekomen 😅

  Hopelijk doet de cola ook iets voor jou.

 • Mykha

  Och meid ik voel je hoor! Hier ook vanaf 6 weken super misselijk.. vorige zwangerschap ook. De piek was met 10 weken volgensmij, nu neemt het iets af (ben 14 weken). Vorige zwangerschap gaf ik tot 18 weken over en toen verdween het als sneeuw voor de zon. Ik hoop voor je dat het niet te lang meer duurt!

 • FrutselRietje

  Dank je!❤

 • Elien_

  Ik wil je een beetje hoop geven door te zeggen dat ik er ook zo vroeg in de zs last van had maar tijdens het 2e trimester beterde het wel.

  ik nam navalit tegen de misselijkheid. Door de hartkloppingen en flauwtes ben ik wel moeten stoppen met werken (huishoudhulp). dat het tijdens de lockdown viel was handig. de minste inspanning dat ik deed was het van dat. Het was mijn 2e zs en de eerste was ook niet makkelijk dus ik heb wel snel geaccepteerd dat er nu eenmaal niks anders opzit en heb gerust zolang ik het nodig had. niet altijd makkelijk met een kleuter maar wel nodig .

  ik heb ook zo een maag/darmstelsel om zot van te worden. voor het maagzuur moest ik uiteindelijk omeprazole nemen want maagzuurremmers werkte gewoon niet.

 • FrutselRietje

  Dank je voor de hoop! Het lijkt me met een kleuter al helemaal niet makkelijk!

  Dat accepteren dat is bij mij een dingetje. Het komt wel maar meestal pas na me in allerlei bochten te hebben gewrongen om te zien of het echt niet anders kan 😅 wat niet goed is, maar ja, thats me.

 • Elske15

  Mijn zusje is nu 23 weken zwanger en zit al vanaf week 6 in ziektewet wegens hele dag overgeven,maar geen medicatie en tip helpt helaas en tot nu toe kan ze niet van genieten terwijl ze 7 jaar ivf behandeling heeft ondergaan voor dat ze eindelijk zwanger raakte,mijn vriendin is 22 weken zwanger en die is ook vanaf week 6 tot nu misselijk en helpt ook geen medicijn maar bij haar helpt wel rode zak chips die helpt haar de dag door,en door die chips is ze echt 60procent minder misselijk als ze dat niet neemt.en heel toevallig krijgen ze beide een dochter

 • FrutselRietje

  Dat is toevallig! Mijn moeder denkt nu al dat het een meisje is. Zou wel grappig zijn als dat waarheid blijkt haha!

  Bij een ivf behandeling na 7 jaar zwanger worden ligt het nog gevoeliger hoe je je voelt, kan ik me voorstellen. Sterkte aan hen!

  En dat chips kan helpen heb ik nog niet eerder gehoord, zet ik ook op het lijstje om te gaan proberen.

 • linaa

  Bij mij hielp Spa rood of slokjes cola. Mijn darmen werden er rustiger van en de misselijkheid werd er minder van. Wellicht kan dit ook bij jou helpen? Ik snap echt zoo goed wat je bedoeld ik had ook zoveel last van misselijkheid, dat ik er soms echt gewoon om moest huilen. Ik werd zelfs opgenomen vanwege uitdroging, ik hield ook niks meer binnen. Die misselijkheid gewoon echt verschrikkelijk. Enige wat mij meer rust toen gaf was mijn bed, maar ja met kids die zo klein zijn ging dat niet. Ik kon er dus gewoon niet van genieten. Als je geen kinderen hebt probeer je rust te pakken even te liggen dan helpt ook wel. Echt een dikke knuffel voor je ik snap echt helemaal wat je bedoeld

 • FrutselRietje

  Dank je linaa❤

  Ik heb het op de boodschappenlijst gezet. Ik ga het proberen, hou normaal niet zo van prik🙈

  Huilen van misselijkheid en belabberdheid, check. Bevordert de uitdroging, check 🤣 ik probeer me heel rustig te houden en mijn gedachten af te leiden. Echter wel lastiger nu ik niet veel concentratie heb en niet naar werk kan 🙈😅

 • Yune

  Bij mij werkte surprimal heel goed, maar er zit idd lactose in. Dat is op zich ook wel weer met lactase pil op te lossen, maar in hoeverre dat ok is voor de baby heb ik geen idee.

  Anders gemberthee of tabletten, armbandjes met drukpunten. En je gemak houden, kleine porties en eet wat je lekker vind. Soms is zout eten iets beter te verdragen

 • FrutselRietje

  Ik had suprimal, maar dat was snel uitgewerkt en je mag maar 2 pillen op een dag. Dus heb nu emesafene. Bevat allebei lactose, heb ook lactase pillen gelukkig, maar idd geen idee in hoeverre dat de zwangerschap zou beïnvloeden. Probeer het zo min mogelijk te nemen.

  Ik heb zoute chips op het boodschappenlijstje gezet. Hopelijk helpt het iets 😊

 • DaMama88

  Jeetje wat vervelend zeg.

  Ik heb aan het begin van de zwangerschap juist weinig klachten gehad.

  Ben bijna 26 weken en nu juist steeds meer kwaaltjes.

  Maagzuur, bekken- en lage rug pijn. Ik heb een gezwollen tong, enorme jeuk onder mijn oksel en in mijn lies, mijn borsten transpireren als een tierelier waardoor ik smet plekken heb.. (Maak het 3 keer daags schoon en droog maar dan nog..)

  Mijn bekkenbodemspier is niet wat het geweest is.. Ik wil niet klagen, ben super dankbaar voor deze zwangerschap (vorig jaar ons kindje verloren dus deze zwangerschap is sowieso al niet geheel onbezorgd).

  Maar soms vraag ik me wel af wat ik mijn lijf aan doe.. :(

 • FrutselRietje

  Awh dat klinkt ook niet fijn! En ik snap dat je dan extra bezorgd bent deze zwangerschap. Goed voor jezelf zorgen❤

  Misschien dat een fysio nog oefeningen heeft voor de bekkenbodemspieren?

  Sterkte!❤


1 2