Boos

Mijn oudste dochter kan geld verdienen met klusjes doen. Bijvoorbeeld de container ophalen. Dit spaart ze dan. Vandaag had ze stiekem haar portemonnee meegenomen en was ze een rondje gaat diverse fietsen. Ze kwam toen kinderen van haar school tegen en onder druk heeft ze haar centjes moeten afgeven zodat ze ijsjes konden kopen. Er is niet door haar zelf betaald maar ze is dus bijna al haar centjes kwijt. Nu had zij haar geld uiteraard niet mogen meenemen maar waar is het fatsoen van sommige gebleven.

1883 x gelezen, 1

reacties (15)


 • Tweede83

  Heeft je dochter misschien haar portemonnee laten zien met de centjes erin?

  Ik zou een gesprekje met haar aan gaan en er voor haar een les uit halen. En toch een groter klusje bedenken om zo het hele bedrag weer te krijgen. En eventueel de ouders inlichten dat dit is gebeurt. Meer kun je niet doen. En ja, dan maar hopen dat die ouders er ook wat mee doen.

 • Hopeful2020

  Ik zou naar die ouders gaan.. ongeacht of je dochter stiekem haar centjes mee had, het blijven haar centjes. Ik ben echt sprakeloos dat kinderen van 7 zoiets durven doen, stelen van een ander kind

 • 3kids1dog

  Wat een nare situatie. Ik zou proberen om te buigen. Het is een mooi moment voor gesprekken en een leerweg. Nu is het vrij onschuldig met centjes en de volgende keer weet ze wat ze wel of niet moet doen. Hoop dat jullie het kunnen ombuigen, succes (en je hebt gelijk het is niet hoe het hoort te zijn maar kinderen zijn kinderen)

 • Guusjegeluk

  Hier sluit ik me bij aan! Wat een vervelende situatie. Mag ik vragen hoe oud jouw dochter is? Ondanks dat ik jouw eerste reactie (boosheid) erg goed begrijp, zou ik me vooral richten op het contact aan gaan met jouw dochter- zonder goed te keuren wat de kindjes hebben gedaan. Dit met het doel om te bekijken wat er in haar ogen is gebeurd in de situatie (waarom nam ze de centjes aanvankelijk mee, wilde ze er graag bij horen / aardig gevonden worden waardoor ze het geld af heeft gegeven of spelen er andere dingen). Goed luisteren naar haar en een veilige situatie creëren waarin ze het gevoel heeft dat ze eerlijk kan/mag zijn, zonder dat dit direct negatieve consequenties voor haar of de ander heeft (misschien is ze heel angstig om het te vertellen omdat ze niemand af wil vallen). Het is een mooi leermoment en ik schat in dat ze jou nu op dit moment juist hard nodig heeft :-)

 • Bytez14

  Mooi advies!

 • mamavananouk

  Ik zou haar het geld terugbetalen maar zou haar zeker ook op weerbaarheidstraining doen zoals bv rots en water training of een verdedigings sport . Geen nee durven zeggen is niet handig .

  Daar gaat ze anders echt veel problemen mee krijgen .

  Verder heeft ze nu denk ik wel door dat ongevraagd dingen meenemen niet slim is en dat je dingen zoals mobiel en portemonnee niet zichtbaar mee moet nemen . Wijze lessen allemaal. Helaas.

  En dan nu hup je hebt er van geleerd, we gaan wat leuks van je 11 euro kopen .

 • Sylvestertje

  Wat vervelend zeg voor je dochter..

  Ik heb niet direct een mening over de situatie, ik ben er immers niet bij geweest. Maar zie wel een nuance.

  Voor mij zit er een verschil tussen geen nee durven zeggen tegen een dringend verzoek of de portemonnee onder dreiging afpakken.

  Heeft jouw dochter ook zelf een ijsje gekocht?

  Ik denk dan zelf aan een wat assertiever kind die dan met een 'leuk' plan komt. En jouw dochter had de financiële middelen. Door de groepsdruk is ze dan overstag gegaan om voor de groep de ijsjes te kopen. Dat is dan wel ellendig, maar niet misdadig. In dit scenario zou ik er echt op inspelen dat zij de baas is, het haar geld is en en dat ze in geen geval haar portemonnee af hoeft te geven. Dit voorbeeld is dan een goede leer, iets waar je naar kunt verwijzen. Zie het als iets positiefs wat je kunt gebruiken. Weet je nog dat je toen toegaf, hoe voelde je je, wat waren de financiële gevolgen?

  Is dit scenario niet van toepassing, maar werd ze er fysiek toe gedwongen, dan is het een ander verhaal en is het mijns inziens het waard om ouders van de andere kinderen in te lichten. Want dat kan uiteraard echt niet.

 • trotsemoeder123

  Dit gebeurt in het echte leven. Goede les voor je dochter … en door … ik zou mij hier persoonlijk niet zo druk om maken. Nee het kan niet en hoort niet maar je weet ook dat het soms zo gaat. En je weet ook niet hoe duidelijk jouw dochter is geweest. Met 7 kan zij het verhaal ook echt al wel bewust verdraaien hoor.

  Hoe is je dochter eronder? Als ze erg verdrietig is haar zelf met een plan laten komen om het weer snel terug te verdienen?

 • Nog-even!

  Weet je heel zeker dat het zo gegaan is? Waarom nam ze haar geld mee? Had ze er een plannetje mee?

  Van een van onze kinderen ken ik ook zulke verhalen.... als ik dan de volgende dag doorvroeg, bleek dat de anderen niets hadden gedaan, maar dat hij zich schaamde om te vertellen dat hij zélf dom was geweest... Wat jouw dochter vertelde kan natuurlijk hoor. Maar soms is het verstandig om het er nog eens over te hebben

  Ik herinner me van mezelf hoe ik met een jaar of 5/6 mijn zakgeld meenam en stiekem de grote weg overstak om kauwgom uit de automaat te halen... Ik werd gauw gestraft: ik kreeg er geen kauwgom uit en was mijn kwartje wél kwijt...

  Al doende leert men....

  Als er werkelijk kinderen dit gedaan hebben, vraag ik me af: hoe wisten die kinderen dat zij geld bij zich had. En hoeveel geld was dat dan?

 • Florien84

  Ja we hebben met de snackbar contact opgenomen en zij geven aan dat mijn dochter zelf de portemonnee niet mee had maar dat een ander kind haar portemonnee vast had. Ze had zo een elf euro mee. Nu nog zo een drie euro over. Ze had hem vast waardoor ze het hadden gezien. Ze geeft aan dat ze zelf nee heeft gezegd.

 • Nog-even!

  Echt niet leuk Ik zou naar de ouders van deze kinderen gaan. Niet alleen om voor je dochter op te komen, maar ook om dit gedrag een halt toe te roepen: dit is bende-gedrag...

 • AshleyJessy

  Ik zou echt langs die ouders gaan. Stuk voor stuk.

  M’n dochter, in mijn geval zoon, zou ook op z’n lazer krijgen want dit hoeft niemand te pikken. Met dit soort dingen EIS ik van m’n kind dat hij het voor zichzelf opneemt.

  Hij is een enorme lieverd, “is geen vechtersbaas” zegt hij zelf, dat hoeft ook echt niet van mij dus heb hem ook op assertiviteit training gedaan, om dit soort dingen dus te voorkomen. Dit hoeven jullie niet te pikken hoor.

  Kind mee en langs ouders. Belachelijk walgelijk gedrag. Ik zie het wel is op straat, m’n nekharen gaan overeind en ik zeg er altijd wat van.