Borstvoeding

Wat waren of zijn jouw overwegingen geweest om door te gaan of te stoppen met borstvoeding?
Bij de eerste had ik, toen ik ging weer ging werken nauwelijks voeding meer. De tweede groeide slecht en merkte dat het me stress gaf. Ik betrok het op mezelf.
Nu denk ik, met alle virussen die rondgaan, zal ik t toch maar gewoon zolang mogelijk vol gaan houden. Heb t idee dat hij dan toch wat meer beschermd is. Ik kan het qua werk straks ook aardig regelen om te kolven.

639 x gelezen, 1

In Baby

reacties (21)


 • .Familyfirst

  Hier 4 kinderen, bij de eerste 3 is het niet gelukt of niet langer dan dan 2 weken omdat het gewoon niet lukte en geen goeie begeleiding en te snel opgegeven.

  Bij de 4de had ik.zoiets van het zal en moet dit keer lukken, en heb er echt voor moeten vechten ook, heb der bij moeten voeden de eerste weken, en daardoor wou kk alweer opgeven, maar heb toch door gezet, en mijn dochter word volgende maand 4, drinkt alleen nog als ze naar bed gaat bv, en nee ze heeft het al niet meer nodig, maar zo slaapt ze wel snel, en heb met haar afgesproken dat we er mee stoppen zodra ze echt 4 is haha.

  Maar goed, mijn jongste is nog nooit ziek geweest , heeft nog 0 kinderziektes gehad, terwijl mijn andere Kids op deze leeftijd al alle kinderziektes gehad hadden, en sommige zelfs meerdere keren, geen idee.of het ook echt door de bv komt , maar denk het ergens mkschken toch wel.

  Nu bezig voor een 5de en als dat ooit lukt dan zal ik ook zeker weer bv geven . Mijn motto was trouwens altijd max een jaar, dan was ik.tevreden , tis inmiddels al.bijna 4 Jr, never nooit kunnen dromen dat ik. Ooit in mijn leven 4 jaar lang een kind bv zou geven.

 • Liv29042020

  Bijna 19 maanden en niet van plan te stoppen merk vanzelf het moment wanneer de tijd daar is

 • Liv29042020

  Bijna 19 maanden en niet van plan te stoppen merk vanzelf het moment wanneer de tijd daar is

 • Grumble2.1

  Omdat het een natuurlijk proces is en ik persoonlijk vind dat kv alleen gegeven moet worden bij een medische indicatie .. zorg voor de juiste begeleiding ..

 • Mykha

  Ik minderde de borstvoeding omdat ik weer zwanger wilde worden… heb lang getwijfeld om helemaal te stoppen vanwege de nieuwe kinderwens. Uiteindelijk was het niet nodig en raakte ik toch zwanger, maar vanwege de zwangerschap stopte m’n productie, van de een op andere dag geen druppel meer! Nu weer gestart met borstvoeding, de eerste week was super pijnlijk maar na het klieven van de tong en 2 dagen alleen kolven gaat het weer, ik wil sowieso de winter borstvoeding geven inderdaad vanwege alle ziektes die nu rondgaan! En voor de hechting, het zijn heerlijke knuffel momentjes, zeker na het douchen lekker huid op huid!

 • Jaela85

  Mijn eigen welzijn; ik ging eraan onderdoor. Borstvoeding past niet bij me en ik wilde toen alles doen om dat wel te doen omdat ik het gevoel had te moeten bij de 1e. Hem tot 10 weken gevoed, toen gestopt en ik werd gelijk weer een beetje meer mezelf. Bij 2e daarom gelijk flesvoeding, heb een veel fijnere kraamperiode gehad en nu met nummer 3 ga ik ook gelijk aan de fles. Mijn 2e is zeker niet vaker ziek / verkouden geweest dan 1e, ondanks direct flesvoeding. Doe gewoon wat goed voelt voor jou, heeft je kindje het meeste baat bij. Blije moeder, blije baby :)

 • Paprikaasje

  Hier een mama die twee weken geleden besloten heeft om te stoppen. Ons te vroeg geboren kindje kon eerst niet zelfstandig uit de borst drinken. Dat hebben we uiteindelijk voor elkaar gekregen door te blijven proberen en haar voor en na een borstvoeding te wegen, het te kort aan te vullen met een flesje gekolfde melk en daarna zelf nog te kolven. Uiteindelijk dronk ze genoeg en kon ze fulltime aan de borst. En helaas na 2 weken begon ze met "snacken" (elke 1.5 a 2 uur willen drinken dag en nacht en na een paar slokken in slaap vallen, niet wakker te krijgen). Toen weer lactatiekundige ingeschakeld en was het advies terug te gaan naar de basis: dus weer wegen, flesje en kolven. En ze gebruikt tepelhoedje want heb hele vlakke tepels.

  Mijn vriend was inmiddels weer aan het werk en ik zag mij zelf dat hele traject echt niet meer doen... haar wegleggen om te kolven was al een uitdaging ansich. Toen besloten om te stoppen. Voel mij heel schuldig en soms ook minder mama daardoor. Flesje kan iedereen geven maar het borst-momentje is echt iets tussen haar en mij. Ik merk wel dat de positieve effecten op ons overheersen: ze heeft weer een normaal voedingsritme, ik heb weer meer energie, ik geniet meer van onze kleine en we delen de nachten waardoor ik uitgeruster ben. En hoef niet telkens rekening te houden met kolftijden als je overdag even weg wilt. Geeft mij meer rust en dat straalt ook door naar ons dochtertje denk ik. Ze haalt haar huidhonger nu wel in door 24/7 bij ons te willen slapen. Vind ik vrij logisch.

  Ik kijk wel op naar iedereen waarbij het goed verloopt en die wel lang borstvoeding heeft kunnen geven. Wou dat het bij ons anders was gelopen maar helaas! Wel blij met mijn keuze nu.

 • Mammievan2meiden

  Ik heb fysiek werk, beide keren werd de bv heel snel minder nadat ik weer begon met werken. Bij de oudste heb ik het tot 6 maanden weten te rekken, bij de jongste tot 4 maanden.

  Beide keren vond ik het echt vreselijk dat ik over moest naar flesvoeding. Het lukte gewoon echt niet meer.

 • Soccer-Mom

  Bij mijn oudste uiteindelijk gestopt omdat ik nog amper produceerde. Ik volgde destijds heel naïef advies van het consultatiebureau op. Dat was met vier maanden

  Bij mijn tweede wist ik de valkuilen dus heb ik tot 8,5 maanden volledig borstvoeding gegeven. Toen kon ik het mij niet meer opbrengen om op mijn werk te kolven. Met 14 maanden uiteindelijk helemaal gestopt.

  Tenslotte: iedere werkgever is bij wet verplicht om werkneemsters in de gelegenheid te stellen om onder werktijd te kolven.

 • Jojo91

  Begonnen bij nr1 omdat het me een logische/natuurlijke keus leek. Ik had vooraf geen doel, een week werd een maand, een maand werd een halfjaar. Het ging ons goed af en toen wou ik graag de who norm halen.

  Ik ben op een gegeven moment gestopt omdat ik hem te groot vond worden. Hij was toen 4 en dronk nog af en toe. Als het aan hem lag, dan dronk hij nu nog denk ik.

  Nr2 stopte rond 2.5 a 3 jaar uit zichzelf.

  Nr3 is 14 mnd en we zien het wel 🤷‍♀️

 • Grumble2.1

  Tof

 • Florien84

  Bij de eerste moest ik met 3 maanden stoppen ivm een operatie met zware medicatie. Bij de tweede heb ik het 2 weken gegeven maar ik werd we doodongelukkig van. Bij de derde wil ik het toch weer proberen.

 • Jij-laat-het-hartjes-regenen

  Bij de eerste kwam het niet op gang, vanaf dag 3 aan het bijvoeden geweest. En het deed heel veel pijn, direct ook met tepehoedjes bezig geweest. Na een week gestopt, niet eens af hoeveel kolven. Maar kolven, voeden, bijvoeden was te veel.

  De tweede wilde slecht aanhappen, een heel gedoe was dat, en toen dat was gelukt deed het alweer ongelooflijk veel pijn. Daarnaast had hij ook een enorme zuigbehoefte, dus speen maar dat mocht nog niet. Toen gestopt.

 • MamaItalia

  Bij de eerste groeide mijn zoon niet. Ik had vanaf het begin problemen met borstvoeding omdat er in het ziekenhuis fout advies was gegeven en omdat ik niet goed voor mezelf zorgde (ik dronk en at te weinig) omdat ik een zware (psychologische) dip had.

  Bij de tweede heftige tepelkoven waarbij dochter mijn bloed spuugde. Toen die eindelijk genezen waren (wat een verschrikkelijke pijn!) begonnen de melkkanaaltjes een na de ander te ontsteken toen was ik er klaar mee.

  Bij de derde heb ik eigenlijk helemaal niet doorgezet. Ik was ongelofelijk moe en had zware diarree en nog 2 kleine kinderen rondlopen. Na 3 weken stopte ik. Ik ben blij dat ik het bij alledrie geprobeerd heb maar ik moet eerlijk bekennen dat het stoppen (nadat het schuldgevoel weg ebde) echt een opluchting was

 • Assiral

  Meer beschermd is je kindje niet, je kindje is pas echt beschermd als hij antistoffen via jou krijgt (dus als jij de ziekte daadwerkelijk doormaakt en dan bv geeft). En kindjes maken gemiddeld 9 tot 12 virussen per jaar door dus dat ga je niet tegen.

  Uiteraard is BV wel gewoon het beste voor je kindje. Ik zou het dus gewoon proberen, en eventueel nu al een lactatiekundige inschakelen en om advies vragen om het zo goed mogelijk te laten verlopen, en laat haar eventueel mee kijken als je problemen ondervind.

 • Charliecharlie

  Nee klopt, maar toch! Mijn dochter heeft bv buikgriep beduidend minder erg dan m’n zoon. Je maakt vaak de virusjes zelf ook (ongemerkt) door (je hebt het wsl zelf al meermaals gehad dus je immuunsysteem doet z’n werk) waardoor je dus die antistoffen doorgeeft. Van bv Rotavirus is dat bewezen. Dat merk ik dus ook echt!

  Verder is het me opgevallen dat m’n zoon nooit last had van benauwdheid, precies, maar dan ook echt precies tot het moment dat ik stopte met de borstvoeding. De verkoudheid erop (paar weken later) begon de astmatische ellende. En vanaf toen is het (behalve als hij dagelijks puft) elke verkoudheid heel flink raak.

  Ben niet van de maffia hoor, zeker niet. Maar dat beschermende effect vind ik toch wel mooi om te zien.

 • Assiral

  Verschilt ook heel erg per kindje hoor, niet bij ieder kindje zie je dat effect helaas. Mijn dochter heeft nooit bv gehad en is nooit ziek geweest in haar 3,5 jarige leven, op een paar verkoudheden na. En daar had ze ook hooguit 2/3 dagen last van. En ons neefje krijgt al 2 jaar borstvoeding en is elke maand hartstikke ziek en pikt het ene virus naar het andere op en is zwaar astmatisch.

  Hoe dan ook, ik zou het gewoon lekker proberen het is altijd fijn en elke druppel die je mee kan geven is er 1!

 • Charliecharlie

  Het loopt, dus ik ga door. Bij m’n zoon was ik denk ik gestopt na 3 maanden, als hij niet zo’n stugge flesweigeraar was geweest - door dat mindere groeien. Melk zat maar hij dronk zo slecht overdag. Maar hij blijkt gewoon een dunnetje in aanleg :)

  Uiteindelijk stopte de melk toen ik weer zwanger was, nog blijven aanleggen heel af en toe tot ik beviel. Hij was toen 2.

  En m’n dochter is nu 15 maanden en het gaat nog steeds prima. Denk dat ze zeker nog halve liter op een dag krijgt, duurde lang tot ze goed ging eten maar gaat langzaam beter 😅 (ze krijgt ook pap ervan). Ik word er intussen een beetje dun van, maar dat vind ik geen probleem. Kolven vind ik niet vervelend, handsfree, deur op slot en gewoon beetje administratie doen op het werk. Kost me geen tijd :)

 • Vlindermoeder

  Ik had overproductie en ineens was het op. Een kind dat bleef huilen en gewoon honger had was het gevolg. Ik ben toen af gaan bouwen. Ik bleek uiteindelijk ongesteld te worden en had dus een dip qua voeding. Het was helemaal niet op. Geen spijt van het stoppen hoor. Ik ga nu weer bv geven en dan dus rekening houden met een dip.

 • Troetelbeertje9

  Bij onze dochter heb ik 17 maanden borstvoeding gegeven. Ze stopte zelf, omdat ik vanwege een nieuwe zwangerschap geen melk meer had. Inmiddels bevallen van de tweede en ook nu weer van plan zo lang mogelijk borstvoeding te gaan geven. Maar ik heb gezegd het moet voor iedereen leuk blijven. Als ik teveel moeite moet gaan doen om de hoeveelheid melk bij is dat een reden voor mij om te stoppen. Maar alles is natuurlijk goed. Luister maar jezelf. Xxx

 • boterbloemen

  De eerste twee heb ik borstvoeding gegeven vanuit een gevoel dat dat hoort en normaal is. Oudste 3 maanden, tweede 6 weken. Gestopt omdat ik het niet meer prettig vond en niet lekker in mijn vel zat door het borstvoeden. De laatste twee hebben we direct de fles gegeven omdat ik me beter voel bij de fles dan bij de borst. Ik haal veel rust uit de fles, en ze deden het er hier allemaal prima op.

  Als ik nu weer een baby zou krijgen, zou ik weer direct de fles geven. Ik geloof niet zo in de 'magie' van borstvoeding. Ik bedoel dat niet vervelend, maar weet niet goed hoe het anders te omschrijven. Misschien zo: naar mijn gevoel wordt er teveel gewicht gehangen aan borstvoeding en komen kinderen niets tekort met flesvoeding. Dat de WHO het adviseert snap ik, het is een wereldwijd advies en ja, overall snap ik dat je dat dan adviseert. Er zijn genoeg plekken te bedenken waar je liever niet voor de fles kiest. Maar in ons land is er niets mis met het water, de hygiëne, de kwaliteit en beschikbaarheid van flesvoeding, etc. Voor mijn gevoel maakt het dus niet uit wat je je kindje geeft. Of anders, je doet je kind niets tekort met de fles.

  Kies vooral wat voor jou goed voelt, dat is namelijk het enige dat telt want jij moet het doen 😊