Studerende mama’s

Hoiii powermommys!

Zijn er moeders die een studie op hbo of Wo niveau hebben afgemaakt terwijl je
Zwanger was of een kleine had?
Zo ja hoe heb je dat ervaren? Was het onmogelijk, was het te doen? Of andere situaties?
Alle tips en ervaringen zijn welkom!!
Zelf ben ik bezig met zwanger worden en wil ook me master afronden van 1 jaar.
Ik hoor het graag!
( wilde op me 21 al moeder worden maar dit heb ik 3 jaar uitgesteld, wil nu eigenlijk niet weer 2 jaar uitstellen)

698 x gelezen, 2

reacties (17)


 • Verik

  Ik! Ik ben een HBO opleiding begonnen zonder kinderen, 4,5 jaar later hoogzwanger van kindje 4 en echt bijna afgestudeerd! Tuurlijk, het is pittig, maar ik vind het te doen. Eigenlijk altijd in de avonduren bezig, overdag (wanneer thuis) met de kindjes. Nu is het wel zo dat wij deze keuze gemaakt hebben wegens ernstige ziekte van mijn man, anders hadden we het, denk ik, voorlopig bij 1 kindje gehouden of nog even gewacht.

  Moet zeggen dat het wel afhangt van hoe je je voelt, ik heb redelijk 'makkelijke' zwangerschappen gehad, waarbij ik niet of nauwelijk verhinderd werd in mijn studie/stages.

 • hhl-85

  Yes, ik. Werk+studie+kind. Maar volgens mij heb ik laatst ook al op een topic van je gereageerd, dus mijn ervaring ken je ;-)

 • nog-even!

  Geen ervaring met de combi van studeren en zwanger zijn tegelijkertijd... maar het hangt zó af van hoe je zwanger bent hoe zoiets gaat... Ik kon echt niets meer door de zwangerschap... Ik werd er erg vaag en dromerig van, waardoor ik me niet meer goed kon focussen en daarnaast was ik eerst maanden misselijk en had ik daarna bekkeninstabiliteit... Gelukkig zijn er ook zat moeders die het een stuk makkelijker hebben... Maar dat weet je pas als het zover is

 • mtv

  Ik ben een HBO studie begonnen toen ik 1 kind had ... tussentijds een 2de gekregen ... ben op dit moment mijn scriptie aan het schrijven ... maar ben wel inmiddels 6,5 jaar verder. Ik werk momenteel 24 uur per week, alleemstaand moeder en 2 kids van 5 en 10 jaar. Ik heb het het gehad met mijn studie ... mijn motivatie is ver zoek. Maar wil het wel echt nog afronden.

 • hhl-85

  Respect!!! Wat ongelooflijk knap dat je het toch volhoudt, terwijl je er alleen voor staat.

 • Wonderful-life

  Ik heb een wo+ studie gedaan, 1 dag studie en werken. Dat was pittig, maar als je gedreven bent en een doorzetter is het te doen. Een studie is wel heel belangrijk ook voor de toekomst van een kindje. Als je nog fulltime moet, zou ik nog jaartje je studie afmaken en dan voor een baby gaan. Succes!

 • Emma1995

  Dit is het hem nou juist. Ik wil een tussenjaar om beetje te werken en uit te zoeken wat ik voor master wil gaan doen en niet roekeloos maar een master doen. Maar dat houdt in dat ik een kind weer moet uitstellen wat ik echt niet meer wil. Het is me droom klinkt zo gek.. en zal her vast oo terugkomen over een aantal jaar HAHaHaa

 • Kimberley123

  Yes! Ik ben nu 24 weken zwanger en heb nog 6 weekjes te gaan voor mijn hbo+ opleiding.

  In t begin was t even doorbikkelen en stiekem nog steeds, maar ik wil perse doorgaan. Als ik t nu niet doe, doe ik t voorlopig niet meer. De laatste weekjes gaat t weer iets beter en tel ik af ;)

  Succes!!

 • Butterfly2019

  Zwanger en studie vind ik totaal geen combi. Ik ben nu bezig met afronden van mijn HBO en de laatste loodjes vallen me erg zwaar. Kan me me moeilijk concentreren en ben steeds heel moe. Ben nu 16 weken zwanger en kon toen niet wachten maar achteraf had ik dit wel gedaan, dat laatste half jaar had nu ook niks uitgemaakt en dan was ik m’n studie veel makkelijker doorgekomen denk ik 😜

 • Emma1995

  Hhahaaha ja zwanger zijn en studeren lijkt me idd ook best lastig. Is ook allemaal zo lastig die keus ga ik weer uitstellen wat ik niet wil of ga ik het combineren pfff

 • Butterfly2019

  Klopt, die studie zit je dan in de weg 😜 maar vantevoren onderschat je het en denk je dat doe ik wel ff. Ik werk ook nog 4 dagen dus tis deeltijd dat is denk ik nog zwaarder

 • Emmaanna

  Hoi!

  Ik zat in mijn tweede jaar HBO toen ik zwanger werd. Ik werkte 4 dagen en moest 1 dag naar studie. Ik ben er een jaar tussenuit geweest wat studie betreft en heb toen 2 kindjes gekregen. Toen de jongste geboren werd ben ik weer gaan studeren. Uiteindelijk werkte ik fulltime en bleef de studie liggen. Kids en werk kregen voorrang. Door deze instelling heb ik er een paar jaar langer over gedaan, maar het uiteindelijk wel afgerond!

  Mijn werkgever en mijn man hebben geen druk op mij gelegd, waardoor ik heerlijk de tijd kon nemen.

  Achteraf gezien zou ik twee jaar hebben gewacht en eerst mij studie hebben afgerond, maar het is me iig uiteindelijk gelukt 😀

 • B756

  Ik heb mijn master gedaan terwijl ik zwanger was en ik heb 2,5 jaar over dat laatste jaar gedaan. Ik vond het lastig. Concentreren werd een probleem, vermoeidheid ook. Ik liep daardoor al snel wat vertraging op. Tegen de tijd dat ik aan mijn thesis begon hadden de hormonen me al overgenomen en ik vond alle babydingen gewoon belangrijker dan de studie waardoor ik veel makkelijker ging uitstellen. Toen de baby er eenmaal was, was het echt niet te doen on te studeren en een onderzoek te doen. Pas weer opgepakt toen de kleine 6 maanden was.

 • Emma1995

  Ja eerst was ik van plan om tijdens mijn master zwanger proberen te raken maar ik was idd bang voor vermoeidheid en dergelijke. Nu ben ik van plan een tussenjaar te nemen en proberen nu zwanger te worden en pas als de kleine wat ouder is m’n master af te ronden zo heb ik tijd om te werken en te wennen aan het moederschap( moet ik wel binnen nu en 6 maanden zwanger worden) je vraagt je vast af waarom ik niet gewoon wacht na me studie. Dit is omdat ik m’noederdroom niet nog 2 jaar wil uitstellen en ik nu de luxe heb om een tussenjaar te nemen wat ik niet meer heb na me master want dat wil ik echt de arbeidsmarkt op.

 • B756

  Ik heb mijn studie 2 jaar stopgezet om te gaan wonen in het buitenland. Was een buitenkans, zou het ook weer doen vanwege het mooie avontuur maar als ik alleen naar de studie zou kijken dan zou ik het nooit meer doen. Ik vond het best zwaar om na die pauze mijn studie weer op te pakken. Ik was er helemaal uit. Kende geen medestudenten meer, liep daar alleen over dat universiteitsterrein (in het masterjaar uitsluitend individuele vakken en zelfstudie, dus ook bijna geen manier om aansluiting te vinden) ik was niet meer gewend aan studeren en mijn kennis was best al wat weggezakt (met name statistiek en wetenschappelijk schrijven).

  Dus ja, ik heb het zelf ook allemaal gedaan en toch, of juist daarom, zou ik je adviseren om die studie eerst af te ronden.

 • NYVM

  Ik ben met mijn laatste jaar HBO bezig. Deeltijd, dus ik werk ook. Best pittig. De kleine is nu net 1 jaar geworden en ze wil nog steeds paar keer melk 's nachts. Dus soms ben ik na het werken te moe om nog voldoende te leren. Mijn examen komt steeds dichterbij, dus mijn vriend neemt nu veel klusjes over zodat ik me kan focussen op leren of uitrusten.

  Ik heb me er ook niet door tegen laten houden. 1 jaar wel overgeslagen. Had dit niet het eerste jaar van ons kindje willen combineren. Waarschijnlijk blijf ik ook nog een paar jaar doorstuderen.